Tropheus Beslenme Alışkanlıkları Korkular


murat006Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]13990,2[/B]
Kayıt: 21/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1018
murat006Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2016 12:05
Herkese Merhaba,

Hobiye bir süre ara verdikten sonra geri dönüşümü küçük akvaryumlarla yapsamda asıl dönüşümü tropheus ile yaptım. Daha önce hiç tropheus beslememiştim ve çok yoğun bir araştırma içerisine girdim. Bu forumdaki tanıtımlar, sorulan sorular, açılan konular, merak edilenler hepsini okudum atladığım olduğunu düşünmüyorum hatta bazı yazıları belki defalarca okudum ve okuyorum. Ancak okudukça birşey dikkatimi çekti daha elimde canlı yoktu. Birkaç yerde özellikle granül yeme karşı bir ön yargı ile karşılaştım.


[B]Tropheus diyetinde önemli olan nedir?[/B]

Tropheus doğasında algler ile beslenir. Bunu artık herkes biliyor sanırım. Ancak hayvansal protein olarak kayalıklarda yaşayan kabuklulardan da mutlaka tüketiyor. Bizde aslında otçul yem diye tabir ettiğimiz yemler içerisinde sadece alg vermiyoruz. İçerisinde protein oranını yükseltmek için balık unu, karides unu gibi hayvansal proteince yüksek ancak sindirilebilir besinler takviye ediliyor. Zaten hayvanın %100 doğasına göre bir diyet içeren bir yem şuan piyasada yok. Neden mi spirulina ve kelp diyetlerinde en önemli gördüğümüz besinler değil mi? Bu besinleri tropheus doğasında yemiyor. Çünkü bu besinler tuzlu suda yetişiyor. Bu ürünler gibi birçok yemde bulunan karidesleride, balıklarıda doğalarında yemeleri mümkün değil.

[B]Nasıl bir diyet uygulanmalı?[/B]

Birçok kaynakta da belirtildiği gibi kaliteli ve bol çeşitli bir diyetin sağlıklı olacağını düşünüyorum. Sebebi ise çeşit ve içeriğin artması ile alınan mineral vitamin çeşidi de artacaktır. İştahlı yedikleri yemler iyi gözlenmeli ve eğer yemden sonra bir anormallik yoksa diyette anayem olarak kullanılabilir.

[B]Granül ve Pul yem farkları[/B]

Bazı granül ve pul yemler içerik olarak tamamen aynıdır. Bu yemlerin piyasada arz talep, üretim bandı maliyeti ve üretim maliyetine bağlı olarak genelde pul olanları daha pahalıdır. Ancak çok granül yem canlının boyutuna göre çok büyük olmadığı sürece daha güvenilirdir. Sebebi ise dış yüzey alanı az olduğu için salınımı daha azdır bunu gözünüzle görebilirsiniz. Bazı pul yemleri suya attığınızda 2-3 dakika içerisinde rengi beyazlaşmaktadır (tropical malawi, sera flora v.b.) . Ancak granül yemler akıntı durumuna göre dış yüzeyinde renk atması, şekil değiştirmesi çok daha geç olmaktadır (Dainichi veggie fx,deluxe, color supreme, NLS algaemax v.b.). Bu salınım ile hem su değerleri bozulmakta hemde yemden alınan verim düşmektedir. Bu yüzden yem markaları 1-2 dakika içerisinde tüketilecek miktarda yemleme yapı yazıyorlar. Ancak bazı pul yemler malesefe 1-2 dakika kalmadan rengini suya bırakmış oluyor.

[B]Peki granül yemden neden korkuluyordu?[/B]

Nedense bir ön yargı oluşmuş, granül yem Bloat sebebi veya etkeni olarak damga yemiş. Ancak ben bu iddiaya hiç inanmadım hep şüphe ile yaklaştım. Ve bunun için şuan yavrudan aldığım 30 duboisi yavrumu ilk aldığımda 4 öğün pul 2 öğün granül, daha sonra 3-3 eşit ve en son 5 öğün granül 1 öğün pul yem veya tablet yem ile besliyorum.

[B]Peki sadece pul yem ile beslenen canlılar bloat olmuyor mu?[/B]

Kesinlikle olabilir. Bloat hastalığı birçok sebep belirtilsede beslenme bunların içinde bence en önemsizleri. Çünkü hepimiz artık tropheus ne yer hangi yemler kaliteli az çok biliyoruz. Benim öngörüm bir tropheusa diskus yemi veya tamamen hayvansal protein içeren lif yönünden zayıf yemler verilmedikçe, yemin bloat yaptığı düşüncesi yanlış.

[B]Pul yem ve granülü anladım, peki tablet yem korkusu?[/B]

Yem araştırması yaparken bir diğer dikkatimi çeken noktada tablet yemlerinde zor sindirildiği iddiasıydı. Peki neden böyle bir iddia vardı? İddia şu ki tablet yem çok sıkı ve kuru sindirimi zor. Aksine bence tablet yemlerin sindirimi diğer yemlerden daha kolay. Çünkü tablet yem sıkıştırılmış ve kurutulmuş yem. Granül yemde aynıdır sadece şekilleri farklı. Tablet yemi büyüteçle incelerseniz küçük parça yemlerin birleşimi olduğunu farkedebilirsiniz. Suda yumuşayan yemler balıkların tırtıklaması ile ayrılır. Dikkatli kullanılmazsa suyu kirletebilir. O yüzden emin olunan tabletler kullanılmalı. Tropical ve NLS den bu konuda memnun kaldım. Bu yüzden nerdeyse haftada 3-4 sefer tablet yem kullanıyorum. Hatta bazen pul yemi az atıp yanına tablet yemde ekliyorum.

[B]Örnek diyet programım[/B]

07:00 Dainichi veggie deluxe (Hergün)
10:00 NLS algaemax (Hergün)
12:30 Dainichi color supreme (Hergün)
15:30 NLS Thera A+ (Gün aşırı NLS algaemax dönüşümlü)
19:00 Dainichi veggie deluxe (Hergün)
21:30 Tropical %36 spirulina pul yem - Tropical malawi - Sera Flora - NLS H2O stable wafers - Tropical %36 spirulina tablet yemlerden 1 veya 1 pul 1 tablet yem şeklinde.

Şimdiye kadar 1 sefer su piresi verdim onuda iştahla yediler. Ayrıca bazen haşlanmış ıspanak, marul gibi sebzelerde vermekteyim.

Öğün sayım fazla ancak öğünler az. Sabah ve akşam yemlemesi doymaya yakın miktarda yemleniyor.

[B]Bu yazının amacı:[/B] Tropheus türlerine yeni başlayan veya başlamayı düşünen kişiler için bir bilgi döküman kaynağı olmak. Yemlenme konusunda yeni bir tartışma oluşturarak bilgi paylaşımı sağlamak. Daha önce denenmemiş olan sadece granül-tablet ve az miktarda pul yem ile beslenme diyetini deneyip gözlemleri paylaşmak. Granül yemler hakkındaki önyargıyı bir nebze azaltmak. Daha sağlıklı ve görselliği yüksek canlılar elde etmeye çalışmak.

[B]Herşeyden sonra:[/B] Birkaç ifade etmek istediğim konu var. Bu yazıyı kesinlikle [B]yaptım-oldu[/B] amaçlı yazmıyorum. Yazının amaçlarını yukarıda açıkladım. Sadece bu yemlenme konusunun aslında korkulmaması gereken şeyler olduğunu anlatmak istedim. Yazıda kimseye bir atıfta bulunmamaya özen gösterdim. Forumun amacı bilgi paylaşımı olmalı ve ben bu konuda forumdan birçok şey öğrendim. Bu konununda birçok kişiye birşeyler öğretmesi ilk amaçlarımdandır. Yanlış hatalı veya kafa karıştıran kısımları konuşarak düzeltebilir eksiklikleri hep beraber ekleyerek güzel bir paylaşım haline getirebiliriz. Diyet programımdaki değişiklikleri buradan paylaşacağım. Bu programda 1 aydan uzun süredir besleme yapmaktayım. Hatta bayramda yem makinem sadece 5 gün dainichi veggie fx ile günde 3 kere yemleme yaptı. Döndüğümde çok iştahlılardı.

Saygılarımla.

Beğenenler: [T]1,bjkalley[/T][T]6839,eseruyar[/T][T]157881,BiotopeDogan[/T][T]174140,KadiR[/T][T]180194,gurkancebi[/T][T]170053,bersekant[/T][T]163266,BUCALILAR[/T]
Teşekkür Edenler: [T]151817,dincerilhan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eseruyarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2005
İl: Içel
Mesaj: 1634
eseruyarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2016 15:27
Granül yemdeki korku yemin şişip sindirilememesi. Dainichilerde böyle bi sıkıntı yok bikaç marka daha kullandım granül onlarda da sıkıntı yoktu şişme konusunda. granugreen di sanırım şişme yapan.

Beğenenler: [T]163266,BUCALILAR[/T]
Teşekkür Edenler: [T]163266,BUCALILAR[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat006Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]13990,2[/B]
Kayıt: 21/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1018
murat006Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2016 16:31
[QUOTE=eseruyar]Granül yemdeki korku yemin şişip sindirilememesi. Dainichilerde böyle bi sıkıntı yok bikaç marka daha kullandım granül onlarda da sıkıntı yoktu şişme konusunda. granugreen di sanırım şişme yapan.[/QUOTE]

Genel Özellikler
Temel besin ihtiyacını kayalar üzerinde yaşayan yosunlardan karşılayan Tanganyika ve Malawi gölü cichlid türleri için temel yemdir. Hazımı kolay olan buğday tohumu içerir ve yüksek miktarda spurilina ve alglerden oluşan içerik sayesinde balıklardaki renk gelişimini hızlandırır. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi garanti eder.

Yemin İçeriği;
Buğday unu, balık unu, buğday tanesi, buğday nişastası, spurilina, ıspanak, ısırgan, ringa yağı, balık yağı.

Şimdi açıklamasına ve altına bakınca bu yem zaten çelişkide. Spirulina ve alglerden oluşan içerik diyor, yemin içerisinde başka bitkisel içerik sadece ıspanak var. Ve fiyatına bakarsak bu oranda %20 den fazla olması imkansız. Nişastayı yemlerde dolgu malzemesi olarak kullanıyorlar. Muhtemelen nişasta oranı çok yüksek ve diğer hayvansal proteinlerden dolayı sakıncalı olabilir. Ancak ben granül yem için güvenilir markaları tercih etmeyi öneririm.

Dainichi
Hikari
Omega one
Osi
NLS

Bu markaların hepsi yem konusunda uzman. Sadece bura 2 markanın özel ürünleri hakkında bir yorum yapmak istiyorum. Dainichi yemde farklı bir teknoloji kullanıyor. Dışarıya lezzetli ancak besleyiciliği düşük kaplama malzemesi koyuyor. Balık lezzetli olduğu için iştahlı yiyor ve suya salınım ilk aşamada burada olduğu için içi korunuyor. İçerisinde ise daha kaliteli olan besinler bulunuyor. Ve adeta kapsül gibi çok düşük kayıp ile canlılar tüketiyor.

NLS ise yeni çıkardığı algaemax güzel bir besin. İçeriği 9 çeşit yosun. Tablet formunun içinde krillde var. Bildiğim kadarı ile sadece yosun bulunan tek yem.

Diğer markalar ise pul yemde çok kaliteli markalar günde 1 kez olan pul yem hakkı bence bu markalardan yana kullanılmalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetZahidÇevrim Dışı

Kayıt: 19/05/2016
İl: Bolu
Mesaj: 91
MehmetZahidÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2016 12:12
Murat Bey; çok güzel bir öğretici olmus, benim sorum. 200lt lik bir tankım var dış filtrem yok farklı iç filtreler kullanıyorum. 2.5 3 cm arasında yavru alıcam inş 15 20 tane bunları nasıl bir yem haftalık hazırlamam lazım yardım edernisiniz. Saygılar...[:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat006Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]13990,2[/B]
Kayıt: 21/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1018
murat006Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2016 12:25
[QUOTE=Discus98]Murat Bey; çok güzel bir öğretici olmus, benim sorum. 200lt lik bir tankım var dış filtrem yok farklı iç filtreler kullanıyorum. 2.5 3 cm arasında yavru alıcam inş 15 20 tane bunları nasıl bir yem haftalık hazırlamam lazım yardım edernisiniz. Saygılar...[:?][/QUOTE]

Mehmet Bey, öncelikle hacim ileriye yönelik yetersiz kalacaktır. Ancak sorunuza şu vevabı vereyim. Bende canlılarımı 2 cm hatta bazıları daha küçükken beslemeye başladım. Bu dönemde yemlemeyi her zaman tek noktadan yapın. Toplanmalarını bekleyin yem attıktan sonra biraz uzaklaşın. Yem olarak ben ilk günden bu yana dainichi yemi eksik etmedim. Başta tüm olarak yiyemedikleri için mecbur kırarak verdim. Bir süre özel bakım istiyorlar. 3 cm den sonra yemleri tek parça yiyorlar. Yavruların günde 6 kez az yemleme yapılması önerilmektr. Bende bunu destekliyorum. İlk etapta tropical spiriluna %36 pul yemi kırarak elinizi suyun içine sokun yemi bırakın. Aksi halde su üstünde kalıyor. Granül yemleri ise kırıp aynı şekilde su içerisine bırakın. İlk yemlemelerdr motorunuz kapalı olsun. Daha sonra açık bırakırsınız zaten çok hızlı tüketmeye başlarlar.

Eğer ikola kaiser, black kriza ve duboisi gibi türler düşünüyorsanız dainichi veggie deluxe yem almalısınız. Daha çok renk içeren ilangi, red rainbow gibi türler için dainichi veggie fx almalısınız.

Başlangıç yem listeniz şu şekilde olabilir.

NLS algaemax granül 1mm
Dainichi veggie deluxe baby boy
Tropical super spiriluna %36 pul yem
Omega one super kelp pul yem veya duruma göre sera flora, tropical malavi, tetra phlly pul yemlerden biri olabilir. Bu 4 çeşit bir süre yeter boyları büyüdükçe NLS THERA A +, dainichi color supreme ek ve tablet yem ilavesi yapabilirsiniz yine bu dönemde sık sık yardımcı olmaya çalışırım. [EDIT]murat006,2016-07-23 12:26:07[/EDIT]

Beğenenler: [T]186098,Discus98[/T]
Teşekkür Edenler: [T]186098,Discus98[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetZahidÇevrim Dışı

Kayıt: 19/05/2016
İl: Bolu
Mesaj: 91
MehmetZahidÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2016 12:35
Öncelikle teşekkür ederim, ben böyle planladım doğrumu 8:30 12:30 16:30 19:30 22:30 ta vermeyi düşünüyorum yemleri bide hangi saatte hangi yemi vermeliyim, çünkü yemleri aldıktan sonra balıkları alıcam. Bu arada duboisi yavrusu alıcam[:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat006Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]13990,2[/B]
Kayıt: 21/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1018
murat006Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2016 13:11
[QUOTE=Discus98]Öncelikle teşekkür ederim, ben böyle planladım doğrumu 8:30 12:30 16:30 19:30 22:30 ta vermeyi düşünüyorum yemleri bide hangi saatte hangi yemi vermeliyim, çünkü yemleri aldıktan sonra balıkları alıcam. Bu arada duboisi yavrusu alıcam[:iyi:][/QUOTE]

22:30 Çok geç yemlemeden sonra en az 30 dakika açık kalmalı ışıklar. Bu durumda 23:00 da ışıkların kapanması çok geç olacaktır. Yem olarak Dainichi deluxe günde 2 sefer ana öğün verin. 1 öğün algaemax ve 2 öğün pul yem verin. Ancak algaemax ı diyete eklemeden önce bir süre onun yerine de pul yem verin. Ağırlıklı granüle bir anda geçmeyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

urdaquaartdesignÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]3,1,157881[/C] [C]2,3,157881[/C]
Kayıt: 10/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 3997
urdaquaartdesignÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2016 17:07
Murat bey merhaba ,

Yazınızı dikkatlice okumaya anca fırsatım olabildi .

Dediğiniz gibi öncelikle Granül yemin Bloat yapıyor diye kullanım amacının az olması ön yargısını ortadan kaldırmak gerekiyor .

Aynı firmanin Hem pul yem hem Granül yem içeriğine baktığımızda görüyoruzki ortadaki fark olmayacak kadar az. Peki neden pul yem veriyoruz ?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157881/110820161650281.jpg[/IMG]

Türkiye'de azda olsa dünya üzerinde hobiye yön veren 6 Profesör mevcut . En başta ad konings olmak üzere herbiri değerli üstatlardır .

Yapılan araştırmalar sonrasında ozaman ki teknolojide verilen tüm bilgiler neticesinde JBL, Sera , Tetra gibi özellikle Alman şirketlerinin ekip kurarak Tanganyika ve Malawi gölüne dalış yaparak yaklaşık 3 haftalık bir araştırma sonucunda şuan devamlı kullandığımız pul yemlerin kullanımı dahada arttı .

Bu firmalar dünyaca ünlü olup ekip olarak göle dalan firmalar olduğu için insanlar bu firmalara güvenerek Granül yemden bir nebze uzaklaştı , Çünkü bu firmalar Granül yem üretimini pul yem kadar revaçta görmediler .

Seranın dalgıcı ve araştırmacısı : Thomas Andersen.

Tetra dalgıcı ve Araştırmacısı ; Eveert Van Ammelrooy.

JBL dalgıcı ve araştırmacısı ; George Kazumbe .

Olarak birer blog yazarak kendi sitelerinde kullanmamız gereken yem içeriklerini firmalara ilettiler ve ortak olarak alınan karar; Balıkların göl içerisinde Pul yeme olan ilgili granül yeme olan ilgisinden daha az olduğu için ve Pul yemin hazmı daha hızlı olup bağırsakları yormadığını ifade ederek yorumladılar .

Şuanki tekneloji değişti ve U.S.A firmaları granül yeme önem verdiler . Özellikle Amerikan besleyen hobiciler granül yemden vazgeçmez oldular .

Etçil olarak granül yemin önemi elbette çok büyük ve tavsiye olarak herkes kullanıyor .

Ama granül yemin bir ön yargısı varki bunun önüne maalesefki geçilemiyor . Granül yem denince akla direkmen "ETÇİL" Balık yemi geliyor .

Araştırmacı hobicilerimiz tüm yem içeriklerine bakarak sadece otçul olarak kullanılması gereken granül yemlerinde olduğunun farkına varıyor .

Ben şahsen sadece pul yem ve Doğal yosun ile balık besleme taraftarıyım .

Sizin balıklarınızın gelişimini konunuzdan takip ederek ilerleyen dönemde Nasıl bir performans sergilediklerini merakla beklemekteyim .

[EDIT]BiotopeDogan,2016-08-11 17:07:45[/EDIT]

Beğenenler: [T]96195,murat006[/T][T]6880,leoo[/T][T]153258,karatepe01[/T]
Teşekkür Edenler: [T]96195,murat006[/T][T]6880,leoo[/T][T]153258,karatepe01[/T]
+1: [T]153258,karatepe01[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat006Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]13990,2[/B]
Kayıt: 21/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1018
murat006Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2016 17:23
Uğur Bey merhaba,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Şuanda gelişimlerinde gözlemlediğim bir problem yok yavaş yavaş bant göstermeye başladılar. Bu sıralar fotoğrafa pek vakit ayıramıyorum. Ancak kısa zamanda tekrar göstermek isterim.

Belki çok uç bir nokta olacak ama bir benzetme yapmak istedim. 1960 larda doktorlar sigara reklamlarında bolca yer almışlar. Ancak şuanda günümüzde kanserin ana nedeni olarak görülüyor. [:)] Kesinlikle araştıran kişilere bilgisiz tecrübesiz demiyorum, diyememde zaten. Ancak ben pazar olayına pek güvenmiyorum açıkcası.

Bence balıkların ilgisi tamamen alışkanlıkları ile alakalı. Şuan akvaryuma pul yem attığımda çoğu zaman az atmama rağmen tamamen tüketmiyorlar. Granül yemi ise neredeyse sudan fırlayacak gibi tüketiyorlar. Ne kadar atarsam atayım granül yem suda kalmıyor ve hızlı tükeniyor.

Gölde doğal ortamda yaşayan canlılar pul yem benzeri yiyecekler tüketiyor olabilir. Büyük yosunlar veya ince bitkiler gibi. Buda ilgilerini bu yönde artırabilir.

Şuana kadar kullandığım yemlerin olumsuz etkilerini görmedim. Sadece bir dönem aşırı yemleme yaptığımı fark ettim ve yem oranını düşürdüm.

Benim görüşüm pul yem ve granül yemin ayırt edilmesine gerek olmaması. Canlı için uygun içerikli yemler ve canlıya uygun içerikli olmayan yemler diyerek ayrım yapmak daha mantıklı geliyor. Doğal yosun olayı evet güzel bir düşünce ve besleme yöntemi. Yeterlilik sağlanırsa mutlaka yem ile desteklemek şartı ile güzel bir yöntem.

Beğenenler: [T]157881,BiotopeDogan[/T][T]153258,karatepe01[/T]
Teşekkür Edenler: [T]153258,karatepe01[/T]
+1: [T]153258,karatepe01[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

urdaquaartdesignÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]3,1,157881[/C] [C]2,3,157881[/C]
Kayıt: 10/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 3997
urdaquaartdesignÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2016 10:18
[QUOTE=murat006]Uğur Bey merhaba,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Şuanda gelişimlerinde gözlemlediğim bir problem yok yavaş yavaş bant göstermeye başladılar. Bu sıralar fotoğrafa pek vakit ayıramıyorum. Ancak kısa zamanda tekrar göstermek isterim.

Belki çok uç bir nokta olacak ama bir benzetme yapmak istedim. 1960 larda doktorlar sigara reklamlarında bolca yer almışlar. Ancak şuanda günümüzde kanserin ana nedeni olarak görülüyor. [:)] Kesinlikle araştıran kişilere bilgisiz tecrübesiz demiyorum, diyememde zaten. Ancak ben pazar olayına pek güvenmiyorum açıkcası.

Bence balıkların ilgisi tamamen alışkanlıkları ile alakalı. Şuan akvaryuma pul yem attığımda çoğu zaman az atmama rağmen tamamen tüketmiyorlar. Granül yemi ise neredeyse sudan fırlayacak gibi tüketiyorlar. Ne kadar atarsam atayım granül yem suda kalmıyor ve hızlı tükeniyor.

Gölde doğal ortamda yaşayan canlılar pul yem benzeri yiyecekler tüketiyor olabilir. Büyük yosunlar veya ince bitkiler gibi. Buda ilgilerini bu yönde artırabilir.

Şuana kadar kullandığım yemlerin olumsuz etkilerini görmedim. Sadece bir dönem aşırı yemleme yaptığımı fark ettim ve yem oranını düşürdüm.

Benim görüşüm pul yem ve granül yemin ayırt edilmesine gerek olmaması. Canlı için uygun içerikli yemler ve canlıya uygun içerikli olmayan yemler diyerek ayrım yapmak daha mantıklı geliyor. Doğal yosun olayı evet güzel bir düşünce ve besleme yöntemi. Yeterlilik sağlanırsa mutlaka yem ile desteklemek şartı ile güzel bir yöntem.[/QUOTE]

Murat bey merhaba ,

Balıkların ilgisi tamamen alışkanlıkları ilgili sözünüze bir yandan katılıp diğer yandan katılmıyorum .

Katıldığım yer ; Balık F1 ise ve daha önce pul yem yememiş se bu balığı granül yeme adapte edebiliriz .

Katılmadığım yer ; Balık F0 ise ve biz bu balığı gölden alıp adaptasyon sürecini atlatarak tankımıza koyacaksak , Bu balık granül yeme adapte olması pul yeme olmasından daha zor olacaktır .

Çünkü dediğim gibi gölde bu balıklar Kaya üstünde ki Tek hücreli Diatom ve algler ile beslenmektedir .

Yem oranı için Günlük tek öğün vererek ve az yemleme yaparak balıkları hareketli bir hale getirebiliriz . Örneğin ben daha odanın ışığını açtığımda balıklar cama kafa atıyor :)


Beğenenler: [T]96195,murat006[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat006Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]13990,2[/B]
Kayıt: 21/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1018
murat006Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2016 09:15
[QUOTE=BiotopeDogan]

Murat bey merhaba ,

Balıkların ilgisi tamamen alışkanlıkları ilgili sözünüze bir yandan katılıp diğer yandan katılmıyorum .

Katıldığım yer ; Balık F1 ise ve daha önce pul yem yememiş se bu balığı granül yeme adapte edebiliriz .

Katılmadığım yer ; Balık F0 ise ve biz bu balığı gölden alıp adaptasyon sürecini atlatarak tankımıza koyacaksak , Bu balık granül yeme adapte olması pul yeme olmasından daha zor olacaktır .

Çünkü dediğim gibi gölde bu balıklar Kaya üstünde ki Tek hücreli Diatom ve algler ile beslenmektedir .

Yem oranı için Günlük tek öğün vererek ve az yemleme yaparak balıkları hareketli bir hale getirebiliriz . Örneğin ben daha odanın ışığını açtığımda balıklar cama kafa atıyor :)

[/QUOTE]

Uğur Bey aslında tam olarak anlatmak istediğim şeyi anlatmışsınız. Ben alışkanlık derken zaten F0 balıklar en az 1 yaşında belki daha büyük olarak geliyor. Bu canlıların alışkanlıklarını değiştirmek çok zor olacaktır. F0 için denenmiş en sağlıklı yöntemleri uygulamak mantıklı. Ben daha çok yavrudan koloni kuranlar yada düzeni oturmuş F0 olmayan canlılar için söylüyorum bunu.

Az yemleme işi için bence kayalar çok iyi yosunlanmalı. Ben şuan haftalık gübre miktarını 10-15 cc ye çıkardım yosunlanma bir miktar arttı camlardada oldu hatta. İyi bir düzen olursa az yemleme yapılabilir. Ben şimdilik 5-6 öğün yemlemeye devam ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karatepe01Çevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2013
İl: Denizli
Mesaj: 64
karatepe01Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2016 10:55
[QUOTE=BiotopeDogan]Murat bey merhaba ,

Yazınızı dikkatlice okumaya anca fırsatım olabildi .

Dediğiniz gibi öncelikle Granül yemin Bloat yapıyor diye kullanım amacının az olması ön yargısını ortadan kaldırmak gerekiyor .

Aynı firmanin Hem pul yem hem Granül yem içeriğine baktığımızda görüyoruzki ortadaki fark olmayacak kadar az. Peki neden pul yem veriyoruz ?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157881/110820161650281.jpg[/IMG]

Türkiye'de azda olsa dünya üzerinde hobiye yön veren 6 Profesör mevcut . En başta ad konings olmak üzere herbiri değerli üstatlardır .

Yapılan araştırmalar sonrasında ozaman ki teknolojide verilen tüm bilgiler neticesinde JBL, Sera , Tetra gibi özellikle Alman şirketlerinin ekip kurarak Tanganyika ve Malawi gölüne dalış yaparak yaklaşık 3 haftalık bir araştırma sonucunda şuan devamlı kullandığımız pul yemlerin kullanımı dahada arttı .

Bu firmalar dünyaca ünlü olup ekip olarak göle dalan firmalar olduğu için insanlar bu firmalara güvenerek Granül yemden bir nebze uzaklaştı , Çünkü bu firmalar Granül yem üretimini pul yem kadar revaçta görmediler .

Seranın dalgıcı ve araştırmacısı : Thomas Andersen.

Tetra dalgıcı ve Araştırmacısı ; Eveert Van Ammelrooy.

JBL dalgıcı ve araştırmacısı ; George Kazumbe .

Olarak birer blog yazarak kendi sitelerinde kullanmamız gereken yem içeriklerini firmalara ilettiler ve ortak olarak alınan karar; Balıkların göl içerisinde Pul yeme olan ilgili granül yeme olan ilgisinden daha az olduğu için ve Pul yemin hazmı daha hızlı olup bağırsakları yormadığını ifade ederek yorumladılar .

Şuanki tekneloji değişti ve U.S.A firmaları granül yeme önem verdiler . Özellikle Amerikan besleyen hobiciler granül yemden vazgeçmez oldular .

Etçil olarak granül yemin önemi elbette çok büyük ve tavsiye olarak herkes kullanıyor .

Ama granül yemin bir ön yargısı varki bunun önüne maalesefki geçilemiyor . Granül yem denince akla direkmen "ETÇİL" Balık yemi geliyor .

Araştırmacı hobicilerimiz tüm yem içeriklerine bakarak sadece otçul olarak kullanılması gereken granül yemlerinde olduğunun farkına varıyor .

Ben şahsen sadece pul yem ve Doğal yosun ile balık besleme taraftarıyım .

Sizin balıklarınızın gelişimini konunuzdan takip ederek ilerleyen dönemde Nasıl bir performans sergilediklerini merakla beklemekteyim .

[/QUOTE]

Doğan Bey,

Benim MASWA yavrularımda yetişkinlerimde granül yeme karşı çok çekimserler ve Dainichi ye başlamamın ertesi günü ve,w sonraki gün 2 tane yavru kaybettim. Tabi bir korku oluştu. Halbuki yavruları Gemma MICRO ve PRO Baby ile yetiştiriyorum kayıp yaşamadım.
Ama oluşan yargı sonucunda pul yem daha ağır basıyor. Şimdi Murat bey'i ilgi ile takip ediyorum bu yüzden.[EDIT]karatepe01,2016-08-25 10:57:55[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]96195,murat006[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

urdaquaartdesignÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]3,1,157881[/C] [C]2,3,157881[/C]
Kayıt: 10/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 3997
urdaquaartdesignÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2016 11:29
[QUOTE=karatepe01]

Doğan Bey,

Benim MASWA yavrularımda yetişkinlerimde granül yeme karşı çok çekimserler ve Dainichi ye başlamamın ertesi günü ve,w sonraki gün 2 tane yavru kaybettim. Tabi bir korku oluştu. Halbuki yavruları Gemma MICRO ve PRO Baby ile yetiştiriyorum kayıp yaşamadım.
Ama oluşan yargı sonucunda pul yem daha ağır basıyor. Şimdi Murat bey'i ilgi ile takip ediyorum bu yüzden.[/QUOTE]

Muhammer bey , Şunun farkına varmak lazımı balık ağızdan çıktıktan sonra Nasıl yemlenirse o şekilde alışkanlık kazanır . F0 balıklar için farklı bir statü gerekir .

Murat beyin amacı bu hobide granül yeme olan ön yargıyı kırmak ve bunun için firma ile mailleşiyor .

Bende yakın takipteyim

Beğenenler: [T]96195,murat006[/T][T]153258,karatepe01[/T]
Teşekkür Edenler: [T]96195,murat006[/T][T]153258,karatepe01[/T]
+1: [T]96195,murat006[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat006Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]13990,2[/B]
Kayıt: 21/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1018
murat006Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2016 11:35
[QUOTE=karatepe01]

Doğan Bey,

Benim MASWA yavrularımda yetişkinlerimde granül yeme karşı çok çekimserler ve Dainichi ye başlamamın ertesi günü ve,w sonraki gün 2 tane yavru kaybettim. Tabi bir korku oluştu. Halbuki yavruları Gemma MICRO ve PRO Baby ile yetiştiriyorum kayıp yaşamadım.
Ama oluşan yargı sonucunda pul yem daha ağır basıyor. Şimdi Murat bey'i ilgi ile takip ediyorum bu yüzden.[/QUOTE]

Muhammer Bey,

Daha önce Uğur Bey'inde dediği gibi canlı nasıl alışırsa o yönde ilgili oluyor. Bırakın pul yem granül yemi ben Tropical Malawi'ye dahi zor alıştırdım. Yani Pul yeme alışkınsa pul yeme ilgililer granüle alışkınlarsa granüle ilgililer. Hatta canlı bir pul yeme alıştığında yeni pul eklemek dahi problem olabiliyor.

Bence granül yemi kullanmanız ve canlılarınızın ölmesinde başka etkenler olmalı. Kullanır kullanmaz yani 1 gün içerisinde öleceğini sanmıyorum. Ben 4 ayı geçti granül yem ağırlıklı besliyorum. İlk günden bu yanada dainichi en az 2 öğün olarak veriyorum. Hiç kayıp yaşamadım. Genel olarak nasıl oluştu bilmiyorum ancak granül yemin korkulacak bir yönü olmadığını savunuyorum.

Yeni açtığım konuyuda incelemenizi tavsiye ederim.

Beğenenler: [T]153258,karatepe01[/T]
Teşekkür Edenler: [T]153258,karatepe01[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir