Yaklaşık 9haftadır doğurmayan hamile lepi


mandylionÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 207
mandylionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2007 10:55
Sıcaklık şuan 25 derecede sabit. Ancak yazdıklarımı okuduysanız işyerleri sıcaklar yüzünden tatil edildiği günlerde benim akvaryumumda sıcaklar ile ilgili hiç bir önlem yoktu ve cayır cayır yanıyordu su. mandylion2007-07-22 10:02:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İcEmAnÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2007
İl: Afyon
Mesaj: 35
İcEmAnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2007 16:49
29 dereceye çıkarın.Sonra bize ne oldu söyleyin.Çıkartırken kademeli olarak çıkartın. İcEmAn2007-07-21 16:49:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KardelenÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2007
İl: Kastamonu
Mesaj: 7
KardelenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2007 16:50
Sıcaklar olduğu zaman benim akvaryumumun sıcaklığı da 30- 32 derece arasındaydı. Düşüremedim sıcaklığı ama o günde şimdide damızlık lepistesleri düzenli şekilde yavruluyorlar. Sizin balıklarınızın yavrulamamasına o yüzden şaşırdım.Shocked İnşaAllah eski sağlıklarına kavuşurlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mandylionÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 207
mandylionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2007 09:55
29dereceye çıkarmamı istemenizin sebebi sanırım doğumdan önce sıcaklığı bir kaç derece artırarak doğumun kolaylaştırılabileceğini düşünmeniz.
 
Ama bu balıkların hamilelikleri normal bir düzende gelişmedi. O yüzden sıcaklıkla beraber yavruları (artık ölmüş olan yavrular demek daha doğrudur sanırım) vücutlarından atarlar mı emin olamadım. Bide bunu deneyeyim diyerek balıkları da deney tüpüne çevirmek istemiyorum. Ayrıca eklemem gerekir, normal doğum süreleri geldiğinde bu sıcaklık artışını zaten yapmıştım(27,5-28dereceye çıkarmıştım sıcaklığı). Ama işe yaramadı, 4-5gün sonra yavaş yavaş indirdim yine sıcaklığı. 63gün olmuş dedi bir forum üyesi, artık doğum olayını unutmuş durumdayım, en azından diğer balıklar rahat rahat yaşamaya devam etsinler, normal sıcaklıkta, normal düzende.
 
Alperen bey yanlış anlamayın ama forumda geçirdiğim 8 ay süresince her söyleneni uygulamamam gerektiğini acı tecrübelerle öğrendiğim için önerinize tereddütle yaklaşıyorum. Neden sıcaklığı artırmam gerektiğini düşündüğünüzü daha detaylı bir açıklamayla birlikte iletirseniz, sevinirim.
 
mandylion2007-07-22 10:03:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlpBökeÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 935
AlpBökeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2007 13:23
Balığınızın bu kadar gecikmesi sizinde farkında olduğunuz gibi normal bir olay değil.Benimde geçmişte doğumu geciktiren balıklaırm olmuştu ancak bir akvaryumda 4  5 tane olması akvaryumda olan bir sorundan kaynaklandığını gösteriyor.
 
Nedenleri;düşük(20 24 gibi)/çok aşırı yüksek(30-32gibi) sıcaklık,erkeklerin sürekli rahatsız etmesi,akvaryumda yavrulayabileceği rahat bir ortamın olmaması(bitkilerin arası,bitki kökü,bir kayanın köşesi vs),aşırı stres(en önemli nedendir genelde diğer nedenler aşırı stresi ortaya çıkarır),kabızlık ilk aklıma gelen nedenler bunlar.
 
Şu anda ısı 25 derece imiş.Canlıdoğuranların rahat doğumu için en iyi sıcaklık 27 yada 28 derecedir.Bu nedenle sıcaklığı kademeli olarak ama mutlaka kademeli olarak(mesela bugün 26 ya çıkarın sabaha kadar 27 ye diğer gün akşam 28 olsun ve sabitleyin.) 28 e çıkarmalısınız.
Kabızlık tehlikesi; her ne kadar bitkisel yemlerle beslesenizde bu tehlike oluşabilir.Balığnızı bir sabah yem vermeyin akşama doğru haşlanmış ıspanak verin.Diğer günlerde(en azından yavru çıkana kadar) 3 öğün yemleyin ve bir öğün protein ağırlıklı diğer öğünler ıspanakla olsun.Proteini kesinlikle atlamayın çünkü;balığınız uzun zamandır hamile olduğu ve yavrular anneden beslendiği için çok yorgun düşmüştür.Besin eksikliği vardır.Protein ile bu eksikliği giderebilir balığınzı dirençlendirebilirsiniz ve yavrulamayada büyük oranda yardımcı olursunuz.
Akvaryumunuzda bitki varmı bilmiyorum ancak yoksa aklınızda bulunsun mutlaka ekleyin.Şimdi en kısa çözüm ise adını unuttum ama hani pastanelerde kuru pastaların kutusunu bağlamak için kullandıkları naylonumsu ip varya onu bolca alıp bıçakla püsküllendirin ve akıvaryuma salın.Hem dişi balık oraya girip rahatça doğum yapabilir hemde doğan balıklar orada saklanıp korunabilirler.Erkekler meselesine gelince buda sık rastlanan bir durumdu benim eski akvaryumumda.erkeğinizi belki bir süre dişiden ayırabilirsiniz fakat bunun zor olduğunu biliyorum(ayrı bir akvaryum gerekir).En iyisi demin söylediğim uygulama.Eğer akvaryumunuzda erkek sıkıntısı olsaydı bir önerimde erkek eklemeniz olacaktı(bir çelişki gibi görünebilir söylediğimle ama erkeğin azı olmuyor fazlası daha büyük zarar).
 
Umarım yardımcı olabilmişimdir.Uygulamaya karar verirseniz söylediklerimi lütfen sadece kafanıza yatanları uygulayın ki ben sorumlu olmayım.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2007 13:49
Herkes gördüğüm kadarıyla halen sıcaklık artışı vs tavsiyeleri veriyor. Bence Şirin Hanım'ın şu anki durumunda iki ihtimal var:

1) Karnı şiş balık hamile olarak değerlendirilmiş olabilir. Bu durumda lepisteslerin hamileliğinin 41 güne kadar uzadığı ama 9 haftalık hamileliğin sözkonusu olmadığı bilinmiyor olabilir. Bilgi eksikliğinden dolayı balık halen hamile zannediliyor olabilir.

2) Biri bizi işletmeye çalışıyor olabilir. Yine lepisteslerde 9 hafta hamilelik olamayacağı bilinmiyor, bu bilinmediği için bize 9 haftadır hamile sözü yutturulabilir zannediliyor olabilir.

Umarım 1. maddedir... Eğer birinci madde ise çeşitli sindirim hastalıkları ile ilgili olarak forumda arama yapılırsa faydalı olur.

Konuyu kitliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir