Vatozlar İçin Ev Yapımı Yem Tarifim


serfer1915Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2012
İl: Burdur
Mesaj: 613
serfer1915Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2014 20:28
Merhaba değerli arkadaşlar.Elimde yaklaşık 8 çeşit yem var ama ben organik olan ev yapımı yemi denemek istedim.Öncelikle vatoz besleyen arkadaşlara yardımcı olması adına evde yapmış olduğum yemi paylaşmak istedim.Malum paket yem istenilen her yerde olsa da ev yapımı yem gibisinin olmadığını birçok arkadaşla paylaştığımız sohbet neticesinde anladım.Bunun sonucunda yem yapmaya karar verdim.Burdan Antalya'da yasşayan ve bana malzeme ve bilgi konusunda destek olan İbrahim,07kardeşime teşekkürü bir borç bilirim.Umarım tarifim tüm arkadaşlara yardımcı olur ve bir nebze de olsa faydam olur.

 

Arkadaşlar öncelikle yem yapıldıktan sonra yosun gibi kokuyor.Ben aldığım yemlere kötü kokuyor derdim ama bu tarif biraz daha kokulu bilginiz olsun.

 

Ana malzemeler:

 

          En önemlisi evde ortalığın kirlenmesine yorum yapmayacak bir eş.Mümkünse yem yaparken eşler evde olmasın.Yoksa akşam haberlerine manşet olursunuz 

 

  • 1 adet orta boy salatalık
  • 1adet orta boy kabak
  • Benim havuçlar küçük olduğu için 2 adet koydum ama varsa 1 adet büyük boy havuç yeterli
  • 5 - 6 yaprak marul
  • 7 - 8 yaprak ıspanak
  • 1 avuç (ortalama 50 adet ) bezelye
  • 3 adet karides (Protein takviyesi)
  • 2 silme yemek kaşığı mısır unu
  • 1 tatlı kaşığı jelatin
  • 2 tatlı kaşığı saf %100 toz spiriluna
  • Salçalık kırmızı biber(Ben bulamadım ama olsaydı iyi olurdu.Çünkü benim vatozlar bayılıyor.)
  • 3 diş sarımsak
  • 1 veya 2 adet bıldırcın yumurta kutusu.
  • 1 paket küçük boy kilitli dolap poşeti
  • 1 adet alüminyum folyo

Neys geçelim tarife:

Öncelikle kabak havuç ve salatalığın kabukları soyulur.

Daha sonra kabukları soyulan kabak havuç salatalık marul ve ıspanaklar haşlanmak üzere tencereye konulur.Yalnız yaklaşık 5 dakika sonra marul ve ıspanakları çıkarmak gerekiyor.Yoksa erir giderler.

Diğer kabak havuç ve salatalık yaklaşık 15 dakika iyice haşlanır.Haşlandığını anlamak içinde çatalı batırın.Eğer çatal saplanmadan rahatça çıkarsa malzemeler haşlanmış demektir.

Ben bezelyelere kaynar su koyarak kabuklarının soyulmasını sağladım.

daha sonra tüm malzemeleri karıştırmak için ayrı bir kaba aldım.

Tüm malzemeler iyice birbirine karışsın diye azar azar rondodan geçirdim.

 

Önce haşlananları rondodan geçirdim.

Daha sonra karidesi tek başına rondodan geçirdim.İyice geçirmek gerekiyor.

 

daha sonra tüm malzemeleri rondoda çok iyi karşacak şekilde karıştırdım.Spirilunayı jelatini ve mısır ununu koyarak bir kere daha karıştırdım.

 

Arkadaşlar bolca karıştırmak gerekiyor ki parçalı malzeme kalmasın.Ne olur ne olmaz.

 

Zaten tüm bu malzemeler karıştığı zaman kınaya benzer yemyeşil kokulu bir görüntü oluşuyor.

 

Bu karışımı dondurmak için ben bıldırcın yumurtasının kutularını kullandım inanın süper oldu.Zaten resimlerde görünüyor.

 

Kutuların her bir gözünü doldurdum.Zaten bir göz bana 1 gecelik yemi sağlıyor.Kutu zaten 24 lü.

 

Zaten bu tarifteki yemi yaptığınız zaman en az 3 kutu gerekli olması gerekiyor.

 

Artan yemleri alüminyum folyoya ince bir tabaka halinde sererek kapatıp kilitli poşetlerin içine koyun.Onuda buzluğa açın.Cips yem gibi.Havalar güneşli olsaydı kurutacaktım ama malesef onu da dondurmak zorunda kaldım.Bu arada acaba kendi yemlerimizden de koysak olur mu diyen arkadaşları duyar gibi oluyorum.Yem yapan arkadaşlar kullanılmaması gerektiğini söyledi.Suyu çok kirletiyormuş çünkü.Yoksa elimdeki yaklaşık 8 çeşit yemi koymak isterdim.

 

Değerli arkadaşlar herkes ithal yemlere dünya para veriyor şahsım dahil.Bu yemler doğal yemdir.Etkisi uzun vade de elbet olacaktır.Hani derler ya yaşlı olupta demir gibi olan insanlara "ESKİ TOPRAK".İşte bu yemlerde inşallah balıklarımızı eski toprak yapar.Hatta bir arkadaş artık yem almıyorum kendi yemimi kullanıyorum diyordu.İnşallah bu akşam ilk denemeyi yapacağım.Tabiki bu denemeyi yaparken kademeli olarak önce azar azar deneyeceğim alışsınlar diye.Daha sonra ithal yemlere inşallah elveda derim.

 

Son olarak arkadaşlar umarım bir faydam olur herkes yararlanır.Herkesten Allah razı olsun resimler alttadır.









Beğenenler: [T]150444,Ysfvlr[/T][T]114380,eralpx[/T][T]108475,ERHAN ÖZAKSU[/T][T]178339,EFE20[/T][T]190099,brkcnn[/T][T]186507,mperk[/T][T]186349,PurpleBetta[/T][T]140750,RuFKaD[/T][T]93491,UĞUR[/T][T]146833,hititctf[/T][T]201865,EBardak[/T][T]123098,fedaxdello[/T][T]168086,brigantes[/T][T]39699,dınay[/T][T]186525,mirat[/T][T]210712,tkahramaner[/T][T]214131,akuvarist[/T][T]215211,MEID[/T][T]134652,sirhill[/T][T]228882,ErdemGuven[/T]
Teşekkür Edenler: [T]186507,mperk[/T][T]184366,hasancn[/T][T]93491,UĞUR[/T][T]146833,hititctf[/T][T]123098,fedaxdello[/T][T]168086,brigantes[/T][T]39699,dınay[/T][T]186525,mirat[/T][T]210712,tkahramaner[/T][T]214131,akuvarist[/T][T]228882,ErdemGuven[/T]
+1: [T]186507,mperk[/T][T]146833,hititctf[/T][T]123098,fedaxdello[/T][T]214131,akuvarist[/T][T]228882,ErdemGuven[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Akvarist GörkemÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 688
Akvarist GörkemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2014 20:58
Serdar Bey, öncelikle ellerinize sağlık  Ayrıca yapım aşamasını fotoğrafladığınız ve detaylı bir şekilde anlattığınız için teşekkür ederim.

Yemlerin vatozlar üzerindeki olumlu ve inşallah yoktur ama olumsuz etkilerine takibim. Bir de yemin su içerisindeki dağılmadan bekleme süresini, suya etkilerini merak etmekteyim. Aydınlatırsanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serfer1915Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2012
İl: Burdur
Mesaj: 613
serfer1915Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2014 11:00
[QUOTE=Akvarist Görkem]Serdar Bey, öncelikle ellerinize sağlık  Ayrıca yapım aşamasını fotoğrafladığınız ve detaylı bir şekilde anlattığınız için teşekkür ederim.

Yemlerin vatozlar üzerindeki olumlu ve inşallah yoktur ama olumsuz etkilerine takibim. Bir de yemin su içerisindeki dağılmadan bekleme süresini, suya etkilerini merak etmekteyim. Aydınlatırsanız sevinirim.
[/QUOTE]

Görkem kardeşim iyi dileklerin için teşekkür ederim.Keşke telefonum iyi olsa da size yem yerken ki fotolarına atsam.Görkem bey yemi yaptığımdan beridir vatozlarıma veriyorum.Ama öncelikli olarak yardımcı yem niteliğinde veriyorum.Çünkü diğer yemlere nazaran içerik olarak birazcık ağır.O yüzden tadımlık olacak şekilde veriyorum.Ve inanın yemi verdikten sonra hemen hemen tüm vatozlar yemi yemek için harekete geçiyorlar.Şükür verdiğim günden beridir bir sıkıntı yaşamadım.Ve şunu söyleyeyim renkleri biraz daha turuncu olmaya başladı diyebilirim.Belki de bana öyle geliyor.
Yemin dağılma olayına gelecek olursak.Yemin içeriğindeki jelatin ve mısır unu gerçekten yemi bir arada tutuyor.Ne kadar dağılmadan kaldı dersen inan hiç ölçmedim ama vatozlarımın rahatça tüketmesi için baya bir zaman dağılmadan duruyor.

Beğenenler: [T]120552,blackmarried[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ComratexÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2012
İl: Çanakkale
Mesaj: 156
ComratexÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2014 11:01
Serdar Bey peki yaptığınız yem çok güzel ellerinize sağlık.Ben de şu günlerde yem yapmak için araştırma yapıyordum ve aklıma buzdolabında saklamak değil de gıda katkı maddesi ekleyerek raf ömrünü uzatmak geldi ayrıca bu yemleri granül hale getirmek istiyorum inşaAllah yapıcaz bir şeyler bakalım.Katkı maddesi olarak Potasyum Sorbat yada Natamisin düşünüyorum.
Ayrıca şuan hazır yem içeriklerini inceliyorum ve kafamda 2 çeşit yem yapmak var.1 tanesi bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik diğeride renk ve besleyici özelliklerde olacak.Araştırmaya devam tabi ki.

Beğenenler: [T]120552,blackmarried[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2014 11:30
Potasyum sorbat,natamisin ne işe yarıyor?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serfer1915Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2012
İl: Burdur
Mesaj: 613
serfer1915Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2014 22:47
[QUOTE=Comratex]Serdar Bey peki yaptığınız yem çok güzel ellerinize sağlık.Ben de şu günlerde yem yapmak için araştırma yapıyordum ve aklıma buzdolabında saklamak değil de gıda katkı maddesi ekleyerek raf ömrünü uzatmak geldi ayrıca bu yemleri granül hale getirmek istiyorum inşaAllah yapıcaz bir şeyler bakalım.Katkı maddesi olarak Potasyum Sorbat yada Natamisin düşünüyorum.
Ayrıca şuan hazır yem içeriklerini inceliyorum ve kafamda 2 çeşit yem yapmak var.1 tanesi bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik diğeride renk ve besleyici özelliklerde olacak.Araştırmaya devam tabi ki.
[/QUOTE]
Özgür Bey yorumunuz için çok teşekkür ederim.Yemin içeriğindeki katkılar balıkların zaten bağışıklık ve renklerine etki edecektir diye düşünüyorum.Çünkü balık ne kadar bitkisel ve hayvansal protein ağırlıklı beslenirse rengi o derece turuncuya dönüyor.Ben mesela balıkların Protein ihtiyacını Karides ve bezelyeden karşıladım.Bağışıklığı için sarımsak kullandım.Tabiki diğer Saf Spriluna ve jelatini de es geçemem.Ana malzeme onlar zaten.Granül işini diğer yapan arkadaşlar ya fırında pişirerek elde etmiş ya da güneşte kurutarak elde etmiş.Ama ben pişirildiğinde yemin değerlerini koruyacağına pek inanmıyorum.Bana göre en güzeli dondurarak yemi muhafaza etmek.Bu sayede sürekli taze taze kullanıyorum.
Bu konuyu açtıktan sonra şunu diyebilirim ki Allaha şükür balıklarım yemleri sevdi.Tüm balıklarım işyahla tüketiyor.Ve inanın balıkların gelişimine de güzel katkıda bulundu.Çünkü bunu boylanmaları ve renklerinden anlayabiliyorum.
Fotoğraflarını inşallah atacağım.Ama gerçekten çok faydalı hakikatten ev yapımı yem gibisi yok.
Hatta almış olduğum yemleri de satmak istiyorum almak isteyen arkadaşlara yardımcı olurum.
Bu yapmış olduğum yem bana baya bir gidecek.Diğer tablet olsun pul olsun pek ihtiyacım kalmayacak gibi.
serfer19152014-11-14 22:52:01

Beğenenler: [T]120552,blackmarried[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ersin06Çevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 184
ersin06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2014 14:42
paylamışınız ve bilgi paylamışınız için teşekkür ederiz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serfer1915Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2012
İl: Burdur
Mesaj: 613
serfer1915Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2014 22:08
Rica ederim Ersin bey.Yapmış olduğum yem bitti çok şükür.
Şimdi ikinci yemi yaptım dolaba koydum.Ve ikinci yeme ekstra olarak avuç içi kadar somon,1 yumurta akı,brokoli ve karnı bahar ilave ettim.Sarımsağı katmadan önce azıcık haşladım.Bu da yemin kokusunu almak içinde ve başardım.İlk seferde balıklar yemi biliyordu ama tabiki katkı maddesi değişince azıcık temkinli yanaştılar ama hayır demediler.Şimdi yine iştahla tüketiyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brs1106Çevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2014
İl: Ankara
Mesaj: 152
brs1106Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2014 20:05
Dağılma süresini bende merak ettim açıkcası ve jelatin hakkında bilgi alabilir miyim? Tür veya marka konusunda özelden yazma şansınız olursa sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aymergen51Çevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2014
İl: Kocaeli
Mesaj: 16
aymergen51Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2014 14:05
Güzel bir paylaşım oldu.Elinize sağlık bir vatoz sevdalısı olarak en yakın zamanda bende yapacağım.Tabiki ev müsait olunca :) (Kullanmış olduğunuz jelatin hakkında bende özelden bilgi almak isterim.)

Yaptıktan sonra,dolaptan ne zaman çıkartıp vermek gerekiyor.Direkt buz şeklindemi akvaryuma atıyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinaktasÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2009
İl: Çanakkale
Mesaj: 61
yasinaktasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2014 15:10
Öncelikle paylaşımınız için çok teşekkür ediyorum, elinize emeğinize sağlık. Jelatin konusunda bende yardım istiyorum. Nerden ne kadara aldınız? Mümkünse burada paylaşabilir misiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismail U.Çevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2013
İl: Ankara
Mesaj: 64
ismail U.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2014 22:20
Jelatin kısmını buradan paylaşırsanız çok makule geçer. ve yemi akaryuma direkmi atıyorsunuz yoksa kurutma felan yapıyor musunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MESUT t.Çevrim Dışı

Kayıt: 22/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 816
MESUT t.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2015 12:08
Suyu çok kirletiyormu ?
Dibe batma konusunda sıkıntı oluyor mu?
Su da ne kadar kalıyor yani kolay dağılıyor mu?
jelatin i ne amaçla kulladiniz?
Cevap için şimdiden teşekkür ederim. :) sağlıklı hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MESUT t.Çevrim Dışı

Kayıt: 22/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 816
MESUT t.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2015 19:30
Arkadaslar bu jelatin sığır veya domuzdan imal ediliyormus bilginizeMESUT t.2015-01-02 19:31:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir