Yeni akvaryumum ile ilgili tavsiyeler


ThailanoÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 2
ThailanoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2013 14:21
Merhaba arkadaşlar, 
Elimde 1 hafta önce hediye olarak gelmiş 20lt'lik ufak bir akvaryum var. Üst kat komuşumuzda da akvaryum olduğundan ondan yardım alim dedim, oda kendisinde hazırda bulunan dinlenmiş su ile doldurup gene kendine ait 18 adet lepistes ile geri verdi. Tabi bende bir heyecan bir neşe, hemen gidip canlı bitki falan aldım. Yaptığım şeylerin en başından beri yanlış olduğunu daha sonra internette okuduklarımdan sonra anladım. Tabana güzel gözükmesi açısından beyaz çakıl kırığı dedikleri malzemeden koydum, Canlı bitki olarak elodea ve adını bilmediğim internettede resmine hiç raslamadığım, kırmızı gövdeli ve yeşil-kırmızı yapraklı bir bitki aldım. Bitkileri ve taban malzemesini alırken 4 adette farklı tür lepistes(sarı snakeskin) almış bulundum. (Çakılları içeri koymadan önce yıkamayı akıl etmişim iyiki yoksa bembeyaz bir akvaryum suyu ve ölü balıklarla kalabilirdim sanırım.) Akvaryum hediye olduğundan boyutunu ben belirlemedim, 40x20x25 boyutlarında bir akvaryum. Yem olarak pul yem veriyorum şuan ve birde çok ufak tanecikli kahverengi tropikal balık yemi yazan bir yem daha var bu ikisini dönüşümlü olarak veriyorum. Isıtıcım var iç filtrem var. 10wattlık bir ampulum var. Okuduğum şeylere göre günde 16 saatten fazla açık kalmaması lazım diyorlar, bende geceleri kapatıyorum. Akvaryum çok ışık alan bir yerde değil. 
Yaptığım yanlışlar olduğunun farkındayım bu akvaryum bariz şekilde benim amatörlüğüm ve cahilliğime denk geldi. 1 haftada o kadar çok kaynak okudumki anlatamam  1 haftada hiç büyük balık kaybetmedim fakat yeni doğan 6 yavrumu anneleri yemişler maalesef  Doğumdan önce hamileleri akvaryumun içine koyduğum bir plaka ile ayırdığım halde, sabah kalktığımda anneler yavruları yemişti. 
Sizin bana önerileriniz bu durumda ne olur? Herhangi bir hastalık durumu yok. Akvaryumu sıfırlamamı tavsiye eder misiniz? Yoksa bu şekilde devam etse de sorun olmaz mı ? Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler
Buda adını bilmediğim bitki, bilen varsa yazarsa sevinirim;

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MCorbaciÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2011
İl: Karabük
Mesaj: 199
MCorbaciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2013 03:06
Öncelikle akvaryum hacminiz elinizdeki balık sayısı için biraz az, canlı doğuran tanklarına 1 erkek 3 dişi oranında olacak şekilde 4 balıkla başlamak bile yeterli, ayda bir dişi lepisteslerin doğum yaptığı düşünülürse 3-4 ay yeni akvaryum almanız bile gerekebilir, benim tavsiyem komşunuzdan rica edip balıkları 1 haftalığına ona vermeniz daha sonra maddi durumunuzun el verdiği şekilde tabana bitki kumu kullanarak (aquaclay önerebilirim 2,5 litre yatecektir) eledoa, saz, tilki kuyruğu vs. bitkilerle donatabilirsiniz, küçük bir java moss öbeği alarak taşa veya zemine tutturursanız yavrular bunların arasına saklanabilecektir, sıvı gübre olarakta ilk başlarda deep floramini öneririm, co2 ve t5 aydınlatma tavsiyesi yapma gereksinimi hissetmedim, ancak ışık olarak philips tornado tasarruflu ampullerini kullanabilirsiniz aydınlatmayı 12 saatten fazla yapmayın yosun problemiyle baş etmeniz zor olabilir 10 saat idealdir ve 5 saat açık 3 saat kapalı sonra 5 saat açık şeklinde kullanabilirsiniz, 20 litrelik akvaryumunuz için 7w olanı ilk etapta iş görecektir, hobiye yeni başladığınızı varsayarak bu tavsiyelerde bulunuyorum, zaten biraz zaman sonra sizde akvaryumunuzu büyütmek isteyeceksiniz sanıyorum :)

**Ayrıca söylediğin bitki anladığım kadarıyla ludwigia repens, türkçe adıyla gül sanırım.
zangef922013-10-10 03:07:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir