Yemen Bukalemunu(Chamaeleo Calyptratus)


yasingulerÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2009
Mesaj: 6
yasingulerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2009 16:31

url=http://img367.imageshack.us/my.php?image=chamaelaocalyptratusge7.jpg][/url]


Yaşam alanları:Yemenler nemli dağ kenarlarına özgüdür ve Yemen ve Güney Suudi arabistan vadilerinde bulunurlar.

Yaşam süreleri:Yemen bukalemunları erkek biraylari 5-8yıl kadr yaşıya bilirler.dişiler ise 3 yıl yaşıyabilirler.

Tanım:Yemenlerin erkek bırayleri 51 cm,dşi bireyleri 36cm olabilirler.erkeklerde kafasının üztündeki boynuz 8cm kadr olabilir.
Onların rengi, değişkendir, ama genellikle bir yeşil tonlarındadır veya sarıyla turkuvaz vücut, mavi olan portakal tabaklar, kahverengi veya siyah lekeler ve çizgiler bulunur.

Davranış ve Alırken yapılcak seçim: Yemenler  çok hassas hayvanlardır.ve çok çabuk ehlileşen bir pet hayvanı değildirler.
yemenler korktuğu zamn tıslar ,ağzını açar ve kendini şişirerek düşmanına tepki verir.ve daha ileri gidilirse sert bir ısırıkla karşılaşmamak elde değildir.yanlıca teraryum temizliğiyapıldığı zamn eldivenle alınmanızı öneriyorum.aksi takdirde hem kendinizi yaralarsınız hemde hayvanın hemen strese girmesini sağlarsınız.bunun sonucunda hayvanın yemden kesilip ölebilir.
 2aylıkdan ufak yemenelri almakdan kaçının.! çünkü bunlar şirn olduğu kadr çok fazla dıkkat gerektirir.aynı zmanda turkıye şartlaırnda o kadr ufak bir canlya yem bulma konusunda sıkıntıya düşebilrisiniz.

Teraryum:Yemen bukalemunları geniş yerlere ihtiyaç duyarlar.yetişkin erkeklerin en aznından 2m*60cm*50cm bir teraryumda tutulması gerekir.yanlız genç erkeklerin ve dişileirn birazdaha ufak teraryumlarda tutulması gereklidir.yemenler tek yaşamayı seven canlılardır kesınlıkle erkek bireyler aynı yerde tutulmamalıdır.dişilerde sadece çiftleşme donemınde kısa bir surelıgıne erkeğin teraryumuna koyulabılır.aksı takdırde bukalemunler yıne çok stres altında kalabılır.ve erkek birayler arasında çatışmalar ve yaralanmalar olabılır.teraryumalrda hava suvkılasyonu önemlidir.terayumalrın 2yanında sağ taraftaki altta sol tarafdaki ustte olmak üzere hava delikleir açılmalıdır.karşılıklı açılması durumunda ceyran yapcağı için hayvan için sağlıklı değildir.
  Teraryumda taban malzemesi önemli dieldir.herhengi birşey koyulabılır.ancak teraryumun dallar ve bitkilerle iyi dekor edılmesı gerekır. geniş yapraklı bitkileri tercıh edilmesi bukalemunların altına gırıp saklanma olanağı verir.ayrıyetten saklanma kabına gerek yoktur.teraryumda kulanılan malzemelerın tuzlu suda bekletilmesi gerekir.daha sonra kurudukdan sonra teraryuma yerleştrilebilir.

Aydınlatma:Bukalemunlar güneşi seven ve güneş ışığına ıhtıyacı oaln canlılardır.bu nedenle UV lambaya ihtiyaç duyarlar.ayrıyetten teraryum sıcaklığını sağlamak için teraryumun ölçülerine göre bir spot lamba kullanılabilir.ancak sıcaklıklaırn ölçünüp ona gore değiştirmeler yapılabılır.bukalemunların teraryumund ahem gölgelik hemde guneşlenme alanı bulunması gerekır.

Sıcaklık ve Nem:Teraryumda gün içerisnde sıcaklık 24-30 derce olmalıdır.geceleir bu sıcaklıkla biraz düşürülmelidir.teraryumda ısı kablolarıda kulanılabılır.nemin %60-70 civarlaırda olamsı gerekir.bunuda teraryuma su püskürterek sağlayabilirsiniz.

Su içirmek:Yemenler su kabından çok nadır su içerler ve agzı kuruyabılır.bu nedenle bukalemunların teraryumuna su püskürtürken çok sıkılmaıs gerekırki yapraklardna damlayan suyu farketıp ordan içmelerini sağlayabilirsiniz.bunu gün içersinde 2-3 defa tekrarlaamnız gerekmektedır.yavru bukalemunlarda agız hemen kuruyabılıyor.veya teraryum içerisne koyulan şelaleden akan suyu gördukjleri için ordanda içmesi sağlanabılır.


Beslenme:Yemenler besini hemen kabule derler ancak verilen yemin hareket halınd aolması gerekır yoksa hareketsız yemi farkedemeyebilirler.bukalemunların en sevdiği besin cırcırlardır.bukalemunler gunluk beslenmelıdırler.bir günde 10tane cırcır yıyebılırler.ancak ben gunde 4-5 çekirge veya 5-6 unkurdu verilemsinden yanayım..bukalemunlar teraryumda bulunan bıtkılerı bıyebılırler bu nedenle zehırlı bıtkı bulundurulmaması gerekır.
  Vitamin ve mineral ilaveler, diyetin önemli bir parçasıdır.yavrularda haftada 1defa kulanılmalıdır.erişkinlerde 1-2 haftada bir verilen besine bulanarka verilmelidir.

 
yazıyı kendi tecrubelerim dogrultusunda yazdım.alıntı değildir.
yasinguler2009-04-22 15:37:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir