Tropheus'larda Beslenim


GRAFTTÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4452
GRAFTTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2008 00:53

Merhabalar.

Yabancı sitelerde yada makalelerde birçok makalenin bilgilerinin geneli tecrübelere dayalıdır.Bu sebeple tropheuslarda beslemesi hakkında edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.

Şu anda beslemekte olduğum moori ve brichardi ailesinden olan tropheuslarımda ağırlıklı olarak bitkisel yemleme yapmaktayım, günde bir öğünde new life speturum formula (0.5 mm) vermekteyimdir. Diğer tankımda bulunan salyangozlarıda tropheuslarıma günün her hangi bir zamanında vermekteyimdir. Tropheuslar otçul olsalar dahi doğal ortamlarında diğer canlıları yiyerek protein almış olmaktadırlar ( Yavru balıklar, su böcekleri, v.s. ).
Bitkisel olarak, ıspanak, kıvırcık, beyaz lahana, bezelye gibi yiyeceklerde verebilirsiniz. Eğer tankınızda genel olarak yosun oluşmasını istemiyorsanız, güneş gören bir yerde şeffaf kaplarda düz yüzeyli taşları koyup içine alabalık yemi gibi protein bakımından ağırlıklı yemler atarsanız yosun oluşumunu çok daha fazla hızlandırabilirsiniz, bu taşları tropheusların bulunduğu tanklara koyup afiyetle yedikten sonra tekrar aynı şekilde yosun oluşturabilirsiniz.

Ağızda kuluçka yapan türlerde yapılan diğer bir yanlış ise: Ağzı dolu dişinin yavrularını salana kadar beslenmediğidir. Yada kuluçka sürecinde yavrularını salmadığı ve hiç yem yemediğidir. Bu tamamiyle yanılgıdan ibarettir.
Çünkü doğadaki dişiler dudaklarının uc kısmındaki dokularla sudaki algları toplar ve azda olsa beslenimini sağlar, ağzındaki yavruların kesesi indiğinde ise ortamın durumuna göre yavrularını beslenim için salar, bu durumda hem kendi beslenir bu esneda ise yavrularda beslenir. Tıpkı civcivleriyle yem yeme çıkan tavuk ve yavruları gibi.


Dikkat edilmesi gereken husus ise az ve sık yemleme yapılmasıdır, verilen proteinli yemin ardından muhakkah bitkisel yemleme yapılmalı. Balıkları direk proteinli yemleme yapmayınız, alıştırarak ve uzun aralıklarla proteinli yem verilmmesini öneririm. Diğer bir husus ise proteinli yemleri sabah ve öğle öğünlerinde verilmesidir...

Dip Not: Yazımda değindiğim besleme hususları tamamiyle kendi tecrübelerime ve kendi balıklarımda uyguladığım diettir.  Yapacak ve alacak olduğunuz tüm riskler şahsınıza aittir, bir başkası sorumlu tutulamaz.

Yazan: Erkan Polat

İzinsiz ve kaynak gösterilmeden hiç bir yerde yayınlanamaz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

biologÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 198
biologÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2008 22:10
Erkan Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2008 22:11
Eline sağlık kardeşim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zipkinteamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2007
İl: Balikesir
Mesaj: 91
zipkinteamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 21:23
Erkan, ellerine ve emeğine sağlık kardeşim.
 
Sevgiler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir