Yeni başlangıç için önerileriniz.


VOLKANAYAZÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
Mesaj: 2049
VOLKANAYAZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2009 10:01
Özgür bey forumlar soruların ve sorunların yanıt bulması, çözülmesi için var. Bizde bu forumda yer alıyorsak zaten isteğimiz ve amacımızda budur.
 
Tetranın ürününü şahsen kullanmazdım. Daha doğrusu acil durumlar dışında, suya hiçbir şekilde ek bir düzenleyici ilave etmezdim. Biyolojik dengeyi kendi sistemlerimiz içerisinde sağlayıp, uygun değerleri elde ettikten sonra bunlara bence gerek yok. Zaten edemiyorsak o sistem de bir hata var demektir. Yine kendi düşüncem bu tür ürünler sisteme kattıkları artı yönler kadarda, eksi yönleri ile sistemden birşeyler alıp götürüyorlar.
 
Tecrubeli bir hobici ile yola başlamak en güzeli. En azından sorunsuz bir kurulum elde etmiş olur, bunun akabinde de sıkıntısız bir gelişme dönemi yaşarsınız.
 
10 dakika içerisinde 3 adet power compact ı, duya takma aşamasında  kırabilen biri olarak nedense aklıma ilk o geldi Tebessüm
 
Fijiler konusunda ise, zaten sistem yeni kurulacağından, İstanbuldan kargo ile temin edebilirsiniz. Kayaların yolda bakteri ve canlılık açısından zarar görmesi çok fazla negatif bir yön teşkil etmez. Zaten cycle dönemi bekleme ile geçeceğinden, kaybettiklerini bu süre zarfında tekrar kazanacaklardır. Güzel bir kargolama ile sıkıntı yaşamazsınız.
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aaksuÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 260
aaksuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2009 16:38
Volkan Abi'nin dedikleri doğru. Sistemdeki biyolojik denge sağlanamıyorsa, zaten ters giden durumları söz konusudur. Aslında düzenli su değişimleriyle böyle sorun pekte yaşanmaz. Ama unutmayın ki ekleyeceğiniz suyun değerleri, akvaryumdaki ile aynı olsun. Kötü su değerlerine nazaran değer dalgalanmaları canlılar için daha zararlı olacaktır. Konuyu baştan beri okuyorum. Zaten forumda da uzman kvartistsiniz. Olaylara yaklaşımınız gerçekten bir uzman gibi. İnşallah sürekli böyle devam edersiniz. Bu konuda tebrik ediyorum sizi. Tekrar hayırlı olsun. Kolay gelsin. Tanganyika konusunda aklımıza takılan olursa sorarız bu arada :D .
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

koyuÇevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 386
koyuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2009 23:17

Volkan Bey, nitrat minus şutu yedi :) Çok haklısınız. Eğer, düzgün bir biçimde yapacak olursam bu işi, nitrat sıkıntım olmayacak ya da kolayca aşılacaktır. Özellikle, ilk dönemler zorlu geçeceğe benzer. Ümitsizliğe kapılmadan, yolumdan ayrılmamam gerekiyor. Bu yolda desteğinize hep ihtiyacım olacak.

Fiji kayalarında kesin karar kıldım. Lakin, almam gereken miktar konusunda biraz kafam karışık; 7 litreye 1,5 kilo hesabıyla mı koymalıyım sizce ?
 
Bu arada, red sea max hususunda daha değişik bir gelişme var. Ödeme seçeneğinin farklı olduğu bir yer daha buldum. Lakin, o yeri seçersem (ki benim avantajıma olacak) 20-30 gün daha beklemem gerekebilir :) Bakalım bu hususta da hayırlısı... Okumak için biraz daha zaman yaratmış da olur bana.
 
Abdullah Bey; Volkan Bey ve sizin vermiş olduğunuz değerli bilgiler ve destek sayesinde gönül rahatlığı ile giriyorum bu yola. Biliyorum ki, başım sıkıştığında ya da anlayamadığım bir husus olduğunda yardım edecek üstatlar var. Sağolasınız...
 
Uzmanlık hususuna gelince. Aslında bu ünvan işine çok da önem veren biri değilim. Site yönetimi takdir etmiş, lutfetmiş, vermiş. Ne mutlu bana, sağolsunlar. Hobici arkadaşlarım, değer verdiğim hobidaşlarımın gözüyle nasıl görünüyor olduğum, çok daha önemli benim için. Şöyle ki; bilgimi saklamadan, kolaylıkları ve tecrübelerimi paylaşmadan bir hiç olurum. Önemli olanın, ne kadar bildiğin değil ne kadarını paylaştığın olduğunu düşünüyorum. Umarım, böylece devam eder.
 
Tanganyika, ayrı bir aşk benim için. Büyük tankımı denize çevirebilseydim bile, muhakkak yeni bir tankla devam ederdim. Bilgime gelince, gölde kum tanesi işte. Bu bilgimle size yardım edebilirsem, ne mutlu bana.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VOLKANAYAZÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
Mesaj: 2049
VOLKANAYAZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2009 09:20

Kaya konusunda 7 / 1,5 kg oranı bence sisteme bağlı ve abartılmış bir rakam. Zaten fijiler, normal canlı kaylara oranla, kapladığı alana oranla daha hafif.

Bırda sizin görsel tercihlerinizde devreye giriyor. Kimi bol kayalı, kimide sade bir akvaryum ister. Bence 10 kg yeterli.
 
20 - 30 gün çok uzun bir süre değil. Sizinde belirttiğiniz gibi, ön bilgi açısından, bu zamanı lehinize çevirebilirsiniz.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aaksuÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 260
aaksuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2009 20:20
Kaya işi zevke kalmıştır aslında. Mesela ben bol kayalı akvaryumları severim. Fiji kayaları diğer canlı kayalara göre daha pahalıdır. Bütçenizi planlayıp başlamakta size yararlı olacaktır. Birde hangi canlıları beslemeye karar verip ona göre başlarsanız oda yararlı olacaktır. Sistemi yavaş yavaş topluyorsunuz sanırım. Tam toplamadan başlamanızı pek önermem. Çünkü kurulu sisteme müdahele gerçekten çok zor oluyor. Siz ve başkasına yardım etmek(daha doğrusu edebilmek) gerçekten bize de büyük zevk veriyor. Eğerki yardımcı olabiliyorsak ne mutlu bize. Sizinde dediğiniz gibi bildiğimiz şeyi içimizde tuttuğumuzda kimseye faydası yok. Sağlıklı canlılar diler mütevazi tavrınızı ve konuşmalarınızdan dolayı sizi tebrik ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VOLKANAYAZÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
Mesaj: 2049
VOLKANAYAZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2009 21:13
Abdullah işte bundan dolayı Red Sea Max lar güzel alternatif. Sistem herşeyi düşünülerek hazırlanmış. Yani Özgür Bey sadece su ve canlı kaya ekliyecek. Kum, tuz, katkı, test hepsi sistemin içinde geliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

07es26Çevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 371
07es26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2009 01:28
Selamlar,
RSM ve buna benzer tümleşik sistemler başlangıç için güzel ancak gerçek bir akvarist adayı iseniz ve hobiyi hakkıyla yapmak istiyorsanız, bence hazır sistem yanlış olacaktır. Niye derseniz de bu tanklar gelişmeye çokta açık değiller. Örneğin aydınlatmayı değiştirmek istediğinizde kapakta ciddi bir mod çalışmanız yapması gerekecektir. Şahsen kullanmadım, okuduklarıma ve gördüklerime dayanarak yazıyorum, PS kısmı konusunda bir çok sorun var. Ancak hazır sistem yerine kendiniz bir tank yaparsanız/yaptırırsanız, düzgün ve planlı bir tasarımla, hem gelişmeye açık hem de ihtiyaçlarınızı daha rahat karşılayacak bir sisteminiz olur. Dediğim gibi kullanmadım ama almaya heves ettiğimde bir miktar araştırma yaptım, aklımda kalan çekincelerim bu yönde, amacım kesinlikle ahkam kesmek değil.

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VOLKANAYAZÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
Mesaj: 2049
VOLKANAYAZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2009 09:48

Kerem Bey,

Cümleleriniz güzel fakat akvaristlikle, Red Sea Max ilişkisini çözümleyemedim? Tebessüm
 
Gelişmeye açık değil demişsiniz, zaten zor mercanlar beslenmeyecekse geliştirmeye gerek duyulmayan bir sistem. Ps, sistem çok zorlanmazsa gayet başarılı. Bizdeki yanlış burda zaten. 130 lt ye 10 tane balık koyuyorlar, arkasından ps işe yaramaz diye yorum yapıyorlar.
 
Deniz akvaryumuna geçen yeni bir hobici, kendi bir sitem kurmaya kalkıştığında mutlaka eksikler ve yanlış kurulum hataları yüzünden, problem yaşıyor. Bu problem sistemlein bozulup, yeniden kurulmasına kadar gidiyor. RSM nin rahatlığı burda, herşey test edilmiş, denenmiş ve ticari amaçla piyasaya sunulmuş.
 
Eksik yönleri yok değil ama her sene ödül almayı becerebilen bu sistemi, çokta kötümsemiyelim. Tebessüm
 
Saygılar
VOLKANJXL2009-02-13 10:24:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

koyuÇevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 386
koyuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2009 10:21
Merhabalar;
 
Olumlu ya da olumsuz fikirler benim için çok değerli. Sonuçta yeni başladığım için siz değerli akvaristlerin her türlü yorumları; benim önümü açmaya ve ilerde yaşayabileceğim sıkıntıları şimdiden görebilmeme yardımcı oluyor.
 
Kerem Bey yorumunuz için teşekkür ederim. RSM'nin ileri düzey reef yapmayı düşünen birisi için bazı konularda kısıtlayıcı olduğu, sizin de belirttiğiniz üzere aşikar. Lakin Volkan Bey'in de belirttiği üzere, hem komple set olması, hem de deniz akvaryumuna başlangıçta işe yarayacak bir akvaryum olması dolayısı ile seçimim RSM oldu. Amacım, RSM ile; sistemi zorlamadan, canlı yükünü abartmadan, deniz işini öğrenmeye başlamak. Umarım, başarılı olurum.
 
Asıl yola çıkış amacım ilk yazımdan da anlaşılacağı üzere; büyük tankımı deniz akvaryumuna çevirmekti. Aslına bakacak olursanız, büyük tankımı yaptırırken üretici firma ile görüşmelerimde; ileride deniz akvaryumuna geçebileceğim bir sistemin hazırlanmasını da istemiştim. Ne kadar, işe yarayacağınını umarım ileride göreceğiz. Lakin, şu anki maddi durumum el vermediği için ve akvaryum yaptırmaya ve malzeme toplamaya çok da vaktim olmadığı için RSM almakta karar kıldım.
 
Şu an için, zaten bekleme sürecindeyim. Deniz kimyası, bakımı ve canlılar hakkında vakit buldukça argüman okumaya çalışıyorum. Tecrübe olmasa da, en azından kulak dolgunluğu olacaktır.
 
Canlılar hususunda da; henüz bir karar vermiş değilim. Yeni kurulmuş ve hacmi küçük olan bir tankta bakabileceğim balıklar üzerinde yoğunlaştım. Sanırım; 3-4 balık eklersem hem göz zevkimi hem de sistemi zorlamamış olurum. Mercanlara gelince; onlara zaten baya bi yolum var görünüyor. En azından sistem tam olarak oturuncaya kadar.
 
Hepinize saygılar, selamlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

07es26Çevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 371
07es26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2009 13:59
Selamlar;
söylediğim gibi amacım kesinlikle ahkam kesmek veya birşeyi kötülemek değil. Kendi çapımda yaptığım araştırmalardan edindiğim genel kanıyı paylaşmak istedim.

Sistemin kapasitesine ve bakıma sadık kalındığı sürece, insanlar 20lt de bile resif kuruyorlar. Tabiki hadi bir bardak suda resif kuralım demeye çalışmıyorum. Herşeyin başı sabır, bilgi ve tecrübelerden ders çıkarmayı becerebilmek ise artılarımız olur. Ben aç gözlü hobici mantığıyla düşündüğüm için RSMnin yeteri gelmeyeceğini düşündüm, hadi şunuda ekleyeyim, buda varmış derken tank patlama noktasına geliyor. Ama yazarken Özgür beyin hobideki deneyimini ve büyük tankını dönüştürme hedefini atlamışım. Neyse yine fazla uzattım. Herkese selamlar, sevgiler, saygılar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VOLKANAYAZÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
Mesaj: 2049
VOLKANAYAZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2009 14:14
Kerem Bey,
 
Bakın lütfen yanlış anlaşılma olmasın. Ben ahkam kestiğinizi falan düşünmedim. Biz burda doğruyu bulmaya çalışıyoruz. Herkez, kurallar dahilinde istediğini söylemekte özgür. Zaten aksi bir durum olsaydı, burası amacını yitirirdi.
 
Ne güzel düşüncelerinizi paylaşmışsınız. Bende bilmediğim şeyleri bu cümleler sayesinde öğrenmeye çalışıyorum. Benimde yanıldığım/yanılacağım noktalar vardır veya olucaktır.
 
Örneğin Kadir Bey in RSM akvaryumu. Bir göz gezdirin isterseniz.
 
Saygılar
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

07es26Çevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 371
07es26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2009 15:06
Selamlar;
Volkan Bey rahat olun herhangi bir yanlış anlaşılma yok, adı üzerinde burası forum, birşeyleri tartışacağız ki yanlışımızı görelim, amacımız belli, yeni şeyler öğrenmek, bildiklerimizi paylaşmak. Neyse konuyu dağıtmayayım.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir