Uaru Üretimi


Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2011 20:42
UARU ÜRETİMİ

(Yazan: Nini Schultz)

1987 ilkbaharının başlarında bir petshop'tan iki adet 13 cm (5") uaru aldım. Eşsiz görünümleri yüzünden Uaru'laradn çok etkilendim. Çok büyük güzel kırmızı gözleri ve çikolata kahve gövdeleri üzerinde simsiyah üçgeni vardı. Ayrıca daha önce bu türü hiç beslememiştim ve yeni, zorlu bir tür üretme deneyimi arayışındaydım.

Onları alıp eve götürdüm ve 280 litrelik, güçlü filtreye sahip karma tankıma koydum. Birkaç hafta boyunca onları çok sıkı biçimde besledim ve düzenli su değişimi yaptım. Uarularım birbirine ilgi göstermedim, ondan dolayı iki Uaru daha aldım.

Sonbaharın başlarında, Uarular boy olarak yaklaşık 20 cm (8") erişecek kadar büyümüşlerdi. Onları çeşitli donmuş yemler, dana yüreği, solucanlar, büyük marul yaprakları, DoroGreen, su mercimeği, java moss ve maydonoz ile forma soktum. Onları her gün bir çok kere sıkı yemledim. Balıkların ikisi düzenli olarak birlikte yüzmeye başladı. Sonunda karma tankta yumurta dizdiler, ama kısa süre içinde kendi yumurtalarını yediler. Sonra tankın çeşitli yerlerine beş veya altı günde bir yumurta dizmeye başladılar. Yumurtladıkları her sefer kısa sürede kendi yumurtalarını yediler.

Balıkları 470 litrelik karma tanka aktardım. Kısa sürede tüm yumurtlayacak normal cichlid davranışlarını sergilemeye başladılar. Dişi dikkatlice düz bir taşın üzerini temizledi ve çevresindeki kumda çukur oluşturdu. Yumurtalar düz taşın üzerine dizildi ve hem dişi hem de erkek taşın etrafındaki alanı korumaya aldı. Her ne kadar çiftin baskın bireyi dişi gibi görünse de, erkeğin iki gün içinde yumurtaları yemesine izin verdi.

Çiftin yumurtalarını yemelerinin sebebinin karma tankta olmaları olabileceğini düşündüm. Yumurtaları yapay bir şekilde çıkarmaya karar verdim. Sonraki sefer yumurta dizdiklerinde taşı yumurtalarla birlikte başka bir tanka aldım. Yumurtalar açıldı ama yavrular ölmeye başladı. Yavruları yeni açılmış artemia ile besliyordum ve yavrular için çok büyük olduğunda yiyemediler ve öldüler diye düşünüyorum.

Uarular 29 Kasım'da tekrar yumurta dizdiler. 30 Kasım'da kayayı yumurtalarla birlikte dikkalice 40 litrelik tanka ayırdım. Tank eski (oturmuş) suyla doluydu ve bir çay kaşığı Acriflavine eklemiştim. Taşı tankın yan camına dikey olarak yerleştirdim ve havataşıyla sirkülasyon sağladım.

Tankta yavrular filtreleme sistemi yüzünden ölmesin diye sünger filtre kullandım. 2 Aralık'ta yumurtalar kıpırdanmaya başladı. 3 Aralık'ta yavrular kayadan ayrıldı ve tankın çeşitli yerlerinde kümeler oluşturdular. 8 Aralık'ta serbest yüzmeye geçmişlerdi.  Bu aşamada onları toz yumurta ile günde dört kere beslemeye başladım. Beş günlük toz yumurta ile beslemeden sonra yavruları yeni çıkmış artemia ile beslemeye başladım.

Sonunda başarılı bir yumurtlama sonrası 96 yavru Uaru'ya sahiptim! Yavrular aşırı hızlı büyüdüler. Yavruların hiçbiri ölmedi. İki hafta sonra yavruları 80 litrelik tanka taşıdım. Üç hafta sonra 160 litrelik tanka yerleştirdim. Yavruların üçü normal bir gelişim göstermedi ve sonunda çıkarıldı.

Şunu mutlaka not etmek gerekir ki yavru çıkarma ve büyütme sürecinde en az haftada iki kere %20 su değişimi yaptım. Uaruların etkin bir sindirim sistemi olmadığını ve düzenli su değişiminin onları sağlık kalması ve hızlı büyümeleri için gerekli olduğunu düşünüyorum. Yavrular 10 haftalık olduklarında çoktan 5 cm (2") üzerinde bir boya erişmişlerdi. Anaçlarıyla en ufak bir benzerlikleri yoktu. Vücutlarının tamamında keskin bir kontast oluşturan siyah ve beyaz lekeler vardı.

Yürekten inanıyorum ki bir çok açıdan Uarular Discuslarla büyük benzerliklere sahiptir:

1. Yuvarlak ve sıkıştırılmış vücutları var.
2. Hastalıklara, özellikle beyaz beneğe, karşı duyarlılar.
3. 28-30 derece ısı istiyorlar.
4. Diğer türlere karşı agresif değiller.
5. Gençken veya üreme koşulları ideal olmadığında kendi yumurtalarını yeme eğilimindeler.
6. Eğer yavruları yapay yolla çıkartılırsa, yaşama oranı yumurta tozu ile beslenme durumunda belirgin şekilde artıyor.

Yapay yöntemi kullanarak, başarılı şekilde çok sayıda yavru yetiştirdim. Bununla birlikte, yumurtaları ayırmadığım takdirde üreyen çiftim hala kendi yumurtalarını yiyorlar. Şunu da keşfettim ki eğer tankın ışığını hep açık bırakırsam en azından üç gün boyunca yumurtalarını yemiyorlar.

Su değerlerim pH 7.2 ve sertlik 120 ppm şeklindeydi. Mantıklı bir çıkarımla Uarular, tıpkı discuslar gibi, hafif asidik sularda çok daha başarılı olarak ürüyorlar. Belki alkali sularda yetiştirilen Uarular alkali sularda başarılı olarak üreyebilir.


Çeviren  : Köksal Gürkan
Tarih      : 10.11.2011


Köksal Gürkan2011-11-11 02:17:18

Beğenenler: [T]78942,muratdeg[/T][T]111129,istanimaka[/T]
Teşekkür Edenler: [T]179361,erdemoguz[/T][T]111129,istanimaka[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KarabeYÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]15066,2[/B]
Kayıt: 30/03/2010
İl: Antalya
Mesaj: 2770
KarabeYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2011 21:34
Abi emeğine sağlık paylaşımın için. Gerçekten ihtiyacımız vardı böyle bir açıklamaya.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2011 08:32
Ellerine sağlık Köksal abi. Yaygınlaşmaya başlaması ile lazım olan bir makale idi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ulucaptainÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1010
ulucaptainÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2011 08:50
Üstadım emeğine sağlık. Konuyu uaru ların resimleri ile desteklersen harika olur. Saygılarımla...ulucaptain2011-11-11 08:50:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2011 11:34
Çeşitli Uaru resimlerini de ekliyorum. Aralarında yavrular ve yetişkinler var. Ayrıca İki ayrı tür olan Amphiacanthoides ve Fernandezyepezi resimleri de yer alıyor.

Konunun ana türünü ilk başa ekliyorum.


AMPHIACANTHOIDES








Aşağıdaki resimdekini Umut'un bahsettiği ve Jeff Raps'ın "Uaru Amp. sp. Orange" olabilir mi diye düşünerek ekliyorum. Resmi bulduğum sitede 2009'da Heiko Bleher tarafından yeni tür olarak eklendiği yazıyordu. Yine de emin olamadım.




UARU FERNANDEZYEPEZİ (PANDA UARU)








YAVRULAR









Nuada2014-10-29 00:52:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2011 14:32
Uzun bir bekleyişten sonra İzmir'den Umut aracılığıyla uarularıma kavuştum. Ufacık balıklar olsalar da maaşallah yem yiyorlar, geziniyorlar ve sağlıklı bir şekilde oldukça hareketli davranıyorlar. Aynı dönemde iki kişinin daha almasına aracılık ettim. Kısmetse onlar da ben de yakında burada paylaşımda bulunuruz. Daha önceden gelen partiden alan kişiler henüz ciddi bir paylaşımda bulunmadılar. Bir tek Berk kendine ait konu açtı. Daha da eski besleyen Koray ise zaman zaman video paylaşsa da son dönemde yok.
Bir aksilik olmazsa 2012 içerisinde Türkiye'de uaru üretimini görebiliriz. [:)]
Umut'a buradan bir kez daha çabaları için teşekkür ediyorum.


Yeni resimleri çektim. Önceki gruptan iki adet orange varyetesi ile yeni gelen yavruları görebilirsiniz.
Önce gelenler kısa sürede şu gelenlerin iki katı boya ulaştı. Aradaki fark fotoğraflardan görülebiliyor.
Şunu diyebilirim ki iyi bir bakımla ve sıkı beslenmeyle büyümeleri çok uzun sürmez. Yeni gelenler bile yaza kadar dev gibi olur.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/82011/1_Uarular_1.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/82011/Uaru_Orange_2.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/82011/Uaru_Orange_3.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/82011/Uaru_Orange_1.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/82011/1_Uarular_2.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/82011/Uarular_1.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/82011/Uarular_2.jpg[/IMG][EDIT]Koksal Gurkan,2016-01-19 20:02:56[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut KatipoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 3335
Umut KatipoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2011 11:34
Böyle bir başlığa vesile olabilmek kendi adıma gurur verici bir duygu oldu. Açıkçası söylemek gerekirse gelişimleri ve girdikleri süreç beni çok mutlu ediyor. Köksal abi gibi birinin ellerinde olması da üretim şansının artması ve ülkemizdeki tüm yerli üretim sürecine büyük katkı sağlanması anlamına geliyor.
Bütün Uaru gönderdiğim arkadaşların hep bir elden çabaları gerçekten çok güzel bir davranış örneği oldu.
Umarım bu türün ithalatını 2013'te sonsuza kadar durdurmuş oluruz.
Elbette sırada Uaru gibi pek çok tür var, Köksal abi gibi kişiler bu tarz nadir türlerde kendi payına düşeni yapıyor ve yapmaya devam edecekler.
Yakında Argentea, Blue acara, Leucosticta, Thai Silk FH başlıkları da açılmış olur.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre KaradumanÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 887
Emre KaradumanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2011 11:35
Daha düne kadar sayılı kişde vardı bende buradan Umut kardeşimi tebrik ediyorum,piyasada Tropeus gibi talep gören türlerin yanında elini taşın altına sokup Amerikan getirtip yaymaya çalışmak için hobihane açmak her baba yiğidin harcı değil..Masrafların çıkarsa ne ala Umut 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut KatipoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 3335
Umut KatipoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2011 11:53
[QUOTE=Emre Karaduman]Daha düne kadar sayılı kişde vardı bende buradan Umut kardeşimi tebrik ediyorum,piyasada Tropeus gibi talep gören türlerin yanında elini taşın altına sokup Amerikan getirtip yaymaya çalışmak için hobihane açmak her baba yiğidin harcı değil..Masrafların çıkarsa ne ala Umut  [/QUOTE]
Ben teşekkür ederim abi...
Masraflar çıksa da çıkmasa da Tam Gaz Amerikan
Tropheus demişken, Amerikanın tropheusları konusunda da çalışmalarım var. "neetroplus nematopus"

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canrslnÇevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 168
canrslnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2012 13:35
Bende burak adlı arkadaşımız sayesinde 4 yeni uaruya sahip oldum, şimdi detaylı yardımlarınızı bekliyorum.Öncelikle  yem ve Su değerleri için tavsiyelerinizi istiyorum. Teşekkürler şimdiden.canrsln2012-03-06 13:36:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2012 14:48
Can, yeni balıkların hayırlı olsun. Onları aldığımız günü, Burak'ın benden gelip alışını, minicik hallerini gayet iyi hatırlıyorum. O grupta benim de balıklarım gelecekti ama maalesef sorun çıktığı için sayı çok az gelebilmişti. Geldiğinde ölenleri çıkınca Burak 5 ben 2 tane alabilmiştim. Şu an bende ikisi de büyüyor.

Diğer yandan, soruna gelirsek, herhalde yukarıdaki çeviriyi tam okumadın. Çünkü üreten adamın nelerle beslediği, tam olarak su değerleri, uygulama şekli, vb tüm detaylar var. Sadece onları uygulaman bile yeterlidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canrslnÇevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 168
canrslnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2012 19:16
Okudum köksal abi ama 7.2 ph ı korumak için ne yapmam lazım. Forumda çay - maden suyu - tarçın vs gibi yöntemler var.Bu kişi bunları yedirmiş ama doğrusu bu mu?Mesela bazı balıklara karma beslemek iyi gelmiyor. Ayrıca  esas derdim yem konusu.Sana özel mesajla da danıştığım konu buydu.herkes toplu yem alımı yapıyor.Ama hangisi bu balıklara uygun bilemiyorum bu nedenlerle tavsiye istemiştim.Sera vs birsürü marka var.mesela sera-granured nasıl?Sizin bilginizden yararlanmak istiyorum.Uarular şu anda benim için çok kıymetli.Çok heves ettim ve bunları büyütüp üretmek istiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2012 20:33
Suyu dinlendirerek kullan. Sık su değişimi yap ama mangrow ve red moore kökleri gibi bir kaç büyük kök de ekle. Çünkü bunlar hem suyu yumuşatır hem de balıklar bolca dişleyip çiğnerler. Bitki eklemeyi düşünme bile. Ağırlıklı otçul beslenseler de proteini eksik etme. Hatta yarı yarıya oran düşünebilirsin.
Tarçınla alakan olmamalı. Çay su düzgünse uygun şekilde olabilir. Maden suyu ise kontrolsüz kullanımda sorun çıkarır.
Ayrıca neden bir marka ile sınırlı kalasın? Balıkları ne bulursa yiyecek şekilde alıştırırsan hiç sıkıntı çekmezsin. Ama tek bir yeme bağlı kalırsan ve sonra veremezsen balıklar yemeyip aç kalır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canrslnÇevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 168
canrslnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2012 21:17
Teşekkürler.Forumdaki birçok konu tartışılmış ama bir neticeye bağlanmamış.O yüzden forumdan rastgele edinilmiş bilgiye güvenim yok.Bilen beslemiş birilerine danışmakta yarar gördüm dediklerini harfiyen uygulayacağım.Tekrar yardımın için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir