YAPILAN HATALAR VE A dan Z YE TANK KURULUMU


MataheusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/03/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 509
MataheusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2013 22:08
YAPILAN HATALAR VE  A-Z YE TANK KURULUMU 

MERHABA  ARKADAŞLAR YENİ BAŞLAYAN  VEYA  AKLINIZA  GELMEYEN  SORULAR VE CEVAPLARINI SİZLER İLE  PAYLAŞMAK  İSTEDİM BİR  NEBZE  YARDIMCI OLACAKTIR İNŞALLAH. 

Önemli not : Benim kendi tecrübelerim ve  çeşitli kaynaklardan toplanmıştır.

KONU İÇERİĞİ BÖLÜMLER.

01- TANK KURULUMLARINDA YAPILAN HATALAR.
02- HASTALIKLAR VE TEDAVİLERİ
03- BİTKİ AKVARYUMU A dan Z ye
04- TROPHEUS DENEYİMLERİM 



01 BÖLÜM

YANLIŞ
1. Büyük tanklarda zemin araştırması yapılmaması ve kolonlara yakın konulmaması.
 
DOĞRU
Genelde  büyük  hacimli (ton +) olan  tanklarda  pek  dikkat edilmemektedir  bu işlemi kesinlik ile  göz ardı etmeden  dairenizin  yapısına  uygun  olarak  kolonlara  yakın olmasını sağlayın. Aşağıda detaylı olarak zemin etüdü tarif edilmiştir.

YANLIŞ
2. Akvaryuma müdahale etmeden ellerin yıkanmaması ve akvaryuma el soktuktan sonra ellerin yıkanmaması.

DOĞRU
Tankın  içerisine  elimizi  sokmadan  bol su ile  kesinlik ile  sabun kullanmadan ellerimizin  yıkanması gerekmektedir aksi taktirde  ellerimizdeki mikroplar bizleri hasta ede bileceği gibi balıklarımızıda hasta edecektir. 

YANLIŞ
3. Balıkların ne gibi su şartları istediğini araştırmadan sadece görünüşüne bakıp alıp sonra da su şartlarını sağlayamayıp öldürmek

DOĞRU
Bir çok arkadaşımızın (genelde  yeni başlayan  hobiciler) balığın hangi su şartlarını sevdiği,Su sıcaklığı,dip yapısı,akıntı isteyip istemediği vs. vs. gibi gereken bilgiyi toplamadan  sadece  renkleri güzel diye  balıkları  istemedikleri  şartlar  ile  baş baka  bırakmak  ve  sonucunda  hazin son.

YANLIŞ  
4. Sadece buharlaşan suyu tamamlayıp dip çekimi ve aylık düzenli su değişimlerinin yapılmaması.
 
DOĞRU
Tankın suyu eksildikçe  su ilave etmek  su değişimi yaptığınız anlama  gelmemektedir. Bunu düzenli periyodik aralıklar ile  devamlı yapmanız  gerekmekte. Önerilen  haftalık %20 - %25 su değişimi. su değişimleri ile birlikte  dip çekimi.

YANLIŞ
5. Filtre temizlerken seramik ve biobollerin akvaryum suyuyla temizlenmemesi.
 
DOĞRU
Filitremizi temizliğini yaparken  seramik  ve biobollerin  tankın içerisinden aldığımız su ile  yıkanması gerekmektedir. Bunun nedeni biolojik döngünün bozulmamasıdır. Çeşme  suyu ile  yıkanan materyeller  maalesef döngünün yavaşlamasına  sebep olacaklardır. 

YANLIŞ
6. Yeni alınan bitkilerin kontrol etmeden ve yıkanmadan akvaryuma konması. Salyangoz yumurtalarını akvaryumunuza taşıyabilir.
 
DOĞRU
Bu konu bitkili tankların baş belası  durumuna  gele biliyor  fark edemeyeceğimiz  kadar  ufak  yumurtalar  bitkinin üzerinde  tankımıza  gele bilir  bunu  önlemek  için  tankımızdan bir  miktar su  alıp güzelce  bitkileri yıkadıktan sonra  tanka ilave etmektir.

YANLIŞ
7. İlaçlama (mantar,beyaz benek ilacı v.b) yapıldıktan sonra filtreninn açık tutulması
 
DOĞRU
Tankımızda  toplu hastalık olduğu zamanlar içerisinde  mümkün ise  filitremizi  komple  hortumlarını sudan  çıkartmak gerekmektedir  eğer  çıkartamayacağımız gibi yerde iseler kapatılması gerekmektedir.

YANLIŞ
8. Su değişimlerinde ısıtıcının fişinin çekilmemesi sonucu camlarının çatlaması, elektrik çarpılma tehlikesi..
 
DOĞRU
Çok sık  yapılan bir  hata su değişimi temizlik  gibi durumlarda  ısıtıcımızın  fişini  suyu boşaltmadan  en az  10 dk kadar  önce  çekmemiz  gerekmektedir. Çekmediğimiz  taktirde  suyu çekmeye başladığımızda  cam seviyesine  gelir gelmez büyük ihtimal ile  camımız  kırılacak  ve  ısıtıcımız  hem size  hemde  kendine  zarar vermiş olacaktır. 

YANLIŞ
9. Bir çok akvaryumcunun tavsiyesi olan su hazırlamakta metilen mavisi kullanmı.
 
DOĞRU
Metilin mavisi yanlızca  hastalık olduğu zaman  karantina tankında  kullanılmalıdır. Hastalık dışında  normal zamanlarda,su değişimlerinde  kullanılmamalıdır.

YANLIŞ
10. Hastalıklar için ana tankta ilaç kullanarak biyolojik dengenin al üst edilmesi ve sağlıklı balıklarında olumsuz etkilenişi.
 
DOĞRU
Hasta balığımız olduğunda  karantina  kullanmak  yerine  ana  tankın  içerisinde  tedavi etmeye  çalışmak  yapılacak  en büyük  hatalardandır. Bunun yerine  üst  konuda  olduğu  gibi bir  karantina  tankının  olması bu tanka ısıtıcı takılı olması gerekmektedir. Ana tankın  içerisine  ilave edeceğiniz  her  değişik  ilaç  hasta  olmayan balıklarınız  için  çok büyük bir  tehlikedir.  

YANLIŞ
11. Su değişimleri dinlendirilmemiş su ve de akvaryum suyuyla aynı derecede olmamas balıklara yapılan beyaz benek, mantar, stres vb. oluşumu kaçınılmaz.
 
DOĞRU
Tankın su değişimlerinde  dinlenmiş su  kullanılması gerekir ve  bu suyun  tankın içerisindeki suya  yakın veya aynı derecede  olmasına  dikkat edilmesi gerekmektedir  yoksa balıklarımıza hastalık,stres gibi rahatsızlık vere biliriz.

YANLIŞ
12. Kum kazan cichlidlerin bulunduğu akvaryumlarda kayaların üst üste desteksiz yığılması.
 
DOĞRU
Bir çok kişinin tercihi olan  cichlid balıklarının tankında  kayaları  üst üstte dengesiz  şekilde  konması cichled balıkları bilindiği üzere  kumu kazmaktadırlar bu neden  ile  kayalar  üst üstte  koyacaksanız  kumu tanka  koymadan  önce  kayaları  ilave etmek  en  doğru olanı olacaktır.

YANLIŞ
13. Çoğu akvarist tuzun sadece doğru oranda yararlı olduğunu ve akvaryumdan alınmış bir miktar suda eritilip ara ara atılması gerektiğini bilmiyor.
 
DOĞRU
Akvaryumlarımızda kaya tuzu koruyucu ve tedavi amaçlı kullanılır. Kaya tuzunun normal tuzdan farkı içinde iyot olmamasıdır.Normal sofralarda kullandığımız tuz iyot içerir. İyotun balıklara çok zararı vardır. Onun için normal tuz kullanımı balıklara fayda yerine büyük zarar verir.
Kaya tuzunun kullanım sıklığı ve miktarı akvaryum boyutumuza ve su değişimize göre değişir. 100 lt akvaryum için 1 çorba kaşığı tuz kulanılmalı ve her su değişimde ortalama haftada 1 çorba kaşığı kaya tuzu eklenmeli. Kaya tuzunu direk suya atmak yerine önce bir bardakta su ile eritmeli ve akvaryumun değişik bölgelerine yaymak daha faydalı olur.
 
Tuzun fazla kullanınımıdan çekinmeliyiz. Fazla tuz balıkların ciğerini yakar. Solunum sistemlerine zarar verir. Ayrıca fazla tuz kullanımı akvaryumlarımızdaki yararlı bakterilerin ölümünede yol açar. Fazla tuz kullanımının bir diğer etkiside Ph’in düşmesidir. Tuzun yumuşatıcı etksisi Ph’ı düşürür.
Yeni kurduğumuz akvaryumlarda tuz kullanımı çok faydalı olur. Özellikle akvaryum ilk defa kullanılıyorsa silikonun etkisi geçmesi için 1-2 gün tuzlu su bekletilmeli. Bu işlemden sonra akvaryumdaki tuzlu su boşaltılmalı ve dinlenmesi için yeni su eklenemli. Artık kaya tuzu kullanımımız düzenli periyodlarla yapılmalı yani her dip çekimi yaptığımızda akvaryumumuzun ölçülerine göre (100lt için 1 çorba kaşığı) tuz eklenmelidir.
Kaya tuzu sudaki nitrat ve zararlı bakterileri bastırır. Akvaryumlarımızda koruyucu görev yapar. Balıklarda sürtünme ve solungaçlarda kırmızılık olursa kullandığımız tuz miktarı o dönem için arttırılmalıdır.
Kaya tuzu piyasada 2 çeşit satılır salçalarda ve turşularda kullandığımız ham tuz ve Sanayi tipi tablet şeklindedir. Tablet tuzlar ham tuzların rafinelenmesi ve preslenmesiyle üretilir. Genellikle su arıtma sistemlerinde kulanılır. Rafine edilmiş bu tuzlar ham tuza göre daha sağlıklıdır. Çünkü rafine sırasında içindeki zararlı maddeler ve metaller ayıklanır. Eğer tablet bulabilirsek onun kullanımı daha iyi olacaktır ve tablet hesabı kullanımı pratik olur. Kaya tuzu turşu tuzu olarakta piyasada geçebiliyor. Kaya tuzu beyaz benek tedavi kullanımında kullanılan bir malzemedir ve çeşitli zararlı bakterileri absorbe edici özelliğe sahiptir.

YANLIŞ
14. Bitki ve vatoz bulunan akvaryumlarda tuz kullanılması...

DOĞRU
Bitki ve  vatoz  bulunan tanklarda  tuz  kullanılmaz. 

Bunun yerine Tuz Banyosu önerilir.
Beyaz benek dış parazit mantar ve yüzgeçlerde erime olan balıklarımız tuz banyosuyla bakterilerden arındırabiliriz. Tuz banyosu için 2 lt suya 1 çorba kaşığı kaya tuzu eritilir ve karıştırılır. Hasta olan balık tuzlu suda 5 dk tutulur ve belli süre gözlemlenir. Balıkda bayılma hareketlerinde farklılık görüldüğü anda banyo sonlandırılmalıdır
Kaya tuzu beyaz benek ve mantar hastalıklarını önlemeye yardımcı olmasının yanında cichlid türleri gibi 1000/5 tuzluluğa ihtiyaç duyan kısmen acı su balıklarının su değerlerini habitatına yaklaştırarak stressi önlemede yardımcı olur.
Akvaryumda kullanılması tanka eklenecek her 100 litre su için bir çay kaşığı kaya tuzunu eritip karıştırarak kullanılır. Bu oran çöpcüleri ve vatozları pek etkilemez fakat aşıldığı taktirde kuyrukları eriyebilir. Eklenen tuz miktarı çekilenle aynı olmalıdır yani 10 litre çekildiyse 10 litreye 1 kaşık tuz eklenip tanka ilave edilmelidir. Kaya tuzu tanka eklenecek suya eritilip karıştırıldıktan sonra tanka aktarılmalıdır yada damlatma düzeneğiyle tanka yavaş yavaş ilave edilmelidir.

YANLIŞ
15. Suyun dip yerine üst seviyelerden çekilmesi...
 
DOĞRU
Su çekimi yaparken  dipten su  çekmek  nitrat  seviyesini azaltmak  için yapılmaktadır bu yüzden  dipten çekmek  balıklarınız  için  olumlu sonuçlar  yaratır. Ekleme  Reinhard  üyemize aittir. Su değişimi ile alakalı dip çekimi suyun dengesini bozar şöyle diyelim kumu karıştırarak dip çekimi yapmak yaptığım testler sonucunda suyu daha kötü hale getirmektedir. Kumun içine alt kısmına gitmiş yem artıkları dışkıları kumu karıştırarak dip çekimi yaptığımızda suyun üstüne çıkarırız ve bunlarda çok ani bir şekilde suyun dengesini bozar belki hemen değil ama gün içinde balıklarınıza zararını görürsünüz. Bunun yerine yemlemeyi düzgün yaparak dipte yem birikmemesini sağlarsak daha iyi olur. 

YANLIŞ
16. Su değişimi ile dış filtre temizliğini aynı anda yapmak.
 
Su değişimi yapacaksak dış filitremizi temizlemeyiz  döngümüzün  hızlandırmak için. Dış filitre temizliği  yapacaksak  su değişimi yapmamalıyız filitremizin bakteri  kültürünü yeniden  oluştura bilmesi için. 

YANLIŞ
17. Sert su seven cichlidlere çeşme suyu yerine damacana su kullanımı...
 
Cichled balıkları bilindiği üzere  sert  su sevmektedir  damacana  sularımız  arıtıldıkları için veya doğal  su kaynaklarından  olduğu  için bazı minerallerden  yoksundur  buda  balıkların gereken  su değerlerini sağlamamaktadır. 

YANLIŞ
18. Akvaryum malzemelerinin temizliğinde deterjan v.b. kimyasalların kullanımı...
 
DOĞRU
Deterjan  ne kadar yıkarsanız  yıkayın  kala bilecek en ufak bir  parça  deterjan  sizi  çok üzücü bir  sonuca sürükleye bilir.

YANLIŞ
19. Akvaryum canlıları tedavisinin yeterli süre sürdürülmemesi.
 
DOĞRU
Çoğu hobicimiz  ilk  hasta balık bakımlarında bir  an önce balığı ana  tanka  salmaya  çalışmaktadır halbuki hastalığı geçse bile en az 2  gün daha karantinada  tutulmalıdır.

YANLIŞ
20. Dış filtreyi çok sık temizlemek.
 
DOĞRU
Dış filitrenizi  çok sık temizlemek  tankınızı daha  çok temizleyecek anlamına  gelmemektedir. 

YANLIŞ
21. Farklı göl balıklarını bir arada beslemeye çalışmak.
 
DOĞRU
Bir birinden farklı bölgelerden gelmiş zıt  balıkları  bir arada  beslemek  size üzücü sonuçlar doğuracağı için  tercihlerinizi alacağınız balıkların  nereden geldiklerini öğrenmek gerekir.

YANLIŞ
22. Her su değişiminde iç filtre temizliğini yapmamak.
 
DOĞRU
Dış filitrelerin aksine  iç filitrelerimizi her  su değişiminde   temizlemek  gerekir.

YANLIŞ
23. Filtre seçiminde akvaryum hacmi , balıkların akıntı ihtiyacı veya tam tersi , dikkate alınmaması , biyolojik filtrasyon düşünülmeden iç filtre kullanımı, filtrede gözlerin yanlış doldurulması.
 
Çok  detaylı bir  konu olmak  ile  beraber deneyim gerektirir. Satıcınızın  veya  forumdaki deneyimli arkadaşlarımızın  tecrübelerinden  yararlanmak en ideali olacaktır. Alacağınız filitrenin  sizin tankınıza  uygun olup olmadığını yapacağınız araştırmalar çerçevesinde  karar verin.

YANLIŞ
24. Arka fon kullanılmaması nedeniyle balıkların boşluk hissinde kalması
 
DOĞRU
Arka  fon kullanılmayan tankların içerisindeki balıklar kendilerini strese sokar  arkafon tek renk bile  olsa  konulması gerekmektedir.

YANLIŞ
25. Balık türü ile uyumlu dekorasyonun yapılmayışı ,uygun olmayan kum seçimi.
 
DOĞRU
Kum ve dekarasyonunuzu alacağınız balık türüne  göre  seçmeniz  en önemli detaylardan birisidir.

YANLIŞ
26. Otçul, etçil, balıkların bir arada bakılması.
 
DOĞRU
Otçul ve  etçil  balıkların  birirleri ile  bir arada  kısa süre  yaşaması daha  sonrasında  baskınlık kurmak  için etçillerin  otçul balıklara zarar vermeleri hatta  ölümlere  yol açtığını unutmayın balık almadan önce dikkat etmeniz gereken detaylardan.

YANLIŞ
27. Yemleme yapılırken yemlerin, birden aynı bölgeye boca edilmesi...
 
DOĞRU
Doğrusu yediklerini görerek, dibe düşmeyecek şekilde, azar azar, yemi farklı bölgelere dağıtarak yemlemek..

YANLIŞ
28. Dış filtrede elyafı değiştirdiğimizde devridaimi kovaya yapmadan akvaryumun içine yapmak ve akvaryuma elyaf parçalarının kaçıp akvaryumu kirletmesi.
 
DOĞRU
Dış filitre elyafı değişi yapıldığı  zamanlarda  su tahliye  hortumunuzu belli bir  süre  bir  kova içerisine  akıtılması elyaf parçaçıklarının  tanka  karışmasını engelleyecektir.

YANLIŞ
29. Akvaryum kurulumunda altına strafor konulmaması , camın patlama tehlikesi  ve ısı kaybı nedeni
 
DOĞRU
Tankın altında konulacak  strafor  hem  ısınızı  hemde  tankınızın ağırlığından dolayı alt  çamınızın çatlamasını engeller.

YANLIŞ
30. Hava hortumlarına chek-valf konulmaması , su odaya boşalabilir.
 
DOĞRU
Chek-valf  konulması önemli bir noktadır elektrik gittiği zaman  hava  hortumundan  dışarıya  su akımı başlayacaktır. 

YANLIŞ
31. Bir hata da her su değişiminde metilen mavisi eklemek.
 
DOĞRU
Metilen Mavisi kullanım alanı: yumurta mantarlaşması, beyaz benek, mantar ve bazı bakterilere, belli başlı protozoalara, deri üzerindeki sümüksü kaygan beyazımsı lekeler ve oodinium(velvet-Kadife hastalığı) Metilen mavisi aynı zamanda sudaki oksijeni negatif yönde etkilemez, Tek kusuru suyu fazla mavileştirmesi, sudan uzaklaştırmak için sürekli su değişimi yada aktif karbon dan 24 saatlık filitreleme ile mümkündür, 
Yukarıda belirttiğimiz  gibi metilen mavisi  sadece hastalıklarda karantina  tankında  kullanılması gerekmektedir.  

YANLIŞ
32. Buhar camının olmayışı , ısı kaybı ve aydınlatma elektrik kontağı riski.
 
DOĞRU
Kış aylarında akvaryumdaki ısının kaybolmasının en büyük sebeplerinin başında akvaryum camı geliyor sanırım. Tabi burada camın kalınlığıda bu kayıpta etkendir.
Önemli diğer etken akvaryum içinde buharlaşan suyun akvaryum üstünden kaybolmasıdır. Eğer buhar camı olmaz ise kış aylarında akvaryum içi ısının korunması daha zor olacaktır. Üst buhar camı bir bakıma binalardaki izolasyon malzemesi gibi görev görüyor.
Yazın normal şartlarda, zaten akvaryum ısısı, oda sıcaklığına eşittir. Dolayısı ile üst kapağın olmamasından oluşan buharlaşma akvaryum ısısını olumlu veya olumsuz etkilemiyecektir diye düşünüyorum.
Ancak eğer akvaryum üstünde buhar camı olmadığı durumlarda elektronik bir aydınlatma sistemi tutuyorsanız, buharlaşmadan dolayı arızalanma ve paslanma ihtimali çok yüksektir.
veya beslediğini balığın türüne göre değişir ancak, stress anında akvaryumun üstünden atlayam bir balık besliyorsanızi akvaryumun üstü açık olması risklidir.

YANLIŞ
33. Yeni alınan balığın getirildiği poşetteki suyla beraber akvaryuma koyulması.
 
DOĞRU
Petshop yada  bir  tanıdık vasıtası ile  alınan canlıların getirildiği su ile  tanka  salınması hastalıklara  davetiye  çıkartmak ile aynı şeydir  tanka salınmadan  önce  kepçe  veya  el ile  yakalanan  balığın sudan çıkartılıp salınması gerekmekte.

YANLIŞ
34. Yeni alınan bir balığın akvaryum suyuna alıştırılmadan akvaryuma koyulması.
 
DOĞRU
Satın aldığınız torba ile birlikte akvaryumumuz ürerine koyuyoruz ve en az 20 dakika su üzerinde torba ile bekletiyoruz.
Balıklar torbada dururken akvaryuma satın aldığımız balıklardan gelebilecek hastalıkn ihtimaline karşı dezenfektan uygulaması yapıyoruz.
Torbanın ağzını açtıktan sonra akvaryumdan aldığımız bir miktar suyu azar azar torbaya ilave edip en az 5 dakika daha bekliyoruz.
Daha sonra torba içindeki balıkları küçük kepçe yardımıyla yakalayıp akavaryumumuza salıyoruz..Bunu torbadan dökmek suretiyle yapmama sebebimiz ise akvaryumcudan gelen suyun kendi dezenfekte etmiş olduğumuz suya karışmaması ve olası bir hastalığın akvaryumumuza mayalanmaması.


YANLIŞ
35. Akvaryumun güneş ışını ile sürekli temas edeceği bir noktaya kurulması...
 
DOĞRU
Tankı  direk güneş ışığı alacak yere  koymanız  yosunlaşma  balıklarda  saklanma  ve  bir kaç  hastalığa  neden  ola bilir.

YANLIŞ
36. Kafamızda tasarladığımız akvaryumumuzu yapmak istememiz veya şöyle diyelim Her şeyden evvel, cam kesimi ve akvaryum yapımı, profesyonellere bırakılması gereken bir iştir, ustalık ve tecrübe ister. Ufak ölçüm ve yapyıştırma hataları felaketlere yol açar, bu yüzden az bir ekonomi sağlamak için akvaryumu bilinçsiz kendimiz yapmaya, yapıştırmaya çalışmak kaçınılmaz büyük hata bu söylediklerime elektrik tesisatı da dahil.
  
DOĞRU
Bu konuda dikkatli olunması gerekir ve  çok titiz bir  çalışma ile yapıla bilir.

YANLIŞ
37. Akvaryum balıklarını devamlı aynı yemle beslemek
 
DOĞRU
Devamlı aynı yem ile beslemek  balıklarımızda  gelişimi durdurma, halsizlik,kabız gibi etkenlere yol açmaktadır  en az 2  çeşit  yem ile  beslenmelidir. 

YANLIŞ
38. En büyük hata.Biyolojik dengesi oturmuş bir akvaryumun,arada bir suyunu değiştirip,kumlarını iyice ykamak yapılabilecek en büyük hata.
  
DOĞRU
Çok önemli bir sorunla karşılaşmadıkça akvaryum suyu asla değişmez.Kumlar asla yıkanmaz.

YANLIŞ
39. Sadece heves uğruna alınıp ihmalkarlık edilerek ölen balıkların sorumlularının yaptığı hatalar.
 
DOĞRU
Bu konu hakkında pek bir şey yazmıyacağım zaten  bu  konuyu okuyorsanız siz  bilinçlenmeye başlamışsınız ve sadece heves değil sizin kisi.

YANLIŞ
40. Tanka konulan balıklarda boylara dikkat etmemek , küçük balığın yem alamaması.
 
DOĞRU
Genelde  akvaryumculardan balık almaya  gittiğimizde  hangi balığı sorsanız  bu balık ile  yaşarmı diye  evet  yaşar cevabını almaktayız  yanlız boy itibari ve cins  itibari ile  küçüklü büyüklü aldığımız balıklar genel olarak  küçük balık büyük balığa  yem olmak zorunda kalır.

YANLIŞ
41. Akvaryumcuların kavanozda betta satması. Ve bettaların fanus balığı diye tanıtılması.
 
DOĞRU
Betta  balıklarının  içler  acısı  halini hepimiz biliriz  bardakta,kavanozda satılan  betta  balıklarıda  diyer balıklar gibi ihtiyaçları vardır  geniş bir su hacmi ısıtıcı hava  yem gibi unsurlar  bu cins  balıklar içinde  geçerlidir.

YANLIŞ
42. Akvaryuma yeni kum koyarken gerekli şartları sağlamadan kumu boca etmek suyu bulanık hale getirmek.
 
DOĞRU
Tanka  koyacağımız kumu daha  önceden çok iyi bir şekilde  yıkamamız gerekir  yoksa suyumuz devamlı bulanık kalacak ve canlılarımız için olumsuz  ortam  yaratacaktır.

YANLIŞ
43. Kalitesiz ürünleri ucuz diye almak .
 
DOĞRU
Bu hobi aslında araba almak ile  aynı düşünülmelidir  fiyattan çok yaptığı iş ve  konforu  önemlidir  o yüzden  kalitesiz  malzeme  ile  tank kurulumu yapmak  sizin  için  kötü olacaktır.

YANLIŞ
44. Akvaryumda balıklar varken ısıyı birden yükseltmek ve balıkları şoka sokmak
 
DOĞRU
Tankın  içerisinde  ani ısı değişimleri  balıkları şoka  sokar  ve  su dengelerini alt üst eder bu sebepten ani ısı değişimleri yerine  kademeli şekilde  suyu ısıtmak gerekir.

YANLIŞ
45. Balık işte sığar deyip küçücük akvaryumlara onlarca balık yerleştirmek.
 
DOĞRU
Bir çok  petshopçunun çok fazla  yaptığı bir davranıştır  (hepsi  bu kapsama  girmemektedir) biliçli veya biliçsiz balık alımlarında  tankın hacimine  göre  canlı seçmemiz gerekir alacağımız canlı bizim tankımıza uygun değil ise  onu dar bir alanda yaşatmak  hiç doğru bir  davranış olmayacaktır.




Akvaryum kurulumu yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Sıfırdan akvaryum  kuracak  arkadaşlarımın  dikkat etmesi  gerekenleri  ve  bize lazım edebilecek araç  gereçler.

Genel malzeme  listesi

1-Akvaryum
2-Filtre (iç veya dış)
3-Hava motoru
4-Isıtıcı
5-Kum
6-Dekoratif malzemeler (kaya,gemi,agaç dalı,gibi malzemeler)
7-Kepçe 
8-Akvaryum suyu için hazırlayıcılar (dinlendirilmiş su var ise bunu atlaya  bilirsiniz)
9-Dezenfektan (bütün akvaryumcular mavi mürekkep  vermektedir)
10-Vitamin (ilk başta  illaki alınması gerekmez)
11-Hava taşı 
12-Hortumlar
13-Vanalar
14-Bitki (yapay veya canlı)
15-Balık yemi (beslediğiniz balığa uygun bir  veya  bir kaç  çeşit yem)
16-Bitki gübresi 
17-Vantuz çeşitleri. (öpücük)


Kurulumda  bize  yardımcı  ola bilecek malzeme listesi

1-Büyük akvaryum  kurulumları için terazi
2-Tankı doldurmak için hortum
3-Tankı doldururken dekorasyon bozulmaması  için tas,ufak bir  kap.
4-Tankın temizliği için yumuşak sünger
5-Motor,filitre,lamba vs  için 3 lü piriz
6-Gazete kağıdı veya  örtü (yerler  pislenmemesi için)
7-Tankın altını kaplıya bileceği kadar 1 cm lik  strafor.

TANK KURULUMU VE TEMİZLENMESİ

Evet  arkadaşlar  kuruluma geçmek için malzemelerimiz  kontrol ettik artık kuruluma  geçe  biliriz.

Tank,kum,hava taşı,yapay bitki,ısıtıcı ve  tankın içerisinde  su ile  temas edecek  her  şeyimizi  sabun  kullanmadan  mümkün ise  ılık su ile kir ve  mikroptan arınması için güzelce yıkayalım.

Tank kurulumunda ilk  dikkat etmemiz  gereken  husus  tankımızı kuracağımız  yerin düz,dengeli bir  zemin  olup olmadığıdır.
2 ci bir  husus  ise  direk güneş  almamasına dikkat etmek  gerekir direk güneş  alan tanklarda yosunlaşma  ve  hastalıklar çok daha  etkili rol oynamaktadır.

Büyük tank kurulumlarında  en önemli ayrıntı  zemine sağlam  basa bilmesidir. Genelde  büyük tankların  sehpaları  olmaktadır  tankımızı  sehpamıza  koymadan  sehpamızı  yerleştirelim denge  ayakları  var ise  terazi yardımı ile  teraziye alalım eğer denge  ayakları yok ise sehpamızın alt ayaklarına  sağlam  olduğundan emin olduğunuz bir  madde (demir parçası olursa  iyi olur) ile destekleyelim.
sehpamızın üzerine  göre 1 cm lik straforu kesiyoruz  bunu  tankı  ters  çevirerek tanka  göre de  kese bilirsiniz. Sehpamızın  üzerine  koyduğumuz  straforun  faydalarını kış aylarında  genelde  sobalı evlerde  faydasını çok göreceğiz. Straforumuzuda  koyduğumuza göre  temizlenmiş tankımızı artık yerine ala biliriz. Tankımızı yerine  aldıktan  sonra bir kez daha  terazimiz ile  kontrol etmekte  fayda  vardır. Ayarlarımızı tamamladıktan sonra  herhangi bir  sorun yok ise artık tank içerisini düzenleme  işine  geçe biliriz.

Not: Büyük tank  kurulumlarında dengesiz  yerlerde  kurulan tanklarda  cam çatlamaları,silikonların genleşmesi ve su kaçakları olmasını engellemek  için teraziye almak çok önemlidir.

Küçük  tank  kurulumlarında su kaçağı olma ihtimaline ve nem yüzünden doğacak deformasyonların  olmaması  için  daha  dikkatli olmamız  gerekmektedir. 


TANKIN İÇ DEKORASYONA BAŞLAMA

İlk olarak  hava  hortumlarının  montajını yapmamız  gerekmektedir. Hava taşı  kullanıyor isek  hava  taşını istediğimiz  noktaya  yerleştiriyoruz hortumların gözükmemesi  için  içi delik  vantuz (öpücük) ile  tabanımıza  tutturuyoruz.

Bitkili tank kuracak arkadaşlarımız gereken  kum karışımını elde  etmek  için genelde  1-2-3 çeşit  kum  kullanmaktadır. Sırası ile  kum katmanlarını  sere biliriz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta  bitkili tanklar genelde  5 cm ve  üzeri  taban  kumu kullanılır.

Dekorasyon  için  almış olduğunuz kaya,gemi,yapay bitki veya  süs eşyalarımızı (doğal  olmayan  eşyaları  kullanma  taraftarı değilim) yerleştiriyoruz.


İÇ EKİPMAN VE  SU DOLUMU

Isıtıcıyı montajlıyoruz paketinin içerisinde  bulunan  vantuzlar sayesinde.  Genelde  dış  filitre  kullanan  arkadaşlar  temiz su  tahliye çıkı tarafına  koymaktadır. Bu tankın  şekline  göre değiştire biliriz. 
Dış veya  iç filitremizin  iç  malzemelerini doldurduktan sonra sağ  yada  sol yan camlara  akıntı sağlayacak  şekilde  kullanmak en  doğal  olanı  olacaktır. 

Dinlenmiş  su veya çeşme  suyu kullana  biliriz dinlenmiş suyumuz var ise  tank döngümüz daha  rahat  ve  hızlı ilerleyecektir çeşme  suları  klorlu olduğu  için  en az  2 gün  tank  döngümüz başlamayacaktır. 
Tankın  ortası  veya  kenarına  tas veya  kap  koyup  hortum  veya  kova, bidon  yardımı ile içerisine  gelecek şekilde  suyu doldurmaya  başlıya biliriz.( canlı bitki dikecek arkadaşlarımız 10 cm kadar doldurması gerekir.) Bu tasın dolum sırasında  tankın  içerisine  konması dekorasyonun  bozulmasını  engellemek  içindir.
10 cm doldurmamızda ki  amaç canlı bitki dikecek arkadaşlara  yardımcı olmak canlı bitki dikmeyecekseniz  tamamen  doldura bilirsiniz.

Canlı bitkilerimizi  bitki cımbızı veya elimiz ile  diktiğimizde  10 cm  doldurduğumuz mesafeden  tahmini bir  görüntü elde edebiliriz tankımız dolduğunda nasıl görüneceği hakkında  bilgi sahibi olmuş oluruz.

Bitkilerimiz diktik artık tamamen  dolum  yapa biliriz.

Akvaryumcunuz'dan aldığınız su hazırlayıcısı ve dezenfektanı prospektüslerine uygun olarak suyunuza katın kepçe  yardımı ile  suya  iyice  karışması için  karıştıralım.

Hava  motorumuz ve  hortumlarını kontrollerini yaptıktan sonra  tanka yetecek kadar hava  vermeliyiz. Bazı  balık cinleri için az veya  çok hava  gerekmektedir bunu hava  motorunuz  ve  dış filitre,şelale filitre veya  pipo filitreniz ile  eş  orantılı ayarlamaya  çalışın. (az oksijenin  zararlı olduğu gibi aşırı  oksijende  balıklara zararlı gele bilir)

Isıtıcı, içfilitre veya  dış filitre  gibi aletlerimizi  aktif  konuma getirelim.

Su sıcaklığı,ph,kh,sh, vsvs bakımını yapacağınız bitki ve  balık cinsine  göre  ayarlamaları yapın.

Dinlenmiş su  koyduysak  tanka  su ayarlayıcı,vitamin gibi artı etkenler ile  beraber  suyumuz hazır sayılır. Bu noktadan sonra  su sıcaklığını dengeye  gelene  kadar balıkları suya salmayın.
Eğer  su çeşme suyu ise  tankımızı alırken balıklarımızı eve  götürmemek en güvenilir olan yol olacaktır.  En az 2-3 gün sonra  su klordan arındıktan sonra tanka dahil etmek  en iyisi  olacaktır.

DIŞ FİLİTRE TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALIDIR (madstorm üyeden alıntı)

Yazıyı okumadan filitrasyonun anlatım videosunu izlemenizde yarar var.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=2CVQgRSw-w4[/VID]


Akvaryumunuzdaki su aşırı kirlenmeden önce dış filtre temizliği yapılmalıdır. Akvaryumdaki su kirlilikten dolayı sarardıktan sonra yapılan bir temizlik geç olacaktır. Bu hem akvaryumda beslediğiniz canlılara hem de filtrenizde oluşmuş bakteri kolonilerine zarar verecektir. Filtreyi temizleme zamanının geldiğini gösteren en önemli göstergelerden biri filtrenizin debisinin düşmesidir. Debinin gözle görülür ölçüde düştüğünü fark ederseniz, vakit kaybetmeden filtre malzemelerini temizleyin. Bu hem iç, hem de dış filtre için geçerlidir. Filtre temizliği periyotları için bir genelleme yapmak mümkün değildir. Temizleme periyotlarını yukarıdaki bilgilere dayanarak kendiniz belirlemelisiniz. Filtreyi temizlemek için belli bir zaman yoktur.

Önemli olan filtrenin ne kadar kirlendiğidir. Eğer seramik kullanılmayıp sadece elyaf kullanılırsa daha sık temizlenmek zorundadır. Çünkü kaba-ince tüm atıklar elyafta birikeceğinden çok daha kısa sürede tıkanır. Filtre su giriş kısmına ön filtre olarak gözenekli kaba sünger kullanmak temizlik zamanını uzatır. Kaba sünger katı atıkları akvaryumda, kendisi üzerinde tutarak filtrenin dolmasını önler, filtre sadece tortu olarak nitelendirilen ince atıklardan dolar. Eğer sık gözenekli bir sünger kullanırsa ince tortularda gitmez filtreye fakat sünger çabuk tıkanacağından sık sık ön filtre süngeri yıkamak gerekir, aksi halde filtrenin su çıkısı azalır. 

Dış filtre temizliğinde kullanılan su yine akvaryumdan çekilen su olmalıdır. Asla çeşme altında yıkama yapmayın. Yoksa bakterileriniz ölecektir. Dış filtrenizde bir seferde genel bir temizlik yapmayı tercih edebilir ya da her hafta yapacağınız dip çekme işlemi sırasında dış filtre kovası içerisindeki suyu filtrasyon malzemelerine değmeden akvaryum suyu ile yenileyebilirsiniz. Temizlik sırasında biyolojik materyalin bir arada durmasını sağlayacak sağlam bir file ile temizlik ve yerleştirme işlemlerini daha pratik hale getirebilirsiniz. Önemli olan nokta sadece kaba kirin atılmasıdır. Çitileme gibi bir uğraş içine girmeyin. Elyaf yıkanıp kullanılabilir fakat ucuz bir malzeme olduğu için buna gerek yok. Seramikleri ise sadece suda çalkalayıp tortudan arındırın. Elyafı koymadan önce ılık sudan geçirebilirsiniz. Biyolojik malzemleride yerleştirip, filtreyi toplayın. Temizliği olabildiğince kısa sürede yapın. Unutmamak gerekir filtre, pislik depolamak için değil, biyolojik filtrasyon için kullanılmalıdır. Dış filtre olsa dahi dip temizliği aksatılmamalıdır. Dış filtre temizliğinde kullanılan su yine akvaryumdan çekilen su olmalıdır. Su değişimi ile filtre temizliğini aynı günde yapılmamalıdır. Arada bir kaç gün süre verin.

BALIKLARIN TANKA  İLAVE EDİLMESİ

Su sıcaklığı da  normal seviyeye geldiğinde artık balıklarımızı sala biliriz. (balıkları poşet ile  tanka koyunuz ve  en az  30-45 dk arası  poşet içerisindeki suyun tank ısısına  eşitlenmesini bekleyin.)

Akvaryum hazır ve balıklarınız içinde ama daha yapacaklarınız bitmedi!

Balıklarınızı gözlemleyin,taşınma sırasında strese girmiş yada yaralanmış olabilirler ve saklanmak için yer arıyor olabilirler endişelenmeyin.Stres için akvaryuma vitamin ilave edin.Eğer yaralanma varsa yaralanan balığın tedavi edilmesi gerekmektedir. (bu konular ile ilgili bilgi ve konuları http://www.akvaryum.com/Forum dan  bula bilirsiniz.

YENİ KURULAN TANKA ÇOK BALIK KOYMAK

 Yukarıdaki tavsiyelerimize uydunuz, suyun stabilize olması için yeterince beklediniz. Artık sabrınızı zorluyorsunuz ama işte akvaryumunuzun suyu balık koyulacak duruma geldi. Sırada yine yeni akvaryumcuların yaptığı bir hata var. Akvaryumunuza birden bire çok balık koymamalısınız. Akvaryum suyunda yeterli bakteri kolonileri oluşmadan bir anda çok balığın yaşaması için güvenli olmaz. Sadece bir yada iki dayanıklı balık koymakla başlayın. Daha fazla balık koymak için akvaryumda nitrit seviyesinin yükselip, sıfırlanmasını bekleyeceğiz. Amaç sabrınızı test etmek değil  besleyeceğimiz balıkların ömürlerini uzatmak.


AKVARYUM KAPASİTESİNİN ÜZERİNDE BALIK EKLEMEK
 
Evet yukarıda bahsettiğimiz aşamaları sabırla geçtik. Yeni başlayanların çok yaptıkları bir diğer hata akvaryuma alabileceğinden çok fazla balık koymalarıdır. Tecrübeli bir akvaryumsever 50 litrelik bir akvaryumda 10-12 küçük balığı yaşatabilecekken, bunu yeni bir akvaryumcunun denemesi bir felaket ile sonuçlanabilir. Burada genel kural her akvaryumdaki 3 litre su için 2 cm balık boyu hesabıdır. Tecrübeniz arttıkça akvaryumunuzda güvenle daha çok balık besleme imkanı bulacaksınız.


BİRBİRİYLE UYUMLU OLMAYAN BALIK TÜRLERİNİ AYNI TANKA  KOYMAK
  
Yeni akvaryum sahipleri çoğunlukla kendilerine çekici gelen tüm balıkları akvaryumlarına koymak isterler. Her balığın farklı çevre ihtiyaçları vardır. Balıkların kimi kavgacı sert balıklardır, kimi sakin huyludur, hepsi farklı su özellikleri isterler. Akvaryuma balık seçerken bunlara çok dikkat etmek gereklidir. Aynı su şartlarında yaşayabilen ve birbirine uyumlu balıklar seçilmelidir. Araştırmanızı yapın ve barışçıl, aynı su şartlarına uyum sağlayabilecek balıklar seçmelisiniz.
Balıklara İhtiyaç Fazlası Yem Atmak :
Başından beri yeni başlayanlar dedik ama bu hata tüm akvaryumseverlerin sıklıkla yaptıkları bir hatadır. Balıkları gereğinden fazla beslemek. Balıklar her zaman fırsatçıdır ve sürekli yiyecek birşeyler ararlar. Sadece yemek aradıkları için aç sanarak kendinizi balıkları beslemek zorunda hissetmemelisiniz. En doğrusu bir kerede balıkların 5 dakikadan az bir sürede tamamını tüketecekleri kadar yem vermektir. Başlangıçta günde bir kere beslemek yeterli olacaktır. Amonyum yada nitrit seviyesinde yükselme olduğunda bir iki gün yemleme yapılmamalıdır. Bu süre balıkların dışkıları azalacağından suda temizlenme hızlanacaktır. Balıklar rahatlıkla ve hiç bir hastalık sebebi olmadan birkaç gün yemsiz kalabilirler.

Evet artık tankımız  hazır  vaziyette. 

MUTLU SON

Balıklar sağlıklı ve akvaryuma uyum sağladılarsa size artık zevkini çıkartmak kalıyor. 

Fakat işe birde  kötü tarafından bakalım bir  kaç ay sonra hastalıklar baş gösterdi ne yapmamız lazım. Bazı hastalıkların açıklamaları burada mevcuttur.

Kendi forum bünyemizden topladığım  linkler ile sizlere yardımcı olmaya çalıştım.

02 BÖLÜM


Umarım hiç bir  hobicimizin başına  gelmez.



03 BÖLÜM


NOT: BİTKİLİ TANK KURULUMU A dan Z ye (ALINTIDIR BOMM BOMM NİCKLİ ÜYEDEN) 

BİTKİ AKVARYUMU A dan Z ye


bitki akvaryumunda basarı 19.10.2007
Bitki akvaryumu olan kişilerin hep bir hayali vardır. Hepimiz sağlıklı, güzel dizayn edilmiş internette ve kitaplarda gördüğümüz muhteşem akvaryumlara benzer bir tankımızın olmasını isteriz. Ama ne yaparsak yapalım bir türlü başarılı olamayız. Kendi çapımızda birşeyler yapsak da herzaman akvaryumda yosunlanma, bitkilerde çürüme, dizayn oluşturamamak, nasıl gübreleme yapacağımızı anlıyamamak vb... gibi daha onlarca noktada takılırız. Bazen bize yardım eden bilgili birine rastlar birşeyler öğrenir, bazen kitaplardan birşeyler okur bir şekilde sağlıklı bir akvaryum kurmaya başlayabiliriz. Ama bunları bulamaz isek yosunlardan, çürüyen bitkilerden ve para harcamaktan sıkılıp bitki akvaryumundan vazgeçeriz. Ben parçalar halinde tamamlıyacağım bu yazıda, bitki tankı kurmak isteyen veya kurmuş arkadaşlara temel bazı yolları göstererek bitki akvaryumundan zevk almalarını sağlamakta ve sağlıklı bir akvaryuma kovuşmalarında yardımcı olmaya çalışacağım. Bu yazıda birçok kaynakta yeralan temel akvaryum bilgilerinden bahsederek sıkıcı olmak istemiyorum. Yeni başlayacak arkadaşların her kaynaktan bulabilecekleri temel akvaryum bilgilerini (filtrasyon, baktiriyel döngü vs..) okumalarında fayda olacaktır.

1. Taban Kurulumu ve Bakımı

Hayatta hepimiz şu cümle ile karşılaşmışızdır ''Temelin sağlam olsun''. Bitki akvaryumununda temeli tabandır. Taban sadece bitkilerin tutunması için değildir aynı zamanda birçok önemli biyolojik aktivitenin meydana geldiği yerdir. Bu biyolojik aktiviteler bitkilerin beslenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Tüm bunları düşündüğümüzde vasat bir taban ile başarılı bir akvaryuma kavuşmanın zor olduğunu bilmeliyiz.

Piyasada onlarca taban malzemesi bulmak mümkündür. Bu malzemeler temel ve yardımcı malzemeler olarak ayrılırlar. Tabandaki en temel malzememiz tabiki kumdur. Kum seçimi yaparken dikkat edilecek çok önemli hususlar vardır.

a) Salınım yapmaması (su değerlerini değiştirmemesi)
b) Kullanılacağı katmana uygun kalınlıkta olması (alt katmanlara ince, üst katmanlarda kalın gibi).
c) Besin içerikli kum kullanılacaksa içeriğinin bilinmesi
d) Keskin olacak şekilde kırılmamış olması
e) Az bulunur bir kum ise ihtiyacınızdan biraz daha fazla alınması bazı önemli noktalar olarak kabul edilebilir.

Kullanılabilecek bazı kumlar;

a) Quartz
b) Salınım yapmayan deniz ve dere kumları
c) Özel firmaların ürettiği kumlar (hagen siyah kum)
d) Besin içerikli kumlar ( seachem florite, volkanik kül, aquaclay)
e) Volkanik kum (lavalit)

Tabanda kullanılabilecek bazı yardımcı malzemeler;

a) Taban ısıtıcısı
b) Misket gübre (seachem florish tabs)
c) Bitki kumu (sera floradepot)
d) Torf (sera super peat)
e) Zeolit
f) Pomza taşı
g) Linyit kömürü
h) Latarit
i) Katkılı kumlar (red sea flora root) 
j) Hindistan cevizi torfu
k) Kil
Temel olarak iki çeşit taban kurulumu vardır. Isıtmalı ve ısıtmasız; birbirlerinden farklı olarak hazırlanmaları gerekmektedir.

Isıtmasız Taban 


Isıtmasız tabanın zengin içerikli olması çok önemlidir. Tabanda sirkülasyonun olmaması nedeniyle suya verdiğimiz besinler taban içine geçiş eğiliminde pek olmazlar. Bu nedenle zengin içerikli bir taban bitkilerin kök yolu ile daha iyi beslenmelerini sağlar. Tabana koyduğunuz besin maddeleri kolay kolay suya karışmayacaklarından güvenle her tür yardımcı malzeme kullanılabilir. Taban hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta doğru malzemeyi doğru katmanda kullanmaktır. Katmanlar inceden kalına doğru hazırlanırlar. En ince kum en alt katmanda ve en kalın kum ise en üst katmanda olmalıdır. Tek çeşit kum kullanıyorsanız kumun yarısı koyulur ve arasına yardımcı malzemeler konularak geri kalan kum yerleştirilir. Kum kalınlığı 7- 12 cm arası olmalıdır.

Örnek ısıtmasız taban şekilleri; Alttan üste doğru malzemeleri sıralarsak

1. Taban

a) Bitki kumu (1-2cm)
b) Misket gübre, torf, kömür, pomza taşı, zeolit, latarit, hindistan cevizi torfu
c) Uygun kum çeşitlerinden herhangi biri (6-10 cm)

2. Taban

a) İnce quartz kum ve kil karışımı (2 cm)
b) 1-3 mm normal kum (2 cm)
c) Misket gübre, kömür, torf, latarit, zeolit, pomza taşı, hindistan cevizi torfu
d) Besin içerikli veya katkılı kumlar (1-2cm)
e) Normal kum (3-4cm)

3. Taban

a) İnce quartz kum (2-3 cm)
b) Katkılı kum (1-2 cm)
c) Misket gübre
d) Normal kum (4-6cm)


Isıtmalı Taban

Isıtmalı sistemde taban akvaryum suyundan yaklaşık 1-1.5 derece daha sıcak olmalıdır. Bu sıcaklık farkı tabanda yavaş bir sirkülasyona neden olarak suda bulunan besinlerin kök ortamına girmesi sağlanır. Bu sirkülasyonun çok yavaş olması gerekmektedir aksi taktirde çok ciddi olumsuzluklar meydana gelebilir. Sirkülasyonun uygun seviyede olabilmesi için tabanı buna uygun hazırlamak ve besin içeriğinin de çok yüksek seviyede tutulmaması olası bir algea patlamasına karşı bir önlem olabilir. Kum kalınlığı (8-12) cm arası olmalıdır. Kablo ısıtıcı üzerine çok ince kum kullanılması çok önemlidir. Alt katmandaki kuma kil karıştırılması sirkülasyonu engelliyebileceğinden ısıtmalı sistemde kullanımı uygun olmayabilir.

Örnek ısıtmalı taban şekilleri; Alttan üste doğru malzemeleri sıralarsak

1. Taban

a) Kablo ısıtıcı
b) 4-5 micron quartz kum (4-5 cm)
c) Misket gübre, torf, hindistan cevizi torfu, zeolite, pomza taşı, latarite
d) Besin içerikli kum (1-2 cm)
e) 1-3 mm kum (3-4 cm)
f) İsteğe bağlı dekoratif kalın taneli kum (2 cm)

2. Taban

a) Kablo ısıtıcı
b) 4-5 micron quartz kum (4-5 cm)
c) Besin içerikli veya katkılı kum (1-2 cm)
d) 1-3 mm kum (3-4 cm)
e) İsteğe bağlı dekoratif kalın taneli kum (2 cm)


Tabanlar sadece fikir amaçlıdır. Birçok farklı ve daha iyi kombinasyonlar üretilebilir. Çok farklı markalar altında onlarca ürün bulmak mümkündür ve bu ürünlerin büyük bir kısmının kullanımı uygundur. Tüm kullanılan malzemeler mümkün olduğunca eşit olarak tabana yayılmalıdır.


Taban Bakımı

Tabanın da herşeyin olduğu gibi bir ömrü vardır. İçerdiği besinler zamanla tükenmeye başlar. Bu nedenle belirli periyotlar ile besin takviyesinde bulunmak gerekir. Kullandığınız gübrelerin yapısına bağlı olarak 1-4 ayda bir bitki köklerine misket gübre konulması uygun olacaktır. Yine belirli periyodlarda latarit gibi malzemelerde tabana ilave edilebilir.

Biki akvaryumlarında tabandan sifonlama ile dip çekimi yapılması çok gerekli değildir. Sadece akvaryum kurulum aşamasında düzenli olarak bitki çürükleri ve atıkların çekilmesi gerekecektir. Bunun dışında eğer taban yüzeyinde çok fazla artık madde birikmiş ise kumu kaldırmadan dikkkatli şekilde dip çekimi yapılabilir. 

Kökleri güçlü bitkilerin yerlerini değiştiriken kölerini keserek çıkarılması iyi olacaktır aksi taktirde bütün tabanın yapınısı bozabilecek şekilde kökler kumu kaldıracaktır. 


İpuçları

1. Taban kumu alırken aldığınız kumların tane büyüklüklerini birbirinden farklı almaya çalışın. Bu tekrar akvaryum kuracağınız zaman elek kullanarak birbirine karışan kumları ayırmanıza yardımcı olacaktır.

2. bitki kumları kurulumda çok işe yararlar fakat sadece 1-1.5 ay kadar besin sağlıyabilirler bundan sonra besin işlevleri kalmaz. Tekrar kullanımı yoktur.

3. Seachem florite gibi besin içerikli kumlar en üst katmanda kullanıldığında üzerlerine rahatlıkla algea yerleşebilir. Akvaryumunuzda algea problemi olmasa dahi bu kumların yüzeylerinde belirli algea cinsleri üreyebilmektedir.

4. Kumların salınım yapmadıkları anlamak için kumun üzerine bir miktar asit dökülür. Kumda köpürme olmuyorsa kum kullanıma uygundur. Asit olarak tuz ruhu iş görebilir. En uygunu 1 mol HCL dir. Elinizde Ph düşürücü malzemeler var ise bunlarda kumu test etmek için rahatlıkla kullanılabilir.

5. Bitkilere kök yolu ile tek bir besin vermek istiyorsanız (örn. nitrat). Boş ilaç kapsülerinin içine bu besinden koyarak bitki köküne koyabilirsiniz.

6. Mecbur kalmadıkça içerini bilmediğiniz malzemeleri kullanmamaya özen gösteriniz. Ayrıca yüksek kalsiyum ve magnezyum içeren kumları kullanmayınız.

AYDINLATMA

Işık bitki akvaryumlarının en başta gelen gereksinimidir. CO2 ve gübre vermeden iyi bir taban kurmadan, sadece ortama ışık sağlayarak doğal döngü ile bitkileri canlı tutmak mümkündür (örn. low tech tanklar). Fakat ışık olmaz ise ne yaparsanız yapın bitkileri canlı tutmak mümkün olmaz. Işığın hayati bir önemi olduğu gibi sağlıklı bir tank meydana getirmek içinde çok önemli bir yere sahiptir. Kullandığınız aydınlatmanın ışık gücü, akvaryuma vereceğiniz gübre, CO2 ve diğer besin maddelerinin dozunu belirleyen başta gelen etkendir. Bir çok çeşit aydınlatma metodu vardır. En çok kullanılan ve aynı zamanda bulunabilen aydınlatma sistemlerinden bahsetmek istiyorum. Aydınlatmanın derin ve bilimsel kısmıyla ilgili bilgileri aydınlatma ile ilgili yazılmış yazılardan kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bu yazıda tamamen pratik konulardan bahsedeceğim.


Aydınlatma seçimini etkileyen bazı faktörler;

a) Akvaryumun yapısı ve boyutları (geometrik şekli, yüksekliği gibi): 
Akvaryum alırken veya yaptırırken bitki tankı amaçlanıyor ise ilk düşünülmesi gereken nokta aydınlatma olmalıdır. Akvaryumun şekli ve boyutları aydınlatma şekline uygun olmalıdır. Örneğin üçgen bir akvaryumu floresanlar ile aydınlatmak zordur. Şekli itibari ile kapağına yeterli floresan sığdırmak zor olduğu gibi farklı boylarda floresan gerektirir. Bunun dışında en çok başımıza gelen olaylardan biri de akvaryumun boyunun tam 120 cm olmasıdır. Piyasada 90 cm ve 120 cm uzunluğunda floresanlar bulunmaktadır (T5?lerde farklı boylarda mevcuttur). 120 cm floresan bu akvaryumun kapağına sığmaz, 90 cm floresan ise küçük gelir ve tam anlamıyla düzgün eşit bir aydınlatma sağlamak zorlaşır. 

Aydınlatmada en önemli unsurlardan biriside akvaryumun yüksekliğidir. Genel olarak 55 cm su yüksekliğinin üzerindeki tanklarda floresan kullanımı iyi sonuç vermez. Işık bitkilere yeterince ulaşamadan suda boğulur. Bu tip yüksek tanklarda metal halide lambaların kullanımı uygundur ve iyi sonuçlar verecektir. Floresan kullanımı isteniyorsa çok fazla sayıda floresan kullanılarak yeterli ışığa ulaşmak mümkün olabilir. Metal halide ile floresan kombinasyonu en sık kullanılan yöntemlerdendir ve çok iyi sonuç verebilir. 

b) Akvaryumda kullanılan bitki türleri (yüksek veya düşük ışık ihtiyacı olan bitkiler): Akvaryumda bakmayı tercih ettiğiniz bitkilere uygun aydınlatmayı sağlamak çok önemlidir. Her bitki türünün ışık ihtiyacı farklılık gösterir. Bunun en büyük örneği Glossostigma elatinoides?dir.Bu bitki düşük ışıkta yukarı uzayarak orantısız bir büyüme gösterir veya ölür. Eğer ışıklandırmanız yüksek ise yana doğru sağlıklı şekilde gelişerek tabanı halı gibi kaplar. Bunun dışında kırmızı bitkiler düşük ışıkta renklerini kaybetmeye başlarlar ve daha soluk bir hal alırlar. Az ışıkta yetişen bitkilere bir örnek verirsek, anubias türleri en başta gelenlerdendir. Genellikle loş bölümlerde daha iyi ve sağlıklı bir gelişim gösterirler. Yüksek ışık alan bölümlerde yapraklarında yosunlanma ve besinleri yeterince hızlı kullanamama gibi sorunlardan yapısında ve renginde değişikler görülebilir.

c) Kişisel tercihler (low tech veya high tech tank seçimi): Herkesin farklı tercihleri olabilir. Low tech tank bakmaya daha olumlu yaklaşan hobiciler vardır. Bu akvaryumları tercih edenler genel olarak sınırlı güçte aydınlatma kullanırlar. CO2 ve çoğu besin maddeleri dışarıdan akvaryuma takviye edilmez bu durum bitkilerin büyümesini yavaşlattığı için düşük güçte aydınlatma tankın ihtiyacına görür. Bu tanklarda metal halide gibi güçlü aydınlatma ekipmanları kullanılmaz. Uygun sayıda floresan ile aydınlatma sağlanır.

High tech tanklarda ise bitkiler için gerekli tüm sistem kurulmuştur. Dışarıdan bitkiler için gerekli tüm besinler sağlanmaktadır. Bu durum aydınlatma seçeneklerini oldukça arttırır. Floresan, metal halide veya bu ışık ekipmanlarının kombinasyonu kullanılabilir. Çok yüksek seviyelere kadar aydınlatma gücü arttırılabilir. 

d) Aydınlatma ekipmanlarının fiyatı, performansı ve bulunabilirliği: Uygun fiyat ile iyi bir performans elde edip aynı zamanda her istediğimizde bu ekipmanları temin edebiliyorsak ne mutlu bize. Bunları gerçekleştirebilmek için en iyi çözüm floresan kullanımıdır. Hem ucuza bulmak mümkün olduğu gibi çeşitliliği ve performansı da oldukça iyidir. Çeşitli boylarda, farklı kelvin, lümen değerlerinde ve farklı spectrumlarda bir çok çeşidi bulunur. 
Fiyat ve bulunabilirliği biraz geride bırakırsak seçeneğimiz metal halide lambalardır. Floresan kadar çok çeşidi bulunmasa da belirli durumlarda çok iyi performans veririler. Fiyatları yüksektir ve istediğiniz zaman temin etmekle ilgili sıkıntılar çıkabilir.

Fiyat/performans olarak incelediğimizde farklı sonuçlar ile karşılaşmak mümkün bunun nedeni her akvaryumun ışık ihtiyacının farklı olmasıdır. Floresanların yeterli geldiği tanklarda kullanılmaları çok daha ekonomik olacaktır. Fakat floresanlarla yeterli ışıklandırma sağlanamayan büyük tanklarda metal halideye geçmek gerekli olacaktır.

e) Dekorasyon ( tavandan sarkıtma armatür gibi dekoratif ekipmanlar): Eğer akvaryumumuz açık bir yerde göz önünde duruyorsa dekoratif olması bizim için önem kazanmaya başlar. Dekoratif görüne bilmesi için akvaryumun ışıklandırma tertibatı ya güzel bir kapak içine yerleştirilerek saklanır veya ticari markaların sattığı çok dekoratif şık kapaklardan alınabilir. Bu hazır kapakların ışıklandırma gücü bellidir. En uygunu seçilerek alınır. Üzerinde herhangi bir değişiklik yapmak zordur. Tam olarak yeterli veya yetersiz bir ışık tertibatına sahip olsa dahi güzel görünümleri tercih sebebi olabilir. 


Nasıl bir aydınlatmaya ihtiyaç duyuyoruz ? 

Eğer fazla uğraştırmayacak low tech bir tank istiyorsanız ışıklandırma gücü 0.5 watt/ litre seviyesini geçmemesi uygun olacaktır. Floresan kombinasyonları tercih edilmelidir. Bu tip tanklarda her tür bitkiye bakmak mümkün değildir. Düşük ışık ve besin ihtiyacı olan bitkiler daha uygun olacaktır.

High tech tanklarda durum çok daha farklıdır. 0.8 watt/litre üstünde bir ışıklandırma gereklidir. Bu oran 2 watt/litreye kadar çıkabilir. Işıklandırma arttıkça akvaryumun kontrol edilmesi zorlaşmaya başlar. En uygun ışık değerleri 1-1.2 watt/litre olabilir. Bu ışık gücünde her bitkiyi yetiştirmek mümkündür ve kontrol altında tutulabilecek bir hızda büyüme sağlanır. Su yüksekliği 55 cm olan akvaryumlarda floresan iyi bir çözümdür. Fakat yüksek ışık ihtiyacı nedeniyle metal halide ile floresan kombinasyonları en uygun çözümler arasındadır. Sadece metal halide ile yapılacak aydınlatmanın çok iyi olmayacağı kanaatindeyim. Spectrum değerlerinde dengesizlik görülecektir, buda bitki gelişimine olumsuz yansıyacaktır. Daha yüksek tanklarda ise metal halide lambaların sayısı artırılarak floresan sayıları azaltılabilir metal halide lambaları ağırlıklı olarak kullanılarak aydınlatma sağlanabilir.

Çok farklı türlerde floresan ve Metal halideler bulunur. Bunlardan bazıları bir araya getirilerek iyi bir kombinasyon oluşturulabilir. Birçok ticari markanın pahalı floresanları satılmaktadır. Bu floresanların birçoğu iyi performans verebilse de çok daha ucuz alternatifleri bulunabilir. Önemli olan bitkilerimiz için gerekli olan kırmızı ve mavi spectrumları yüksek değerlerde sağlayabilmeleridir. En kolay bulunan ve ucuz olan floresanlar T8 tipi olanlardır. T5 tipi floresanlar pahalı ve çeşit sayısı azdır

Rahatlıkla bulabileceğiniz ucuz ve performansı yüksek T8 floresanlardan örnekler;

a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k
b) Philips TLD 965 deluxe pro 6500k
c) Philips Aquarelle 10000k
d) Sylvania Grolüx
e) Sylvania Aquastar 10000k

Metal halide olarak seçeneklerimiz oldukça kısıtlı olduğu gibi ucuz alternatif bulmakta zordur. Genellikle 10000K? lik bulabileceğiniz metal haldeler ile iyi sonuç almanız mümkündür. Bunun dışında 5000-6500 Kelvin arası olan metal halideler de kullanıma uygundur. 

T5 floresan kullanımı düşünülüyor ise Sylavania, Philips, Osram gibi firmaların kullanıma uygun modelleri bulunmaktadır. Uygun kelvinde bulunabilecek bu markaların floresanları güvenle kullanılabilir.

Su yüksekliği 55cm ve daha düşük olan akvaryumlarda kullanılabilecek bazı aydınlatma çözümleri ;

2 floresan kullanımı
a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar

3 floresan kullanımı
a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
c) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k 

4 floresan kullanımı
a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
c) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
d) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar

a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
c) Sylvania Grolüx
d) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965

5 floresan kullanımı
a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k
b) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
c) Philips TLD 965 deluxe pro 6500
d) Sylvania Grolüx
e) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k 

a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k 
b) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
c) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
d) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
e) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k 

6 floresan kullanımı
a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
c) Philips TLD 965 deluxe pro 6500 veya TLD 950
d) Sylvania Grolüx
e) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
f) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar

a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
c)Philips TLD 965 deluxe pro 5300k veya TLD 950
d)Philips TLD 965 deluxe pro 5300k veya TLD 950
e)Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
f ) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965

8 floresan kullanımı
a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
c) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
d) Philips TLD 965 deluxe pro 5300k veya TLD 950
e) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
f) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
g) Philips TLD 965 deluxe pro 5300k veya TLD 950
h) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar

a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
c) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
d) Philips TLD 965 deluxe pro 5300k veya TLD 950
e) Sylvania Grolüx
f) Philips TLD 965 deluxe pro 5300k veya TLD 950
g) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
h) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar


Metal halide ve floresan kombinasyonu ;
a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Philips TLD 965 deluxe pro 5300k veya TLD 950
c) Metal halide 10000k
d) Philips TLD 965 deluxe pro 5300k veya TLD 950
e) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965

a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
c) Metal halide 10000k
d) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
e) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965

a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
c) Metal halide 5000-6000k
d) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
e) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965

Su yüksekliği 55cm ve daha yüksek olan akvaryumlarda kullanılabilecek bazı aydınlatma çözümleri ;
a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Metal halide 10000k
c) Metal halide 10000k
d) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965

a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Metal halide 10000k
c) Metal halide 10000k
d) Metal halide 10000k
e) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965

a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Metal halide 10000k
c) Metal halide 5000-6000k
d) Metal halide 10000k
e) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965

a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
c) Metal halide 10000k
d) Metal halide 10000k
e) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
f) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965

a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
c) Metal halide 10000k
d) Metal halide 5000-6000k
e) Metal halide 10000k
f) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
g) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965

Bu sistemde sadece floresan kullanmak mümkün ancak çok fazla sayıda kullanılarak performans alınabilir. Bunun dışında yüksek watt değerlerine sahip T5 sistemleri de kullanılabilir. Fiyat/ performans olarak MH ve floresan kombinasyonları daha iyi olacaktır.

Bu yazıda verilen tüm örnekler pratik olması nedeniyle bu şekildedir. Çok çeşit kombinasyonlar yaratma ve farklı markalarda ürünler kullanmak mümkündür. Yapacağınız aydınlatma sistemi tamamen bütçeniz ile ve düşündüğünüz sistemin gereksinimleri ile ilgilidir. 

Aydınlatma ile ilgili bazı ipuçları;

1) Floresan kullanılan akvaryumlarda reflektör kullanımı aydınlatmaya büyük katkı sağlar. Eğer reflektör bulunamıyorsa parlak beyaz kağıt, alüminyum folyo veya bant gibi ışığı yansıtabilen malzemeler azda olsa katkı sağlayacaktır. Ayna iyi bir yansıtıcıdır fakat çok ağır olması kullanımını zorlaştırır.

2) Elektronik balans kullanımı oldukça avantajlıdır. Lambaların ömrünü uzatır, daha az ısınır, daha sessiz çalışır ve çok hafiftir.

3) Işıklandırma sistemi ile akvaryum arasında bir miktar boşluk olması ışık sisteminin oluşturduğu ısının daha kolay dağılmasını sağlar. Ayrıca kapakların içlerine sessiz kasa fanları yerleştirilerek de ısı uzaklaştırılabilir.

4) Lambalar her yıl yenilenmelidir. Yenilenmeyen lambalar bitki gelişimini bozabilir ve alg oluşumu tetikleyebilir.

5) Aydınlatma ekipmanlarınız ile su arasında cam kullanıyorsanız mümkün olduğunca temiz tutmaya çalışmanız aydınlatma performansını koruyacaktır.

6) Deniz akvaryumu için yapılmış lambaların bitki akvaryumunda kullanılması uygun değildir.

7) Philips gibi büyük markaların web sitelerinde inceleme yaparak farklı model ve isimler altında kullanılabilecek ucuz ve verimli lambalar bulunabilir. Spectrum değerlerine bakılarak seçim yapılabilir.

8) Aydınlatmanın yetersiz olmasındansa fazla olması her zaman daha iyi sonuçlar verecektir.

9) 10 -14 saat arasında aydınlatma yapmak yeterlidir. Aydınlatmayı parçalar halinde yapmak alg gelişimini yavaşlatır ve bitkilerin gelişiminde olumsuzluğa neden olmaz. 5 saat aydınlatma ? 3 saat karartma - 5 saat aydınlatma şeklinde olabilir. Toplam 10 saatlik aydınlatmayı bu şekilde ikiye bölmek alg gelişimini büyük ölçüde yavaşlatır.

10) Işıklandırma yosunlanma nedeni olarak görülmemelidir. Ancak florasan çok eski ise algea gelişimine yardımcı olur. Bunun dışında dengeli beslenen bitkilerin olduğu bir akvaryumda kullanacağınız ışıklandırma türü algea gelişimine neden olmaz. 10-14 saat aydınlatma süresi arasında kalmak şartı ile tabiki. Yaptığım denemelerde sağlıklı akvaryumda standart salon tipi floresanlar ile dahi alega gelişimine rastlamadım.

11) Watt/litre hesaplaması en basit yöntemdir ve çok geneldir. Işıklandırma şeçimi yaparken daha birçok etken vardır. Bitkilerin kullanamadığı ışık kaynaklarını çok yüksek wattlarda dahi kullansanız yetersiz gelebilir. Daha ayrıntılı açıklamaları forumdan elde edebilirsiniz.

AKVARYUM EKİPMANLARI VE SU KALİTESİNİN KORUNMASI

Bitki tanklarında su kalitesinin korunması ve uygun sabit su değerleri sağlıklı bir bitki akvaryumu için şart olan hususlardır. Bunu sağlayabilmek için doğru ekipmanları en doğru şekilde kullanmak çok büyük önem taşır. Kaliteli su berrak, kirlilik düzeyi ve organik yükü düşük, bitki gelişimi için gerekli besinleri uygun oranda içeren ve oksijen bakımından zengin olarak nitelendirebiliriz. Tabi daha birçok etkende bunlara ilave edilebilir.



FİLTRASYON

Akvaryumlarda en temel sistem filtrasyondur. Organik yükü hafifletmede, suyun temiz ve berrak olmasını sağlamakta, zehirli atıkların daha zehirsiz hale dönüştürülmesinde ve gerektiğinde istenmeyen maddeleri ortamdan uzaklaştırmada büyük rol oynar. Filtrasyon için çok çeşitli filtre sistemleri ve filtrasyon malzemeleri bulunmaktadır. Bu donanım ve malzemelerin hangilerinin ne zaman kullanılacağı oldukça önemlidir. Bitki tanklarında uygun sirkülâsyon akvaryum suyunun saatte 2?4 kez çevrilmesidir. Daha düşük ve yüksek sirkülâsyonlar bitkilerin besin alımını etkiler ve dengede bozulmalara yol açar. Aynı zamanda düşük sirkülâsyon suyun yeterince filtre edilmemesine yol açar ve su kalitesi ciddi biçimde bozabilir. Her zaman kaliteli filtre satın almak çok daha ekonomik bir çözümdür.

1- Dış Filtreler: Bitki tanklarında en yüksek verimin alınabileceği filtrelerin başında gelirler. Hacimleri geniş olduğundan birçok malzemeyi aynanda kullanma avantajı sağladıkları gibi daha zor kirlenir ve tıkanırlar. İyi biyolojik ve mekanik filtrasyon sağlarlar. Ayrıca istendiğinde kimyasal filtrasyonda yapabilirler. Filtrasyon özelliği tamamen içine koyacağınız malzemeler ile ilişkilidir. İyi bir bitki tankı için dış filtreler vazgeçilmezdir.

Örnek dış filtre hazırlanışı: 

a) -Elyaf 
- Biyolojik süngerler 
- Elyaf 
- Seramik boncuklar 
b) - Elyaf
- Biyolojik malzemeler (Siporax, Matrix gibi)
- Elyaf
- Seramik boncuklar
c) - Elyaf 
- Biyolojik malzemeler 
- Biyolojik sünger 
- Elyaf
d) - Biyolojik sünger
- Elyaf 
- Seramik boncuklar

2- İç Filtreler: Akvaryumun içine yerleştirilen ve çok çeşit boy ve modelde bulunabilen en yaygın filtrelerdir. Mekanik filtrasyon yaparlar. Biyolojik ve kimyasal filtrasyon yapan filtrelerde mevcuttur. İçine konulan malzemeler değiştirilerek filtrelerin işlevleri farklılaştırılabilir. Bitki tankları için çok yeterli değillerdir. Çabuk kirlenirler ve sık sık temizlenmeleri gerekir. Bu nedenlerden dolayı iyi biyolojik filtrasyon yapamazlar. Ancak dış filtrenizin yetersiz kaldığı durumlarda destek amaçlı kullanılabilirler. Çok küçük tanklarda kullanımları uygundur. Kısa süreli mekanik veya kimyasal filtrasyon amaçlıda kullanılabilirler. 

3- Şelale Filtreler: Akvaryuma dıştan asılarak kullanılan filtrelerdir. Genel olarak mekanik filtrasyon yaparlar. İç filtrelerden özellikleri çok farklı değildir. Sadece akvaryum içinde yer kaplamazlar ve akıntı yaratmazlar. Küçük tanklarda kullanılabilirler. Büyük tanklar için yeterli filtrasyon sağlayamazlar.

4- Sump: Alt sistem olarak da adlandırılır. İyi ve geniş bir filtrasyon alanı sunar. Kullanımı ve filtrasyonu doğru kurulduğunda oldukça iyidir. Fakat suyun hava ile temasını gereğinden fazla arttırdığı için CO2 gazının sudan dışarı atılmasına neden olur. . Bu nedenlerden dolayı bitki tanklarında kullanımı çok zordur. Bitki tanklarında önerilmeyen bir filtrasyon sistemidir. Yüksek miktarda su hacmi olduğundan toplam su hacmini oldukça yükseltir.

5- UV Sterilizatörleri: UV ışını veren özel bir lambaya sahip çeşitli şekillerde bulunabilen filtre ekipmanıdır. İçinden geçen sudaki tüm canlı organizmaları yok eder. Akvaryumun sağlıklı ve suyun temiz kalmasına yardımcı olur. Oldukça pahalı ekipmanlardır. Ucuz modellerin performansları sınırlıdır. Bitki tanklarında kullanımı çok tavsiye edilmese de balıkları korumak ve algea oluşumunu engellemek amaçlı kısa süreli kullanılabilir.

6- Reverse Osmosis: Saf su üretmek amacı ile kullanılan bir cihazdır. Suda bulunan tüm maddeleri ve organizmaları tutar. Bitki tanklarında kullanılan bir sistemdir. Fakat hem pahalı hem de yüksek su harcama maliyeti ile pek ekonomik sayılmaz. Bu sistem kullanıldığında bitkilerin ihtiyaç duyduğu normalde sularda bolca bulunan kalsiyum ve magnezyum gibi maddelerinde suya uygun oranda eklenmesi gerekir. İyi yönlerine bakacak olursak su ile gelebilecek algea, toksik maddeler ve zararlı organizmaların akvaryuma girişini engeller. Su saf olduğundan tüm besin değerlerinin istediğimiz düzeye getirilmesine imkân verir. 

7- Su Filtreleri: Birçok marka altında bulabileceğiniz ürünlerdir. Şehir suyunu klor ve tortulardan arındırmak amacı ile kullanılır. Çok çeşitli şekillerde ve özellikte ürün bulunmaktadır. İçi aktif karbon ile doldurulmuş olan filtreler klor arıtımı yaparlar. İçinde tortu tutucu olanlar ise su ile gelebilecek partikülleri tutarlar. Şehir suyunun akvaryumlarda direk kullanımı için oldukça yararlıdırlar. Bu sayede akvaryuma koyacağımız suyu dinlendirmeye gerek kalmaz. Su tamamen klordan arınmış olarak bu filtreden çıkar ve akvaryuma doldurulabilir. Dikkat edilmesi gereken bir konuda bazı bölgelerde klor oranı çok yüksek olmasıdır. Tek bir karbon filtre yeterli olmayabilir bu durumlarda 2?3 karbon filtre birbirine bağlanarak suyu içinden daha yavaş geçirerek su arındırılabilir. Ayrıca suyu yumuşatmak için bu filtrelere reçinede ilave edilir. Reçine kullanımı sağlıklı değildir. Reçine sudaki magnezyum ve kalsiyumu tutarak yerine suya sodyum verir. Suda yüksek oranda sodyum artışı meydana gelir. Yüksek sodyum artışı bitkiler ve canlılar için iyi değildir. 

Filtrasyon Malzemeleri: Çok çeşitli malzemeler satılmaktadır ve genel olarak tam ne zaman kullanılmaları gerektiği konusunda hep bir kararsızlık vardır. Bu firmalar sitelerinde her tür malzemenin bir arada kullanılmasından bahsetse de birçok filtre malzemesinin sürekli kullanımı uygun değildir. Bu malzemeler çoğu zaman vaat ettiği etkiyi ve performansı sağlayamayabilir. 

a) Elyaf: Filtrasyonda kullanılan en temel malzemedir. Mekanik filtrasyon sağlar. Artık maddeleri ve partikülleri tutar. Elyaf bir kullanımlıktır, yıkanıp tekrar kullanılması uygun değildir. Birçok firmanın ürünü kullanılabilir. Ayrıca döşemecilerden ucuza alacağınız elyaflarda aynı işi rahatlıkla görür. Çok kalın olmayacak şekilde filtrenin bir veya iki katmanında kullanılabilir.

b) Biyolojik Malzemeler: Çok çeşitli biyolojik malzeme bulmak mümkündür. Bu malzemelerin hemen hepsi yeterli biyolojik filtrasyonu sağlayabilirler. Fakat performansı ne kadar iyi olursa biyolojik filtrasyon o kadar artar ve zehirli atıklar çok daha hızlı dönüştürülürler. En iyi biyolojik filtrasyon malzemesi iri gözenekli süngerlerdir. Ayrıca akvaryumcularda satılan mavi süngerler özellikle çok iyi performans sunarlar. Tıkanmazlar ve çok geniş bir bakteri yüzeyine sahiptirler. Bunun dışından özel üretilmiş bazı malzemeler vardır (Sera Siporax, Seachem Matrix, Eheim Efisubsrat gibi). Bu malzemeler çok geniz bir yüzey alanına ve mikro kanallara sahiptir. Yeterli biyolojik filtrasyon sağlamalarına rağmen çok etkili değillerdir. Kolay tıkanırlar ve bakteri alanları kısa sürede büyük ölçüde azalır. Zor temizlenirler ve temizleme işlemlerinde büyük ölçüde bakteriler zarar görür. Kullanımı tercihe bağlıdır ama en iyi sonuç biyolojik süngerler ile alınır. Bu malzemeler dikkatli temizlenmeli uygun sıcaklıkta klorsuz su ile nazikçe temizlenip filtreye kısa zamanda geri yerleştirilmelidirler. 

c) Seramik Boncuklar: Seramikten yapılmış küçük yüzük şeklinde parçalardır. Bunlar filtrenin en alt katmanında kullanılırlar. Kaba artıkları tutarlar ve filtre içindeki sirkülâsyonu dengelerler. Çok uzun ömürlü ve kolay temizlenebilen bir malzemedir. Birçok marka altında satılan kaliteli ürünler mevcuttur. 

d) Aktif Karbon: Sudabulunan kimyasal maddeleri tutma özelliğine sahiptir.Özellikle balık hastalıklarında kullandığımız ilaçların arındırılmasında kullanılır. Şehir suyunda bulunan kloru arındırmada kullanılır. Bitki tanklarının kurulum aşamasında fosfat ve nitrat gibi maddelerin ortamdan uzaklaştırılması için kullanılabilir. Sürekli olarak filtrasyonda kullanılması uygun değildir. Kullanılmış aktif karbon tekrar kullanılmaz. Bir süre sonra içine hapsettiği tüm maddeleri geri bırakmaya başlar bu durum ciddi problemlere neden olur.

e) Fosfat, Nitrat, Amonyak vb... Tutucu Malzemeler: Tank kurulumunda çok işe yarayan malzemelerdir. Bitkiler ortama adapte oluncaya kadar oluşan maddeleri tutarlar. Sadece kurulum sürecinde kullanılmalıdırlar. Normalde bitki tanklarında kullanılmaları uygun değildir. Bitkiler için gerekli besinleri tuttuklarından bitki gelişimini olumsuz etkilerler. Belirli bir kullanım süreleri vardır. Akvaryumda meydana gelebilecek dengesizliklerde (örn. yüksek nitrat veya fosfat artışı) kısa süreli olarak kullanılmaları uygundur.

f) Torf: %100 doğal bir malzemedir. Ph değeri düşük bir yapıdadır. Humik asit gibi bitki gelişime katkıda bulunan bazı maddeler içerir. Genellikle CO2 sistemi olmayan tankların filtrasyon sistemine eklenerek ph düşüşü sağlanır. İçerdiği maddeleri yavaş bir şekilde suya bırakması kullanımını kolaylaştırır ve ömrünü uzatır. CO2 verilen tanklarda filtre sisteminde kullanımına gerek yoktur. Suyu yumuşatmak içinde kullanılır. Akvaryum için hazırlanmış olanları kullanmak çok daha güvenlidir. Çeşitli akvaryum firmaları tarafından satılmaktadır. Çiçekler ve saksı bitkileri için satılan torflar kullanılmamalıdır. Bu torflar yeterince saf değildir ve böceklenmeyi engelleyici kimyasallar ve ilaçlar içerebilirler. Torf kullanırken önce az miktar ile başlanması ve zamanla yetmez ise filtredeki miktarının artırılması doğru olacaktır. Torf içindeki maddeleri hemen serbest bırakmaz biraz zaman alır. Eğer yeterli olmadığını düşünüp erkenden fazlaca torf ilavesi yapılır ise ph seviyesi çok düşebilir.

SU KATKILARI

Akvaryumdaki ekolojik dengenin kurulması, Sudaki zararlı maddelerin etkisizleştirilmesi, Zararlı canlıların temizlenmesi ve Suda kirliliği ve bulanıklığa yol açan partikül veya oluşumların yok edilmesi vb. gibi birçok özelliğe ve kullanım alanına sahip katkılar bulunmaktadır. Bu katkıların birçoğu akvaryumlar için çok önemlidir. Fakat birçoğunun kullanımı zararlı olabileceği gibi çok da gerekli değildir. 


a) Bakteri Kültürü: Akvaryumun kurulum aşamasında ve filtre temizliği yapıldığında kullanılabilir. İçerdiği yararlı bakteriler filtreye ve akvaryumdaki yüzeylere yerleşerek biyolojik arıtım yaparlar. Normalde bu yararlı bakterilerin oluşumu aylar sürerken bakteri kültürü ile direk suya verilirler ve bir hafta içinde biyolojik döngü rahatlıkla oturmuş hale gelir. Biyolojik döngü akvaryumdaki en önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle gerekli durumlarda mutlaka bakteri kültürü kullanılmalıdır. Bu kültürlerin içeriğinde birçok çeşit bakteri bulunur. Bu bakterileri birçoğu amonyak ve nitrit gibi zehirli maddeleri daha zehirsiz olan nitrata dönüştürür. Bazıları ise nitrojen oluşumu, demir gibi bazı elementlerin bitki köklerinde alınabilir hale getirilmesini ve balık artıkları, yem gibi maddelerin parçalanmasını sağlarlar. Bu bakteriler hassastırlar çok sıcak veya soğuk sularda ölürler. Ayrıca klor gibi maddelerde bu bakterileri yok eder. Özellikle filtre temizliğinde biyolojik malzemelerin hassas şekilde temizlenmesi bu nedenle önemlidir.
Örnek: Seachem Stability, Sera Nitrivec, Azoo Bio Bacteria, JBL Denitrol

b) Su Hazırlayıcılar: Şehir suyunda klor ve ağır metaller bulunabilir. Su hazırlayıcılar sudaki klor ve ağır metalleri kısa sürede bağlıyarak zararsız hale getirirler. Aynı zamanda içerdikleri vitamin ve katkılar sayesinde balıklar için stres giderici özellikleri vardır. Çok çeşit marka ve ürün çeşidi bulunmaktadır. Bazı su hazırlayıcılar sadece klor bağlayıcı özelliğe de sahip olabilir. Su değişimlerinde, balık aktarımında, akvaryum kurulumunda kullanılabilirler. Çamaşır suyu ile yapılan bitki ve ekipman dezenfektasyonlarında kullanmak gereklidir.Dezenfekte edilen malzemeler su hazırlayıcı eklenmiş suya konularak bekletilmelidir.
Örnek: Seachem Prime, Sera Aqutan, Azoo Aquaguard

c) Su Berraklaştırıcıları: Zaman zaman akvaryum suyunda bulanıklık meydana gelebilir. Bunun dışında yüzen partiküller su berraklığını bozabilir. Bu tip durumlarda kullanılabilecek katkılardır. Bunları kullanmak yerine berraklığı bozan noktaları tespit edip düzeltmek tabiî ki en doğrusudur. Bitki tanklarında bu tip katkıların kullanılması pek önerilmez. Ama hızlı çözüm arayanların işine yarayacak ürünlerdir.
Örnek: Seachem Clarity, Sera Aquariaclear, JBL Clynol

d) Sıvı Torf: Amazon balıkları için geliştirilmiş bir katkıdır. Suya Humik asit ve bazı elementler katar. CO2 takviyesi olmayan bitki tanklarında kullanılabilir. Fakat bu katkıyı kullanmak yerine filtreye torf eklemek aynı işi görecektir ve daha ucuzdur. Pratik ve kontrollü bir çözüm olduğundan tercih edilebilir.
Örnek: Sera Morena, Azoo Double Black water, JBL Tropol

e) Fosfat Yok Ediciler: Sudaki fosfatı bağlarlar. Ani fosfat artışlarında hızlı düşüş sağlamak amacı ile kullanılabilirler. Bunun dışında bitki tanklarında kullanımı uygun değildir.
Örnek: Sera phosvec,Azoo Fosfat Remover

f) Amonyak--Amonyum Düşürücüler: Amonyak- amonyumun artışının kontrol altına alınamadığı durumlarda kullanılırlar. Amonyak düzeyini hızlı şeklide düşürürler. Bol bitkili tanklarda bu maddeler kolaylıkla kullanıldığından genellikle bu katkının kullanılması gerekmez.
Örnek: Seachem Amguard

g) PH Yükseltici ve Düşürücüler: Ph?ı istediğimiz düzeylere pratik şekilde getirmek için kullanılırlar. Kullanımı dikkatli yapılmalıdır. Çok yavaş ekleyerek ph ölçülmelidir. CO2 sistemi olmayan bitki tanklarında kullanılabilir. Toz veya sıvı halde olanları vardır. Ticari markalar yerine kimyacılardan alacağınız düşük güçte asitler ph düşürmek için oldukça etkilidir( 0,1 mol HCL). Ph yükseltmek için ise Çeşitli doğal mineral taşlar veya malzemeler kullanılabilir( mercan kırığı).
Örnek ph düşürücüler: Seachem Acid Buffer, Sera ph Minus
Örnek ph yükselticiler: Seachem Alkaline Buffer, Sera ph Plus

h) KH Yükselticiler: Bitki tanklarında kh?ın çok düşük olması ani ph salınımlarına neden olabilir bu nedenle kh?ın belirli seviyelerde olması gerekmektedir. Bu katkılar kh düzeyini kolayca artırır. Güvenle kullanılabilecek katkılardır. Marketlerde paketler halinde satılan karbonatlarda aynı işi görürler.
Örnek: Sera kh plus

i) Algea Yok Ediciler: Algealara zarar veren bazı maddeler içerirler. Son çare olarak kullanılmalıdırlar. Geçici olarak çözümlerdir. Bu maddeler bitkilere ve akvaryumdaki canlılara da zarar verebilirler.
Örnek: Sera Algovec, JBL Algol

j) Salyangoz Yokediciler: Salyangozların öldürülmesinde etkili ilaçlar olsalar da tamamen yok edemezler. Balıklara zarar verebilir ve öldürücü etkileri olabilir. Bitkilere ve ekolojik döngüye zararlı maddelerdir. Bitki tanklarında kesinlikle kullanılmamalıdırlar. Yeni alınan bitkileri salyangozlardan arındırmak için kullanılabilirler.
Örnek: Sera Snailpur, Azoo Snail Treater

k) Vitaminler: Balıkların daha sağlıklı olması için geliştirilmiş vitamin kombinasyonları vardır. Bunlar belirli ölçülerde suya katılarak kullanılırlar. Bazı vitaminler yemlere emdirilerek te kullanılabilir. Işıktan etkilendikleri için vitaminlerin akşam suya ilave edilmesi daha uygun olacaktır. Çok sık olmamak şartı ile bitki akvaryumlarında vitamin kullanımının zararı yoktur. Hatta bazı vitaminler bitkiler içinde yararlıdır. Eczanelerden temin edebileceğiniz bazı yararlı vitamin çeşitleri vardır (B-mix ampul).
Örnek: Sera Fishtamin, HW Multi vit, JBL Atvitol

l) İlaçlar: Balık hastalıklarına karşı kullanılabilecek çok sayıda ilaç bulunmaktadır. Bazı ilaçlar koruma amaçlıda akvaryumlarda sık sık kullanılmaktadır (metilen mavisi). Bitki tanklarında kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır. Hastalanan balıklar karantinaya alınarak ilaç uygulanmalıdır. Ayrıca koruma amaçlı ilaç kullanımı da uygun değildir. İlaçlar bitkilere ve ekolojik dengeye zarar veririler.



YEMLER ve YEMLEME

Kullandığımız yemler ve nasıl yemleme yaptığımız su kalitesinin korunmasında ve akvaryumun sağlıklı kalmasında önemli bir yer tutar. Öncelikle kaliteli yemleri tercih etmek ilk önemli noktadır. Bunun dışında canlı yemler ve dondurulmuş organik yemler ciddi bir organik yük getireceğinden su kalitesinin korunmasını oldukça zorlaştırır. Yemleme şekli ve sayısı da önemlidir. Balıkların akvaryuma zarar vermeyecek düzeyde yemlenmesine dikkat edilmelidir. Bu tamamıyla bir zincirdir. Çok yemleme yapıldığında balıklar daha çok dışkı üretirler ve ortama yayılan amonyak gibi maddelerde ciddi artış olur. Bu artış akvaryumdaki bitkiler ve ekolojik sistem tarafından dengede tutulamayacak duruma gelebilir. Ayrıca balıklar tarafından yenilmeyen yemlerde diğer bir taraftan yük getirir ve hepsi bir araya gelince su kalitesinde bozulma, dengelerde sapma ve sonuç olarak algea patlaması yaşanır. Balıkların az miktarda sık beslenmesi daha uygundur. Günde üç tekrar yemlemeyi geçmemek iyi olacaktır. Ayrıca bitki tanklarında organik yemlerin kullanılmaması iyi olur.

Not: Bu yazıdaki öneriler bitki tankları için geçerlidir.Farklı akvaryumlarda yemleme çokdaha değişik şekillerde ve sayıda yapılabilir
CO2 SİSTEMLERİ

CO2 bitki tanklarının en önemli besinlerinden biridir. CO2 ?i uygun miktarda sağlamak başarılı bir bitki tankı için çok önemlidir. Akvaryuma CO2?i sağlamanın birçok yolu vardır. Dikkat edilmesi gereken nokta CO2?in stabil bir şekilde tutulmasıdır. CO2 suyun ph?ını direk olarak etkilediğinden stabil olmaması ph?ın da sürekli olarak değişmesine neden olur ve bu durum hem canlılar hem de bitkiler için kötü sonuçlar doğurabilir. CO2?i akvaryumda kullanabilmek için çeşitli ekipmanlar vardır. Bu ekipmanları kuracağınız sistem ve tank hacmine göre seçmeniz gerekmektedir. 


1- Tüplü Sistem: Yüksek basınçta CO2 gazı ile dolu tüplere gerekli ekipmanların bağlanması ile CO2?in akvaryumda kullanılabilecek basınca getirildiği sistemdir. Bu sistemleri oluşturan belirli ekipmanlar vardır. Sistem pek çok farklı şekilde kurulabilir. Örnekler en düşük maliyetli sistemden en maliyetlisine doğru sıralanmıştır. Düşük maliyetli sistemleri kontrolü oldukça uğraş gerektirdiği gibi maliyetli sistemler ise tamamen otomatik olarak çalışabilirler.

Örnek Sistem Kurulumları:

- CO2 tüpü + Regülatör + Kısma valfi + Kabarcık sayacı + Reaktör:Bu sistemde Akvaryuma devamlı olarak CO2 verilir. Bu nedenle ph?ın sabitlenmesi zordur. Özellikle geceleri ph düzeyinin çok düşmemesi için tanka hava verilmesi gerekir. Ph ölçümleri yapılarak ph?ı sabit tutacak şekilde gaz çıkışı ayarlanmalıdır.

- CO2 tüpü + Regülatör + Selenoid valf + Kısma valfi + Kabarcık sayacı + Reaktör: Selanoid valf eklenmiş sistemde kontrol daha kolaydır. Işıklar yandığı süre gazın açık kalması gece ise kapanması sağlanır. Akvaryuma dengeleme amaçlı hava verilmesi gerekmez. Işıklar yandığı sürece uygun miktarda gaz çıkışı sağlamak yeterlidir. Kısmen daha stabil bir sistemdir.

- CO2 tüpü + Regülatör + Selenoid valf + CO2 kontrol ünitesi + Kısma valfi + Kabarcık sayacı + Reaktör: CO2 kontrol ünitesi eklenmiş sistemler en iyisidir. Fakat CO2 ünitesi oldukça pahalıdır. Ayarladığınız ph düzeyine göre otamatik olarak gazı açar ve kapatır. Tamamen otomatik çalışan bir alettir. Belirli aralıklar ile kalibre edilmesi gerekir. 

a) CO2 Tüpü: CO2 gazı için imal edilmiş özel tüpler bulunmaktadır. Yüksek basınca dayanıklı bu tüplerin içinde sıkıştırılmış CO2 gazı bulunur. Çok çeşitli boyları bulunmaktadır ( 1lt - 2lt - 5lt gibi). Bu tüplerdeki yüksek basınçlı gazı akvaryumumuza uygun miktarda verebilmek ve suya karıştırılmasını sağlamak için bazı ekipmanlar gereklidir. Bu tüpleri yangın söndürme ekipmanları satan yerlerden almak mümkündür. CO2 için yapılmamış tüplerin kullanımı tehlikelidir. Tüplerin dolum basıncı 50 bar?ı geçmemelidir. Direk güneş ışığı ve sıcak alan yerlerde bulunmaması daha iyi olacaktır. Sistem birçok şekilde kurulabilir. Gerekli ekipmanlar doğru sıra ile kullanılarak sistem oluşturulur. 

b) Regülatör: Tüpte bulunan gazın kullanılabilir basınç düzeyine getirilmesini sağlar. Üzerinde genel olarak iki basınç göstergesi bulunur. Bunlardan biri tüpün içindeki gaz basıncını gösterir. Diğer gösterge ise regülatörden çıkan gazın basıncını gösterir. Çıkış basıncının ayarlanması için regülatörün üzerinde ayar vanası bulunur bu vana ile çıkış basıncı istenilen düzeye getirilebilir. Düzenli gaz çıkışı sağlamak için çıkış basıncının 5?10 bar arasında tutulmalıdır.

c) Slenoid Valf: Regülatörden çıkan gazın istenildiği zaman kesilmesini veya açılmasını sağlayan bir parçadır. Elektrik ile çalışır. Elektriğe takıldığında içindeki kapak açılır ve gazın geçişini sağlar, elektrikten çıkarıldığında içindeki kapak kapanarak gaz geçişini durdurur. Bu parçaya zamanlayıcı takarak programladığınız süreler arasında akvaryuma gaz gitmesini sağlayabilir veya CO2 kontrol sistemlerine bağlıyarak gerektiğinde otomatik olarak açılıp gazın akvaryuma ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ucuz ve kullanışlı bir üründür. Genel olarak 10 bara kadar basınca dayanıklıdırlar. Bazi özel regülatörlerin üzerine monte edilmiş selenoid valf bulunabilir.

d) CO2 Kontrol Üniteleri: Çok çeşit marka ve özellikte bulunabilirler. Hatta ucuza imal eden hobicilerde vardır. Çok çeşitli hassasiyetlerde bulunabilirler. .01 hassasiyetinde ölçüm yapanları daha kullanışlıdır. Mümkün olduğunca hassas aralıkla çalışan cihazlar tercih edilmelidir. Ölçüm hassasiyeti ile çalışma hassasiyetleri farklıdır. Çalışma hassasiyeti .15 üzerinde olamaması uygundur. Ticari bazı markaların ürettiği ünitelerin içinde selenoid valf bulunur ayrıca selenoid valf bağlamak gerekmez. Uzun ömürlü cihazlardır sadece ph elektrotlarının ömrü 1-2 yıldır. Bu zaman aralıklarında elektrotun değiştirilmesi gerekir.

e) Kısma Valf?i (ince ayar valf?i): Küçük fakat önemli bir parçadır. Regülatörden çıkan düşük basınçtaki gazı akvaryuma vermeye uygun miktara getirir. 3-4 saniyede 1 kabarcık gaz verecek kadar hassas olabilirler. Kısma valf?i ne kadar kaliteli olursa o kadar ince ayar yapma şansı verir. Alırken mümkün olduğunca kalitelisini almak çok önemlidir. Kalitesiz ürünler ile uygun gaz çıkışı sağlamak çok zordur. Genellikle 10 bar basınca dayanıklıdırlar. Bazı özel regülatörlerin üzerinde kısma valfi bulunabilir. 

f) Kabarcık Sayacı: Akvaryuma verdiğiniz gaz miktarını görmenizi sağlar. Basit olarak içinde su olan küçük bir kapalı kaptır. Gaz kabın içinden geçerken kabarcıklar halinde görülür ve gaz miktarı buna göre ayarlanır. Ticari marklar altında satılanları olduğu gibi kendinizde şırıngadan veya küçük bir kavanozdan rahatlıkla bir kabarcık sayacı yapabilirsiniz. Gaz ayarının düzgün yapılması için mutlaka sistemde olmalıdır.

g) Reaktör: Sistemin en önemli parçasıdır demek sanırım yanlış olmaz. Akvaryuma gelen gazın suda çözülmesini sağlayan parçadır. CO2 gazı suda iyi çözünmedikten sonra en pahalı sisteme de sahip olmasınız hiçbir fayda getirmez. Bu nedenle ticari ürünler seçerken mümkün olduğunda tank hacminize uygun olanları seçmelisiniz. Ayrıca pleksi gibi malzemelerden de kendiniz çok çeşitli reaktörler yapabilirsiniz. Yapabileceğiniz reaktör çeşitleri hayal gücünüzle ve el yeteneğinizle sınırlıdır. Akvaryuma ulaşan gazı ne kadar iyi çözerseniz o kadar uzun ömürlü ve stabil bir sisteme sahip olursunuz.


2- Fermante Sistem: Ucuz ve basit yoldan CO2 elde etmenin bir yoludur. Düşük hacimli akvaryumların ihtiyacını görebilecek kadar CO2 elde edilebilir. Bir pet şişe içerisinde şeker, maya ve su karıştırılarak hazırlanır. Tamamen doğal bir yöntemdir. Mayadaki bakteriler sudaki şekeri tüketerek CO2 ortaya çıkarırlar. Bu çıkan CO2?i hortum yardımı ile reaktöre bağlıyarak kullanmak mümkündür. Her hazırlanışında yaklaşık 20-25 gün CO2 üretir. Çok stabil değildir. Gazı artırma veya kısma gibi bir durum yoktur. Gazı kısmak için vana kullanılırsa şişe patlayabilir. Gaz yetersiz geliyorsa fazlandan şişe ilavesi ile gaz çıkışı arttırılabilir. Biraz zahmetlidir. Büyük tankların ihtiyacını karşılamaz. Hazırlanışı ve daha geniş bilgi için forumlarda veya internette arama yaparak geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.


3- Elekrikli sistemler: Bu sistemler elektriğe bağlı bir plaka ile çalışmaktadır. Bu plakayı su içene yerleştirip istediğiniz CO2 seviyesine ayarladıktan sonra otomatik olarak CO2 üretmeye başlar. Suda bulunan karbonatlar ile reaksiyon yaratarak CO2 oluştururlar. Bu nedenle suyun kh seviyelerinde düşüşe yol açarlar. Testler ile kontrol ederek suya sürekli olarak karbonat ilavesi yapmak gerekmektedir. Kh?ın aşırı düşmesi hızlı ph düşüşlerine neden olabilir. Pratik gibi görünen sistemler olsalar da kullanımları pek rahat değildir. Genel olarak bitki tanklarında kullanımları önerilmez.


4- Tablet ve Toz CO2: Eriyince Ortama CO2 çıkaran tabletler ve tozlardır. Küçük hacimli akvaryumla kullanmak için tasarlanmışlardır. Küçük hazneleri vardır bu haznelerin içine tablet veya toz konulur. Eriyen maddeden çıkan CO2 bu haznenin içinde kalır ve yavaş yavaş eriyerek suya karışır. 



ISITICILAR

Bitki tankları için en uygun sıcaklık değeri 24-25 derecedir. Suyun soğuk veya daha sıcak olması bitki gelişimini etkiler. Akvaryumda canlılar olmasa da mutlaka su sıcaklığının uygun derecede olması şarttır. Bu nedenle bitki tanklarında ısıtıcılara gerek duyulmaktadır. Birçok ısıtıcı çeşidi vardır. Kaliteli ısıtıcılar sıcaklığı daha iyi sabitliyebilirler. Isıtıcıların üzerindeki sıcaklık ayarları her zaman doğru olmayabilir bu nedenle su sıcaklığı kontrol edilerek ısıtıcının ayarlanması uygun olur.


SOĞUTUCULAR

Özellikle yaz aylarında akvaryumlar ciddi şekilde ısınırlar. Su sıcaklığının 27 dereceyi geçmesi bitkilerin gelişimini yavaşlatan bir faktördür. Bu nedenle genelde yaz aylarında akvaryumlarda ciddi algea sıkıntıları yaşanabilir. Akvaryum suyunun 26 dereceye çekilmesi sorunları ortadan kaldırabilir. Bunun için kullanılabilecek çeşitli soğutma metotları vardır. Bu metotlardan en etkili ve pahalısı akvaryum soğutucularıdır. Çok pahalı ürünlerdir ve etkili soğutma yaparlar. Akvaryumunuz çok büyük değil ise çeşitli fanlar ile su soğutulabilir. Çok etkili olmasa da çoğu zaman yeterli olabilir. Eğer tankınız büyük ve akvaryum soğutucusu alamıyorsanız. Büro tipi buzdolapları oldukça işe yarayabilir. Fiyatları çok uygundur ve yeterli düzeyde soğutmayı rahatlıkla yapabilirler. Akvaryum suyunu yapılan pek çok farklı sistemle buzdolabının içinden geçirerek soğutmak mümkündür. Hatta ufak akvaryumlarda araç tipi mini buzdolapları çok makul çözüm sunabilir.


HAVA MOTORLARI

Bitkiler geceleri oksijen kullanırlar. Akvaryumdaki canlılar ve bakterilerde oksijeni tüketirler. Bu nedenle geceleri akvaryum suyundaki oksijen seviyelerinde düşüş görülebilir. Bu düşüşün engellenmesi için gece 2 - 3 saat ara ile 30-45 dk arası akvaryuma hava motoru yardımıyla oksijen sağlanabilir. Işıklar yanıyorken akvaryuma hava vermek bitki tankları için uygun değildir. Ancak geceleri önlem amaçlı hava verilebilir. Geceleri sesler çok daha iyi duyulacağından sessiz hava motorları seçmeniz çok isabetli bir karar olacaktır.


DEZENFEKTASYON

Yeni aldığımız veya başka akvaryumlardan gelen bitkiler. Birçok algea türü ve zararlı canlılar taşıyor olabilir. Aldığımız canlılarda çeşitli hastalıkların taşıyıcısı olabilirler. Ana tankımıza bitki ve canlı ilave etmeden önce mutlaka dezenfekte edimelidirler. Böylece ana tank zararlı organizmalardan büyük ölçüde korunmuş olur. Akvaryuma aldığınız her türlü ekipman dekorda mutlaka dezenfekte edilmelidir.

Çok çeşitli dezenfektasyon yöntemi vardır. Kullanılabilecek bazı malzemeler ile doğru dezenfektasyon yapmak çok önemlidir. Aksi halde aldığınız bitki ve canlılar zarar görebilir veya dezenfekte olmayabilir.

Dezenfektasyonunda Kullanılabilecek Maddeler ve Kullanım Şekilleri

a) Katkısız Çamaşır Suyu : Bulması en kolay üründür. Dezenfektasyonda çok etkili bir maddedir. Dikkatli kullanılması çok önemlidir dozu yüksek olursa bitkileri öldürebilir. 1/19 oranında sulandırılması gerekir. 1 ölçek çamaşır suyu, 19 ölçek su şeklinde. Daha net açıklarsak 19 litre suya 1 litre çamaşır suyu uygundur. Hassas bitkiler 2 dakika, kalın yapraklı güçlü bitkiler 4 dk. Suda bekletildikten sonra ılık suda yıkanarak. İçine klor giderici konulmuş bol miktarda suya konulmalı ve en az 4 saat bekletilmelidir. Bu bekletme işlemi su 1-2 kez değiştirilerek devam ettirilebilir. Bu işlem bitkilerin ölümüne yol açabilir. En etkili dezenfektasyondur. Eğer riske girmek istemiyorsanız ve ekleyeceğiniz bitkiler gerçekten temiz değil ise mutlaka bu işleme tabi tutmak gerekir. Tüm ekipmanlar daha yoğun ve uzun süreli olarak bu işlemden geçirilip temizlenebilir. Canlıların dezenfektasyonunda kullanılmaz.

b) Potasyum Permanganat : Güçlü bir dezenfektasyon malzemesidir. Eczanalerde tabletler halinde satılır. Çeşitli micro organizmaları yok eder. Genel olarak salyangoz gibi canlıları tamamen yok edemez. Aynı zamanda birçok algea türünüde yok etmesi zordur. Bitkilere çok zarar gelmesini istemeyen kişiler önlem amaçlı bu yöntemi kullanabilir. 15 litreye 1-2 tablet potasyum permanganat ekliyerek erittikten sonra bitkiler 5dk. kadar içinde bekletmek yeterlidir. Çok uzun süre bekletilirse bitkiler ölebilir. Ekipmanları dezenfekte etmekte sıkça kullanılan bir üründür. Canlıları dahi bu işlemden geçirmek mümkündür. 

c) Tuz: Tuz çeşitli micro organizmaları ve canlıları yok edebilir. Özellikle salyangozlardan arındırmak için iyi bir yöntemdir. Uzun süre bitkiler tuzlu suda tutulurlarsa ölürler. Buda basit bir önlem olarak kullanılabilir. Tam ölçüsü yoktur. Suya bolca tuz atıp eriterek bitkilere kısa süreli banyo yaptırılır. Bitkiler normal suda durulanarak tanka eklenebilir. Ekipmanları salyangozdan arındırmak için kullanılabilir. Ayrıca düşük miktarda tuzlu su uzun süreli balık tedavisinde kullanılmaktadır.

d) Kimyasal İlaçlar: Piyasada salyangoz ve yosun için birçok ticari ürün bulunabilir. Bunlar yüksek dozda kullanılarak bitkilere kısa süreli banyo yaptırılabilir. Bazı ürünler iyi sonuç verebilir. Özellikle salyangoz ilaçları bu amaçla kullanılabilir.

e) Hidrojen Peroksit(oksijenli su): Hepimizin bildiği bir üründür. Dezenfekte etme özelliği olan bir üründür. Bitkiler sulandırılmış oksijenli su ile dezenfekte edilebilirler. Etkili bir yöntemdir. Kısa süreli dezenfektasyonlar için az sulandrılmış kullanmak gerekir. Direk ana tankada kullanılabilen bir üründür. Litreye 1ml şeklinde uygulanır ve 5 saat beklendikten sonra %50-60 su değişimi yapılır. Arkasından diğer gün yine su değişimi yapılarak sudan atılır. Hassas balıkları öldürebilir. Salyangoz gibi canlılar üzerinde kesin bir etkisi yoktur.

f) Karantina: Aslında tam olarak bir dezenfektasyon işlemi denemez. Yeni aldığımız canlılar ana tanka konmadan önce ayrı bir tankta 1-2 hafta kadar bekletilerek gözlenmelidir. Birçok balık alındığında sağlam gibi görünür fakat hastalık taşıyor olabilir bu nedenle karantinada gözlemlenip gerçekten bir hastalıkları yok ise ana tanka alınmalı veya tedavi edilmelidir. Karantinada mecbur kalmadıkça ilaç kullanmamak önemlidir. Balıkları yoğun şekilde beslemek ve suyu oksijen bakımında zengin tutmak gerekir. Sık sık su değişimi yaparak suyun temiz kalmasını sağlamak ve zararlı maddelerin birikmesini engelmelek önemlidir.

g) Kaynatma veya Kaynar Su: Kaynatmak veya kaynar su ile yıkamak çok etkili bir yöntemdir. Dayanıklı malzemeler bu şekilde dezenfekte edilebilir. Özelikle kumlar ve kütükler için en iyi yöntemlerdendir. Aynı şeklide akvaryumlarda kaynar su ile yıkanabilir. Tüm canlı organizmalar yok edilebilir.

h) Dondurma İşlemi: Sıcağa dayanıksız veya dayanıklı, canlı olmayan herşey dondurularak defenfekte edilebilir. Tüm dünyada kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Her türlü malzemenizi derin dondurucularda dondurarak dezenfekte edebilirsiniz.
SU TESTLERİ

Bu çalışmayı su testlerinin ölçüm doğruluklarını ve kullanım kolaylıklarını değerlendirmek ve testlere verilen büyük ücretlerin boşa gitmesini engellemek amacıyla gerçekleştirdim.

Testler 1 litre saf su içine hasas tartı kullanarak belli oranlarda etken madde konulması ve testler ile ölçülmesi ile yapıldı. Her ölçüm 3 kez tekrarlandı.

Test Parametreleri

Nitrat (NO3)
Fosfat (PO4)
Demir (FE)
KH
GH
PH


NİTRAT (NO3)

Test edilen markalar : Sera ,Hagen ,Red Sea ,Tetra ,Azoo
Ölçüm noktaları : 2,5 - 5 ? 10 ? 12.5 ppm

Sonuçlar ;

Sera : 5 ve 10 ppm ölçümlerinde 1-2 ppm fazla gösterdi. Doğruluk oranı oldukça yeterli. Renk kıyaslaması kolay ve renk ayrımı oldukça kolay kullanım açısından başarılı. Test en fazla 40 kez ölçüm yapabiliyor.Fiyatı diğer testlerden yüksek.

Hagen :5 -10 ppm ölçümlerinde doğru denilebilir biraz farklılıklar tespit edildi. Renk kıyaslaması biraz sıkıntılı renkler birbirine çok yakın. Test 50 ölçüm yapabiliyor. Fiyatı iyi fakat bulma zorluğu var.

Red Sea: 2.5 ? 5 ? 10 ppm ölçümlerin tam doğru ölçüm yaptı. Renk kıyaslaması çok kolay renkler birbirinden kolaylıkla ayrılabiliyor. En fazla 55 ölçüm yapabilmekte. Fiyatı oldukça uygun.

Tetra : 12,5 ppm ölçümünde doğru sonuç verdi. Renk kıyaslaması kolay. Kullanımı pratik değil. Hassasiyeti çok düşük, akvaryumlarda çok işimize yarayacak bir ürün değil. En fazla 35 test yapabiliyor. Fiyatı düşük olması avantaj sağlasada iş görmez bir ürün.

Azoo:Test tüm parametreleri oldukça yanlış ölçtü. 

Sonuç : Red Sea şuan bulabildiğim en başarılı test. Kullanım miktarı ve hassasiyeti en yüksek olan test , aynı zamanda fiyatı oldukça iyi. Editörün şeçimi bu ürün . 


FOSFAT (PO4)

Test edilen markalar: Sera ,Hagen ,Red Sea 
Ölçüm noktaları: 0,1 - 0,25 - 0.5 - 1 ppm

Sonuçlar;

Sera : Tüm ölçüm noktalarında doğru ölçüm yaptı. Renk kıyaslaması oldukça başarılı. Kullanımı oldukça kolay. En fazla 38 test yapabilmekte.

Hagen : Tüm ölçüm aralıklarında doğru ölçüm yaptı. Renk kıyaslamasında sorunlar yaşanabilmekte, bazen renk uyuşmazlığı oluşabiliyor. En fazla 70 test yapabilmekte. Bitmek bilmiyor .

Red Sea : Tüm ölçüm aralıklarında çok yanlış ölçüm yapıyor. Kullanımı çok kötü ,renk ayrımı ve kıyaslama oldukça zor ve başarısız. Kesinlikle üzerinde yeterine düşünülmeden yapılmış bir ürün. Nasıl onaylanmış anlamıyorum. Neredeyse 0 olan fosfatı bile 1 ppm gösteriyor.

Sonuç: Sera gerçekten fosfat ölçümünde çok başarılı renk ayrımı çok iyi ve rahat kullanılıyor. Ölçüm sayısı biraz düşük ve fiyatı yüksek olsada avantajlı bir ürün. Editörün seçimi bu ürün .


DEMİR (FE)

Test edilen markalar: Sera ,Hagen ,Red Sea 
Ölçüm noktaları: 0,1 - 0,25 - 0.5 - 1 ppm

Sonuçlar:

Sera:Tüm ölçüm noktalarında doğru ölçüm yaptı. Renk kıyaslaması oldukça başarılı.Kullanımı oldukça kolay . En fazla 46 test yapabilmekte.

Hagen: Tüm ölçüm aralıklarında doğru ölçüm yaptı. Renk kıyaslamasında sorunlar yaşanabilmekte renkler birbirine çok yakın . En fazla 50 test yapabilmekte. Çelatlı demir dışında serbet demiride ölçmesi bir avantaj.

Red Sea: kutusundaki renk skalasını beğenmediğimden almadım renkler birbirine çok yakın . En yakın zamanda test edeceğim.

Sonuç: Sera demir ölçümü için oldukça iyi. Hagen de rahatlıkla alınabilir renk skalası biraz göz ağrıtsada. Editörün seçimi Sera .


KH

Test edilen markalar: Sera, Tetra, Red Sea, Yerli ürün
Ölçüm noktaları: 1- 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 

Sonuç: Tüm testler doğru ölçüm yaptı. En ucuz veya en fazla ölçüm yapabilen testi tercih edebilirsiniz.


GH

Test edilen markalar: Sera , Tetra ,Yerli ürün
Ölçüm noktaları: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 

Sonuç: Tüm testler doğru ölçüm yaptı. En ucuz veya en fazla ölçüm yapabilen testi tercih edebilirsiniz.


PH

Bu parametrede ölçümler için 3 çeşit ph metreyi kalibre ettikten sonra suya asit katarak belirli noktalarda sıvı testler ile ölçüm yaptım.

Test edilen markalar: Sera , Hagen , Prodac , Merck çubuk .
Ölçüm noktaları: 6.0- 6.2 -6.4 - 6.5 - 6.6 - 6.8 - 7.0 - 7.2 - 7.4 -7.6 - 7.8 - 8.0

Sera: 6.0 - 6.5 - 7.0 - 7.5 - 8.0 aralıklarında test edildi ve biraz yanlış ölçüm yaptı, renkler tam olarak tutmadı. 0.5 hassasiyet akavaryumlar için çok yeterli değil. Tavsiye etmediğim bir ürün.

Hagen : Orta seviye ph ölçümü yapan test kullanıldı. 6.0 - 7.6 arası tüm parametrelerde denedim ölçümler doğru çıktı. Renk kıyaslaması iyi fakat gözün biraz alışması gerekiyor ayrım bazen zor olabiliyor. Kullanım miktarı çok yüksek ve ucuz bir ürün. Kesinlikle sıvı testlerde en başarılı ph testi.

Prodac : 6.2 - 6.5 - 6.7 - 7.0 - 7.2 aralıklarında denendi. Doğru ölçüm yapıyor. Renk ayrımı oldukça zor bu nedenle kullanışlı değil. Ama yinede iş görebilecek bir ürün.

Merck çubuk: 6.0 - 6.5 - 7.0 - 7.5 - 8.0 aralıklarında doğru ölçüm yaptı. Renk kıyaslaması kolay. Ucuz ve miktarı fazla. Hassasiyeti akvaryum için yeterli değil. Hassasiyetini yeterli buluyorsanız kesinlikle bunu kullanın.

Sonuç: kullanım amacınıza göre istediğinizi alabilirsiniz. Editörün Şeçimi Hanna elektrotlu ve çok fonksiyonlu PH metre . 


Testlerle ilgili önemli notlar : 

1. Testleri almadan önce renk skalalarına bakıp renklerin birbirlerinden farklı olup olmadığına önem verin renkler yakın ise kıyaslamak zor olacaktır.


2.Testler genel olarak üzerinde yazan sayıda test yapmaz solüsyonlardan biri veya hepsi erken biter. Tesleri daha verimli kullanmanın bir yolu var. Testleri damlatırken şişelerden çıkan solüsyonun damla büyüklüğüne bakın eğer şişelerden biri veya ikisinden daha büyük damlalar çıkıyor ise o solüsyonlardan 1 damla daha az damlatın. Bu testleri daha fazla kullanmanızı sağlar. En azından kutu üzerinde yazan test sayısına ulaşmanıza imkan verir.

Örnek: Red Sea nitrat testinin B solüsyonunun damlaları diğer solüsyonlardan çok büyük bu nedenle 5 yerine 4 damla damlatıyorum ve sonuç doğru çıkıyor, testide kutunun üstünde yazan sayıda kullanma şansım oluyor. Eğer kutuda yazdığı gibi 5 damla damlatırsam 60 testlik bu set sadece 40 test sonra B solüsyonu tükeniyor ve kullanılmaz hale geliyor. Uzun süreler boyunca yaptığım denemelerde bu sonuca vardım.

Bir örnek daha verecek olursak. Sera testleri ağızları kapalı olarak satılırlar. Aldığınızda test şişelerinin deliğini kapağı ile kendiniz delersiniz. Delik açarken açış şeklinize göre şişeden akan damlanın büyüklüğüde değişir. Eğer delikleri geniş açarsanız test şişelerinden damlalar büyük çıkar ve test erkenden biter. Gözlem yaparak yeri geldiğinde testleri kullanım klavuzundan farklı kullanmak çok faydalı olur.

Not: Eğer tecrübeli değilseniz ve aldığınız testi ilk kez kullanıyorsanız. Kullanma klavuzuna göre kullanınız. Zaman içinde farkları gördükçe yukarda söylediğim gibi uygulamalar yapabilirsiniz.
BİTKİLERİN İHTİYAÇ DUYDUĞU MADDELER

Sağlıklı bir bitki gelişmini sağlamak için Bitkiler için gerekli temel besinlerin tümü ortamda bulunmalıdır. Yapılan araştırmalar ile birlikte bu gerekli besinlere yenileri eklenmeye devam etmektedir. Bu maddelerin hepsi bitki metobolizmasında farklı görevlerden sorumludur. Besin maddeleri dört grupta incelenebilir. Bitki beslenmesinde dikkat edilecek en büyük kural ?? Minimum?? kanunudur. Minimum kanununa göre bitkinin gelişmesi için gerekli tüm besinlerin ortamda bulunması şarttır. Eğer bu besin maddelerinden bir tanesi dahi ortamda bulunmaz veya diğer besinlerden önce tüketilir ise kalan tüm besin maddelerinin kullanımı durur ve bitki gelişimi sağlanamaz. 

Bitkiler ışık aldıkları sürece ortamdaki bu besinleri kullanırlar ve büyümeleri için gerekli glikozu üreterek depo ederler. Bu devrede Co2 tüketimi yaparlar ve oksijen üretirler. Gece ise besin alımı yapmazlar. Bu kez ortamdan oksijen alarak depoladıkları glikoz?u yakarlar ve büyümeleri için gerekli enerjiyi oluştururlar. Geceleri ortama CO2 gazı verirler. Bitkilerin besin kullanım hızı ve ihtiyacı ışık şiddeti ile doğru orantılıdır. 

1) Macro Besin Maddeleri: Bitkilerin yüksek oranda kullandığı, bitki gelişimi için en önemli maddelerin başında gelirler. Bitki türlerine göre değişiklik göstermekle beraber bitkilerin en çok ihtiyaç duyduğu maddelerdir. 

a) Kalsiyum (Ca)
b) Hidrojen (H)
c) Karbon ©
d) Azot (N)
e) Magnezyum (Mg)
f) Oksijen (O)
g) Fosfor (P)
h) Potasyum (K)
i) Sülfür (S)

2) Micro Besin Maddeleri : Bitkilerinçok az miktarda ihtiyaç duyduğu ve bitki gelişiminin sağlanması için şart olan maddelerdir. Yine bitki türlerine göre kullanım miktarları değişsede micro besinlerin tümü ortamda bulunmalıdır. 

a) Demir (Fe)
b) Mangan (Mn)
c) Bakır (Cu)
d) Çinko (Zn)
e) Molibden (Mo)
f) Bor (B)
g) Kobalt (Co)
h) Nikel (Ni)
i) Vanadyum (V)
j) Klor (Cl)
k) Sodyum (Na)
l) Silisyum (Si)

3) Gelişimi Destekliyici Maddeler : Bitkilerin büyümesini destekleyici ve hızlandırıcı maddelerdir. Ortamda bulunması şart olan maddeler değillerdir. Gelişiminin mümkün olduğunca iyi olması önemli bir noktadır. Bu nedenle kullanımları çok yararlıdır.

a) Flor (F)
b) İyot (I)
c) Alaminyum (Al)
d) Choline
e) Biotin
f) B12 
g) İnisitol
h) Bazı amino asitler

4) Bitki Tarafından Kullanıldığı ve Bitki Gelişimine Etki Ettiği Düşünülen Maddeler : Tam olarak bitkiler tarafından kullanıldığı ve yararları kanıtlanmamış bazı maddelerdir. Bitki gelişimini hızlandırdığına dair bazı bilgiler bulunsada tam olarak bir sonuç yoktur. Düşük dozlarda bitkilerin bulunduğu ortama verilmeleri yararlı olabilir.

a) Rubidyum (Rb)
b) Selenyum (Se)
c) Cadmiyum (Cd)
d) Krom (Cr)
e) Stronsiyum (Sr)


04 BÖLÜM 

04 - TROPHEUS DENEYİMLERİM

Boyut (cm):140 x 70 x 70
Kapasite (litre):686
Canlılar: 18 dubousi maswa 1 adet kasakalewe (2 maswa'da doğuştan şekil bozukluğu var)

Malzemeler:25 kg Kalsiyum Karbonatlı kum - 2 adet Roxin 300 w ısıtıcı - Jebo 829 dış filitre - Eheim hava motoru ve pipo filitresi - İç filitre marka belirsiz - Sera derece

Akvaryum Bakımı: Daha yapılmadı ama haftada yüzde 15 su değişimi planlanıyor.

Kullanılan Yemler: TETRA PRO ALGAE -SERA FLORA - "JBL SPIRULINA FLAKES " - NLS THERA A+ - "TROPIKAL SUPER SPIRULINA FORTE " - DAINICHI CICHLID - TETRA PHYLL - TABLET - OMEGA ONE ORGANİX - "NLS CICHLID FORMULA "

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:şuan için yok inşallahta olmaz.


En başında ben bu işi yapamayacağım  dedim ama yavaş yavaş her şey yoluna girmeye başladı. Ufak bir koloni koydum şimdilik ama en kısa sürede ilave yapılacak. Nurhan birinci abimden temin edeceğim yavruları dört gözle  bekliyorum.  Şuan test aşamasında olan tankımın baştan sona  doğru an ve an resimleri şuan için  bu şekilde içerisine  daha  gnays kaya ve anabuyas bitkisi eklenecektir. İyi seyirler.



Bu resimde  sanırım yorgunluğumuzu anlatıyor. 184 kilo 140 x 70 x 70 boş tank alınacak yer  5 ci kat  gideceği yer kat 1. 5 ci kata  12 kişinin çıkarttığı tankı 4  cengaver  indirdi. Bu forumda yoklar ama  bir gün yolları bu forumdan geçerse buradan hepsine  sonsuz teşekkürler Mehmet konu - Sinan - Berkay güven bilakis teşekkürler. 2 saat 15 dakikalık uğraş sonucu  tankı eve  çıkarttık ve  odanın ortasına konduru verdik.






Dış filitre sepetleri 






Bu dış filitrenin başına  gelen  pişmiş tavuğun başına  gelmemiştir.    Yer bursa görükle Dış filitrenin alınacağı yer kestel saat 7 yola  çıkılır  motor ile 2 saatlik yolculuktan ve yollarda kaybolmaktan bir hal olmuş şekilde  neyseki adresi tutturduk filitreyi aldık. Eve  kadar her şey normal sapa sağlam geldi  malzemelerini boşalttım  kovasını temizlemek için  banyonun yolunu tuttum odane  elimden  kaydı ve  banyonun  giriş kapısındaki mermere düşü verdi tamı tamına  33 parça  oldu neredeyse  bir tarafı  un  ufak oldu ama bu beni yenmek için yeterli bir şey değildi  usta  bir  işçilik ile  33 parçadan  bir  kova yarattım tamı tamına  4,5 saat sürdü tamir aşaması bunun için  404 yapıştırıcı, sıcak silikon, el sabununun boş kutusu, makas, maket bıçağı, ve 2  pakette sigara kaçırdığım güzel uykuda cabası   neyse ki tamir aşamasından sonra  tek bir damla  bile sızdırma  olmadı resimde görüldüğü gibi taş gibi taş.  



Sera civalı  iç dere


Tank dolumu yapılıp 500 gr kaya  tuzu  konularak 4  gün çalıştırıldı daha  önceden  kalma  hastalık veya  bılaşıcı bir virüs olması ihtimaline karşı.



İç motor  ilave edildi  iç  motorda  bioball, mech, mavi sünger, subrat pro mevcut bölmelerinde saatte 2400 lt su devir  kapasiteli.



Pipo  filitre  yerine  kondu ve test aşamasını başarı ile geçti.



Roxin marka  300 w ısıtıcıların montajlarıda yapıldı.




Genel görünüm 



Kalsiyum karbonatlı  kumumuz.



Sera dış  filitre  için elyaf



Sağ olsun malzemeleri aldığım Türkiye yem merkezinin hediyesi. Buradan nurhan birinci abimede teşekkürler  Türkiye  yem merkezini bana önerdiği için. Gerçekten dört dörtlük  bir yer.



Ve kumumuzu ekledik ne kadar iyi yıkamış olsamda az bir  bulanıklık oluştu 24 saatlik bir  temizlikten sonra su berraktanda öte bir  hal alacağından emindim.



Led aydınlatma  montajlarıda bitti bu arada.




Ve tankımız balıklarımızı beklemeye başladı suyun berraklığı ve ısıssı tam kıvamına geldi 


Genel görünüm



Yavrularımı 25 dakika  tankta  poşet içerisinde  beklettim  sonraki 10 dakika  tanktan yarım çay bardağı kadar bir  su ilavesi yaptım  poşettiki zıpırlara tank suyu ile  eşit  olduğuna  inandığım zaman balık ları yavaş yavaş ve  tek tek  poşetten alıp tanka salmaya başladım.  Ve tanktan  ilk  5  dakika içerisindeki görüntü.




Ve tankımdan son görüntüler  zıpırların gezintileri. Balıklarımın adaptasyon konusu çok rahat geçmesi benim için çok sevindirici oldu İlk yemleme 48 saatin sonunda sonunda kısmet ise  olacak.

Canlıları forumdan Yusuf  korkmaz arkadaşımdan temin etmiş bulunmaktayım yavrularda en ufak bir sorun  bulunmaması beni çok memnun etti Yusuf tekrardan teşekkürler. 

 


1-2 hafta  içerisinde Gayns kaya ve  anubias eklenecektir  kısmet olursa yeniden fotolar ile  güncellemeler yapılacaktır.


Saygılı Seviyeli Bir Gün Geçirmeniz Dilekleri İle Hoş çakalın.





TROPHEUS DENEYİMLERİM 


TANK SEÇİMİ




Öncelik ile Tropheus ırkına ait balıkların tabanı geniş en az 50 cm boyu mümkün olduğunca uzun 130 dan aşağısı pek sağlıklı olmaz yüksekliği de 50-80 cm arasında seçilmelidir yani minimum ölçüler 130 x 50 x 40 gibi bir tank seçilmelidir. Tankınız ne kadar uzun geniş olur ise sizin ve balıklarınız için daha verimli olacaktır. Tropheus cinsi balıkların tabiatı kayalık bölgelerde yer almaktadır ve bu kayaların üzerindeki yosunlar ile beslenmektedir yükseklik ölçüsünün düşük tutulması dekor amaçlı konulan kaya vs benzeri şeylerin ışığı daha net keskin ve direk alması bunun sonucunda yosun oluşması içindir. 

Seçilmesi gereken dekor: 

Tropheus cinsi balıklar kayalık yerlerde yaşamaktadırlar demiştik. Bu neden ile doğal bir ortam sağlamamız gerekmektedir gerek görsel gerekse daha sağlıklı ve verimli bir tank için doğal yaşamın kopyalanması onların daha erken yavru vermesi sitres yapmaması gibi bir çok fayda sağlayacaktır. Genelde üzeri pürüzsüz kayalar seçilmelidir Tropheus ani hareketlerde kendine zarar vermemesi için. Bu kayaları bahçe peyzaj işleri yapan firmalardan temin edebilirsiniz çok düşük maliyetlere. Bursa için not : Geçit denilen mevkide peyzaj işleri yapan firmalarda kilosu 50 krş tur.

Seçilmesi gereken kum çeşidi:

Bu konuda herkes değişik bir şey söylemektedir. Benim tespitlerime göre en verimli olan kum çeşidi kalsiyum karbonatlı kumlardır 01-0,5 mm en ideal olanıdır. Bunu deneme yanılma yöntemi ile ve balıkları gözlemleyerek öğrendim diye bilirim ilk test ettiğim kum ph dengede kalsın diye mercan kırığı dediğimiz kum çeşidi idi fakat kötü tarafı Tropheus türü balıklar kumu ağızlarından alır solungaç larından geri bırakır bunu yapmasının sebebi suyu filitre ederken yapışan partükülleri temizlemektir. Mercan kırığı balıkların yüzgeçlerine ciddi zararlar vere bilmekte ve yara alan balığa diğer balıkların vurması söz konusu olmaktadır. Kalsiyum karmobatlı kum pres baskı ile yapıldığı için daha az keskin dir ve balığa neredeyse hiç zarar vermemektedir.

Arka fon seçimi:

Yukarıda dediğimiz gibi doğal ortama yakın bir fon seçilmesi önemli bir nokradır eğer hedef sadece üretim ise ve bu balıkları serğilediğimiz tankımızı müşterimiz görecek ise rengin mavi,turuncu,açık mor gibi renklerden olması balığın daha bir gösterisli olmasına destek olacaktır. Evlerimizde deki tanklarda ise kayalık benzeri arka fonların seçilmesi balığın strese girmemesi için gereken unsurlardan birisidir düz renklerde evlerde çoğu zaman tercih edilmektedir.

Tropheus tür seçimi

Tropheus türleri içinde ilk deneyim olarak önere bileceğim sizlere Duboisi maswa olacaktır en uysal en barışçıl cinsi olan Duboisi maswa ilk sırada yer almaktadır.

Filitrasyon seçimi:

Bence un uygun olanı 5 sepetli bir filitre seçimi ve tankınızı en az saatte 2 kere çevire bilmesi gerekmektedir. İçerisinde kullanılması gereken malzeme listesi ve sıralaması 

Üstten aşağıya doğru

  1. Elyaf
  2. Ehfi Mech
  3. Bioball
  4. BİYOLOJİK FİLTRASYON SÜNGERİ MAVİ
  5. Ehfi Substrat Pro


SUYUN HAZIRLANMASI VE KULLANILACAKLAR

  1. Bacterial aquarium çok markanın mevcut birini seçersiniz.
  2. Sera Bactebour Direct.
  3. Bakteri kültürü.

Onlarca şey koyup çebinizden fazla para çıkmaması için en ideal seçimler bunlardır ve dinlenmiş su. Bu ilaçları kullanım şekillerine göre kullandığınızda tankınızı boş olarak 1 hafta içerisinde istenilenin en üstünde seviyede hazırlamış oluruz.

Balık ilave etmenin püf noktası:

Lazım olacak malzemeler.

  1. Kova veya benzeri bir şey.
  2. Hava taşı.
  3. Hava hortumu tanktan yere yetecek kadar.
  4. Fazla suyu almak için bir kap.
  5. 3 adet vantuz (öpücükte deniliyor)



Genelde şehir dışından aldığımız balıklar ile konuya giriş yapalım bir kova içerisine balıklarımızı poşetlerinden çıkartıp salalım içerisine uzun yoldan geldikleri için hava taşını salalım ki kendilerine gelsinler biraz. 15-20 dakikalık beklemeden sonra boşta olan hava hortumunun bir ucunu vantuz yardımı ile tankın içerisine monte edelim diğer ucundan biraz ağız yordamı ile emelim ve su gelmeye başlasın kovanın içerisine bırakalım su çok yavaş geldiği için balık hem ısıya semde suyun değişimine çok daha rahat alışmaktadır. Suyumuz kovanın yarısını geçti ise 1-2 maşrapa su alalım ve lavaboya dökelim bu işlemi 3-5 kere yaptığımızda balıklarımız artık tanka girmeye hazır haldedir bu işlemi ne kadar fazla yaparsanız balıklarınız için o kadar sağlıklı olacaktır. Ve artık balıklarımızı kepçe yardımı ile yavaş yavaş incitmeden tanka sala biliriz. Balıklarımız saldıktan sonra ışıkları en az 3-5 saat kapalı tutalım eğer kapalı tutamıyorsanız üzerini örtü yardımı ile kapatalım. not: Balıklara ilk 2 gün hiç yem vermeyin.


Aklıma gelenler ve şuan için zamanımın kısıtlı olmasından dolayı burada sonlandırmak zorundayım en kısa sürede ilaveler yapılacaktır.


Müfit SAVAŞ


Herkesin  olduğu gibi  benimde eksiklerim  ola bilir. (çok fazla kafa karışmaması için  düz ve  çok fazla  ayrıntıya girmeden yazdım  yeni başlayacak arkadaşların kafası  karışmaması için)
Herkese sağlıklı hobiler.

Herkese sağlıklı hobiler.

Müfit savaş
Müfit savaş2013-11-27 06:35:01

Beğenenler: [T]169284,cafermutlu[/T][T]178936,fatih0515[/T][T]151404,by.catamak[/T][T]189787,Ariv[/T][T]183875,mkokler[/T][T]189081,DogukanCAN35[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]189886,yabi[/T][T]187985,Ardaygn[/T][T]155003,KillLaKill[/T][T]188554,mga0601[/T][T]191964,AnilKa[/T][T]191291,magah458[/T][T]192729,FurkanTezcan[/T][T]193564,karayusuf[/T][T]193020,abysskrynn[/T][T]134693,RuLing[/T][T]195117,aspenion[/T][T]195882,bosstagezer[/T][T]194377,Ahmet Can45[/T][T]62686,KANARYACI[/T][T]195363,ilkerkkn[/T][T]200183,Mustafa1273[/T][T]180094,deliboran81[/T][T]168305,Yas400[/T][T]195436,coogas[/T][T]204792,hasanumut[/T][T]205215,YusufTaha[/T][T]184145,murtilli[/T][T]205438,Andrey[/T][T]204480,subalik[/T][T]206335,gökberk88[/T][T]205171,imuhendisi61[/T][T]191323,gungfu155[/T][T]207908,Dmrktn[/T][T]209640,sedatalanya[/T][T]209351,.mono[/T][T]117654,ffurkann[/T][T]212783,77Mert77[/T][T]214237,Tuffi[/T][T]128823,Cagatay Uysal[/T][T]215013,darkxf[/T][T]123576,adana1429[/T][T]100361,MustafaCingil[/T][T]85484,younnes52[/T][T]218999,koyunonur77[/T][T]213236,Said Sığar[/T][T]219255,aytacalp[/T][T]194695,Bismarck[/T][T]220831,selimsah[/T][T]219629,Mydonose26[/T][T]221450,Attila ☆[/T][T]169022,lepistes07[/T][T]222405,Oghzn[/T][T]210525,scusamalizia[/T][T]227377,Süper akvarist[/T][T]225495,Emre0012[/T][T]228351,thracian1923[/T][T]227819,KuhliKarani[/T][T]228768,AliEfeCin[/T][T]228991,ferhat632[/T][T]224854,Adler1903[/T][T]224608,xDraGyx[/T][T]232726,Gokhanagsar[/T][T]220311,OrhunKadir[/T][T]233861,FooX[/T][T]234587,dErtLi[/T][T]235453,***MT***[/T][T]233447,Taha Şen[/T][T]183088,Aftaba[/T][T]237657,CaglaT[/T][T]238747,batu8991[/T][T]239062,icendek[/T][T]239099,Serkan54[/T][T]241712,ataajpg[/T][T]241786,alaka[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T][T]176774,ozgur0681[/T][T]228132,Amaimon[/T]
Teşekkür Edenler: [T]151404,by.catamak[/T][T]183875,mkokler[/T][T]189081,DogukanCAN35[/T][T]187985,Ardaygn[/T][T]155003,KillLaKill[/T][T]188554,mga0601[/T][T]191550,38foz38[/T][T]191964,AnilKa[/T][T]191291,magah458[/T][T]192729,FurkanTezcan[/T][T]134693,RuLing[/T][T]195117,aspenion[/T][T]194377,Ahmet Can45[/T][T]195363,ilkerkkn[/T][T]200183,Mustafa1273[/T][T]180094,deliboran81[/T][T]168305,Yas400[/T][T]195436,coogas[/T][T]204792,hasanumut[/T][T]205215,YusufTaha[/T][T]184145,murtilli[/T][T]206335,gökberk88[/T][T]206259,Bunyaminerk99[/T][T]191323,gungfu155[/T][T]207908,Dmrktn[/T][T]117654,ffurkann[/T][T]214237,Tuffi[/T][T]128823,Cagatay Uysal[/T][T]215013,darkxf[/T][T]168812,Acz[/T][T]123576,adana1429[/T][T]85484,younnes52[/T][T]183088,Aftaba[/T][T]219255,aytacalp[/T][T]194695,Bismarck[/T][T]220831,selimsah[/T][T]219629,Mydonose26[/T][T]221450,Attila ☆[/T][T]169022,lepistes07[/T][T]210525,scusamalizia[/T][T]227377,Süper akvarist[/T][T]228351,thracian1923[/T][T]227819,KuhliKarani[/T][T]110917,EnderCan[/T][T]228768,AliEfeCin[/T][T]224854,Adler1903[/T][T]224608,xDraGyx[/T][T]232726,Gokhanagsar[/T][T]233861,FooX[/T][T]234587,dErtLi[/T][T]233447,Taha Şen[/T][T]238747,batu8991[/T][T]239099,Serkan54[/T][T]241712,ataajpg[/T][T]228132,Amaimon[/T]
+1: [T]183875,mkokler[/T][T]189081,DogukanCAN35[/T][T]182163,plantaquarium[/T][T]191291,magah458[/T][T]192729,FurkanTezcan[/T][T]193564,karayusuf[/T][T]194377,Ahmet Can45[/T][T]195363,ilkerkkn[/T][T]200183,Mustafa1273[/T][T]180094,deliboran81[/T][T]184145,murtilli[/T][T]191323,gungfu155[/T][T]117654,ffurkann[/T][T]214237,Tuffi[/T][T]128823,Cagatay Uysal[/T][T]123576,adana1429[/T][T]100361,MustafaCingil[/T][T]194695,Bismarck[/T][T]220831,selimsah[/T][T]219629,Mydonose26[/T][T]221450,Attila ☆[/T][T]222405,Oghzn[/T][T]228351,thracian1923[/T][T]227819,KuhliKarani[/T][T]224854,Adler1903[/T][T]233447,Taha Şen[/T][T]238747,batu8991[/T][T]241712,ataajpg[/T][T]228132,Amaimon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abrasaxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 476
abrasaxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2013 22:56
Müfit hocam önemli bir konuya dikkat çekmişsin. Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Bu güzel hobiye başlayanlara veya bilgi edinmek isteyenlere ansiklopedi olmuş deyim yerindeyse... Konu sabitlenmeli

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

O5manÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2012
İl: Antalya
Mesaj: 566
O5manÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2013 14:31
Evet konu sabitlenmeli diye düşünüyorum. Reis güzel çalışma saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MataheusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/03/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 509
MataheusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2013 18:59
[QUOTE=abrasax]Müfit hocam önemli bir konuya dikkat çekmişsin. Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Bu güzel hobiye başlayanlara veya bilgi edinmek isteyenlere ansiklopedi olmuş deyim yerindeyse... Konu sabitlenmeli [/QUOTE]


Teşekkürler.


[QUOTE=osmangunaydin]Evet konu sabitlenmeli diye düşünüyorum. Reis güzel çalışma saygılar.[/QUOTE]

Teşekkürler OSMAN

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

humyo06Çevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1
humyo06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2013 21:01


Öncelikle Teşkerler yazınız için bende yeni kurudm akvaryumumu 13 adet damızlık yunusum var 1metrelik standar akvaryumumda.tamamen arkadsımdan alıp eve kurdum suan 1 hafta olmadı ve balıklar kuma sürtünmekte kaya tuzuda ilave ettim su tam oturmadıgından olabilirmi


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MataheusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/03/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 509
MataheusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2013 21:38
Büyük  ihtimal ile  su dengesi  yüzünden.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReinhardÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12210,2[/B]
Kayıt: 23/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 546
ReinhardÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2013 00:27
[QUOTE=humyo06]

Öncelikle Teşkerler yazınız için bende yeni kurudm akvaryumumu 13 adet damızlık yunusum var 1metrelik standar akvaryumumda.tamamen arkadsımdan alıp eve kurdum suan 1 hafta olmadı ve balıklar kuma sürtünmekte kaya tuzuda ilave ettim su tam oturmadıgından olabilirmi

[/QUOTE]

Suyun oturmaması ve sudaki nitratın çoğalmasından dolayı. Çözümünü aratırsan bulursun sitede fakat daha suyun oturmadığı için beklemeni tavsiye ederim. Hatayı en başta balıkları su döngüsü oturmadan akvaryuma koymakla yapmışsın.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MataheusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/03/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 509
MataheusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2013 22:09
Konu elden geçirilip genişletilmiştir.

Beğenenler: [T]195041,Semih1988[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReinhardÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12210,2[/B]
Kayıt: 23/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 546
ReinhardÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2013 23:30

Müfit bey yazdıklarınız yeni hobiciler adına çok faydalı olacaktır tebrik ederim sizi.

Fakat yanlış demeyelimde eksiklik madde 15te su değişimi ile alakalı dip çekimi suyun dengesini bozar şöyle diyelim kumu karıştırarak dip çekimi yapmak yaptığım testler sonucunda suyu daha kötü hale getirmektedir. Kumun içine alt kısmına gitmiş yem artıkları dışkıları kumu karıştırarak dip çekimi yaptığımızda suyun üstüne çıkarırız ve bunlarda çok ani bir şekilde suyun dengesini bozar belki hemen değil ama gün içinde balıklarınıza zararını görürsünüz. Bunun yerine yemlemeyi düzgün yaparak dibte yem birikmemesini sağlarsak daha iyi olur.

Ayrıca önemli bir hatırlatma nitrat sadece dipte olmaz suyun heryerinde olur. Siz hortumu suyun içinde herhangi bir yere gezdiripte su değişimi yapıp nitrattan kurtulabilirsiniz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mr.türkerÇevrim Dışı

Kayıt: 05/12/2012
İl: Izmir
Mesaj: 92
mr.türkerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2013 23:34
Elinize sağlık çok faydalı olacak bilgiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrtcndmrlÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2012
İl: Samsun
Mesaj: 465
mrtcndmrlÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2013 23:38
Ellerinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MataheusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/03/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 509
MataheusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2013 23:40
[QUOTE=Reinhard]

Müfit bey yazdıklarınız yeni hobiciler adına çok faydalı olacaktır tebrik ederim sizi.

Fakat yanlış demeyelimde eksiklik madde 15te su değişimi ile alakalı dip çekimi suyun dengesini bozar şöyle diyelim kumu karıştırarak dip çekimi yapmak yaptığım testler sonucunda suyu daha kötü hale getirmektedir. Kumun içine alt kısmına gitmiş yem artıkları dışkıları kumu karıştırarak dip çekimi yaptığımızda suyun üstüne çıkarırız ve bunlarda çok ani bir şekilde suyun dengesini bozar belki hemen değil ama gün içinde balıklarınıza zararını görürsünüz. Bunun yerine yemlemeyi düzgün yaparak dibte yem birikmemesini sağlarsak daha iyi olur.

Ayrıca önemli bir hatırlatma nitrat sadece dipte olmaz suyun heryerinde olur. Siz hortumu suyun içinde herhangi bir yere gezdiripte su değişimi yapıp nitrattan kurtulabilirsiniz.

[/QUOTE]


Teşekkürler.

Evet  onu  atlamışım  aslında  çok çok daha  fala sayılacak  madde var ama  zaman  içerisinde  hobiye  merak salan  arkadaşlar  bunları zaten  fark edeceklerdir  sizinde dediğiniz gibi eklemeyi  yaptım  bende size  teşekkür ederim ekleme  için.

Suyun  her yerinde dediğiniz  gibi nitrat mevcut  fakat dip kısımda  daha  bir  yoğun  olduğu  için  dip kısımdan  çekilmesi  ve  kesinlikle  suyun çalkalanmaması  gerekmektedir. çok fazla bir  değişiklik olmaya  bilir belkide  00,1 gibi bir  etkisi ola bilir  buda bize bir adım öne geçirir diye  o şekilde yazmıştım sizin eklemeniz ile  tam  olmuş oldu teşekkürler yeniden.

Beğenenler: [T]235590,İRVEN_ENDER[/T]
Teşekkür Edenler: [T]235590,İRVEN_ENDER[/T]
+1: [T]235590,İRVEN_ENDER[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

melike1Çevrim Dışı

Kayıt: 20/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 505
melike1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2013 00:20
Müfit abi dip çekimi yaparken suyu sadece bir noktadan mı almalıyız yoksa her taraftan almaya mı çalışmalıyız? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MataheusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/03/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 509
MataheusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2013 00:30
Tek yerden almaya çalışmanız balıklarını ürküt meyecektir dolaştırarak almaya çalışırsanız balıklarda stres yapabilir dibe yakın  olması yeterli olacaktır. Sonuçta dip çekimi değil su değişimi yaparak  suyun dengesini koruyoruz (bu dip çekimi yapmayacağımız anlamına gelmez). Yani sabit  bir  yerden alınması daha sağlıklıdır. Müfit savaş2013-01-11 00:31:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir