yarı-bitkili kurulumu


thesmallesttallÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 241
thesmallesttallÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2009 00:00
Merhabalar...

Her şey, geçtiğimiz Pazartesi günü hem o kadar reklamını gördüğüm Otuz.com’un mağazasını gezmek, hem de izin günümü Eyüp’te geçirmek üzere mağazaya girmemle başladı. Aklımda uzun zamandır şimdi mi geçmeliyim yoksa sonra mı; tankım küçük gelir mi yoksa büyüğünü mü almalı mıyım; kuracağım bitkili tankın bu kriz döneminde benden ne götürüsü olur; ışık sorununu nasıl hallederim; tecrübesiz kalır mıyım gibi onlarca soru vardı. Otuz.com’un mağazasından dışarı adım attığımda ise elimde bitkili bir tank kurmak için gerekli malzemeler...

Bundan sonraki iş sürpriz harcamaların, hesapta olmayan harcamaların hesabını vermek ve bir an önce işe koyulmaktı..

Akşam eve gelince hemen 80 *35*30 ebatlarındaki balıklarımı, yavru tankı olarak aldığım ama bir türlü kullanamadığım 50 litrelik akvaryuma aktardım. Akvaryumun içindeki ufak taşları çıkardım.

Daha önce kursam mı kurmasam mı diye düşündüğüm zamanların, kurmaya en yakın noktada olduğum bir döneminde forumdaki arkadaşlara nasıl olur diyerek yarı-bitkili bir tank danışmıştım. (http://www.akvaryum.com/Forum/yari-bitkili_kurulumu_hakkinda_k236471.asp) Bu tankı elimdeki mango köküyle ikiye bölmeye karar vermiş, bir tarafını bitkili yapmayı düşünmüştüm. Böyle yapmak istememin sebebi elimdeki akvaryum taşlarını atmak istememem ve ışığın yetersiz kalma ihtimali olmasıydı. İşe gerçekten koyulunca dizayn konusunda fikrim değişti ve şu şekilde bir akvaryum kurmaya karar verdim:



Tasarımı değiştirmemin iki sebebi vardı: Birincisi, ışığım yetersiz olduğu için bitkilerin en fazla ışık alabileceği yerin orta kısımlar olması; ikincisi de atmak istemediğimden dolayı kullanmayı düşündüğüm taşların, 8 cm yüksekliğindeki bitki kumlu kısımla ayırmak için elimdeki mango kökünün yetersiz kalacak olmasıydı.

Ancak kumları bu şekilde ayırmak için ne kullanacağım konusunda bir fikrim yoktu. Akşam yemeği yerken tabakları görünce aklıma geldi. Büyük bir plastik tabağın işimi göreceğini düşündüm. Ancak evde bu büyüklükte bir malzeme yoktu.

Geç olmasına rağmen dışarı çıkarak birkaç züccaciyeci, ucuzluk pazarı gezdim. Fakat aradığımı Koçtaş’ta buldum. Çiçek reyonunda satılan saksılık altları tam bana göreydi, alıp eve geldim:



Ancak aldığım bu saksı altlığı akvaryuma büyük geldi. Sert plastikten olduğu için de keserken oldukça zorlandım. Ama yine de bu şekilde bir şey düşünecek olursanız, büyük almanızı tavsiye ederim. Büyük olsa bile keserek akvaryumunuza sığdırabilirsiniz. Ancak küçük alırsanız kenarlardan boşluk kalacaktır. Saksı altlığını kesip akvaryuma yerleştirdim:







Ardından aldığım bitki kumunu ve akvaryumdan çıkan taşları temizlemeye koyuldum. Bu işlem beklediğimden uzun sürdü. Akşamına tankı kurmuş olmayı planlıyordum fakat kuramadan kaldı. Bitkiler de maalesef bir gün beklemek zorunda kaldı.

Ertesi gün işten sonra başka bir yere uğramam gerektiği için geç de olsa eve ulaştım ve hemen kurma işlemlerine başladım. Dünden zaten tüm malzemeler hazırdı. Kumları yerleştirdim, suyunu doldurdum. Burada yine beklemediğim uzunlukta bir iş daha çıktı karşıma. Yeni aldığım dış filtrenin malzemelerini yerleştirmek çok vaktimi aldı. Gece saat 12 gibi, kumları yerleştirmiş, akvaryumun suyunu doldurmuş, ışığını değiştirmiş, bitkileri dikmiş ve sıvı gübre ile bir şişe gazı alınmış maden suyunu akvaryuma doldurmuştum.

Tam işte bitti derken bir sorun daha çıktı. Elimdeki akvaryum taşları, tankın sağ ve sol taraflarını doldurmakta yetersiz kalmıştı. Artık mecburen yarını bekleyip, yeni taşlar alacaktım. Elimdeki taşların benzerini bulamadım. Ben de kahverengi-beyaz karışımı taşlar vardı. Akvaryumcuda ise benzer taşlar bulamadım ve sadece beyaz aldım. O yüzden bir taraf sade beyaz, diğer taraf ise karışık oldu. Fakat beyazın yeşille uyumu hoşuma gitti. Beyaz taraf yakın olan bitkiler, arka fona beyaz kısım gelecek şekilde bakınca daha güzel kendilerini gösteriyorlar.

Bugün akşam da akvaryumun ilk misafiri ortaya çıktı. Sanırım aldığım bitkilerle beraber gelmiş..Hoş gelmiş safalar gelmiş:

 







Yarın başka bir tankta beklemekte olan balıkları ekleyeceğim. Sonrası ne olur bilmiyorum ama artık yola çıkmış bulunuyoruz. Bu küçük akvaryumda biraz tecrübe kazandıktan sonra akvaryumu büyütüp içinde discus bezleyeceğim bitkili güzel bir tank kurmayı ve ileride nasip olursa tuzlu su ya da tropheus akvaryumları kurmayı düşünüyorum..

Buraya kadar sıkılmayıp okuduysanız hepinize çok teşekkürler…Yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum..

Saygılarımla…

*********

Malzemeler:
Tank:
60 litre
Aydınlatma: 1 adet 18 Watt Philips Aquarella.
10:00 – 16:00 ile 18:00 – 24:00 arası olmak üzere günde 12 saat.
Taban: Fish-101 2612B S. Bitki Destekliyicili Akvaryum kumu (10 kg) + İri taneli akvaryum kumu (10 kg)
İç malzeme: 1 Adet mango kökü
Kullanılan ilaçlar: Kurulumda Sera Florena ve 1 şişe gazı alınmış maden suyu
Bitkiler: Codombo, tilki kuyruğu, zeytin ve isimleri şu an hatırlamadığım 3 tür daha…(Işık seviyem az olduğu için anubias gibi düşük ışık isteyen bitkilere ağırlık vereceğim)
Karbondioksit ve gübreleme: Şimdilik karbondioksit vermeyi düşünüyorum. Gerekli görürsem tablet CO2 veya mayalı sistem kullanacağım. Gübreleme ise Sera Florena ile devam edeceğim ve zemin gübresi ile takviye yapacağım.
Filtreleme ve ısı: Lifetech 838 dış filtre, Tetratec 200 watt ısıtıcı
Bakım: Haftada yüzde 25 su değişimi
Balıklar: Bolivian Ram ve canlı doğuran türleri olacak.

Son olarak şimdiki halinden birkaç fotoğraf:


Genel:






Orta Kısım:









Sol Taraf




Sağ Taraf




Sağdan Sola Bakış




Soldan Sağa Bakış




Bitkiler (Zannedersem aldıktan sonra 1,5 gün bekledikleri için biraz kötü durumdalar)
















Bunlar da yeni yerlerine geçmeyi bekleyen balıklarım:





thesmallesttall2009-01-23 00:32:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2009 10:46
İbrahim kurulumdaki düzen mantğınız çok güzel fakat beyaz kumlar çok sırıtmış.Üzerlerine biraz daha siyah ve kahverengi çakıl eklerseniz sanırım düzelir.Birde ayırmak için kullandığını saksı ön taraftan sırıtıyor.Bitkileri ekdikten sonra beyaz olan kısıma silis kum ekleseydiniz ada gibi olurdu.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thesmallesttallÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 241
thesmallesttallÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2009 11:26
Beyaz kumları mecbur kaldığım için koydum zaten. Akvaryumcuda aynısını bulamadım, eski taşlara en yakın renkli olanı beyazdı. Yakında başka akvaryumcu da yoktu başka..en kısa sürede o beyazlığı hafifletecek bir çözüm bulmayı istiyorum ben de..

Saksıyı kapatmanın bir yolunu ise bulamadım. İçeri doğru kıvırdığımda kumlar birbirine karışıyor ve saksı yerinden oynuyor. Bir de ince kumlarla kapatmayı deneyeyim bakalım..

İnce (silis) kum konusunda ise şöyle düşündüm. Altta, sağ tarafta görülen eski akvaryum taşları vardı. Beyaz taşları üzerine ekledim. Silis kum koyarsam, zamanla büyük taşların arasında dibe gider, yine büyük taşlar üstte kalır diye düşündüm..O yüzden de aynı boyutta taş aldım.

Tavsiyeleriniz için teşekkürler...

Saygılarımla...


thesmallesttall2009-01-24 11:27:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2009 13:45
Diğer konunuzdan devam ediniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir