üretimhane için tavsiyeleriniz


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2011 00:02
Amaç zevk ise istediğiniz gibi, gönlünüze hoş gelecek şekilde yapın.

Amaç para kazanmak ise üretimhaneleri dolaşın, bu işi yapmış kişilerle görüşün. Mümkünse bunu yaptıktan sonra da güzelmiş deyip geçin, hiç bulaşmayın. Hiç bir iş dışarıdan göründüğü gibi değildir, bu iş hiç değildir. Bu işe harcayacağınız emek, zaman ve para ile başka işten misliyle fazlasını kazanırsınız.

Kazanan hiç mi yok? Mesela gidip ordas'a bakabilirsiniz. Nasıl kazandıklarını, nasıl bir yatırım ve bilgi birikimi olduğunu görürsünüz.

Bu işi yapacaksanız temiz su akan bir akarsuyun yanında 10-15 dönüm arazi alın. Mümkün olduğunca sıcak bölgede olsun. Elektrik ve su ihtiyacınızı buradan karşılayın. Tesisi kurup önümüzdeki 10 yıllık tatil planlarınızı iptal edin. Bu denli ciddi şekilde işe dalmayacaksanız hiç başınıza dert almayın.
onuruygun2011-04-23 00:05:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

forever_mbunaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2009
İl: Bursa
Mesaj: 197
forever_mbunaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2011 01:56
Siz zaten daha önce 2 sene boyunca sarı prenses yunus besleyip tecrübe edinmişsiniz.Fakat tropheuslar için pekte aceleci olmamanızı tavsiye ederim.Ayrıca sarı prenses ve yunus ile maddi açıdan çarkı sağlıklı bir şekilde döndürebilmeniz çok zor.Şu an için size en uygun balıklar mbunalar diye düşünüyorum.Bildiğiniz gibi, ister nadir bulunan tür olsun ister ortalık malı olsun gerçekten su şartlarını çok iyi tolere edebilen ve hastalıklara karşı dirençleri oldukça iyi olan bakımı kolay balıklar.Alacağınız mbunaların bir kısmıda ülkemizde fazla bulunmayan balıklar olmalı ki rağbet görüp sisteminizi rahat bir şekilde ilerletmenize olanak sağlasın.Onur Uygun Beyin dediklerinide bence bir düşünün.Başarılar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wessemethÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 1280
wessemethÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2011 02:03
Ben bu üretim konularında çarkı en güzel döndürebilecek balığın yunus olduğunu düşünüyorum.Neden derseniz kaliteli safkan bir balığın yavruları öyle veya böyle satılıyor.Ayrıca yunuslar mbuna lar gibi azda yavru vermiyor.100-150-200 yavru desek mbunaların yaklaşı 7-8 katı yavru veriyor.Ancak işte sorun burada başlıyor.Pazarlama.Yunus kolonisi kurmak isteyen alsın alsın 30 yavru alır.Siz kaç koloni kurmak isteyen insan bulacaksınız???

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaristhbÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 800
akvaristhbÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2011 14:29
[QUOTE=wessemeth]Ben bu üretim konularında çarkı en güzel döndürebilecek balığın yunus olduğunu düşünüyorum.Neden derseniz kaliteli safkan bir balığın yavruları öyle veya böyle satılıyor.Ayrıca yunuslar mbuna lar gibi azda yavru vermiyor.100-150-200 yavru desek mbunaların yaklaşı 7-8 katı yavru veriyor.Ancak işte sorun burada başlıyor.Pazarlama.Yunus kolonisi kurmak isteyen alsın alsın 30 yavru alır.Siz kaç koloni kurmak isteyen insan bulacaksınız??? [/QUOTE]

Üretim yapmayı planlayan birisi bence, kim ne kolonisi kuracak bununla ilgilenmez.Üretim yapacaksa hobicilerle değil,akvaryumcularla içiçe olmalı.Siz hiç hobiciyle muhatap olan toptancı biliyormusunuz?
Sadece istisnalarla sınırlıdır.Hatırla vs vs belki ilgilenir.Hobiciyle üretimhane dönmez.O nedenle hobicinin ihtiyaçları değil akvaryumcuların ihtiyaçları gözönünde bulundurulmalı.Bilginize...
Hobicinin dostu hobici,üretimcinin dostu akvaryumcudur:) Aksini söyleyebilecek olan varmı? :) Dost kelimesine takılmayın,mecaz anlamda kullanılmıştır :)


akvarist hsnblkn2011-04-23 14:32:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wessemethÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 1280
wessemethÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2011 14:44
Söyledikleriniz bir bakıma doğru ancak akvaryum hobicilerde akvaryumcudan alacak diye düşünürsek hobiciyi düşünmekte gerekir.Mesela benim uzun zamandır alışveriş yaptğım bir akvaryumcu şuanda neredeyse hiç malawi getirmiyor.Nezamandır gidiyor hep aynı malawiler.Buna karşın tropikal türerde inanılmaz bir sirkülasyon var.Mesela bu akvaryumcu ile yakınsınız diyelim.Elinizdeki malawileri ona satamazsınız çünkü oda satamıyor.Öüşteri portföyü farklı yani.Bunlarada dikkat etmek gerekir...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ersi73Çevrim Dışı

Kayıt: 29/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 39
ersi73Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2011 14:47

Slm öncelikle; en büyük derdin yüksek elektrik, su faturası ve terin kendine ait değilse kira parası olacaktır ( tecrübeyle edinilmiştir) eğer finans problemini aşarsan gerisini zaten Deneme yanılma yöntemiyle yada işin ehli kişilerin iyi niyetli yardımlarıyla kısa zamanda öğrenirsin. Çalişmalarında muaffak olman dileğiyle.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 00:55
Hasan Bey'in dediklerine ek olarak söylemek istediğim bir şey var. O da üretimcinin hedef kitlesinin hobici değil de diğer tüccarlar olduğudur. Yalnız üretimden geçiminizi sağlamayı düşünüyorsanız ve iyi para kazanmak istiyorsanız o zaman sakın akvaryumcularla görüşmeyin, doğrudan toptancı ile uğraşın. Emin olun akvaryumcu ile tek tek uğraşmanın hobici ile tek tek uğraşmaktan pek farkı yoktur. Siz tek seferde 100-200 değil, 3000-5000 balık alacak kişilerle ilgilenin.

Bir de ülkemizde gelir düzeyi ve refah düşüktür. İktisadi açıdan da istikrar hiç bir şekilde yoktur. İlk gelir sorununda insanlar boğazından değil akvaryumdan kısarlar. Bu sebeple gelir düzeyi daha iyi, daha stabil ekonomiye sahip ülkelere ihracat yapmayı hedefleyin. Bu işi bu şekilde büyük yaparsanız yıllarca ayakta kalma şansınız var. Bir de iyi balığı dışarıya vermek mecburiyettir, ülkemizde ne yazık ki iyi balığı değerinde alan kimseyi bulamazsınız. Mesela siz çok iyi kalitede, zor bulunacak koi yetiştirirsiniz ama ülkemizde bunu diğer koilerle aynı fiyata satarsınız. Yurt dışına ise çok daha değişik fiyatlara yollarsınız. Maalesef hakikat bu. (Ülkemizde ne canlıdoğuranlar üretiliyor, hiç birini görme şansımız dahi olmuyor. Konuya hakim olanlar bunu benden çok daha iyi bilirler.)

Yunus ve sp gibi türlerle üretimhane dönmeyeceğini en iyi üretimciler bilirler. Bu işe girişmeden önce lütfen üretim yapmış kişilerle görüşün, bunu lütfen ihmal etmeyin. Onların hatalarından ve dertlerinden ders çıkarmaya gayret edin.

[QUOTE=özer1907]Arkadaşlar fikrim değişti damızlık olarak değilde yavrudan alıp kolonilerimi kurma fikrimde sabitlendim ve bunun için ilk etapta 160*45*40 ebatında iki adet tank kurup bunlara 40 adet yunus 40 adet sarı prenses 20 adet frontesa 20 adet duboisi 20 adet bemba 20 ikola alıp bunları yetiştirip kolonileri kendim oturtma gibi niyetim var ve en kısa zamanda başlıyorum inşaallah (15 gün içinde).Tavsiyelerinizi bekliyorum. [/QUOTE]

Bahsettiğiniz 2 adet 288 litrelik tanktır. Bu hacimde bu kadar balığın bırakın güzel damızlık olamsını, sağlıklı gelişim göstermesi bile mümkün değildir. Size tavsiyem damızlık yetiştirecekseniz müümkün olduğunca büyük hacme mümkün olduğunca az balık koyup sık su değşimi ve zengin beslenme uygulamanızdır.

Size tavsiyem  en az 1'er tonluk depolar alıp onlarda yetiştirme yapmanız.

Damızlık yetiştirmeye gelince; bunun için profesyonellerin kullandığı bir yöntem vardır.
Mesela 1000 adet yavrudan en iri yapılı, en iyi gelişen 200-300 tanesi ayrılır. Bu ayrılanlar besince en zengin diyetle çok geniş alanda çok iyi su şartlarında bakılır.(mesela 200-300 yavru için 2-3 ton) Bunlar arasından bir süre sonra en iyi gelişen 90-100 tanesi ayrılır. Bu ayrılanlar da büyüyünceye kadar aynı şartlarda özenle yetiştirilir. Büyüdüklerinde de en uygun forma ve genetik yapıya sahip olanlar seçilmeye çalışılır ve 30-40 tanesi damızlığa ayrılır.

Bu işi profesyonelce yapanlar bu şekilde yaparlar. Bu balıklar damızlık olduklarında hem yüksek verim verirler hem de iyi gelişim sayesinde uzun ömürlü olurlar. Kısacası damızlıklarınızın domuz gibi olmasını istiyorsanız böyle yapmanızı öneririm. Uzun vadede en iyi kârı bu sayede sağlarsınız.

Üretim hakkındaki bilgiye gelince; bu alıntıladığım mesajınızdan balıkların gelişimi için gereken şartlar hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığınız izlenimine sahip oldum. Unutmayın, evde yavru yetiştirmekle devamlı masrafı olan ve bu masrafı çıkartıp üzerine kar yapmanız gereken ortamda balık yetiştirmek arasında inanılmaz büyük farklar vardır.
onuruygun2011-04-24 01:07:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaristhbÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 800
akvaristhbÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 01:35

Onur bey siz olaya fazla profesyonel bakmışsınız ve basamakları değil 3er 5er, 50şer 100er atlamışsınız.Yazdıklarınızın tamamına katılıyorum ama sizde bir detayı atlamışsınız.Profesyonel yaklaşımınız bu amatör ruha fazla ağır bence. Sizin önerileriniz ciddi yatırımlar yapabilecek devler için geçerli bence.

Tecrübe bilgi birikim olmadan bu şartlarda bu söyledikleriniz asla yapılamaz diye düşünüyorum.Büyük düşünenler için makale niteliğinde yazdıklarınız.Ben şahsım adıma yazdıklarınızdan nasihatlar aldım.İnşallah bu nasihatlara uyabileceğim bir döneme ulaşabilirim.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 01:54
Hasan Bey; maalesef canlı üretimi işi para kazanmak isteyen birisi için hangi canlıyı ürettiğinize bakmadan büyük bir iş olarak nitelendirilebilir. Bu iş inek de üretseniz, balık da üretseniz, at da üretseniz ortak bir riski taşır o da canlı kaybıdır. Yeri gelir elinizdeki canlıların yarısını kaybedersiniz, işi ufak yapıyorsanız elinizdekilerin hepsini iyi fiyattan çıakrtsanız bile belinizi doğrultamayabilirisiniz. Ben yurt dışından görüştüğüm kimi üreticilerin tek seferde onbinlerce balığı itlaf ettiklerini bilirim, bunu yapabilmek için de sağlam denebilecek bir işletme yapınızın olması lazım.

 Buna benzer pek çok sebep üretime büyük girmek gerektiğin örnek verilebilir. Mesela siz 500 balık değil de ayda 5000 balık ürettiğinizde yem masrafınız inanılmaz derecede düşebilir.(yoğun alım, kendin yem üretmenin makul olması gibi koşullar)  Eğer 50000 balık üretirseniz o zaman su kaynağı yakınında arazi alacak yatırım mantıklı olur ve su masrafından da elektrik masrafından da kurtulursunuz.

Uzun lafın kısası ülkemizde bu işi küçük yapmayı kaldıracak maliyetler söz konusu değildir. 20-30 akvaryum ile üretim yapmaya kalkan birisinin üzerine elektirik ve su faturası hatta yem parası kabus gibi çöker. Bunu hem yaşadım, hem de örneklerini çokça gördüm.

Amatör ruha gelince, işini ilk günkü heyecan ile yapmak güzeldir de bunu davranışlara ve işe bakış açısına yansıtınca sonuçları kötü olabilir. Bir kişi hobi amaçlı hobihane açarsa masrafına katlanır ama profesyonel işe hobi gibi yaklaşırsa o işin sonu genellikle çok kötü olur.  (Maliyetlerden çok beni böyle bir ortağımın olması batırdı.)

Açıkçası ben de bu işler kolayca yapılabilir, hadi yapalım demeyi çok isterim. Keşke üretimimiz katlanarak artsa, ama ülkenin mevcut durumunda bu pek olası değil. Bu işleri yapıp para kazanmak istiyorsanız bu ancak ve ancak büyük yatırım ile mümkündür ki onun da garantisi tabii yoktur. (Aynı sözleri birkaç yıl önce benzer bir başlıkta da söylemiştim)

Benim içinden başka şeyler söylemek geliyor olsa da bir insan "geçim sağlayayım" diyerek bu işe girişip elindeki belki tüm parasını, zamanını, emeğini harcadıktan sonra hüsrana uğrarsa bu hiç hoş olmaz. Bu hüsranda benim de burada düşünmeden söylediğim bir cesaretlendirici söz rol oynarsa vebalini kaldıramam.  O yüzden ya yazmamak veya yazılacaksa en azından bildiğim kadarıyla bu yoldaki engelleri anlatıp önceden haber vermek gerekir diye düşündüm.

Bu işi yapacakların gözünü de korkuttuysam özür dilerim. Ama lütfen bu işe girişmeden önce bu konuda hata yapanlar ile konuşun, onların hatalarından ders çıkartın. Kendiniz hata yaptığınızda da ders çıkartmak güzel bir şey ama maliyeti büyük oluyor.

Hasan Bey, inşallah bir gün sizin veya bu forumun müdavimlerinden birilerinin bu tip büyük yatırımlar yaptıklarını ve başarıya ulaştıklarını görmek nasip olur. Bilgi birikimine gelince, bu işin esas sermayesi bilgi ve tecrübedir. Para bundan sonra gelir. Para belki piyangodan hiç emek harcamadan kazanılabilir ama bilgi denilen şeyin bankası yok ki soyup 5 dakikada zengini olasınız. Bu noktada kesinlikle aynı fikirdeyiz.
onuruygun2011-04-24 02:08:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SELAMİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1319
SELAMİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 02:21
[QUOTE=özer1907]

Öncelikle katılımlarınızdan ötürü çok teşekkür ederim sizlere.Selami bey ağırlık konusu demişsiniz ağırlık bir sorun teşkil eder mi sonuçta 300 litre bile değil tanklar.Frontesa konusunda haklısınız eleyeceğim ilk etapta frontesayı.Yarın akşam inşaallah arkadaşla görüşeceğim kendisi akvaryumculuk yapmakta balık teminini sağlarız demişti toptan fiyatına alırız dedi sizce bir toptancıdan almak nasıl olur?Tankların temini için konuşacağım ve düşüncem diş filtre ile temizliği sağlamak sump sistemini tehlike olarak görüyorum hastalık konusun da.

[/QUOTE]Ağırlık konusu çok önemli siz bir odaya kaç akvaryum koyacaksınız bunun kokusunu ben biliyorum rutubeti evinizin tüm duvarlarını sarartır boyaları kalkar dış filtre kaç akvaryuma yeter özer bey istanbulun neresinde oturuyorsunuz gelin size benim yaptığım sistemi göstereyim ben dış filtre hiç kullanmıyorum çok ekonomik ve çok güzel bir sistem .kurdum bilgi edinmek için sizi beklerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaristhbÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 800
akvaristhbÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 02:34
Onur bey Sizin doğruları yazdığınızı zaten biliyorum ve yazınızın altına imzamıda attım zaten.Vebal konusundada haklısınız.Yazdıklarınızın bir çoğunu bizzat tecrübe ediyorum.
Birilerinin taşın altına eliini koyması gerekir.Şahsi fikrimi ve düşüncelerimi söylüyorum;Bu ülke için bir adet balık üretmek bile ekonomiye katkıdır,bir balığı yavrulatıp büyütmek kendi hobi anlayışına katkıdır,hobiye katkıdır, değerini bilmeselerde akvaryumculara katkıdır.Bu iş akıl işi değil zevk işi diye boşa demiyoruz.Bu işten geçim sağlamak isteyenler için zor bir sektör.Büyük yatırımlar gerektiriyor sizinde söyldiğiniz gibi.Ama ek iş olarak bencee çok cazip bir sektör.Beni cezbeden kısmı bu.Zaten hobiciyiz ilgiliyiz, sadece biraz daha fazla zaman ayırmamız gerekecek :) akvarist hsnblkn2011-04-24 02:36:07

[QUOTE=SELAMİ] [QUOTE=özer1907]

Öncelikle katılımlarınızdan ötürü çok teşekkür ederim sizlere.Selami bey ağırlık konusu demişsiniz ağırlık bir sorun teşkil eder mi sonuçta 300 litre bile değil tanklar.Frontesa konusunda haklısınız eleyeceğim ilk etapta frontesayı.Yarın akşam inşaallah arkadaşla görüşeceğim kendisi akvaryumculuk yapmakta balık teminini sağlarız demişti toptan fiyatına alırız dedi sizce bir toptancıdan almak nasıl olur?Tankların temini için konuşacağım ve düşüncem diş filtre ile temizliği sağlamak sump sistemini tehlike olarak görüyorum hastalık konusun da.

[/QUOTE]Ağırlık konusu çok önemli siz bir odaya kaç akvaryum koyacaksınız bunun kokusunu ben biliyorum rutubeti evinizin tüm duvarlarını sarartır boyaları kalkar dış filtre kaç akvaryuma yeter özer bey istanbulun neresinde oturuyorsunuz gelin size benim yaptığım sistemi göstereyim ben dış filtre hiç kullanmıyorum çok ekonomik ve çok güzel bir sistem .kurdum bilgi edinmek için sizi beklerim.[/QUOTE]
Selami abi sizin bu filitre sistemini merak ettim.Müsaden olursa bende görmek bilgi edinmek isterim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 02:50
Hasan Bey; ben de bu dediğinizin altına imzamı atarım. Üretim üretimdir, dışarıdan alınan bir şeyi üretmek mutlaka fayda getirir. Bir tane discus veya frontosa bile olsa sonuçta bu ülkeden onlarca liranın çıkmasını engellemiş olur.

Mesajınızdaki şu kısma özellikle değinmek istiyorum:

"Ama ek iş olarak bencee çok cazip bir sektör.Beni cezbeden kısmı bu.Zaten hobiciyiz ilgiliyiz, sadece biraz daha fazla zaman ayırmamız gerekecek :) "

İşte benim yazdığım mesajlar bu işe dediğiniz gibi hobihane olarak bakanlara yönelik değil, bu işten para kazanmak isteyenlere yöneliktir. Dediğiniz şekil üretimhane değil hobihanedir. Burada deli gibi zarar da edilse yapanın canını yakmaz, yakarsa da bırakır ve en fazla baştan kaybını göze aldığı para ve zamanı kaybetmiş olur ki işe keyif amaçlı, hobi amaçlı bakana da bu dokunmaz. Benim anlattıklarım işi hobihane olarak yapıp üretimhane sonuçları bekleyenlere yönelik ki sanırım ikisinin çok farklı olduğu konusunda aynı fikirdeyiz. Bir kişi bahsettiğiniz şekilde hobi olarak bu işi yapıp ekmek yemek isterse -ki bu hataya düşen çok, ben dahil- beklentiler büyük olduğundan insanın canı bu işin sonucunda fena yanabiliyor.

Umarım sizin bahsettiğiniz şekilde hobihane kuranların sayısı artar. Bu kişiler sayesinde bir yandan piyasada az bulunan kimi türlere ulaşmak da kolaylaşabiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

forever_mbunaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2009
İl: Bursa
Mesaj: 197
forever_mbunaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 19:31
'''''Bir de iyi balığı dışarıya vermek mecburiyettir, ülkemizde ne yazık ki iyi balığı değerinde alan kimseyi bulamazsınız. Mesela siz çok iyi kalitede, zor bulunacak koi yetiştirirsiniz ama ülkemizde bunu diğer koilerle aynı fiyata satarsınız. Yurt dışına ise çok daha değişik fiyatlara yollarsınız. Maalesef hakikat bu. ''''''

Ülkemizde,bu sektördeki en büyük problemlerden biride bu.Çok önemli bir noktaya değinmişsiniz....
forever_mbuna2011-04-24 19:32:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SELAMİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1319
SELAMİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 21:10
Hasan kardeşim yerimi biliyorsun her zaman beklerim fırsat bulamıyorum inan yoksa videosunu çekip kendin yap dıy sistemlerine ekleyeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir