Tropica'nın 90 Günde Başarı Rehberini Uygulayanlar


xanaduÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 86
xanaduÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2016 17:57
Arkadaşlar selam;
Yakın zamanda hi-tech bitkili bir kurulum yapacağım ve tropica'nın 90 günde kurulum sürecini takip etmek istiyorum,tropica'nın kurulumunu tam manası ile yapan varmı ,ışık,su değişimi,gübrelemelere vs. tam manası ile kurulum gerçekleştirmiş tank sahiplerinden,bilgili kişilerden,üstatlardan konu ile ilgili yorumlarını,uygulamalarını alabilirsek benim ve benim gibi "tropica's 90 day"yolunu izleyecekler için önemli bir bilgi birikimi olur,cevaplarınızı büyük bir heycanla bekliyor olacağım.

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2016 22:28
Tam olarak takip edemesem de deneme şansım oldu bu takvimi. Ardından kendime göre revize ettim ve hala o mantık çerçevesinde idame ettiriyorum akvaryumları. Tabi her sistemin ihtiyacı ve tepkisi farklı olacaktır. Buna göre hareket edip gereken yerlerde bazı değişiklikler yapmak lazım.

Eğer tabana yeterli desteği sağlayamayacaksanız bence takip etmeyin bu programı. Neden diyeceksiniz. İlk üç hafta herhangi bir gübre eklemiyorsunuz. Üçüncü haftadan sonra da düşük dozda başlamanız gerekiyor ta ki 6-7. hafta dolaylarına kadar. Tropicanın gübreleri yanlış hatırlamıyorsam iki parçaydı. Dolayısıyla bizim gibi her elementi ayrı ayrı eklemiyorlar. Sadece nitrat ve fosfatı yaklaşık ikinci ayda ele alıyor ve ekliyorlar. Ancak gübreleme periyodu çok açık değil bence. Bu süre içinde yeni tank olgusu içinde bitkiler haliyle yıpranıyor ve besinsiz kalıyor. Keza bazı bitkiler için nitratın da eksikliği erkenden hissedilebiliyor.

Biraz karışık oldu ama diyeceğim şu; eğer tabanı yeteri kadar destekler ve bol bitki, verimli bir aydınlatma ile başlarsanız takip etmek çok faydalı olur. Ama daha profesyonel yaklaşmak isterseniz yeterli bütçeyle test kiti, filtre malzemeleri vs. edinerek ilk haftadan yüklenmeye de başlayabilirsiniz. Ama tecrübe ister. Tropicanın programı daha çok yeni başlayanlara ve çok da karmaşık olmayan sistemlere hitap ediyor bence.

Beğenenler: [T]168154,xanadu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]168154,xanadu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xanaduÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 86
xanaduÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2016 00:14
Uğur bey merhabalar,öncelikle verdiğiniz cevap için teşekkürler,sizin diğer konulardaki yazılarınızı,cevaplarınızı takip ediyorum.Akvaryum konularındaki tecrübeleriniz çok fazla bunu belirtmek isterim.Benim kuracağım bitkili akvaryuma gelicek olursak,45x27hx30 boyutlarında,tabanı sağlam tutmanız gerek demişsiniz.Taban şu şekilde olacak,ada'nın bakteri tozları,üstüne jbl volcano,en üste ada'nın amazonia toprağı,filtre:eheim 2213içi dolu full,weipro ph control,CO2 tüplü sistem,ışık:chihiros-a serisi 27watt-led (ada ışık sisteminin çin versiyonu) gübre:tropica'nın premium fretiliser ve special fertiliser (sizin bahsettiğiniz gibi) olacak.(bu bahsettiğim ürünleri şu anda temin ettim)durum böyle:) sıvı gübreyi ise eheim autoliquid 3585 gübre makinası ile alıp akvaryuma vereceğim(makina eheim'ın otomatik yem makinasının çalışma mantığının aynısı,sadece hazneye sıvı gübre koyuyorsunuz 1ml.kadar gübreleme yapabiliyorsunuz),bu gübreleme makinasını daha henüz almadım bir bu eksik.Bu Şartlar altında TRopica'nın 90 day programını takip etmek istiyorum,fakat sizinde dediğiniz gibi gübreleme konusunda kafama takılan birkaç yer var şöyleki"
Tropica 90 day uygulamasının 21.gününde demişlerki;
(Şimdi, gübrelemenin de tam zamanıdır. Fosfat ne Nitrat içermeyen gübrelerle gübrelemeye başlamanızı tavsiye ederiz. Sadece yarım doz ile başlayınız. Bir kerede dozlama yapmak yerine tüm hafta dozlama yapmak en iyi yöntemdir.)

Soru şu:21.günden itibaren "Sadece yarım doz ile başlayın" ve "bir kere yerine,haftaya yayın dozlamanızı"demişler.
Ama kendi sitelerinde gübreyi tanıtırlarken mesela 20lt.ye ,2.4ml haftalık verin demişler.şimdi ben hangisine göre dozlama yapıcam? 2.4ml'nin yarısını mı vericem yoksa 2.4ml'mi vericem?

2.Soru ise:56.günden itibaren "nitrojen ve fosfat içeren" (Tropica specialised fertiliser'den bahsediyor) gübre ile devam edin diyor.
Nitrojen ve fosfor içeren gübreye başlayınca ilk kullanılan gübreyi hiç kullanmayıp sadece bununlamı devam edicez. Yoksa öteki gübre ile bu gübreyi birliktemi kullanacağız. Tabi bu gübre içinde yarım doz ve dozlamayı hayfata yayın diyor 90 day uygulamasında ama gübre tanıtımında normal doz, haftada 1 kullanılacak diyor:) biraz uzun oldu kusura bakmayın Uğur bey:) bu gübre konusunda bilgi verebilirseniz çok yararlı olacak,
Saygılar:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2016 00:50
Aslında gübreleme konusu çok karmaşık ve bence hala çok bilinmeyenli bir olgu. Bu tarz hazır ürünler çok avantajlı değil. Bir ara ben de heves etmiştim tropica gübrelere ama pek kullanışlı olduğunu düşünmediğim için vazgeçtim. Kullanımı hakkında bazı bilinmeyenler mevcut. Sizin de dikkatinizi çekmiş zaten. Ada'nın ürünleri de bu tarz aslında. Ama onlar akvaryumu döneme ayırıp ona göre düzenleme yapmışlar.

Taban yeterli olacaktır bahsettiğiniz şekilde. Muhtemelen sorun yaşamazsınız. Ama amazoniadan dolayı su değişimini sıklaştırmanız gerekebilir. Kullanmadığım için net konuşmak istemiyorum. Mesela tropicanın değiştirmeniz gereken ilk kısmı bu olabilir.

Dozlama şöyle; kullanımında haftalık 2.4 ml diyorsa bunu yarım doz dediği zamanlarda haftalık 1.2 ml olarak alıp 6 gün verecekseniz 0.2 ml dozlayacaksınız her gün. 7. gün su değişimi yaparsınız. Yanlış hatırlamıyorsam 56. günden sonra tam doza geçiyordu. O zamanda 2.4 ml kullanmak üzere günlük 0.4 ml ekleyeceksiniz. Yalnız nitrat ve fosfat içeren gübre diğerinin de yerine geçiyor mu hatırlamıyorum. O yüzden o kısım için bir şey söyleyemem.

Bu arada o ledi çok fazla gördüm yabancı forumlarda. Performansı iyi gibiydi. Siz de durumunu zamanla değerlendirirseniz sevinirim. Otomatik gübrelemeye gerçekten ihtiyaç var mı ondan emin değilim. Bahsettiğimiz gübreler basmalı şişelerde bulunduğu için ml hesabını dikkatli yapmak lazım.


[EDIT]Keys,2016-05-05 00:54:41[/EDIT]

Beğenenler: [T]168154,xanadu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xanaduÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 86
xanaduÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2016 01:11
Tekrar merhaba Uğur bey,su değişim olayını göz önünde bulundurucam,dozlamayı ise sizinde dediğiniz gibi yarım doz şeklinde ilerleyeceğim,düşüncem şu şekilde,eğer tam dozlama yapıp gübre fazla gelirse yosun sorunu ile uğraşmak durumunda kalabilirim,bu sebepden dolayı yarım doz ile başlayıp eğer az gelirse gözlemlere göre arttırma şansım olur diye düşünüyorum.
Eheim dozlama makinasını almamdaki sebep iş günlerimin ve saatlerimin düzensiz olmasından dolayı almak istiyorum,bazen 2-3 gün şehirdışında olabiliyorum bazen 1 hafta hiç belli olmuyor,gübreleme zamanlamasını kaçırmamak için iyi bir altenatif gibi gözüküyor benim için.
Işık sistemini aldım daha kullanmadım,kullanınca performansı hakkında bilgi vermeye çalışırım.Zaten kısmet olursa bitkili akvaryum tanıtım bölümünde fotoğraflı bir şekilde kurulumu paylaşmayı düşünüyorum,cevaplarınız için çok teşekkür ederim.


Uğur bey,size birşey daha danışıcam; 45x30hx27 boyutlarında kuracağım akvaryum için,eheim skim 350(yüzey temizliği ve akıntı için) almalımıyım? alırsam debisi bu boyuttaki bir akvaryum için çokmu olur?(skim 350'yi kısıp açabiliyoruz ama debinin şiddetini bilmediğim için soruyorum )
Not:Dış filtre 2213 olacak,debi çok fazla olmaması için mini lily pipe spin modelinden aldım,eheim skim 350 ile akvaryumda dalgalar esebilirmi:) yoksa skim 350'yi 1-2 saat çalıştırıp kapama ile idare edip yüzyi temiz tutarmıyım yoksa hiç gerek yokmu? teşekkürler.
Saygılar.

[EDIT]xanadu,2016-05-05 12:27:46[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]117945,Keys[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2016 14:31
Daha önce 40.40.30h ölçülerinde akvaryumda kullandım skim350 yi. Akıntıdan dolayı problem yaşamadım. 2213 yeterli gelecektir akıntı açısından ama yüzey temizleyicinin de faydası çok yüksek. Öyle aklınızdaki gibi dalgalanma olacağını sanmıyorum.

Beğenenler: [T]168154,xanadu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xanaduÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 86
xanaduÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2016 17:08
Teşekkür ederim ilginiz için Uğur bey[:)]

Teşekkür Edenler: [T]117945,Keys[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kemakinen35Çevrim Dışı

Kayıt: 17/07/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 213
kemakinen35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2016 17:33
Tropicanin 90 gün programini bir nevi uyguladim sadece tropicanin gübresi haric ! tropica subsrate kullandim deneme tankimda powerledlerle ! tropica bu uygulamayi kendi ürünleri dogrultusunda tavsiye ediyor olsada genel mantik dogru ! ilk 4-5 hafta gübreleme olmayacak ! bende bu sekilde uyguladim . bitkilerimin gelisimi üst düzeyde sadece mini sp parvulalarimda ilk basta hafif gec adapte oldular ve solan kisimlarinda pamuksu olusumlar gözükmüstü ! bende cogunu atmistim ! simdi isa kalanlar tekrar canlandi . bunun disinda hafif fuzy alg problemim varki DIY co2 kullandigimdan kaynaklaniyor !!!! kendi tecrübeme göre tropicanin uygulamasini tavsiye ederim ! yasanan ufak tefek problemlerin kendi hatalarimdan kaynaklandigini mesela diy co2 gibi (ph dalgalanmasi ) ! tropicanin gübresinide kullanmak isterdim ama bana göre biraz pahali ! 300 ml iki gübre 14*2:28 euro ve yanilmiyorsam her ay almam gerekiyor ! ben easylife sivi profito ve sivi potasyum kullaniyorum . powerledlerle yaptigim deneme tankim beni mutlu etti ve cesaret verdi büyük tankimda önümüzdeki ay 60 wattlik powerled - tropica subsrate üstüne manado jbl -dennerle scapers soil karisik kum ve tüplü co2 uygulacagim ! ve tropicanin 90 gün programina uyarak ! [:iyi:]

Beğenenler: [T]168154,xanadu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]168154,xanadu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xanaduÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 86
xanaduÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2016 22:34
Kemal bey cevap için teşekkürler,Uğur bey ve sizinde olumlu yorumlarınız içimi rahatlattı,bende Tropica's 90 day programını uygulayacağım:) Tropica'nın sıvı gübrelerine gelecek olursak;benim bu gübreleri almamım iki sebebi var,1.sebep akvaryumum ufak olduğu için kullanacağım sıvı gübre uzun bir süre gidebilecek,2.sebep işlerimdeki yoğunlukdan dolayı,gübreleme zamanlamalarını kaçırmamak için(eheim autoliquid 3585) gübreleme makinası ile sıvı gübreyi vereceğim,makina ile gübreleme yapacak olmamdan dolayı bütün besinlerin içinde olduğu tek'li gübreyi kullanmam gerekecek olması:) tercih sebebim bundan dolayıdır.Tabi aynı şekilde Eheim'da buna benzer gübreleri var ama ben Tropica'nın tek'li gübrelerini tercih ettim,aynı zamanda bitki üreticiside oldukları için.
Bu arada Kemal bey,Eheim autoliquid 3585 ile ilgili sizin oradaki akvaryumcunuz ile konuşup bilgi alabildiniz mi?
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir