Yeni discus akvaryumum


iatalayÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 37
iatalayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2012 09:12
Merhaba,
1 hafta önce evime akvaryum aldım ve discus beslemek istiyorum. İlk amacım yavru alıp yetiştirebildiğimi görebilmek. Sonrasında imkanım olursa üretimi düşüne bilirim. 1 aydan fazladır da araştırma yapıyorum discuslar hakkında. akvaryum ölçüleri ve malzemeler;
-- 120x60x60 + 90x50x40 sump (overflow). toplamdaki net hacim yaklaşık 450lt
-- sump malzemeleri; mavi sünger, elyaf, bioball, zeolit, sera siporax
-- ehiem 3000 kafa motoru
-- jager 300W ısıtıcı
-- dekor; mopani kökü ve köke sarılı 2 adet anubias nana. (Kum yok!)
-- kullanmayı düşündüğüm yemler; tetra bits, jbl novobits, açılmış kabuksuz artemia, tropical d-allio plus granulat sarımsaklı, canlı su piresi

Temmuz ilk hafta tatile gideceğim ve tatil dönüşü yerli bir üreticiden discus almayı planlıyorum. Yaklaşık 1 ay süre var.

Bu süre zarfında akvaryum suyunun oturması ve bakteri oluşumu için ne yapabilirim?
Sizce bu akvaryuma 6-7 cm kaç adet discus koymak uygun olur?
Sadece tek ırk mı olmasını tavsiye edersiniz yoksa mesela sun merah ve red map bir arada koyabilir miyim?
Sizin başka tavsiyeniz de olursa dinlemekten mutluluk duyarım
Çok teşekkürler şimdiden.

iatalay2012-06-17 09:13:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ayhan BORANÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 85
Ayhan BORANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2012 17:02
Öncelikle hayırlı olsun bu hobiye yeni bir discus severin katılması çok mutluluk verici.İlk olarak akvaryum ile ilgili sorduğunuz sorulara cevap vermek isterim.Birincisi discus fazla akıntıyı seven bir balık değildir eğer akvaryumunda sump sisteminden dolayı çok akıntı olursa sumpın içe veriş hortumuna bir pvc boru ile şelale filtreye benzer bir sistem yapmanızı tavsiye ederim ayrıca DIŞ uv filtreyi öneririm sistem bir kez düzgün yapılırsa ,bir çok hobicinin bildiğinin aksine discus çok kolay bir balıktır.
İkincisi bakterinin yaşamadığı bir akvaryumda hiç bir balık yaşıyamaz sisteminize bakteri kültürü ekmelisin bu konudaki tavsiyem de bazı akvaryumcuların sattığı MİCROBE-LİFT'in THERAPTı veya SPETİAL BLENDi bu iki bakteri kültüründen birini hatta daha iyisi benim üretimhanemde yaptığım gibi ikisini peş peşe kullanmanızı tavsiye edrim bu sayede akvaryumunuza bakteri kültürlerini vermiş olursunuz.

Diğer bir konu akvaryumda kum olmayacak demişsiniz siz şu anda üretim planlamıyorsunuz bir çok discuscu üretim planlamadığı halde akvaryumuna kum koymaz bence bu çok yanlışdır çünkü kum bakterilerin tutunabilmesi için yüzey alanı oluşturur ancak ince taneli kum discusa zarar verebilir bunun nedeni discus yavaş yüzen ve yemi genelde tabandan yediği için yem ile birlikte ince taneli kumuda yiyebilir. Bizim kum koymamamızın nedeni discusun sık sık ve az yemlenmesi gerektiğinden akvaryumun tabanında çok yem artığı birikiyor ve biz hergün dip çekimi yapıyoruz dolayısıyla işimiz kolaylaşsın diye kum koymuyoruz ancak karar sizin.

Yem konusuna gelince atemia vermeniz gereksiz istediğiniz 6-7 cm balıklara artemia vermek gereksizdir artemia balık mukoza yedikten sonra yani yumurtalardan çıktıktan hemen hemen 1 hafta sonra verilir ve bir süre sonra kesilir sizin düşündüğünüz balılar 3-4 aylık olacaktır ayrıca canlı yemi de tavsiye etmiyorum illa ki balıkları yağlandırıp çabuk büyütmek istiyorum diyorsanız ev yapımı yem yani dana yüreğini söyleyebilirim ama bunun yanın da dana yüreğini de balığı yağlandırıp ömrünü kısalttığı ve döl yatağını tıkadığı için yine tavsiye etmiyorum kafanız karıştı değil mi bence bu hobide en önemli unsur sabırdır siz discusa yem konusunda çeşitlilik sağlayın düzenli su değiştirin yeter balık zaten büyüyecektir bu konuda da yazdığınız gibi tetra bits, jbl novobits tropical d-allio plus granulat sarımsaklı kullanın ve ek olarak balığın renk vermesi için de dainichi color fx tavsiye ederim bunları kullanın yeter.
Son olarak akvaryumunuz 400 lt civarında normalde 40ltye 1 balık diye hesaplanır ancak uv filtre ve suyun sirkülasyonu fazla olursa bu rakam 2 katına çıkabilir.Tür konusunda da bir çok discus türü bir arada yaşıyabilir sadece bir tane discus türünü bir arada bulundurmak zorunda değilsiniz.Ayrıca bahsettiğiniz iki tür de çok güzel balıklardır özellikle GERÇEK sun merahlar.
Şimdiden hayırlı olsun sağlıkla büyütür bakarsınız inşallah balıklarınıza.
ayhan boran2012-06-17 17:37:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iatalayÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 37
iatalayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2012 20:43
İlginiz ve verdiğiniz tavsiyeler için çok teşekkür ederim.
Daha önceden balık konusunda tecrübem olmadığı için yavaş yavaş deneyerek öğreniyorum :)
İlk sistemi çalıştırmaya başladığımda (dediğiniz gibi) akvaryum yüzeyindeki akıntının fazla olduğunu farkettim. Kafa motorunun debisini en alt seviyeye getirmeme ragmen sirkülasyon çok hızlı gibi. Discusların akıntıyı sevmediğini de okmuştum ama akıntı sadece su yüzeyinde olduğu için sıkıntı olmayacağını düşünmüştüm. Aşağıda akvaryuma inen borunun resmini ekledim. Borunun giderini uzatarak suyu aşağıya verecek şekilde 2 çıkış eklesek akıntıyı keser mi sizce?



Söylediğiniz bakteri kültürlerini araştırayım. Ne kadar erken alırsam o kadar iyi olacak :)

Aslında 50kg silis kum aldım ama akvaryuma eklemek istemedim temizliğin zor olacağından dolayı. Artık suyu da doldurduğum için en azından discus beslediğim sürece kum koymayacağım.

Artemia konusunu bilmiyordum, söylediğiniz iyi oldu :) Ancak su piresini çoğu kimse kullanıyor. Dediğiniz gibi dana yüreği ile de yem hazırlayacağım. Discus besleyen hobiciler ev yapımı bu yemi hep kullanıyor ve nasıl yapılacağını da anlatmışlar. Forumda anlatılanlara göre ben de kendi yemimi yapmaya çalışırım. Balığa renk vermesi için de önerdiğiniz dainichi yemi araştırayım.

6 ila 10 arası discus koymayı planlıyorum. Özellikle sun merah çok hoşuma gidiyor. Kesinle beslemek istediğim tür. İstanbulda üretimini yapan hobici bulabilirsem mutlaka sun merah alacağım.

Şu anda akvaryumdan sumpa su inişinde ses sorunu var. Gürültüsünü kesmek için bir öneriniz var mı? Hem suyun inmeye başladığı hemde sumpa indiği yer fazla ses çıkarıyor. Gün içinde rahatsız etmiyor ama gece olunca çok rahatsız edici oluyor. Aslında şu akvaryuma deneyimli biri el atsa iki dkda adam eder

iatalay2012-06-17 20:46:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ayhan BORANÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 85
Ayhan BORANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2012 21:57
Bahsettiğiniz gibi su yüzeyindeki akıntı balıkları çok rahatsız etmeyecektir ancak zaten gördüğüm kadarıyla içe veriş borunuz sağa doğru onun ucuna 50cm bir pvc boru takıp(soldan sağa yatay şekilde) ucunu tıkayıp üzerine 2 cm de bir delik açarsanız şelale filtre gibi yapmış olursunuz ancak söylediğim gibi bahsettiğiniz şekilde debiyi düşürdüyseniz eğer sorun olmayacaktır.Yanlız şunuda unutmayın akvaryumunuzun litresi ne ise saatte o litrenin iki üç katı su dönmeli debiyi çok düşürürseniz suyu temizlemeyebilir saatte kaç litre çevirdiğine bakınız.

Kum konusunda söylediğim gibi tercih sizin, göz zevkinize kalmış kum koymanın artılarıda var eksileri de var ama bir çok hobici sizin yaptığınız gibi yapıyor yani sorun değil.

Yeme gelince ben hiçbir yeme kötü demiyorum herkesin tecrübeleri ve bir yöntemi var ancak ben kullanmıyorum su piresini,dana yüreğine gelince eğer yapar da verirseniz yemi verdiğiniz gün muhakkak dipteki artıkları çekin ve su değişimi yapın eğer su da artık bırakırsanız suyunuzda ve camınızda küçük kurtlar oluşacaktır ve sayıları binleri buluyor durmadan çoğalıyorlar.Ben bu sebeplerden dolayı bir hobicinin evinde zevk için alıp baktığı akvaryumunda bu kadar çile çekmesin diye tavsiye etmiyorum.Ama söylediğim gibi karar sizin Size bir de önerim olacak eğer balığı hızlı büyütmek istiyorsanız sudaki oksijen mikıtarını arttırın ve bunu yaparken de seramik hava taşlarını kullanın.

Sump sistemiyle ilgili de http://www.youtube.com/watch?v=5ZqrnoiovAY bu videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

Tekrar hayırlı olsun akvaryumunuzda çok güzel olmuş ,tür konusunda da kesinlikle arkanızdayım benim bakmaktan en çok zevk aldığım balıktır sun merah.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iatalayÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 37
iatalayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2012 23:28
Sump motoru saatte en fazla 3000 en az 1500 lt su çeviriyor. En düşük seviyede çalıştırmak yetiyor o halde. En yakın zamanda pvc boru ile dediğiniz yöntemi deneyeceğim.

Zaman ayırdığınız için tekrar teşekkür ederim. Önerilerinizi mutlaka dikkate alacağım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ayhan BORANÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 85
Ayhan BORANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2012 00:35
Rica ederim yardımcı olabildiysem ne mutlu ,ne zaman istersenizde öm atabilirsin elimden geldiğince yardım etmeye hazırım.Ayrıca bu kadar güzel bir balık beslemeye karar verdiğiniz için tüm discus sevenler adına ben teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir