yeni akvaryum


ozkandurgunÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1
ozkandurgunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2010 13:25
Merhabalar,
Siz tecrübeli üyelerden yardım almak isterim.
 
8 yaşında kızımın isteği ile 30x20x15 ebadında bir akvaryum aldım. Yer darlığı nedeni ile ve ilk kez akvaryum sahibi olunması nedeni ile küçük bir akvaryum tercih ettim. İlk kez akvaryum aldığım için petshop dan tüm gerekli malzemeleri sorarark tek tek aldım.
 
-Rozin marka su ısıtıcısı 25W
-Atınall marka su filtresi
-Renkli taş
-1 adet plastik bitki
-2 adet lepistes balık
-1 adet silversharp
-1 adet melek
-2 adet çöp balığı
-Dip balığı yemi (küçük siyah yuvarlak
-Sanyu marka tropikal balık yemi (turuncu ve yeşil renkli pul gibi yaprak gibi ince yem)
 
Önce taşları 5 kez legende yıkayıp 1 saat suda belettikden sonra akvaryumu koydum (gri renkte suyu bulandırıyordu sanırım tozlarından dolayı). akvaryumu suyla doldurup filtre ve su ısıtıcısı takıp 2 gün bekledim. Su ısıtıcısı işaretli yere kadar koydum...filrte tamamen gömülü ama yüzeye yakın...2 gün sonra petshopun önerdiği balıkları alıp balık poşetiyle 15 dk akvaryumun içinde beklettim ve 15 dk sonra poşeti kesip suyu boşalttım. Akvaryumun üst kapağında ampul duy yeri vardı. Elektrikçiden balık için olduğunu söyleyerek mavi 15 watt florasan ampul aldım...(Lamba şeklinde olan)...
 
Ancak balıkların 2 gün içinde peş peşe öldüler...Önce silversharp, sonra lepisteslerden biri, sonra melek sonra diğer lepistes....Balıkların ölecekleri belli idi zor yüzüp ters dönmeye başlıyorlardı sırayla...sudaki hava filtresinin yarattığı akıntı nedeni ile savruluyorlardı...Bende yorulmasınlar bari diye şelale şeklinde olan aparatları taktım..Ama ölmelerine dur diyemedim. Sadece çöp balıkları kaldı. Bugün 4.gün ...Acaba su ısıtıcısı bozukmu dedim gittim termometre aldım suyun içine konan civalı gibi olandan...ama suyun sıcaklığı hep 26 derece sabit....
 
Tabi bu durum beni ve kızımı üzdü...Kızımdan balıkları sen öldürdün katilsin sen bakamadın diye kelimeler duymak da üzdü beni.
 
Ben nerde hata yaptım acaba, konu hk tecrübesizim ama her denineni yaptım..Balıkları öldürmemeyi öğrenene kadar yerlerine balık almıcam şimdilik...aldığım yere telefon açdım bazen bizdede ölebiliyorlar, yer değişikliklerine alışamıyor olabilirler dediler...
 
Yardım edebilirmisiniz bana...
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArmağanÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2008
İl: Kastamonu
Mesaj: 378
ArmağanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2010 14:05
İnşallah size yardımcı olur.Saygılarımla
 
Adım Adım Akvaryum Kurulumu

1-Boş akvaryumunuzu ve dekorlarınızı (kum, kaya, kabuklar vb.) iyice yıkayınız. Yıkarken sabun, deterjan  gibi kimyasallar kullanmayınız. Kumunuzu tüm tortusu gidene kadar iyice yıkayınız.

2-Dış filtre kullanacaksanız, filtre malzemelerini iyice yıkadıktan sonra su akış yönünden başlayarak sırasıyla; seramik borucuklar, elyaf ve substrat koyarak kurunuz. Aktif karbonu ilk kurulumda kullanıp daha sonra çektiklerini kusmaması için 1 hafta sonra filtreden çıkartınız. İç filtre kullanacaksanız süngeri ve filtreyi yıkadıktan sonra filtreyi kurunuz ve akvaryuma yerleştiriniz.

3-Isıtıcının kullanma kılavuzunda yazdığı gibi yerleştirilmesine dikkat gösteriniz, ısıtıcının hangi su seviyesinde durduğu önemlidir. Büyük balık çarpması, kaya düşmesi gibi kazalara uğramayacak ve iyi akıntı alan bir yere yerleştiriniz.

4-Dekoru koyup filtre ve ısıtıcıyı yerleştirdikten sonra suyu doldurunuz. Damacana su kullanmanıza gerek yoktur 6. maddede anlatılan gerekli işlemler sonrası musluk suyu ile akvaryum kurulabilir.

5-Suyu koyduktan sonra varsa iç filtrenizin fişini takıp çalıştırınız. Dış filtreyi çalıştırmak için fişi takmadan önce varsa pompasını kullanarak yoksa da akvaryuma su veriş borusunun içindeki havayı ağzınızla çekerek filtrenin içine su dolmasını sağlayınız, su dolumu durduktan sonra fişini takınız. Filtre çalıştıktan sonra ısıtıcının da fişini takınız.  

6-Suyumuzu  pis bir dereden değil klorlanan musluktan dolduruğunuz için dezenfekte edip ilaç atmanıza gerek yoktur. Kloru gidermek ve ağır metalleri bağlamak için akvaryuma bir su düzenleycisi (Aqua Safe, Aquatan vb.) ekleyip 24 saat geçmesini bekleyiniz. Ardından bakteri oluşumunu hızlandırmak için minik bir yem parçası atıp, bakteri kültürü (Bactozym, Cycle vb.) ekleyip 48 saat bekleyiniz. Artık yavaş yavaş canlı eklemelerine başlayabilirsiniz.

Canlı Seçimi

5 cm civarı balıklar için 1 cm / 1 litre kuralı geçerlidir. Örneğin 80 litre bir akvaryumunuz varsa 5 cmlik balıklardan 80/5=16 adet bakabilirsiniz. Balık seçerken balığın; hareketli, yeme ilgili, derisinin temiz ve yüzgeçlerinin tam olduğunu gözlemleyiniz. Beslemeyi düşündüğünüz balıkların birbiriyle, akvaryum boyuyla ve akvaryumdaki su şartlarıyla uyumlu olduğunu akvaryumcunuzdan sorunuz. Akvaryumunuza farklı farklı pek çok tür koymak yerine aynı türden fazla sayıda balık koymayı tercih ediniz. Tecrübeniz yoksa Lepistes, Plati gibi canlı doğuranlarla başlamaktan kaçınınız, bu türler kolay üreyebilen ve uygun fiyatlı balıklar olmalarına karşın, kolay hastalanabilen ve zor tedavi edilen balıklardır. Kolay üreyebilen, bitki yemeyen, nispeten barışçıl ve dayanıklı olan üstelik de küçük boyu sayesinde çok büyük akvaryumlar gerektirmeyen Kribensis, nispeten iyi bir başlangıç balığıdır.

Bitki alırken başlangıçta; Anubias, Echinodorus ve Cryptocoryne cinsleri gibi, geniş yapraklı az ışığa ve bakıma uyum sağlayabilen bitkiler seçiniz. Yaprakları tel gibi olan, kırmızı olan bitkiler ve taban bitkileri genellikle yüksek ışık ve yumuşak su şartları isterler. Başlarda bu tip bitkileri almaktan kaçınınız. Gövdeli bitkiler (gövdesinden kök salan ve yapraklarını gövdeden çıkaran bitkiler) besinlerini genellikle sudan, çiçekli bitkiler (yapraklarını kumun altındaki kök bölgesinden çıkaran bitkiler) ise besinlerini genellikle tabandan alırlar. Bitki gübrelerini (sıvı veya taban gübreleri) bitkinizin çeşitlerine göre alınız.

 Akvaryum Bakımı

Yemlemeyi günde 2 kez, balıkların 2 dakikada atılan yemin tamamını tüketebileceği kadar yapınız. Canlı yükü normal olan bir akvaryumda haftada bir 1/3 lük su değişim yeterli olacaktır. Değiştireceğiniz suyu akvaryumdan bir hortum vasıtası ile vakumlayarak almanız daha pratiktir, suyu çekerken dipteki kaba pislikleri de alabilirsiniz. Yöntemi bilmiyorsanız akvaryumcunuzdan göstermesini isteyiniz. Biyolojik dengeyi bozmamak için akvaryum suyunuzun 1/3’ünden fazlasını bir kerede değiştirmeyiniz. Ekleyeceğiniz suyu 1 gün havalandırarak dinlendiriniz veya suyu eklemeden 1 saat önce ekleyeceğiniz suya su düzenleyicisi atınız. Haftada bir camları içten ve dıştan temizleyiniz. Filtre temizliğini ise iki ayda bir yapınız.

Yapılmaması Gerekenler ve Yanlış Bilinenler

Akvaryumun tamamını boşaltıp kumu tamamen yıkayıp tekrar kurulum yapmak oldukça hatalı bir yaklaşımdır. Akvaryumda kurulan biyolojiyi alt üst eder ve döngünün yeniden başlamasına neden olur. Bu sürede azot döngüsü oldukça yavaşlar ve balıkların sindirim sonucu suya bıraktığı zehirli amonyak onların zehirlenmesine neden olur.

Bitkili bir akvaryuma tuz atmayınız. Tuz; tatlı su bitkileri için öldürücüdür, bitkili akvaryumlarda bakılan tropik balıklar için ise rahatsız edicidir.

Balıklar bizim gibi sıcakkanlı canlılar değildirler. Soğukkanlı canlılar açlığa sıcakkanlılardan çok daha dayanıklıdırlar. Balıklar için fazla yem az yemden çok daha tehlikelidir. Balıkların doyma hissi vardır, çatlayarak ölmezler ancak yenmeyen artık yemler ve sindirim sonucu atılan fazla amonyak suyu bozar ve balıkların ölümüne neden olur. Siz akvaryumun yanındayken balıklar gelip yem istediğinide fazladan yem atmayınız.

Filtrenizdeki elyaf haricindeki; substrat, sünger ve borucukları musluk suyunda değil akvaryum suyunda çalkalayıp tekrar yerine koyunuz. Elyafı musluk suyunda yıkayabilirsiniz. Sünger ve substrat gibi bakteri tutucuların musluk suyunda yıkanması tuttukları bakterilerin ölümüne neden olacaktır.

Akvaryuma mavi ilaç atmayınız. Nasıl siz hasta değilken antibiyotik içmiyorsanız balıklar da hasta değilken ilaca gereksinim duymazlar.

Atılan ilaçlar akvaryum biyolojisini bozacağından ilaçlanacak hasta balığı, akvaryum suyundan dolduracağınız minik bir karantina tankına alarak tedavi ediniz. Ana akvaryumunuza ilaç atmayınız.

Çöpçü balıkları sanıldığı gibi balık pisliği yemezler. Onlar; sosyal yaşamları olan, en az 6’lı gruplar halinde yumuşak sularda bakılmaları ve ayrıca dip yemi ile beslenmeleri gereken kedibalıklarıdır.

Bilinenin aksine küçük akvaryumların bakımı büyüklerden daha zordur. Küçük akvaryumda su değerleri daha çabuk değişir, biyolojik sistem daha kolay bozulabilir. Küçük akvaryumun avantajları evde daha az yer kaplaması, daha az masraf ile kurulabilmesi ve su değişiminde daha az su taşınacak olmasıdır. Sağlıklı bir biyolojik sistem kurmanın daha kolay, görüntüsün daha hoş olacağı ve size daha çok canlı çeşidi bakma şansı sunacağı için şartlarınıza uygun olan en büyük akvaryumu almanızı öneririz.

Akvaryum hobisi, ne küçümsenecek kadar basit ne de büyütülecek kadar zor bir hobidir. Doğanın yasalarını ve güzelliğini sizi şaşırtarak ve keyiflendirerek bir köşeden izlemenizi sağlar. İyi hobiler...

 

Armağan2010-10-14 14:09:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vipciogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1695
vipciogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2010 14:10
Öncelikle geçmiş olsun.Yaşanan en büyük sıkıntı malesef birçok kişinin önce bir sürü balık ekipman alıp sonra forumu okumaya çalışması.Sizde malesef bu şekilde düzenbaz akvaryumcuların sözüne inanmışsınız.Silversharp diye bir balık bulamadım malesef ama pegasus u mu kastettiniz acaba?O litrede bir akvaryumda saydığınız balıkların hiç biri olmaz malesef.Güzel bir yavru akvaryumu ya da taş çatlasa 2d1e lepistes olur sadece.Hiçbir akvaryum içinde plastik bitki önermiyoruz.Bence sizde kullanmayın.İç filtre çok akıntı yapıp o küçücük akvaryumda balıkları sarsacağından pipo filtre almanızı tavsiye ederim.Balıkların ölüm nedeni hakkında emin değilim ama size balıklarınızı önce ayrı bir kaba koyup kendi suyu ile dinlendirmenizi sonra aynı kaba yavaş yavaş kendi akvaryum suyunuzdan ekleyip biraz da bu şekilde beklettikten sonra kaptan balıkları kepçe ile süzerek kendi akvaryumunuza koymanızdır.Bu şekilde hem balıklarınız suya daha iyi adapte olmuş olur ve akvaryumunuzun suyunu başka su ile karıştırmayarak olası bir bakteri çakışmasını önlemiş olursunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre.k10Çevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2010
İl: Bursa
Mesaj: 474
emre.k10Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2010 14:15
Akvaryumun filtresi büyük gelmiştir, iç filtre aldınız sanırım, onun yerine pipo ya da şelale tipi filtreler kullanmanız gerekirdi. 30 cmlik akvaryumda iç filtre balıkları uçurur. Melek hiç almamanız gerekiyordu 40 cm akvaryum yüksekliği ister. Bence tabandaki renkli taşları çıkarıp 2 kg siyah hagen kum alıp, birkaç kök bakımı kolay olan bitkiler ekip, ve kırmızı renk güzel bir betta balığı alırsanız kızınız çok sevinecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bigmanÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 271
bigmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2010 14:24

Durumunuza çok üzüldüm şimdi yapılması gerekenleri sıralıyayım.

1:Suyu tamamen boşaltın.Kumu(dipteki renkli taşları)çıkarın.
Çünkü akvaryumcudan aldığınız suyu akvaryuma boşaltmamanız,balığı kepçe vasıtasıyla yeni akvaryuma koyduktan sonra poşetteki suyu dökmeliydiniz.
 
2:Kum olarak hagen siyah,lav kırığı gibi kumlardan alın ve yeniden yıkayıp akvaryuma koyun.
(30x15x4=1800:1000:2 kg kum almanız gerekir(4 cm yükseklik için)
 
3:filtreyi,ısıtıcıyı,termometreyi yerleştirin ve akvaryumun 3/1'ini en az 48 saat ağzı açık bir bidonda,kovada vs. dinlenmiş su ile kumun üzerine bir tabak vasıtası ile doldurun.
 
4:Anubias,java moss,saz,su mercimeği,gül,zeytin,çınar gibi canlı bitkilerden toplamda 9 adet olacak şekilde alınız.(Gerekli bitki miktarının hesaplanması:boy 30x en 15:50:9 adet almanız gerekir.)java moss,anubias bitkilerinden aldıysanız bunu akvaryumcudan alacağınız mangrow,hindistan cevizi mağrası,taş vs. dekorasyon malzemelerine misina yardımı ile bağlayınız. Ve bitkileri hoşunuza gittiği gibi bir şekilde dikiniz.
 
5:Akvaryumun geri kalanınıda en az 48 saat ağzı açık bir bidonda,kovada vs. dinlenmiş su ile doldurunuz.bir hafta kadar aydınlatmayı,filtreyi,ısıtıcıyı çalıştırınız(Geceleri hepsini kapatabilirsiniz).
Ve içinde [1 adet olmak şartı ile (sadece beta için)] beta,kiraz,amano,vb. karides çeşitleri,nerite,zeytin vb. salyangozlar hangisini isterseniz koyunuz.Ve günde 2 öğün yemleme yaparak akvaryumun keyfini çıkarabilirsiniz.
 
NOT:Balığı,karidesi,salyangozu aldıktan sonra poşeti akvaryuma koyunuz(yüzecek şekilde).Yarım saatlik süre zarfı içerisinde örneğin 10 dk. bir akvaryum suyundan poşetteki su miktarının yarısı kadar su ekleyiniz.yarım saat sonra balığı bir kepçe vasıtasıyla akvaryuma salınız ve poşeti içindeki su ile atmayı unutmayınız.
 
DİPNOT:Balık,bitki,mangrow kökü vb. şeyleri almadan önce
Resimlerine ve adlarına bakınız ki sonradan kazıklanmayınız.
İyi günler,saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

suat_onlineÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 118
suat_onlineÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2010 14:46
Özkan bey Geçmiş olsun üzüldüm.
Yeriniz başakşehire yakınsa 2-3 haftalık cichlid ve vatoz hediye edebilirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cysteinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 179
cysteinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2010 14:55
Özkan Bey,

Durumunuz gerçekten de çok üzücü. İnsanın evladının üzüldüğünü görmesi yeterince büyük bir sıkıntı iken bir de ölen bir canlının yaşamından sizi sorumlu tutması hayal bile edilemez bir şey.

Benim size öncelikli tek bir tavsiyem var; yanlış hesaplamadıysam aldığınız akvaryum 9 litre gibi bir hacme sahip. Dekor vb. malzemeleri de düşününce reel hacim 9 litreden de az. Bu hacimde su değerlerini stabil tutabilmeniz bence imkansız. 

Çok kişinin zihninde yer etmiş yanlış bir kanı; küçük hacimli akvaryumun bakımı kolay büyük hacimli akvaryumun bakımı zordur! 

Hacim ne kadar büyük ise o kadar rahat olursunuz. Size önerim o tankla bu işe devam etmeyin. Yeriniz var ise 100 litrenin altına düşmeyecek şekilde bir tank ile yeniden yola çıkınız. Bu yeni yolculuğunuzda foruma danışmadan hiç bir adım atmayınız ve bol bol araştırma yapınız, örneğin besleyeceğiniz türleri tespit edin öncelikle. Eğer yanlış anlamadı isek lepistes, melek ve pengasusu o hacme koymuşsunuz, bu türler ne bir arada ne de o hacimde mutlu olur. O yüzden sitedeki türleri inceleyerek önce besleyeceğiniz türlerde karar kılın, sonrası zaten kolay göreceksiniz.

Bu işi layıkı ile yapmadan yarı yolda bırakmanız da pek olası değil bence. Kızınızın hayal kırıklığını gidermeniz en doğrusu olur kanımca.

Saygılarımla..


Özelden yazdığınız mesaja verdiğim cevabı buraya da ekliyorum. Önerilerimde hata var ise üstadlar tarafından düzeltilme şansı olur;

Özkan Bey,

İlginiz için teşekkür ederim. Ne yazık ki mesajımız özünü size aktaramamışım. Ben size o akvaryumu unutmanızı tavsiye etmek istedim. O akvaryumla bu iş olmaz. Ne yazık ki akvaryumcu size yanlış bilgi vermiş. Çöp balıkları dediğiniz tür sanırım Corydoras muhtemelen de komandodur (büyük ihtimalle şu tür http://www.akvaryum.com/corydoras_paleatus_(komando_cory)_tatlisur_58_181.asp ). Bu tür sandığınız kadar sert değildir. Hassas bir balıktır. Çok geçmeden onları da kaybedebilirsiniz. Eğer ille de bu akvaryum diyorsanız. Lav taşı veya aquaclay zemine gerçek bitkiler ekin ve şu balığı tek başına besleyin http://www.akvaryum.com/balik.asp?alt_kat=279&id=6

Son tahlilde size önerim tecrübe edinirken küçük hacimli bir akvaryum size beladan başka bir şey getirmez, o akvaryumu unutup yeni bir akvaryum alın.

Saygılarımla..
cystein2010-10-14 22:04:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir