Yeşil Su


chkayarÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2006
İl: Eskisehir
Mesaj: 2
chkayarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2006 02:02

öncelikle herkese merhabalar. benim birkaç haftadır akvaryumumla ilgili önemli bir sorunum var.

yaklaşık 3 senedir 120 lt.lik akvaryumumda 5 adet yunus ve 3-4 adet sarı prenses besliyorum. balıkların hepsi sağlıklı. ancak son bir aydır ilginç bir sorun oluştu. akvaryumun suyu yemyeşil hale dönüşüyor. bununla ilgili bir yazınızı okudum sitede, ancak içinde teknik terimler çok fazla olduğu için uygulamaya dönük bir sonuç elde edemedim. bir miktar su değişimi yaptım sürekli olarak ancak su aynı hızla yeniden yeşile dönüşüyordu.

çözüm olması için akvaryumdaki tüm malzemeyi boşaltarak önce temizledim, sonra tuzlu ılık suda beklettim, akvaryumdaki tüm suyu boşalttım, akvaryumu tüm ayrıntılarına kadar tuzlu su ile temizledim, ısıtıcı ve hava motoru için de bu işlemleri uyguladım. yeniden su doldurdum, beklettim ve balıkları akvaryuma koydum. sonucu beklemeye başladım.

bir hafta kadar berrak bir su vardı. ancak bir haftadan sonra su önce bulanıklaşmaya sonra da yeşilleşmeye başladı. bu durum gerçekten demotive edici. şu anda akvaryumumdaki su yemyeşil ve içinde 15 cm boyundaki balıklarımı bile göremiyorum! içimden su değişimi yapmak da gelmiyor çünkü ne kadar çok su değiştirirsem biliyorum ki o kadar hızla tekrar yeşerecek su.. 

belirtmem gerekir ki: bu durumun balıklara hiçbir zararı yok, ya da eğer varsa da ben henüz rastlamadım.

sizden isteğim; lütfen bunu giderecek bir çözüm önerebilir misiniz? ilaç ya da başka birşey? akvaryumcuların da durumdan anlamaması ilginç!

lütfen cevapsız bırakmazsanız sevinirim. çünkü hemen harekete geçeceğim.

cevaplarınız ve ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

numanoglu1986Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/09/2005
İl: Izmir
Mesaj: 563
numanoglu1986Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2006 02:58

Suyu tamamen değişmekle hata etmişsiniz, kurulu bir dengeyi altüst etmiş oldunuz.  Yeşil su biraz sabırla üstesinden gelinebilen bir sorundur. Aşağıda yazacaklarımı uygularsanız sorununuzdan kurtulursunuz.

  • Akvaryumunuzun güneş ışığı almasını engelleyin ve florasanlarınızı mümkün olduğu kadar az kullanın (sadece akvaryumu izlerken mesela)
  • İç filtrenize ve varsa dış filtrenize elyaf yerleştirin.
  • Yemlemeyi mümkün olduğunca azaltın.
  • Dip çekimlerini ve haftalık düzenli su değişimlerini aksatmayın.

Bunları uygularsanız 2 hafta içerisinde akvaryumunuzdaki biyolojik döngü tekrar yerine oturacak ve bu sorundan kurtulacaksınız. Bu şekilde ben yeşil sudan kurtulmuştum.

Alttaki yazıyı da daha önceden türkçeye çevirdiğim bir makaleden aldım (http://www.akvaryum.com/makale.asp?id=21&alt_kat=733) ;

* Yeşil Su: Bu suda yüzen bir tür yosundur, çok yüksek ışık ve yüksek besin değerlerinde karşımıza çıkar. Bundan kurtulmak ve suyu eski berraklığına kavuşturmak için çeşitli ilaçlar bulunur. Suyu temizlemek için çeşitli filtrelerde mevcuttur. Ama bunlar sounun kaynağını çözmez; fazla besin. Yüksek nitrat oranına sahipseniz ve bitki büyümesi bu nitratı yokedemeyecek kadar yavaşsa yeşil su oluşabilir. Bu; yeterince hızlı büyüen bitkiniz olmamasına veya bitkilerin yeterince CO2 alamamasınada bağlanabilir. Çok yüksek nitrat seviyeleri balıklarada zararlı olduğu gibi bitki büyümesini yavaşlatır, aslında bitkilerin ihtiyaç duyduğu CO2 miktarını arttırdığı için CO2 büyümeyi engeller.

numanoglu19862006-10-7 3:2:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chkayarÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2006
İl: Eskisehir
Mesaj: 2
chkayarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2006 13:02

çok teşekkür ederim cevabınız için. ben de sizin yazınızı okudum. ve şimdi aynen dediklerinizi yapmaya başlıyorum hemen.

akvaryumumda bitki de yok ve sanırım bu nedenle yeşil su oluşumu daha da hızlandı. ışıklandırmayı ve yemelemeyi son zamanlarda biraz fazla yaptık, bunun da etkisi olmuştur belirttiğiniz gibi.

tekrar teşekkürler.

iyi günler.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BalıkkralÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 202
BalıkkralÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2006 13:09

Zeynep Hanım, Refik bey'in söylediklerine ilaveten, hergün 1/5 gibi bir oranda su değişimi/tazelemesi yaparsanız daha hızlı sonuç alırsınız. Ama bu halde bile en az 10 gün mücadele vereceksinizdir...

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir