Yeni 720lt tankımın kurulum aşamaları !


GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2009 09:15
Hikmet bey kendinize haksızlık etmeyin lütfen. Balıkların sağlıkları da formları da çok yerinde görünüyor.

Ayrıca akvaryumun son halinin genel  fotolarını da gösterseniz iyi olurdu.
Birde sump sisteminden biraz bahsedermisiniz?
GÜVEN2009-04-14 09:15:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

polat06Çevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2007
İl: Ankara
Mesaj: 143
polat06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2009 15:00

Teşekkür ederim Güven Bey sump sisteminin ayrıntılı fotolarını ve tankın yeni düzenini en kısa zamanda buraya koyucam saygılarımla


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayzerÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2009
İl: Denizli
Mesaj: 262
kayzerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2009 02:09
Hikmet Bey balıklarınızın fotoğraflarına bakmaktan kendimi alamadım. Abartısız 3 kere baktım hepsine.. Bir çok kez maşallah , ne kadar güzeller dedim umarım nazar değdirmem Utangaç Kendinizle gurur duymalısınız bence. Akvaryum dünyasının ''bence'' en nadide canlılarını besliyorsunuz ve onları beslemek için yıllarca beklemişsiniz. Hazır olana kadar. Bu belki küçük bir detay ama inanının siz gibi balık sevdalılarına çok ihtiyacımız var. 80-90 litrelik akvaryumlarda bakmaya çalışıyorlar discusları. Sizse derler ya ''eş.. yüküyle'' para harcamışsınız ve bu tankı kurmuşsunuz. Çok güzel , çok zevk aldım. Sabrınızdan , bilginizden ve balıklara verdiğini değerden ötürü saygılar sunuyorum , benden büyük olduğunuz için de ellerinizden öpüyorum.
Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

polat06Çevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2007
İl: Ankara
Mesaj: 143
polat06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2009 13:45
[QUOTE=kayzer]Hikmet Bey balıklarınızın fotoğraflarına bakmaktan kendimi alamadım. Abartısız 3 kere baktım hepsine.. Bir çok kez maşallah , ne kadar güzeller dedim umarım nazar değdirmem Utangaç Kendinizle gurur duymalısınız bence. Akvaryum dünyasının ''bence'' en nadide canlılarını besliyorsunuz ve onları beslemek için yıllarca beklemişsiniz. Hazır olana kadar. Bu belki küçük bir detay ama inanının siz gibi balık sevdalılarına çok ihtiyacımız var. 80-90 litrelik akvaryumlarda bakmaya çalışıyorlar discusları. Sizse derler ya ''eş.. yüküyle'' para harcamışsınız ve bu tankı kurmuşsunuz. Çok güzel , çok zevk aldım. Sabrınızdan , bilginizden ve balıklara verdiğini değerden ötürü saygılar sunuyorum , benden büyük olduğunuz için de ellerinizden öpüyorum.
Sağlıklı balıklar.
[/QUOTE]
 
   Öncelikle iyi dilek ve temenileriniz için çok teşekkür ederim Yiğitcan Bey.
Evet beslediğim tür Akvaryum dünyasında en ilgi ve sabır isteyen türler arasında liderliğe oynuyor diyebilirim.
   Lakin bu balıklara bakmaya başlamak inanın okadar da imrenilecek bir hareket değil ! Nedenine gelince bu yaşıma kadar kurduğum ( Sayısını bile hatırlamıyorum ) tankların içinde en meşakatlisi diyebilirim ve bukadar tecrübe kazanmış olmama ( kendimi övmek için demiyorumDil%20Çikarma ) rağmen bu türde inanın çok zorlanıyorum !
   Su değerleri, Isı değerleri, Dip çekimleri vs. vs. birsürü ayrıntı Utangaç yaptığım masrafda cabası sizin tabirinizle "eş.. yüküyle " ama Kaç "eş.. yükü ?" Kafasi%20Karismis ( Ozmoz cihazından UV filtereye kadar, her türlü techizat ve donanım!) Şuan bakmakta olduğum türleri oldukça ucuza mal ettim tek sevindirici yanı buBig%20smile çok bulunan türler ve yavru iken aldım .
   Yanık veya rengi daha tam oturup oturmayacağı bile belli değilken aldım .Amacım Discus türüne adaptasyon sağlamaktı ( nasıl bakılır? vs. ) çok nadide ve pahalı türleri alıp kendi hatalarım yüzünden ölümlerine sebeb olmak vicdanımın dayanabileceği bir durum değildir .
   Discus türüne soyunan arkadaşlar birkere şunu söyleyim asla kendinizi ( hem maddi hem manevi yani tecrube konusunda ) hazır hissetmeden bu türe yönelmesinler inanın zor bir tür ve gerçekten sabır ve imkan isteyen bir tür ! En basitinden yeme alışmaları 1 hafta sürdü ve bu 1 hafta süreç içinde köklerin arkasından bile çıkamadılar ! 
   Akvaryuma koyup karşısına geçip hemen  izleyebileceğiniz bir tür değil  haberiniz olsun evde küçük çocuk varsa bu alışma süreci inanılmaz uzuyor benim sıpa daha yeni yeni yürüyor tankın önünden ayrılmıyor ayrılmadığı gibi camada vuruyor gerisini siz düşünün Göz%20Kirpma Bu arada el öpenlerin çok olsun kendimi yaşlanmış hissettirdin bana  Sikkin 
   Amacım burda sizi bu türden soğutmak değildir bilhakis bu türe hiçbir tecrubesi olmadan geçiş yapan sizin dediğiniz gibi 80lt tankta bakmaya çalışan  genç akvaristlere önerilerde bulunmaktır sonuçta:
 
   Tür Nadide x Fiyat Yüksek x Ölüm Riski Gerçek = Hayalkırıklığı ve Üzüntü malesef !
 
    Saygılarımla ...
polat062009-05-06 13:49:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertistÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 31
MertistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2009 00:54
Hikmet Bey akvaryumunuza hayran kalmamak elde değil.
Şu anda 110x45x65 lik bir akvaryum kurma aşamasındayım. Daha önce canlı doğuran ve en son Malawi deneyimim oldu. Ama bu deneyim 1 üst basamak sayılabilir benim için.

Kafam çok karışık doğrusunu isterseniz.
Yani ne tür bir balık besleyeceğim konusunda kararsız kaldım.
Herkesin olduğu gibi benimde Diskus arzum vardı ama sizin paylaşımınızı gördükten sonra ve sevgili üstadım Alper Özkan'ın telkinleri üzerine Discus sevdasından vazgeçtim.

Verdiğiniz bilgiler ve paylaşımınız için teşekkürler.
Umarım her şey yolunda gider yavru bile alırsınız.
Ara sıra fotoğrafları da güncellerseniz en azından uzaktanda olsa görme fırsatımız olur ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malioner06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 286
malioner06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2009 09:12
Gerçekten çok güzel bir akvaryum olmuş. Altında büyük bir deneyimin yattığı hemen belli oluyor.
 
Discustan pek anlamam ama bakımı oldukça zor herhalde. Su değişimi günlük %10 gibi birşey hatırlıyorum. Ayrıca, balıklarınız kaç cm ve kaça aldınız.
 
Tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2009 09:40
Hikmet Bey,
Gerçekten başarı bir tank olmuş. Verdiğiniz emeğe değmiş. Tankınıza bitki eklemeyi düşünüyor musunuz? Aynı biyotobun bitkisi olmasa da arka tarafa sazlar hem nitratla ilgili sıkıntınızı çözecek hem suya çözünmüş oksijen sağlayacak hem de subjektif olarak arka kayalık fonunuzu zenginleştirip kökleri ve balıkları biraz daha ön plana çıkartarak şık duracaktır. Köklerin üzerine Anubias, moss ve riccia sarabilirsiniz. İlla Güney Amerika dolaylarından olsun derseniz Echinodorus türleri, ve Alternanthera türleri olabilir.
Su yüzeyine de yine lemna minor önerimi nacizane paylaşmak isterim.
 
Tankınızı favorilerim listesine ekledim, takip etmeye devam  edeceğim : ))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2009 12:54
Hikmet Bey merhaba,

Forumda bu tip bir diskus tankı görmek beni çok sevindirdi; zira bende diskusu cama cam yada bitkili bir tanktan ziyade böyle biyotopvari bir tankta beslemenin özellikle doğallık ve görsellik açılarından daha uygun olduğunu düşünüyorum. Elinize sağlık.

Tankınızın 85 cm yüksekliğe sahip olması, özellikle bakım anlamında birtakım dezavantajlar getirebilecek olsada diskuslar açısından çok iyi olmuş.

Fonu değiştirmeniz konusunda bende diğer arkadaşlarla hemfikirim. Oldukça kaliteli bir fonda olsa bu tanka pek uymamış gözüküyor. Benim tavsiyem; eğer bulabilirseniz şu fotoğraftaki fondan kullanmanız olur. Flaştan ve diğer parlamalardan net anlaşılmasada diskus için gördüğüm en güzel fon Göz%20Kirpma:



Bu fotoğrafı bir zamanlar Bursa' daki bir arkadaşım yollamıştı ancak kendisiyle uzun süredir görüşemiyorum ve fonuda henüz hiçbiryerde görmedim. Gören olursa ve yerini bildirirse çok mutlu olurum Tebessüm

Bu fonu bulamazsanızda tavsiyem düz siyah fon olur. Böylece balıklarınız kendilerini daha iyi hissedecekleri gibi balıklarınızın renkleride bakan kişiye daha hoş görünecektir.

Bu yüksekliğe uyacak büyüklükte köklerde son derece uygun seçimler olmuş.

Taşlar ise banada büyük ve fazla geldiler. Ayrıca üzerlerine tuz ruhu dökmek suretiyle salınımlarını kontrol ettiniz mi? (Gerçi anladığım kadarıyla test yapıyorsunuz; mümkünse test sonuçlarınızı paylaşabilir misiniz? pH dan ziyade su sertliği ile ilgili olanları merak ediyorum (GH, KH ve mümkünse iletkenlik)).

Kumunuzda, tane boyutu olarak biraz büyük olsada renk olarak doğal görünüyor. Kumunuz ne adla anılıyor? (Ne kumu olarak geçiyor?) Bu konuda da bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.

Son olarak; diskusların doğal yaşamlarını yerinde gözlemleme ve inceleme ile doğal diskus tankları kurmada dünya çapındaki üstadlardan birisi olan Heiko Bleher' in kitap, yazı ve seminerlerinde belirttiği birkaç notu kısaca aktarmak istiyorum:

- Doğada üç tür diskus bulunmaktadır. Bunlar Heckel diskusu (Symphysodon discus), Yeşil diskus (Symphysodon aequifasciatus) ve Mavi/Kahverengi diskus (Symphysodon haraldi) olarak adlandırılmışlardır. Bu türler görünüm dışında yaşam alanları ve yaşadıkları su şartları itibariylede aralarında farklılıklar gösterirler.

- Çoğu akvaryumcuda bulunan, tank üretimi diskusların neredeyse tamamının ataları Symphysodon haraldi türüdür.

- Bir balığın (tüm blıklar için geçerli) genleriyle oynamadığınız sürece o balık tank üretimi ve nesillerdir farklı şartlarda gelişmiş dahi olsa, balık vahşi ataları ile aynı özellikleri gösterir.

*Son iki paragraftan benim çıkarımım: Balığa atalarının doğal ortamına ne kadar yakın bir ortam sağlarsanız balık o kadar rahat ve mutlu olacaktır.

- Symphysodon haraldi türü için doğal ortamlarında ölçülmüş ortlama su değerleri:

Su tipi: Berrak su veya berrak su ile siyah su (blackwater) karışımı ama çoğunlukla berrak su.
Sıcaklık: 29 C
GH: 0,1 - 0,2 dh
KH: 1 dh veya daha küçük
pH: 6,15
İletkenlik: 30 microsiemens/cm

*Su değerleri ile ilgili benim düşüncem: KH 1 dh da tutulabilir ancak özellikle GH anlamında bu derece düşük değerlere inmek hem zor hemde yavru balıkların büyümesi ile ilgili sonuçları tartışılabilir gözüküyor. Ben olsam 3 dh üzerine pek çıkmazdım sanırım. Yinede konu hakkında bilgi ve tecrübe sahibi kişilere danışmak lazım. Salınım yapmayan malzeme ve RO kullanımı ile bu değerler sağlanabilir ve düzenli ölçüm, su değişimlerinde ölçüm ve kontrolü elden bırakmamakla değerleri büyük oranda stabil tutmak mümkün olabilir diye düşünüyorum.

- Diskusların hiçbir türünün doğal ortamında su bitkisine rastlanmamış. Sadece bazı su üstü bitkilerine rastlanmış. Bunlardan ülkemizde bulabileceklerimiz: Pistia stratiotes (su marulu), Eichornia crassipes (su sümbülü), Azolla caroliniana. Bunlar dışında bitki olarak Philodendron (Yürek Yapraklı Ağaç Dostu, Fil Kulağı) ve Cyprus (Japon şemsiyesi), biraz zorda olsa salon bitkileri satan yerlerde bulunabilecek, yarı yarıya su içinde yaşayabilen ve diskusların doğal ortamlarında rastlanmış türler. Tabi bu son iki tür için tankın üstünün açık olması yada paludaryum şeklinde bir tank olması gerekiyor.
mustafaerdogar2009-05-28 15:44:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguz09Çevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2008
İl: Aydin
Mesaj: 48
oguz09Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2009 16:39
Hikmet bey başarılar dilerim arka fonuda Mustafa beyin önerdiği gibi hazırlayabilirseniz muhteşem bir akvaryum olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

polat06Çevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2007
İl: Ankara
Mesaj: 143
polat06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2009 09:48
[QUOTE=mustafaerdogar] Hikmet Bey merhaba,

Forumda bu tip bir diskus tankı görmek beni çok sevindirdi; zira bende diskusu cama cam yada bitkili bir tanktan ziyade böyle biyotopvari bir tankta beslemenin özellikle doğallık ve görsellik açılarından daha uygun olduğunu düşünüyorum. Elinize sağlık.

Tankınızın 85 cm yüksekliğe sahip olması, özellikle bakım anlamında birtakım dezavantajlar getirebilecek olsada diskuslar açısından çok iyi olmuş.

Fonu değiştirmeniz konusunda bende diğer arkadaşlarla hemfikirim. Oldukça kaliteli bir fonda olsa bu tanka pek uymamış gözüküyor. Benim tavsiyem; eğer bulabilirseniz şu fotoğraftaki fondan kullanmanız olur. Flaştan ve diğer parlamalardan net anlaşılmasada diskus için gördüğüm en güzel fon Göz%20Kirpma:



Bu fotoğrafı bir zamanlar Bursa' daki bir arkadaşım yollamıştı ancak kendisiyle uzun süredir görüşemiyorum ve fonuda henüz hiçbiryerde görmedim. Gören olursa ve yerini bildirirse çok mutlu olurum Tebessüm

Bu fonu bulamazsanızda tavsiyem düz siyah fon olur. Böylece balıklarınız kendilerini daha iyi hissedecekleri gibi balıklarınızın renkleride bakan kişiye daha hoş görünecektir.

Bu yüksekliğe uyacak büyüklükte köklerde son derece uygun seçimler olmuş.

Taşlar ise banada büyük ve fazla geldiler. Ayrıca üzerlerine tuz ruhu dökmek suretiyle salınımlarını kontrol ettiniz mi? (Gerçi anladığım kadarıyla test yapıyorsunuz; mümkünse test sonuçlarınızı paylaşabilir misiniz? pH dan ziyade su sertliği ile ilgili olanları merak ediyorum (GH, KH ve mümkünse iletkenlik)).

Kumunuzda, tane boyutu olarak biraz büyük olsada renk olarak doğal görünüyor. Kumunuz ne adla anılıyor? (Ne kumu olarak geçiyor?) Bu konuda da bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.

Son olarak; diskusların doğal yaşamlarını yerinde gözlemleme ve inceleme ile doğal diskus tankları kurmada dünya çapındaki üstadlardan birisi olan Heiko Bleher' in kitap, yazı ve seminerlerinde belirttiği birkaç notu kısaca aktarmak istiyorum:

- Doğada üç tür diskus bulunmaktadır. Bunlar Heckel diskusu (Symphysodon discus), Yeşil diskus (Symphysodon aequifasciatus) ve Mavi/Kahverengi diskus (Symphysodon haraldi) olarak adlandırılmışlardır. Bu türler görünüm dışında yaşam alanları ve yaşadıkları su şartları itibariylede aralarında farklılıklar gösterirler.

- Çoğu akvaryumcuda bulunan, tank üretimi diskusların neredeyse tamamının ataları Symphysodon haraldi türüdür.

- Bir balığın (tüm blıklar için geçerli) genleriyle oynamadığınız sürece o balık tank üretimi ve nesillerdir farklı şartlarda gelişmiş dahi olsa, balık vahşi ataları ile aynı özellikleri gösterir.

*Son iki paragraftan benim çıkarımım: Balığa atalarının doğal ortamına ne kadar yakın bir ortam sağlarsanız balık o kadar rahat ve mutlu olacaktır.

- Symphysodon haraldi türü için doğal ortamlarında ölçülmüş ortlama su değerleri:

Su tipi: Berrak su veya berrak su ile siyah su (blackwater) karışımı ama çoğunlukla berrak su.
Sıcaklık: 29 C
GH: 0,1 - 0,2 dh
KH: 1 dh veya daha küçük
pH: 6,15
İletkenlik: 30 microsiemens/cm

*Su değerleri ile ilgili benim düşüncem: KH 1 dh da tutulabilir ancak özellikle GH anlamında bu derece düşük değerlere inmek hem zor hemde yavru balıkların büyümesi ile ilgili sonuçları tartışılabilir gözüküyor. Ben olsam 3 dh üzerine pek çıkmazdım sanırım. Yinede konu hakkında bilgi ve tecrübe sahibi kişilere danışmak lazım. Salınım yapmayan malzeme ve RO kullanımı ile bu değerler sağlanabilir ve düzenli ölçüm, su değişimlerinde ölçüm ve kontrolü elden bırakmamakla değerleri büyük oranda stabil tutmak mümkün olabilir diye düşünüyorum.

- Diskusların hiçbir türünün doğal ortamında su bitkisine rastlanmamış. Sadece bazı su üstü bitkilerine rastlanmış. Bunlardan ülkemizde bulabileceklerimiz: Pistia stratiotes (su marulu), Eichornia crassipes (su sümbülü), Azolla caroliniana. Bunlar dışında bitki olarak Philodendron (Yürek Yapraklı Ağaç Dostu, Fil Kulağı) ve Cyprus (Japon şemsiyesi), biraz zorda olsa salon bitkileri satan yerlerde bulunabilecek, yarı yarıya su içinde yaşayabilen ve diskusların doğal ortamlarında rastlanmış türler. Tabi bu son iki tür için tankın üstünün açık olması yada paludaryum şeklinde bir tank olması gerekiyor.
[/QUOTE]
 
Sayın Mustafa Bey
 
Öncelikle Değerli yorumlarınız ve önerileriniz için canı gönülden teşekkürlerimi kabul edersiniz beni ihya etmiş olursunuz efendim.
Öneri ve değerli yorumlarınızı dilim döndüğünce ( Parmaklarım izin verdikçe Dil%20Çikarma ) yanıtlamaya çalışayım .
 
Taşlar banada bir süre sonra büyük gelmeye başladı hangi akla hizmet ederek aldım bilmiyorum! Resimleri çektikten 3 gün sonra çıkardım sudan. Salınım yapmıyorlar herzaman  arabamda ufak bir şişede Tuz Ruhu bulunur. Dil%20Çikarma 
Doğada bulduğum veya satın aldığım taşları olay yerinde denemeden eve getirmem .
Haftalık düzende su testleri yapıyorum pH,GH,KH ve İletkenlik teslerini kalibrasyon testlerini hiç aksatmıyorum dün gece yaptığım test sonuçları :
 
Sıcaklık : 29 ºC

Sertlik 2

İletkenlik 114

pH 6.1

Nitrit 0

Nitrat < 0.5 mg\l

Kum konusuna gelince evet özellikle iri taneli kum seçmedim aslında şuan tanktaki kumda değişti! Sarı 1mm quvartz kum ekledim. Resimde gördüğünüz kum mercan kırığı diye geçiyor toptancıda! Yakından baktığınızda yuvarlatılmış mercan ve kabuklulardan oluşan bir yapısı var oldukça kolay temizleniyor olmasıda harika bir özellik.

 Bitki konusuna gelince 85cm yüksekliği olan bir tankta bitki gerçekten problem oluyor! Yukardaki yazılarımda okumuş olabilirisiniz okumadığınızı var sayarak tekrar hatırlatıyorum! Bu tanktaki ufacık bir hatam yüzünden 300Tl tutarındaki bitkilerin tamamını kaybetmiş olunca bitki işine bu tankta ara vermek zorunda kaldım.
yeni resimleri en kısa zamanda eklemeye çalışacağım saygılarımla Göz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

polat06Çevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2007
İl: Ankara
Mesaj: 143
polat06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2010 08:54

Uzun bir aradan sonra tankın son resimlerini sizlerle paylaşacağım.Akadaşlar elimdeki tüm diskusları elimden çıkardım ,yaklaşık 6 aydır yurt dışındaydım yeni tür ile yine bu topic altında olacağım. Tüm dost ve arkadaşlarıma selam eder saygılar sunarım .


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volsuÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 151
volsuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2010 14:52

Son durumu paylaşırsanız sevinirim,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir