Ve Sonunda Saç Yosuna Merhaba


crunchÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 236
crunchÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2016 15:39
Arkadaşlar tahmini 45-50lt ufak bir tankım var. 1-2 ay önce kurdum. Tankta melek, neon, lepistes, betta bulunmakta. Camlarda yosun problemi oluşunca 2 adet 1-2cm boyunda L144 tül kuyruk vatoz attım. Saolsunlar ufacık balıklar 1 hafta içinde tüm yosunları tükettiler. Fakat camdaki yosunları yok etmemle birlikte saç yosunu problemim başladı.

1 haftadır şehir dışındayım. Şu anda montecarlo, sp japan ve özellikle de java fernin yapraklarından çıkan köklere yoğun olarak tutunmuş saç yosunu diye tahmin ettiğim yosunlar bulunmakta. Dış filtrenin akıntısı ile resmen deredeki çirkin öbek öbek yosunlar gibi uçuşuyorlar... montecarlolar üzerindeki yosunların kaplamasıyla 1 haftada ölmüş durumda... Çıkartacağım. Üzerindeki yosunları temizlemeye çalışıp emers olarak devam edeceğim. Kafamda 40x35x35 boyutlarında bir tank kurmak var. Orada devam ederim diye düşünüyorum fakat tekrar ortaya çıkmasından korkuyorum. Yada uğraşmayıp çöpe atacağım. Zaten yine az miktarda emers yetiştirdiğim montecarlolar var. Emers olarak daha güzel büyüyorlar.

Işıklandırmam hatalı. Akvaryumun kapağına yapıştırılmış samsung un beyaz modül ledleri ile 7 saat yapıyorum. 22-24w lık bir ışıklandırma var. Co2 sn de 1 baloncuk olarak veriyordum. Co2 yi yosunları görmemle kapattım. Şu anda fotosentezi az görüyorum. Haftada 1 yüzde 35 kadar su değişimi yapıyorum. Testim olmadığından gübreleme de yapmıyorum. montecarloları lav kumunda denedim. Başta iyi giderken ışıklandırma, gübreleme, yanlış kum ve yosunun da başlayıp tuz biber ekmesiyle 1 haftada sarardıklarını düşünüyorum.

Hatalarla dolu bu tankta ya tamamen boşaltıp yeni baştan kuracağım. Yada hataların üzerine gidip kurtulmayı bekleyeceğim. Yada komple akvaryumu içindekilerle atacağım.. Siz ne dersiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.ÇelikÇevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2015
İl: Trabzon
Mesaj: 104
M.ÇelikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2016 16:05
Ustalar daha iyi bilir ancak Co2'yi kapatmayı pek önermezler.

Bende olduğunda Co2'yi artırmış güneş ışığı almaması için gündüzleri battaniye ile akvaryumu örtmüştüm. Işığı 4+4'den 2+3'e düşürmüştüm. Birde 4 adet Sae eklemiştim. Moliler ve Saeler yosunları yediğine bizzat şahit oldum. Sonuçta kalmadı gibi.

Bu tarz sıkıntılar oluyor. Ama bence monoton akvaryum bakmak yerine arada böyle değişiklikler ve bunu çözmek için uğraşmak da lazım. Bence sabredin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SoHighSoLowÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2015
İl: Izmir
Mesaj: 158
SoHighSoLowÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2016 16:35
Selamlar aynı dertten bende muzdarip oldum. Çözüm olarak 2 adet sae ve 2 adet nerite salyangozu ekledim tanka açıkcası güzel temizliyorlardı. Fakat saç yosununun gelişim hızına yetişemediler. Uzun süre uğraştıktan sonra excel kullanmaya başladım. Kısa sürede kurtuldım. Sizde enjektör ile yosunların köklerine sıkıp kurtulabilirsiniz yada baş edilemiyecek kadar yoğunlarsa 100 lt tanka 25 ml gibi bir oranla 3-4 gün süreyle akvaryuma verebilirsiniz. Fakat excel bitkiler için fotosentez tetikleyici ve gübre özellikleri taşısada çok kullanımında balıklar üzerinde kansorajen etkilere sahip o yüzden mümkün olduğunca kullanmamaya özen gösterin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir