Vitaminler Hakkında Genel Bilgiler


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2006 14:20
Arkadaşlar; bir arkadaşımın özel mesaj ile sorduğu sorunun yanıtını faydalı olacağı düşüncesi ile buraya da eklemek istiyorum. Umarım faydalı olur.

--------------

Vitamin konusunda bilgisi olan birisiniz.Ben balıkların daha sağlıklı olması ve daha renkli ve dinamik olmasını arzu ettiğim için vitamin vermek istiyorum.Dozaj ve hangi vitaminleri verebilirim vitamin türü değil de isim verebilirseniz memnun olurum.

-------------


Aslında bir çok vitamini canlılar kendi bünyelerinde de sentezleyebilir. Örneğin bağırsaklarda yaşayan bakterilerin B vitamini üretmesi gibi.  Gıdalarda da vitamin bulunur. Fakat siz vitamin eksikliği olduğunu düşünüyorsanız vitamin eklemesi yapabilirsiniz. Vitaminleri yeme karıştırmak genelde çok daha iyi sonuç verir. Çünkü gerek oksijen gerekse ışık sonucu akvaryuma serbest salınan vitaminler bozulmakta, pek bir işe yaramamaktadır.

Balıkların renklenmesinde sadece vitamin değil, pek çok etmen vardır. Bunlar gerekli su değerlerinin sağlanması, akvaryumda kavgalar sonucu balığın pasifize olması, her türlü stres, yetersiz beslenme, genetik faktörlerdir. (Hatta dahası da var.) Fakat madem sordunuz ben size vitaminler konusunda da en azından bildiklerimi aktarmaya çalışayım.

Vitaminler suda eriyen ve yağda eriyen vitaminlar olarak (polar, apolar yapıda) ikiye ayrılır. Suda eriyen vitaminler, yani c ve b vitaminleri vücutta depolanamazlar. Kısa sürede vücuttan atılırlar. Bu sebeple devamlı alınmaları zorunludur. Yemlerdeki vitaminler yeterli değilse dışarıdan takviye yapılabilir. Bu vitaminleri balıklara verirken genelde doz aşımı sorunu yaşamazsınız. Eczhaneden Bemiks-C ampül alarak yemlere yedirebilirsiniz.  İçinde C ve B vitaminlerini içerir.Yalnız bu yemi bir an önce balıklara vermelisiniz çünkü B ve C vitaminleri hava ile karşılaşınca hızla bozulurlar. Işıktan da korumalısınız. Bir diğer yöntem de mukoza bozulmalarında bu bemiksi suya serbest olarak dökmektir. Bu durumda da gece ışıklar kapalı iken ampülü akvaryum suyuna karıştırın. Her ihtimale karşı akvaryumun ışık almasını engellemek için de akvaryumun üstüne çarşaf örtebilirseniz iyi olur.

Bir diğer vitamin grubu da yağda çözünen vitaminlerdir. Bu vitaminler A, D, E ve K vitaminleridir. Dikkatli kullanılmalıdırlar. Genelde karaciğerde depolanırlar ve eğer aşırı miktarda verilirlerse karaciğeri zorlarlar. Ayrıca başka yan etkielri de ortaya çıkar. Bu vitaminleri verirken çok dikkatli olmalı, dozu iyi ayarlamalı, herhangi bir sorun yaşanmadan kullanmamalısınız. Bu vitaminleri direk suya atmanız birşey ifade etmez çünkü suda çözünmezler. Yemlere eklemelisiniz. Bu vitaminlerden E vitamini mukoza ve epitel dokunun sağlıklı kalması ve gerektiğinde onarılması için önemlidir. D vitamini iskelet sistemleri için önemlidir. K vitamini kanın pıhtılaşmasında görev alır. Tabii bunların vücutta başka kullanım alanları da vardır ama liste uzar gider. Önemli olanları bunlar. Dediğim gibi bu vitaminleri kullanırken dikkatli olunuz. A, D, E, K vitaminlerini suni yollardan vermek yerine doğal gıdalar ile vermeniz daha sağlıklı olacaktır. Mesela eğer balıklarınızın diyeti et ağırlıklı ise tavuk ciğeri verebilirsiniz. K vitamini için bitkisel beslenen canlılarda marul gibi yeşillikleri kullanabilirsiniz.

Yeme katılan vitaminler en çok yem yiyen balık tarafından yeneceği ve hasta balıklar da az yem yiyeceği için genellikle sorun olurlar. Bu sebeple hasta balığı ayrı bir yere alıp, sadece onun yiyeceği yeme özel vitamin karıştırarak dozajı ayarlayabilirsiniz.

Dozaj konusu da balığın türü, boyutu, nasıl bir beslenme özelliğine sahip olduğu, hastalığı olup olmadığı konuları işin içine girdiği için bu konu beni aşıp belirli bir uzmanlık alanına mensup olmayı gerektirmektedir. Bu sebeple dozaj konusunda bir yardımım dokunamayacaktır.

Saygılarımla;
Onur UYGUN

Yazı tamamen bana aittir. Herhangi bir kaynak kullanılmamıştır.


encort2006-12-7 14:22:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2006 14:25
Teşekkürler açıklayıcı ve bilgilendirici yazınız için....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir