Yeni Akvaryum Geçiş.


LeprassdÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2021
İl: Izmir
Mesaj: 6
LeprassdÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2021 04:31
Merhabalar. Sizlerle endişeli olduğum bir konuyu paylaşıp, yardımlarınızı rica ediyorum. Bir kaç hafta önce bir arkadaşımın uzun süredir kullanmadığı için bana hediye ettiği 80cmlik akvaryumu kurmak istedim.

Uzunca bir süredir kullanmadığı için iyice temizledim. Duracağı yere yerleştirdiğim esnada, içine bir şey düşürüp tabanı sağ kenarından çatlattım. Ertesi gün hemen camcıya gidip 2 parça kalın cam kestirdim. Sista markanın akvaryum silikonu ile hem içerden tabanın üzerine, hem de dışarıdan tabanın altına gelecek şekilde iyice yapıştırdım. İçeriden de kenarlarda boşluk kalmayacak şekilde silikonla doldurdum. Bu şekilde 2 gün beklettikten sonra, boş halde içine su doldurup, 2 gün de sızdırma kontrolü için bekledim. Hiç bir şekilde sızdırmadığını gözlemledikten sonra, suyu boşaltıp iyice kurulayıp, ertesi gün, tabandan 4cm yükseklikte örtecek miktarda lav kırığı, üzerine de yine 3.5 cm kalınlık oluşturacak şekilde refflowers markasının iceland black sand kumundan ekledim.

Dekor olarak bir adet büyük gnays kaya, 4 parça küçük falez kayası, 2 parça orta büyüklükte dragon stone koydum. 6 kök bucephalandra velvet, 6 kök cryptocoryne wendtii, 5 tane myriophyllum scabratum, 2 bağ da lilaeopsis novaezelandiae bitkisi aldım. Bunlardan ekmem gerekenleri ektim, kalanları da ista akvaryum yapıştırıcısı ile dragon stone ve falez kayalarına, yapıştırdım.

Dekorumu tamamlayınca sıra su ekleme işlemine geldi. Hem yüksek miktarda suyu depolayacak alanım, kabım olmadığı için, bir de bir süre bitkileri izleyip, hemen balık eklemek için acele etmek istemediğimden, 75 litre suyu direkt olarak koydum. Suyu hazırlamak için ilk gün seachem prime, ertesi gün de sera bio nitrivec ekledim. 3. gün öğlen saatine kadar her şey normaldi. Suyun durumu, akvaryumun görünüşü de, bitkilerin durumu da gayet iyidi. Bu arada suyu koyduğum andan itibaren euro star markasının ege 2000f iç filtresini hiç kapatmadan çalışır durumda bıraktım. Fakat 3. gün suyun seviyesinin, akvaryum ön camında cam kalemi ile çizdiğim çiziğin altına düştüğünü farkettim. Hemen akvaryumun etrafını yokladığımda, yerde su birikintisi vardı. Tabanında alttaki plastiğin içerisinde su birikmiş olduğunu gördüm. plastiğe biraz bastırınca su taşıyordu. Hemen bitkilerin hizasını geçmeyecek şekilde suyu boşalttık. Akvaryumu biraz hafifletip kaldırarak altından plastiği aldık, içi su doluydu. Tabandan, camla yama yaptığım yerden sızdırmıştı ama tabanda herhangi bir diğer noktalarda sızdırma yoktu. O bölgeyi iyice kuruladık. Sanırım suyun miktarı azaldığı için çok uzun sürede çok yavaş şekilde damlatmaya başladı. Bitkilerin fazlalığı, depolayacak yer vs.. konusunda tereddütlerim olduğu için akvaryumu komple boşaltmadan damlattığı bölgeyi kurulayarak, bolca silikonla yeniden kapattım. Çıkarttığım su miktarının tamamını tekrar ilave ettim. Damlattığı, silikonladığım alanın yaklaşık 10-15 cm altına büyükçe bir kap koydum. Bu işlemi yapalı 1 gün, 8 saat kadar oldu. gözlemliyorum, ne kabın içinde ne de kabın etrafında yerde bir damla bile su yok. Silikonladığım bölge tamamen kupkuru herhangi bir nem, ıslaklık vs yok. ancak, hem akvaryumun sıfır akvaryum olmaması hem de orda o çatlağın olduğunu bilmem beni çok tedirgin ediyor. internette arattığımdan özellikle eski akvaryumlarda çatlakların ileride büyük bir sorun olacağı, akvaryumun patlayabileceği vs.. belirtiliyor. içim pek rahat değil ve de ilerisi için biraz endişeleniyorum.

Pazartesi günü aynı ebatlarda yeni bir akvaryum almayı düşünüyorum ama bitkilere zarar vermeden taban malzemesi ile yeni akvaryuma nasıl geçebilirim ? Aynı taban malzemelerinden hiç kullanılmamış yeni şekilde mi eklemeliyim ? Aktardığım su sorun yaratır mı ? bunları merak ediyorum. Biraz uzun oldu özür dilerim. okuyan, cevaplayan herkese şimdiden çok teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GoldfishaÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2020
İl: Konya
Mesaj: 168
GoldfishaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2021 04:55
Hocam hayırlı sabahlar çatlağın üstüne cam kapattıysanız ve silikonladiysaniz artık taban cami yeni yapılan oluyor yani çatlak cam ekstra eklenmiş bir cam gibi altta duruyor su sızdırma da silikonun yanlış uygulanmasından veya bir yere eksik uygulamadan olabilir veya yoğun şekilde sürdünüz sanırım büyük ebat çünkü tabana kurumamış suyla da şekil değiştirmiş olabilir belki . Sizi çok iyi anlıyorum benimde akvaryumum ikinci eldi korkmuştum patlar falan diye 0 olamayınca bir tedirginlik oluyor sıkıntı olmadı Allah'tan zaten çatlak vb birşey yoktu. Bence hocam ilk olarak bitlikleri çıkart sonra taban malzemesini lav kırığı büyük olduğu için seçerek çıkartın ve yeni akvaryuma koyun sonrasında kumu çıkarmak için çok yöntem var dip çekimi hortumu olsun istediğiniz gibi çekersiniz videolar var YouTube da ben akvaryum kepcesiyle almıştım mesela sonrasında bitkileri yerine tekrar bırakırsınız.

Aynı taban malzemelerinden hiç kullanılmamış yeni şekilde mi eklemeliyim dediğiniz kısmı tam anlayamadım yeni kum almayı kast ettiyseniz bence aynı kumu kullanabilirsiniz ve aynı suyu kullanmanızda sakınca yoktur bence içine toxic birşey girmesiyle. Ama içim rahat etsin derseniz israf etmeden o suyla çiçek ağaç vb sularsiniz yeniden doldurursunuz suyu.
Şimdiden hayırlı uğurlu olsun hocam güle güle kullanın[:D]

Beğenenler: [T]229614,Leprassd[/T]
Teşekkür Edenler: [T]229614,Leprassd[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LeprassdÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2021
İl: Izmir
Mesaj: 6
LeprassdÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2021 05:07
Çok teşekkür ederim size de iyi sabahlar. Aynı malzemeden kastım, eski akvaryumdaki taban malzemesini olduğu gibi alıp yenisine aktarmak. Eğer bu bir sorun teşkil etmeyecekse bu şekilde yapmayı tercih ederim çünkü onlarda yeni sayılır zaten birkaç gündür sudalar. Yoksa Lav kırığı ile hagen kum elimde bolca var hiç kullanılmamış ama onları koymaya kalkarsam yine durulamam vs.. gerekecektir. Su israfı olur diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GoldfishaÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2020
İl: Konya
Mesaj: 168
GoldfishaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2021 21:28
[QUOTE=Leprassd]Çok teşekkür ederim size de iyi sabahlar. Aynı malzemeden kastım, eski akvaryumdaki taban malzemesini olduğu gibi alıp yenisine aktarmak. Eğer bu bir sorun teşkil etmeyecekse bu şekilde yapmayı tercih ederim çünkü onlarda yeni sayılır zaten birkaç gündür sudalar. Yoksa Lav kırığı ile hagen kum elimde bolca var hiç kullanılmamış ama onları koymaya kalkarsam yine durulamam vs.. gerekecektir. Su israfı olur diye düşünüyorum.[/QUOTE]
Çok güzel düşünmüşsünüz zaten tek kullanımlık falan değillerdir kumlar istediğiniz gibi kullanın.sudan çıkarıp tekrar kullanılabilir içerisine zehirli bir şey karışmadiktan sonra.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir