Tetralardaki Beyaz Benek Kendilğinden Geçer mi?


senopitaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 124
senopitaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2015 00:27
Merhabalar,
Yaklaşık 1 ay önce kurduğum net 50lt lik bitkili akvaryumda 9 Kardinal ve 10 Ember tetra var. Geçen hafta 30%luk su değişiminden sonra Kardinaller üzerinde beyaz benek oluştu, iki tanesinin üzerinde. Su sıcaklığı 26 C iken benim eklediğim dinlenmiş su 23 C idi bunu sonrada fark ettim. Sanırım bu yüzden oldu.

Sonrasında benekler geçti, fakat son iki gündür yine kardineller üzerinde ama özellikle 2 Ember tetrada yoğun bir şekilde artı.

Dediğim gibi ya değişimindeki ısı farkı nedeniyle yada cubaları düzenlerken zemini biraz kurcalağım için oldu bu parazit belası.

İlaç kullanma taraftarı çok değilim, çünkü karides ve salyangozda var akvaryumda. İlacında akvaryuma etkisi ağır oluyor diye dıydum. Yine filtreden malzemeleride çıkarmak zorunda olmamda ayrı bir sıkıntı.

Fakat balıkları da kaybedecek isem tabiki elimden gelenide yapacağım.

Bu parazit eğer azalma gösteriyorsa, kendiliğinden geçme durumu oluyor mu? Yoksa ortaya çıktığında ilaç müdahalesi ne olursa olsun şart mı?senopita2015-02-07 00:28:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat acrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 243
murat acrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2015 09:00
Benim de bir kaç defa yaşadığım bir durum. Stres veya su sıcaklığı farkından oluyor. Ben hiç ilaç kullanmadım kendiliğinden düzeldi. Sadece ısıyı 30 dereceye çıkarttın, akvaryuma müdehale etmeyin bir kaç gün geçmez ise o zaman konuyu ilerletirsiniz. Geçmiş olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2015 09:03
Şöyle bir durum var gördüğünüz parazitin yumurtası ona ilaç etki etmez o yumurta olgunlaşıyor içniden yeni parasitler doğuyor kimi balığın üzerine tutuluyor kimide zemine düşüyor zeminden başak balığa geçiyor. Isıyı 30 lara alınca yumurtalar çabuk olgunlaşıyor parazitler doğuyor yayılıyor akvaryuma yeni bir balığa geçmeye çalışıyor yahut üzerindeki balıktan beslenmeye devam ediyor, kimi insanlar dipten çekerek su değişimi ara ara paraziti bitereceğini sanıyor, kimileri bitmez diyor metilen mavisi iyi çözüm diyor ilacı kullanıp öldürüyor parazitleri, bu parazitler canlılardan beslendiği için bulundukları akvaryumda canlı olmayınca kendiliğinden 3 gün içide ölebiliyorlar, kimi kişilerde bitkili akvrayumlarına ilaç uygulamamak için balıkları ayırıyor ayrı bir yerde tedavi diyor balıklarını bitkili akvrayumda hiç canlı kalmadığı içinde parazitlerin 3 gün içinde ölebileceğini düşünüyor kendiliğinden. Bu parazitler o gördüğünüz beyaz yumurtalardan doğunca sudaki metilenle temas ediyorlar ve ölüyorlar metilen mavisi bir çeşit inceltirmiş zehir olduğu için balıkları etkilemiyor ama parazitleri öldürüyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

senopitaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 124
senopitaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2015 22:22
Tekrar merhabalar,
Ne yazıkki bütün kardinallerimi kaybettim. 8i de beyaz benekten öldü.

Bitkili akvaryumda bu süreci yönetmek gerçekten çok zor. Balıkları ayırmak bile işkence oldu.

Bu arada yanlarına aldığım Neon Tetra ve Ember Tetralar sağsalim kurtuldular 11 tanesinden biri bile ölmedi, hepsine de beyaz benek bulaştı ama Kardinallerdeki gibi bütün vücudunu sarmadı. Karantinaya almam bile gerekmedi üzerlerinden ilaçsız attılar. Özellikle Ember tetralar çok güçlüler, yem yerken bile daha gözleri açıklar, neonlara kafa tutuyorlar ki boyları yarı yarıya. Ama Kardinaller ölene kadar yine de Emberler üzerlerinden de atamadılar hemen. Kısacası mukozaları daha güçlü ama akvaryumda parazit yaşadığı sürece illaki bulaşma oluyor. Bu yüzden karantina bence önemli, hastalığın illerdiği balık bir zaman sonra parazitin üreme merkezine dönüyor, akvaryumdan biran önce uzaklaştırılması gerekiyor.

Benim beyaz benek sorunum su değişimlerindeki ısı farkıydı, Kardinaller buna çok cabuk tepki gösterdi ve zayıf düştüler.
Kısacası çok narinler ve özellikle yeni kurulumlardan sonra düzen oturana kadar eklenmemeli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir