Üretimhane diyoruz ama?


Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2009 23:15
 
   Üretimhane işleri Güney bölgelerinde daha iyi olur. Bedava bir su kaynağı bulacaksınız,bölge zaten sıcak ısıtma derdiniz çok sorun değil. Antalya'da  İstanbul'dan giden bazı kişiler var. Birkaç dönüm arazi alıp yer kuruyorlar. 2-3 tane de kapalı kasa kamyonet ayarlayacaksın merkezlere dağıtımını yapacaksın.
    Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2009 10:02

Sorularına sırası ile cevap veriyorum.

-Oluşturulan ortamın izalasyonunu yapman lazım.
-Ben sadece malawi ürettiğim için canlı doğuranla ilgili sorunu geçiyorum.
-Büyütme tankları camacam veya plastik su tanklarından olmalı, kum kaya koymamalısın,ayrıca büyük ölçülü havuzlar olamalı ve sürekli düzgün periyotlarda dip çekimi yapılmalı.
-Ben kandi üretimhanemde iç veya dış motor kullanmıyorum,hava motorları var üretimhaneler için olanlardan ve sürekli hemem hemen her gün dip çekimi yapıyorum.Üretim tanklarında iç filtre kullanmak balığı strese sokabiliyor akıntı ve sesten ötürü.
-Yem olarak aynı yemleri kullanıyorum ama veriliş sayılarında değişiklik oluyor,yavrulara günde üç,damızlık altlarına günde iki damızlıklarada bir kez veriyorum.Haftanın 6 günü bitkisel 1 günüde protein ağırlıklı yem veriyorum ayrıca yavrulara ilk doğduklarından sonra 1 aya yakın artemia veriyorum.
-Yavrular boylarına göre mutlaka düzenli olarak ayırılmalıdır küçük kalanlar büyükler tarafından rahatsız ediliyor ve büyümeleri duruyor çünkü.
-Piyasaya göre fiyat çıkarman lazım piyasadan fazla yaparsan satamazsın.Öncelikle bu işten ilk etepta kendine piyasa yapana kadar kar beklememem lazım,çok saçma olur.Birde tüm akvaryumcularla birebir ilişkilerinn iyi kurulması ve çevre lazım.
-Akvaryumcular ya kendileri gelip beğenip alırlar yada sen onlara dağıtımı yaparsın.
-Dış filtre kullanıyorsan onların aylık düzenli bakımları cam yosunlaşmalarının temizlenmesi ve dip çekimi şeklinde bakımlar oluyor.
-Elindeki türlere ve arz talep meselesine bağlı ciro meselesi.Elindeki türlerin iyi ve fiyatının normal olması,çeşidinin bol olması lazım.Bende şuan 45 akvaryum var ve 23 tür mevcut 2 türde bu hafta gelecek.Balıkları muhakkak yavru olarak almanı tavsiye ederim.Örneğin alacağın türden en az 40-50 adet sonra onları büyütüp eleme ve koloniyi kurman lazım.Ayrıca aldığın zaman tek tek tür toplama senin için çok kayıp olur örneğin 10 türmü üreteceksin onunu beraber al.
-Ben üretimhanemde tek kişiyim,bir kişi yapabilir bu işi ama bayağı vakit kaybı olur boş zamanın ya çok olacak yada bu işi tek işin olarak kabul edip tüm yoğunluğunu dikkatini buraya verecen.
      Ben bu işin hala çok zor meşakatli ve maddi açıdan çok zor olduğunu yenilemek isterim.ben üretim haneyi 8 ay oldu kuralı ama şuana kadar pek bir satış yapmadım genelde ya topluyorum yada hediye ediyorum ve kolonilerin oturmasını bekliyorum.Ben elektirk kesintisi yüzünden 8 ay önceki üretimhanemdeki 200 yakın damızlık balığı ve oturmuş kolonilerimi kaybettim ve yeni yavru aldım türleri.şuan 3 ay oldu balıkların gelmesi ve damızlık altı oldular şuan tek tek yumurta ağızlarına almaya başladılar bie 2-3 ay sonra tam oturacaklar ama.Birde akvaryumculara dikkat etmeni öneririm çünkü başka ilden balık alımlarında gözlerine para gelmez ama sen gittiğinde ilk başta seni bezdirmeye ve almamaya çalışırlar sonrada ölü fiyet çekerler bunlara pes etmeyeceksin ve devam edeceksin.Üretim hanemi kurarken benim tahmini 15binliram gitti balıklarla beraber.Profil demirlerini 40lık kullan ve üç set halide yap,üretim tankların enaz 250 lt olsun.Başka sormak istediğin bişey varsa sor canım.Umarım cevaplaya bilmişimdir.Seve seve cevaplarım.Saygılar...
kulbinli2009-01-12 10:04:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

minerÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2006
İl: Kütahya
Mesaj: 160
minerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2009 15:52
Güzel bir konu açılmış, emeği geçenlere teşekkürler. Benim merak ettiğim iki konu var. 1-damızlık başına aylık ortalama yavru sayısı, 2- Ürettiğiniz balıkları nerelere satıyorsunuz (Özellikle Anadolu illerindeki arkadaşlar).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GAKKOSHÇevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2008
İl: Elazig
Mesaj: 235
GAKKOSHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2009 17:43
[QUOTE=miner]Güzel bir konu açılmış, emeği geçenlere teşekkürler. Benim merak ettiğim iki konu var. 1-damızlık başına aylık ortalama yavru sayısı, 2- Ürettiğiniz balıkları nerelere satıyorsunuz (Özellikle Anadolu illerindeki arkadaşlar).[/QUOTE]

 1-Damızlıkların verdiği yavru türleri balığın türüne göre değişir.Düzene oturmuş bir kolonide hemen hemen her dişiden yakın sayıda yavru alırsınız.(eğer aynı yaşta iseler)
 2-Anadoluda üretimhane türünden ziyade dağıtıcılar var üretim olunca direk kendi ilinizdeki akvaryumcuya rahatlıkla satabiliryorsunuz.Çünkü 18 saat yoldan balık getirmeyi kimse istemiyor.(Hiçbir akvaryumcu)
GAKKOSH2009-01-12 17:44:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

koraycey22Çevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1
koraycey22Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2009 21:12
EVET SAYIN ÜRETİCİ MERTEBESİNE ULAŞMIŞ ABİLERİMİZ . BİZİM GİBİ ÜRETİMİ DÜŞÜNEN AKVARYUM GÖNÜLLÜLERİNİ BİLGİLENDİRMEİZİ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ.ÖZELLİKLE FOTOĞRAFLARLA DESTEKLEYEBİLİRSENİZ BİZLERE YOL GÖSTERMİŞ OLACAKSINIZ.
İLGİNİZE ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ.
 
İmla kurallarına uyalım.Lütfen sürekli büyük harflerle yazmayalım.
reis2009-01-12 21:14:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahli yunusÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 442
ahli yunusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2009 23:45

Meslek olarak üretimi seçmiş birisi olarak. Şunları söyleyebilirim. Biz şu an üretimhanede 3 kişiyiz ve tek işimiz bu. Sana tavsiyem üretim işine hiç bulaşma sanıldığından çok çok zor. biz erzurundan istanbula kadark bütün illere balık verebiliyor olmamıza rağmen bunu söylüyorum.

Akvaryum hobi olduğu zaman çok daha zevkli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkkenÇevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 158
berkkenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2009 01:38
Peki bu isin pazarlama kısmı nasıl oluyor? bundan hic bahsedilmemis

Yazıları okurken soyle bir dusunceye kapıldım. Neden herkes kendi uretimhanesini acmak icin ugrasıyor da var olan bir uretimhaneyi buyutmek icin el birligi yapmıyor? Yakın cevrede oturanlar ıcın soyluyorum. Bence bu isi ciddi anlamda dusunenler en azından bir sure var olan bir yerde calısıp yardım edip isi ogrenebilir ve burada bizlerle paylasabilir.

Kesinlikle hicte kolay bir is olmadıgına katılıyorum. 3-5 akvaryumla ugrasmak 20-30' uyla ugrasmaya benzemez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abestilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1300
abestilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2009 10:29
Bu işin herhalde en insanı yoran, bezdiren yanı pazarlama kısmıdır. Çoğu abimiz gibi bende bu  işin para kazanmak için değilde hobiyi büyütmak için yapıldığını düşünüyorum. Bu işten para kazanamayacağımı bile bile, akvaryumcularla yüz göz olmanın ne kadar pis bir iş olduğunu bile bile ve şu an üniverstede okuyor olmama rağmen hergün bende bu şekilde bir üretim hanenin hayalini kuruyorum. Bu biraz da şu şekilde oluyor; ben hobide değişik hobiciler olduğuna inanıyorum; kimisi kurar akvaryumu yıllarca seyreder, kimisinin parası çoktur değiştireceği zaman tek hamlede değiştirir, kimisi de üretimi sever. Ben şahsen akvaryumu, balıkları seyretmekten çok zevk alsamda akvaryum kurmak, daha büyük akvaryuma geçmek gibi şeylerden daha fazla zevk alıyorum.
Kesinlikle evde yapmamak lazım bence. Evdekilerin dırıdırı bazen tüm herşeyden vezgeçip, 1 gecede tüm hobiyi bırakmamıza yol açabilir.
 
- Son olarak; bu işten para kazanamayacağımı, çok vaktimi alacağını vs. vs. olduğunu bilmeme rağmen ilk fırsatta, üniversteyi bitirir bitirmez bende bu şekilde bir  üretim hane açmayı düşünüyorum. İnşallah o zamana kadar bu hevesim geçmez.
Birde bence bu konuda çok fazla bilgi toplamaya gerek yok en azından ben bu şekidle düşünüyorum sebebi ise yaşayarak, tecrübe ederek daha fazla zevk alınacağını düşünmem.
Umarım uzun yazıp okuyanları sıkmamışımdır. Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2009 15:16
Bende bu işe üniversitedeyken başladım,üretimhanemi kurdum,bazı şeyler anlatmakla olmuyor birebir tecrübe lazım.Bunuda arkadaşlar yaşayarak öğrenmeniz bence en güzeli ve kalıcı olanı.Balıklar hakkında soru olursa veya üretimhanede bir problem olursa seve seve bilgilerimizi paylaşırız ama pazarlama kısmı anlatarak olmaz beceriye bakar.Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkeÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2007
İl: Balikesir
Mesaj: 13
darkeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2009 00:23
Peki bu noktada tek türe yönelmek avantajmıdır dezavantajmıdır? Nadir türler mesela...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERTANÇevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 20
ERTANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2009 01:04
        Sevgili arkadaşım benim büyük bir tanganika üretimhanem var arkarada da çok kişiye balıklarımı sahiplendirdim. Bu nedenle akvaryum.com'a sonsuz teşekkür ediyorum. Ama üretimhane olayı biraz farklı ben 2 akvaryumla başladım. Daha sonra hiçbir standardı olmayan akvaryumarla devam etti. Şişme çocuk havuzlarından banyo küvetlerine kadar kullandım. Hava motoru olarak buzdolabı motoru bile kullandım. Ama belli bir standarta oturtmak zaman alıyor. Tabi en önemlisi bu işe girdikten sonra başlıyor tecrübe tecrübe tecrübe....
         Herşeyi bildiğini düşünüyosun kabalama yaptığın hesapları bi kenara bırak (1 balık 2 ayda 100 yavru, 50 balık 2 ay 5000 yavru, ayda 2500 yavru gibi...) Öyle bişey hiç olmuyor.
         Sen yavru almaya başla pazarlama işi kolay amatörden gelen balıklara rağbet herzaman var. Çünkü italatıdan daha uygun veriyoruz. Ve daha saglam balıklar oluyor.
         son sorulara cvp vereyim evet tek tür herzaman avantajlıdır. Uzmanlaşmak kolaylaşır psikolojilerini eşleşme durumlarını çabuk anlarsın su sıcaklıkları oranları hastalıkları aynıdır. O nedenle bölünmezsin senin için daha iyi olur. Piyasada tutulan yada yeni cinsler tercih etmelisin. Yoksa piyasası düşer ve istediğin fiyatlarda satamazsın balığını.
         Ama unutmaman gereken bişey var sen ne kadar bundan para kazansanda amatör ruhunu kaybetmemelisin. Yoksa iş değişir ve ne kendi ruhuna ne de çevrene faydalı olabilirsin
       Şimdiden aramıza hoşgeldin bu bir ilk adımdı......

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasoÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 24
nasoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2009 22:16
Arkadaşlar size bir sır vereyim.
 
Reis 
 
Türkiyenin en büyük üreticisidir laf aramızda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2009 22:24
[QUOTE=naso]Arkadaşlar size bir sır vereyim.
 
Reis 
 
Türkiyenin en büyük üreticisidir laf aramızda.
[/QUOTE]
 
Yanlış biliyorsunuz.Deseydiniz ki reis Türkiye'nin en bilinçli,en tecrübeli üreticilerden birisidir tamam ama büyük olmam olamam.Benim bu işten maddi bir beklentim yok.Aslında bu konuya cevap yazmak isterdim ama daha önce bunun gibi açılan bir çok konuya cevap yazdım ve sonrada hakkımda farklı suçlamalarda bulunuldu.Bu sebeple kırılmamak,üzülmemek adına bir şey yazmıyorum.
 
Balık üretmek adına bir sorunuz varsa hele ki üretmek istediğiniz tür Malawi ise seve seve yardım ederim ama bu işin ticari kısmını soruyorsanız inanın onu bende bilmiyorum.Çünkü ben 2 yıldır üretimhaneden cebime para koymuyor,hatta üzerine para veriyorum.Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AKIN BAYERÇevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1004
AKIN BAYERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2009 22:43
Kaba taslak hesap yapmak gerekirse 10 veya 15 bin tl ile bu işe girişerek orta ölçekli bir malawi üretimhanesi kurulabilir diye düşünüyorum.Bu işi bende yapmak istiyorum.Küçük bir dükkan tutarak mekanın ısı yalıtımını gerçekleştirerek akvaryum raflarını yaptırıp 15 nadir tür malawiyi 15 ayrı akvaryumda 2 erkek 10 dişilik koloniler şeklinde hazırlayayıp,2 tane boylandırma havuzu ve 5 adet büyük ebatlı akvaryum ile bu işe girmeyi inanın bende çok istiyorum.Bu aralar beni aşan ve düzenli şekilde devam eden ödemelerim olduğundan dolayı şimdilik hayal ama eninde sonunda yapacağım diye ümit ediyorum Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir