Tropheus'lardaki Kara Lekeler


GRAFTTÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4452
GRAFTTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 23:56
Merhabalar.

Sanırım birçok tropheus türü besleyenlerin başına gelmiş bir durum. Anlamsızca aniden balığın gövdesinde beliren baş belası siyah lekeler.

Bu hastalığa kimi akvaristler balığın renk pigmenti attığını, bir müddet sonra yok olduğunu, stresten ötürü oluştuğunu, proteinli yem verildiğinden ötürü kaynaklandığını belirtir.

Kara lekeler balıkta oluşmadan önce kesin bir belirtisi olmamakla birlikte beslenmesinde yada koloni içeresindeki davranışlarıda normal durumundan farksız...


Renk pigmenti atmış bir balık sanırım uzun yıllar pigment atmayacağıdır. Bu sonuçtanda balığın lekelerinin renk pigmenti atmasıyla bağdaşmadığı kanısındayım.

Proteinli yemden olma ihtimali olacağını sanmıyorum, eğer böyler bir durum söz konusu olsaydı özellikle dişi tropheusların neredeyse tamamı bu kara lekelere bürünmüş olacağıdır. Birçok kez dişiler ağzındaki yumurtalarını yutuyor, ki bazen 3-4 kez üst üstte bu durum tekrar edebiliyor. Diğer bir husus ise yemlerin hemen hepsinde yağ ve protein mevcut, yemlerden olmuş olsaydı cinsiyeti farkı olmadan genel olarak her tropheusta kara leke olabilceğidir.


Benim düşüncem, bu lekelerin oluşumu su değerleri ve o balığın psikolojisine bağlı olarak oluşmasıdır. ki aynı su değerlerinde başka tropheus olsada balığın psikolijisiyle bağlantılı bir durum söz konusu olduğudur...

Kimi akvaristler lekelerin Nitrofurazon içeren ilaçlarla geçeceğini belirtmekte.
Nitrofurazon içeren ilaçlar insan sağlığında kullanılmaktadır. Fakat son zamanlarda Nitrofurazon içeren ilaçlar artık sıvı değil krem şeklinde üretildiği için eczacılardan yararlanamıyoruz.
Balıklar için özel üretilmiş mikofish ilacını bulabilirsiniz. Bu ilaçla kesin olarak kara lekelerden kurtulursunuz diye kesin birşey mevcut değil. Ben kullandım ve bir tesirini şu anda göremedim. Belki farklı balıklarda ve türlerde bir etki oluşturabilir de...

Aynı tankta bulunan birden fazla tropheus'un hepsinde bu kara lekeler görünmeyebilir, tamamiyle lekelerin göründüğü balıkla alakalıdır.  Bu kara lekeler bulaşıcı özelliği taşımadığını bariz biçimde tecrübe edindim.

Genel olarak anaç altı tropheuslarda daha sık görülmekte. Balık damızlık boya erişip yavru renklerinden arındığında belki bir nebzede olsa bu lekelerden kurtulabilir.

Ama en nihayetinde bu hastalık yada kara lekerin kesin bir çözümü bulunamamıştır...


Saygılarla...


Yazan: Erkan Polat

İzinsiz ve kaynak gösterilmeden başka yerde yayınlanamaz.

GRAFTT2008-09-25 23:58:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir