**** Yiğido'nun Bitki Güncesi ****


vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2011 14:00
[QUOTE=erozdem]Fatihciğim resimleri görünce bende çok üzüldüm bu kadar olduğunu tahmin etmiyordum. Önceden de konuştuğumuz gibi bir gh testi yapmak ve sorunu kesinleştirmek bence inşallah kısa sürede kurtulursun..[/QUOTE]
 
Ergün Abi;
 
1 aydır tankın durumunu biliyorsun. Yine bu hali kötünün iyisi diyebilirim.Tebessüm Aslında bütün testlerden edinip bütün değerleri bilmek var ama onunda astarı aslını geçiyor biliyorsun. Bu hafta sonu GH testi yapacağım bakalım o ne diyecek bize. Nirtat ve fosfat ayrıca demir değerlerini bir kez daha ölçüp güncellemeyi düşünüyorum. Artık KH ve PH a pek takılmıyorum. Tank bu haliyle bile fotosentez içinde.Tebessüm En sevindirici yönüde bu zaten.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Akvaryumcu1Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]5344,3[/B]
Kayıt: 10/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 220
Akvaryumcu1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2011 14:05
[QUOTE=vuslat][QUOTE=Lapinhouse] [QUOTE=vuslat][QUOTE=hedayse]Fatih abi, UV vs. uğraşma bence, senin anlattığına göre suçlu SU... RO bir arıtma alıp bence sorunu giderirsin. Bir su kabında o kadar kalıntı bırakmamalı, kaba bıraktığını tankada yapıyor besbelli.[/QUOTE]
 
Hakancığım;
 
Suyun durumu belirttiğim gibi. Suyun durumunu bugün video kayıdı çekebilirsem paylaşmayı düşünüyorum. Birde siz görün kirecin durumunu. Şimdi bakteriden olmadığı kesin. Geriye iki seçenek var. Yeşil suyun diğer versiyonu ve kireçli suyun gübreler ile etkileşimi. Bu muslukların önüne takılan kireç tutucular nasıl olur acaba :)
[/QUOTE]

Bir tane 11 Wattlık UV işinizi görür. Yeşil Su bir daha hiç görmessiniz. Aynı sorun bende de olmuştu UV'den sonra bir daha böyle bir sorunla karşılaşmadım şu anda başka sorunlarla uğraşıyorum.
Fakat ne olursa olsun bitkili akvaryumda en büyük sorun bitkilerle oynama ben bitkilerin yerini değiştirmeyi biraz abarttım şimdi bitkiler toz bulutunu dönüştü.
[/QUOTE]
 
Ünsal Bey;
 
Tankın bu sorunu yeşil sudan mı yoksa şebeke suyundanmı ondan emin olmaya çalışıyorum. Akvaryumun su rengi yeşil değil ayrıca. Ama yeşil suyun diğer versiyonumudur emin edğilim. Sadece olabilir mi diye şüpheleniyorum. Bitkilerimde yer değişimi bir kaç türde oldu onlarda toplasanız 10 kök kadar. Artı bitkilerde yer değişimlerine dikkat ediyorum. Tabanı bitki çıkarırken oynattım ama amonyak patlaması olsa direk canlılarda etkisini görürdüm diye düşünüyorum. İlk oluşumdan bu zamana 1 aylık bir süreç geçti sadece dün sakal yosunu oluşumu başladığımı gözlemledim. Saygılar.
[/QUOTE]

Fatih bey,
Eger sorun yeşil su değilse sadece bulanıklık varsa içinde ufak ufak parçacıklar dolaşıyorsa bakteri patlaması olmuş. Dış filtrenizdeki yararlı bakteriler ölmüş olabilir.
Bende Bulanıklık vardı bir taraftan bakıldıgında diğer taraf gözükmüyordu.
Uv taktıktan sonra netleşti bir tanede ilaç vardı canlılara zararı olmayan berraklaştırıcı ismini hatırlamıyorum oda faydalı oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2011 14:19
Ünsal Bey;
 
1 ay önce dış filtrenin süngerini yenisi ile değiştim. Ayrıca o gün bitki çıkardım ve su değişimi yaptım ve aksilik başladı. Bakteri oluşumu için yapılması gereken her şeyi yaptım. Şuan bakteriden oluşan bir bulanıklık gibi değil. Öyle partikül gezinmiyor su içerisinde. Resimde beyazlık flu bir renk. Ölü bakteri topluluğu gibi değil. Kimyasal ile berraklaşabilir bu doğru ama sorunun yine devam etmemsi açısından kesin çözüm arayışı içerisindeyim. Sorun yeşil suyun farklı bir türümüdür yoksa şebeke suyundan mı kaynaklandı bunu bulmak istiyorum. İllaki bir şekilde bu sorunu çözmek gerekiyor masrafımı ona göre yapmak istiyorum. Aslında emanet olarak bir tane UV edinip  10-15 gün demenek lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2011 21:06
Valla abi, son iki sayfada yazılanlardan anladığım kadarıyla durum biraz karışmış Big%20smile Fotoğraflara bakınca benim gördüğüm yine büyük ihtimalle bakteriyel bir sorun. Yeşil suda UV' nin etkili olduğu malum ama bakteri çöküşünde de berraklaştırmada etkili olurmu bilmiyorum. Gerçi olsa bile sonuçta istenmeyen birşey. Yani bakteri hayatını kurmaya çalışırken daha çok ölüme neden oluyoruz... Dolayısıyla yeşil su sorunu olmadıkça UV' yi bence düşünme; olmaması daha bile iyi.
 
Sudaki kireç ve gübrelerin tepkimesi konularına gelirsek; son zamanlarda oluşan bir değişiklik nedeniyle ise olabilir belki. Aksi halde önceden sorun yaşamıyordun hatırladığım kadarıyla. Yinede en azından GH' ı ölçmekte büyük fayda var. Çok yüksek olması her halukarda istenen birşey değil zaten bitki akvaryumlarında... Bu durumda benimde tavsiyem RO olur. Ayrıca tatlandırıcısı ile kullandığında bence (biz ailecek çok memnunuz) gayet güzel çay ve yemek suyu oluyor Tebessüm (yinede zevkler ve renkler tartışılmaz diyip bu konuyu uzatmıyım Tebessüm)
 
Birde, birkaç mesaj önce yazdıkların dikkatimi çekti. Işık, CO2 vs. kapayarak sürekli havalandırma ile 1 haftada durumu düzeltmişsin. Bu aslında yine sorunun büyük ihtimalle bakteriyel bir sorun olduğunun göstergesidir bana göre. Burada sıkıntı; su berraklaşmış olsada 1 haftada yeterli sağlıklı bakteri kolonisi oluşamaz (önceki olaylar nedeniyle sıfırlandığını varsayıyorum). Sadece düzelme eğilimine girmiş durum. Ama üzerine su değişimi ve CO2' nin tekrar açılması zaten pamuk ipliğine bağlı dengeyi tekrar bozmuş olabilir. Bence bitkilere yetecek en düşük ışık şartlarında, CO2' siz (veya düşük CO2 li ama sabit verilmesi lazım; önemli olan pH ın fazla değişmemesi çünkü) ve ışığa uygun gübre ile ve çok az su değişimleri ile (belki 15 günde bir %20-30 gibi) ve sadece geceleri hava vererek en az 1 ay bu şekilde devam etmek gerekebilir. Daha öncede öm' den dediğim gibi baştan kurulum yapmak gibi birşey bu. Yinede inşallah ben haksız çıkarımda sorun sadece kireçten kaynaklanıyordur ve kısa sürede hallolur.
 
Son bir öneri; işler düzelene kadar filtrende Seachem Purigen kullanmak işine yarayabilir.
 
 
mustafaerdogar2011-01-07 21:11:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2011 10:03
Mustafacığım;
 
Açıklayıcı yazın için teşekkür ederim kardeşim. UV konusunda seninle hemfikirim. Tankta daha öncelerde bu gibi bir sorunla karşılaşmadım hiç. Her yeni kurulumda en geç 1 haftaya suda berraklık sağlanıyordu. Kireç konusuna gelince önceki mesajlarımda da belirttiğim gibi bariz bir şekilde şebeke suyunda kireç var. Ne zaman yağmur ve kar yağsa şebeke suyunda bozulmalar oluyor. Ayrıca bilindik bir marka olmasa da ( sera,tetra,hagen vs. gibi ) elime bir kimya firmasının Genel Sertlik Kiti adıyla satılan kiti geçti. Muhtemelen bildiğimiz markalar ile aynı işi görüyor. Bu gün  test edip sonucu paylaşacağım. RO her zaman düşünmüşümdür ama sağolsun Hakan ( hedayse ) kardeşim 3 gündür aklıma iyice yer etmesini sağladı. Gerçi ben her ne kadar şehir suyuna bağlasamda benim ki durumun can sıkıcılığıyla düşündüğüm varsayım. Bende umuyorum ki Mustafacığım bakteriden oluşan bir sorundur. Ama akvaryumlara ve evlere temiz su şart o yüzden RO edineceğim.
 
 
 
Bu arada 2 gündür kendi kendime sorular soruyorum.
 
1- 1 ay önce tanktan çıkardığım bitkiler oldu ve muhtemelen tabanı oynattım. Amonyak pikini patlattım desem bundan canlılar neden etkilenmedi ? Bulanıklığın ilk nedeni bumuydu ? Ayrıca o gün % 25 su değişimi de yaptım bu büyük bir etkenmiydi.
 
2- Filtremde (tetratec1200) sünger olarak 4 adet orjinal siyah süngeri 1 tanede  mavi kalın sünger var. Aynı gün siyah süngerlere hiç dokunmada sadece mavi süngeri değiştim. Siyah süngerlerde bakteri yokmuydu? Akvaryum tabanında hiç mi bakteri kültürüm oluşmadı ?  
 
3- 1 hafta içinde durum düzeldikten sonra tekrardan aydınlatma,gübre ve CO2 desteği başladı durum tekrardan aynı hali aldı. Şehir suyunun kireci ile gübreler mi tepkimeye girip bulanıklığı çıkarıyor. Yoksa gözden kaçan başka bir şey mi ? CO2 gibi.
 
4- Gübrelerden kaynaklanan sorun desem ki macrolarım DIY olarak kendim yapıyorum ve aynı gübrelerden 1 yıldır kendim hazırlıyorum ve şu ana kadar sorun yaşamadım. Micro olarakta Seachem kullanıyorum ve bu durumdan 2-3 hafta öncesinden başladım ve bu olay gelişene kadar sorun gözlemlemedim. Acaba gübreler mi bozuldu. Son kullanma tarihleri mevcut değil ama kolay kolay bozulacağınıda tahmin etmiyorum.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kdenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 505
kdenizÇevrim Dışı
Özel Üye

sayerÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,65899[/C]
Kayıt: 14/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1267
sayerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2011 11:21
 Fatih, evde içme suyunda da Ro kullanıcam bundan sonra diyorsan,yani iki amaçlı olarak hem tank için hem içme suyu için, Ro seçeneği düşünülebilir.(Ama ben şahsen içme suyu tadını hiç sevmedim)
 
Ama sadece tank için alıcaksan,o zaman da aklıma şöyle bir soru geliyor daha önceki kurduğun tanklar da RO mu vardı ? bildiğim kadarıyla yoktu ve böyle bir sorun yaşamadın.
 
Benim önerim, 18 watt lık bir UV  sorunlarını çözer, bir daha da tank suyu ile ilgili bir sorun yaşıyacağını sanmıyorum.Ben 2 senedir kullanıyorum,hiç suyla ilgili bir sorunum olmadı.
sayer2011-01-08 11:21:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ali ilkerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/04/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 217
ali ilkerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2011 11:23
Fatih Bey filtreye yeni koyduğunuz sünger filtrede kullanmaya uygun bir süngerdir değilmi? Eski sünger duruyorsa, tekrar eski süngeri koymayı deneyin, eski süngeri attıysanız, yeni süngerin yerine, en az 2 gün su içinde beklemiş elyaf koyup deneyin birde. Sizin yaşadığınız sorunla hiç karşılaşmadım ama, şebeke suyunun o kadar kötü olmasına imkan veremiyorum ben. Belediye su işlerinin, şehre verdiği sudan haberi olmazmı hiç. Bunun vebalini kim, nasıl öder? Şu, sertlik kiti ile, çeşmeden akan suya da bakmayı ihmal etmeyin. Ayrıca akvaryumun tabanını mümkün olduğu kadar oynatmamaya çalışın. Amonyak piki de bitkili akvaryumda pekçok soruna sebep olur. Tabana yapılan müdehalelerden sonra çok yüklü su değişimi yapmak gerekir.     

Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2011 12:04

Rahman Bey;

Teşekkür ederim. Konunuzu baştan sona kadar okudum. Tankımın gidişatı sizin tankınki gibiydi. Yani herşey normalken bir anda oluştu. Ama bulanıklık sizin tankınızdaki gibi değil. Daha az. Ama suyun rengi yeşil değil beyaz. Kolonyalı su gibi Tebessüm

Ertuğrul Abi;
 
İlk kurulumdan bu güne kadar su hep aynı şebekeden kullanıldı. Ama çoğu zaman şebeke suyunda gariplikler oluyor. Kimi zaman çamur gibi akıyor, kimi zaman aşırı klorlu,kimi zaman çok berrak şuanda kireçli. Evde yemeklere bile damacanadan su kullanıyoruz. RO daki amacım akvaryumun suyunu her eklentide stabil tutmak. Oldu bitti bahsediyorum bizim sularımız berbat. KH ile başladım yeni kuruluma biliyorsun. Sağolsun Hakan bir adet RO buldu ama onunda tatlandırıcısı yok galiba. Oda eklenebiliyor. Günlük kullanmada tadını beğenirmiyiz bilemiyorum ama beğenilmezse hanım başıma kalkacaktır.Kafasi%20Karismis Akvaryumun için mi aldın diyeceği kesin.Big%20smile Sorunum tam olarak yeşil su mu kestiremediğim için UV alıp kullanmak gereksiz bir masrafmı olur bilemiyorum abi.
 
İlker Bey;
 
Kullandığım sünger 5 cm kalınlığında olan akvaryumcularda  satılan mavi sünger. Büyük parça alıp 2 ye bölmüştüm. Yeni süngerde eskisinin aynısı. Ama 5 adet süngerden sadece bu mavi süngeri değiştim. Diğerlerini hiç temizlemeden filtreye olduğu gibi geri koydum. Maalesef belediyemizin su idaresi bu konularda biraz duyarsız. Bir çok ilin su değerleri aylık olarak kendi internet siteleninden yayınlanmakta. Geçen gün su idaresine gittim rapor için kılı kırk yardılar desem yeridir. Yok dilekçe verin yok rapor çıkmadı. Ne yapacaksınız falan filan. Dilekçe verdim bakalım rapor verecekler mi bana. Gerçi verseler bile kalem ellerinde olduğu için zemzem suyu gibi bir rapor düzenlemeleride zor değil kendileri için. Suyun GH ını akşam ölçmeye çalışcağım bakalım sonuç ne olacak. Ama elindeki test bir kimya firmasının kendi yaptığı test yani bildiğimiz sera,tetra vs. markalardan değil. Gerçi değişen bişey olacağını sanmıyorum. Tabana çok dikkat ediyorum. Sadece geçen ay bitki çıkarırken müdahelem oldu ve 1 aydır herhangi bir uygulamam yok tabanda.
 
Hani sorunu tam kestirebilsem uygulamayıda o yöne düşünüyorum. UV ise UV RO ile tertemiz su ise RO.
 
Yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim. Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sayerÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,65899[/C]
Kayıt: 14/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1267
sayerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2011 13:01
 
Alıntı :
Günlük kullanmada tadını beğenirmiyiz bilemiyorum ama beğenilmezse hanım başıma kalkacaktır.Kafasi%20Karismis Akvaryumun için mi aldın diyeceği kesin.Big%20smile
 
Fatih,  zaten hem akvaryum hem de içme suyu olarakmı kullanıcaksın..dememden kasettiğim konu buydu.
Mesajımın içeriğinde ki gizli mesajı gayet doğru anlamışşsın,''evdeki huzur,mutluluk budur'' diyerek cümlemi tamamlıyorum.Kahkaha
sayer2011-01-08 13:03:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahtclbÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 167
ahtclbÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2011 13:17
Akvaryum ne durumda şuan? Hala bulanıklık devam ediyor mu? Kendimce küçük bir fikir vericem ama uzun vadeli bir çözüm olmicaktir senin için. Eğer yeşile doğru dönerse;
1. UV alman mantıklı ileriye yönelik olur
2. RO'u da yanında getirmen aynı olucaktır.
3. Bu benim önerim, basit. Su piresi alarak bir kaç gün içerisinde su piresi patmalası yaşarsın ama suyu senin için eski haline getirirler EĞER YEŞL'E DÖNERSE!
Dönmezse, umarım kireçtendir ve kısa zamanda düzelmesini dileyelim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2011 13:29
[QUOTE=sayer]
 
Alıntı :
Günlük kullanmada tadını beğenirmiyiz bilemiyorum ama beğenilmezse hanım başıma kalkacaktır.Kafasi%20Karismis Akvaryumun için mi aldın diyeceği kesin.Big%20smile
 
Fatih,  zaten hem akvaryum hem de içme suyu olarakmı kullanıcaksın..dememden kasettiğim konu buydu.
Mesajımın içeriğinde ki gizli mesajı gayet doğru anlamışşsın,''evdeki huzur,mutluluk budur'' diyerek cümlemi tamamlıyorum.Kahkaha
[/QUOTE]
 
2 gün önce hanıma RO dan bahsettim. Aldığım cevap " Yarım saatir aynı şeyi anlattığına göre kesin akvaryumunla ilgilidir. Evi pek bahane etme istersen. Ben bir şey alalım dediğimde 5 dakikada geçiştiriyorsun" Muhtemelende RO suyuna alışık olmadığımızdan duyacağım söz "Dememişmiydim akvaryumuna aldın!!Kizgin " Big%20smile
 
 


[QUOTE=ahtclb]Akvaryum ne durumda şuan? Hala bulanıklık devam ediyor mu? Kendimce küçük bir fikir vericem ama uzun vadeli bir çözüm olmicaktir senin için. Eğer yeşile doğru dönerse;
1. UV alman mantıklı ileriye yönelik olur
2. RO'u da yanında getirmen aynı olucaktır.
3. Bu benim önerim, basit. Su piresi alarak bir kaç gün içerisinde su piresi patmalası yaşarsın ama suyu senin için eski haline getirirler EĞER YEŞL'E DÖNERSE!
Dönmezse, umarım kireçtendir ve kısa zamanda düzelmesini dileyelim...[/QUOTE]
 
Ahmet Bey;
 
Suyun rengi ilk günden bu tarafa aynı. Beyazımsı bir bulanıklık. Yeşillenme yok. İşte bu noktada acaba yeşil su mu? diye düşünüyorum. UV de bu yüzden kararsızım. ama RO yu değişimlerde suyu daha stabil halde tutmak açısından almayı düşünüyorum. Su piresi hiç aklıma gelmedi. Aslında denemekte yarar görüyorum. Saygılarımla.
vuslat2011-01-08 13:36:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2011 01:19
Adaşım geçmiş olsun elimden gelen bişey olursa seve seve yaparım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canmasÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 70
canmasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2011 13:01
FAtih bey Seachem purigen alıp dış filtre içine koyun suyunuz pırıl pırıl olsun. Ben kullanıyorum. Tavsiye ederim.
Organik artıkların uzaklaştırılması için benzersiz kapasite.

"Purigen, diğer filtrasyon ürünlerine benzemeyen eşsiz sentetik emicidir.İyon değiştiriciler veya emicilerin bir karışımı değildir fakat çözülen ve çözülmeyen pislikleri sudan uzaklaştıran ve diğerlerinden %500 daha fazla çalışan eşsiz makro gözenekli sentetik polimerdir. Nitrojenli organik artıkları uzaklaştırarak amonyak, nitrit ve nitratı kontrol eder. Purigen'in iz elementleri üstüne etkisi minimumdur.Redoksu önemli derecede arttırır. Suyu mükemmel derecede temizler. Purigen hem deniz hem de tatlı su için uygundur.

KULLANIM

Kullanmadan önce temiz suda durulayınız. İyi ağlı filtre çantasında veya iki kat şeklinde bayan çorabına koyup dış filitrenin herhangi bir bölümüne koyup kullanınız. Her 250 mL,1000 L su için altı ay kadar kullanılır. Eğer azalmışsa en belirgin özelliği tanelerin renginin koyu kahverengi veya siyaha dönüşmesidir.

Dip not: Daha önce bir konu açmıştım akvaryum suyumda nedensiz yere puslanma vardı saolsun bir abim tavsiyede bulundu ve alıp bana verdi .Ürünü kullanmaya başlayınca aradaki farkı görmeye başladım ve sorun çok şükür çözüldü ayrıca su inanılmaz şekilde berraklaştı." Alıntıdır.
canmas2011-01-09 13:05:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir