Yine, Yeniden bitkili


YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2012 01:11
Boyut (cm): 80*42*35h
Kapasite (litre): 117 litre
Canlılar: Neocaridina denticulata sinensiz (Kiraz karides), Boraras brigittae (Mosquito Rasbora), Anentome Helena, Albino Full Red Lepistes
 
Bitkiler: Pogostemon Erectus, Hemianthus Callitrichoides Cuba, Eusteralis Stellata, Java Moss
Kullanılan katkılar: Kendi Yapımım DIY Gübreler (mikro-makro-excel)
Filtrasyon: HMF
Co2 : Tüplü Sistem, aydınlatma ile beraber çalışıyor.
Aydınlatma: 3*39 Watt T5 (1xAquastar 2xAquaFlora) (+5-3+5)
Taban: Steril Bahçe Torfu (0,2Lt), Steril Hindistan cevizi lifleri (9 Lt) Akvarkum - BK-1 (20 Lt)
Su değişimi : Haftalık %10 ila %20  
Başlığı açma amacım direkt olarak tanıtım yapmak için değil, Eski akvaryumumun kurulumunda yaptığım gibi olayın gidişatını belgelemek, bir nevi yapılan işlerin ve gelişimin olumlu yada olumsuz kaydını oluşturmak içindir.
 
Akvaryumu evin bir köşesine yerleştirdim, ilk iş HMF için camları yapıştırmak oldu; sabah ilk iş fazla silikonu temizlemek olacak.
 
 
Tabi ona görede bir sünger alınıp kesildi.
 
 
Bu süngerin arkasında çalışacak olan kafa motoru "hydor pico" umduğumdan sessiz ve ummadığım kadar küçük çıktı, kötü tarafı üzerinde cama sabitlemek için vantuz olmaması ve hatta vantuz takılabilecek bir yerinin de olmayışı. Silikon ile hava hortumu vantuzu yapıştırmak istedim ama üzerindeki plastik silikonu kabul etmedi. fakat cihaz küçük ve hafif olduğundan; hmf su çıkışında kullanacağım hortum üzerinde askıda kalmasına karar verdim. Eğer bu şekilde durması da uygun olmazsa başka birşeyler düşüneceğiz artık. Motor 270lt/s kapasitesinde güçlü olmayan birşey, zaten hmf'nin etkin olabilmesi için ancak böyle birşey lazım, hmf'yi hava motoru ile çalıştırsaydım hem süngerden geçecek suyun hesabını yapamaz, hemde vermeyi düşündüğüm co2'yi kafadan kaybederdim.
 
 
Kayalarımız ve kumumuz, kum kargodan eksik geldi, ben 40kg ısmarlamıştım fakat 30 geldi, tabi gönderende hata yok, hata kargo şirketinde, büyük ihtimalle torbanın tekini deldiler ve teslim edemediler, bana da "torbanın birisi şubede kalmış" yalanı attılar, belkide gerçektir fakat akşam teslimatında da gelmediği için pek umudum yok. yinede elimdeki miktar yeterli, ulaşmayan kısmı yedek olarak almıştım.
 
Tabana önce klasik bahçe torfundan eleyeğim az miktarda toprağı ekleyeceğim, üzerine yine bahçe torfundan az miktarda yaprak kalıntısı girecek, onun üzerine de 10 litre olarak satılan ama tahminimce 8 litre civarı olan hindistan cevizi lifleri yayılacak, sineklik uygulamasından sonra ise akvarkum'un bitki toprağı olarak sattığı ve %23 demir içerdiği yazan kumu kullanacağım. Arka camı ise araba camlarında kullanılan en koyu film ile kaplıyacağım.
 
Aslında kayalarım tuz ruhu testini geçemediler fakat yinede kullanmayı düşünüyorum, eski akvaryumumun tabanında en alt seviyede midye kırığı (onun üzerinde aquaclay) mevcuttu ve kayalarda yine tuz ruhu testini geçememişlerdi fakat bir süre sonra akvaryum içindeki yumuşatıcılar ve sertleştiriciler arasında bir denge kuruluyor. karides bakmayı düşündüğüm akvaryumda bitkiler eklendikten sonra amonyak üretecek bir kirletici unsur eklemeyi düşünüyorum, buda büyük ihtimalle birkaç lepistes yada 1e2d betta olacak. Su şartlarına dayanıklılıkları yüzünden betta olması büyük ihtimal.
 
Akvaryum dizaynı bittikten sonra bitkilerden önce halen halledemediğim ışıklandırma olayını halledeğim, büyük ihtimalle 4*39 t5 armatür olacak fakat bu armatür yanlardan taşma yapacağı için halen farklı seçenekleri araştırmaktayım.
Akvaryumda ön planda Hemianthus Callitrichoides cuba, orta/yan ve hafif arka planda parvula kullanmayı düşünüyorum, arka-dip plana su üzerinde çiçek açan fakat fazla büyük olmayan lotus türevi bir bitki (böyle birşey varsa) güzel olabilir diye düşünüyorum. arka orta plan için henüz bir bitki düşünmedim, hmf filtre üzerini ise becerebilirsem yine cuba ile kaplıyacağım.
 
Şu anda akvaryum kabak gibi duruyor :D
YBN2013-02-18 16:46:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuralcankurtÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2012
Mesaj: 32
vuralcankurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2012 12:55
Gelişmeleri bekliyoruz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2012 16:44
HMF süngeri yerleştirildi, arka cama film uygulanmaya çalışıldı (becerilemedi ama şimdilik duruyor) tabana çok az miktarda bahçe torfu, bol miktarda hindistan cevizi torfu eklendi.


Torf üzerine sineklik uygulandı,


sineklik uygulamasından sonra kafa motoru yerleştirildi, çıkışı bir hortum ile uzatılarak sol köşedeki kayanın arkasından çıkış verildi, co2 difizör, kabarcık sayacı, ısıtıcı HMF arkasına saklandı, ısıtıcı 24 dereceye ayarlandı,  kum ve kayalar yerleştirilerek su dolumuna başlandı.


Kum'u yıkamadım, hem bunun için zaman/mekan yoktu, hemde filtrasyon sonrasında akvaryumda kalan kısmın suyun yapısına katkıda bulunduğuna inanıyorum. Fakat yinede hmf gözeneklerini bu toz ile doldurmamak için ince dokulu bir bez kullandım.

Sırada armatür edinmek var.
Ek/düzenleme : hopar 90cm 4*39w T5 armatür ısmarlandı, biraz taşma yapacak ama gıcık ederse ışığın bir bölümünü aluminyum bant ile kapatırım.
 
Ek2: Bugün (pzts) pogestemon erectus ve utricularia graminifolia alıp, pogestomon'u arka plana, utri'leri de ön plana diktim. Utri'ler elime biraz arap saçı gibi ve bol miktarda sakal yosunu ile birlikte geldi, dikimde pek seyreltemedim, öbek boyutları büyük sayılır, inşallah tutar. Tutar da, yayılımı iyi olursa tek tür olarak kullanabilirim. Hemianthus cuba için niyet edip başlamıştım fakat Utri'leri bulduktan sonra kaçıramazdım, bu bitkiyi 8 yıl önce incelemiş, çok aramış ve bulamamıştım. Parvuladan ise vazgeçtim çünkü eğer utri'ler tutarsa (inşallah) aynı seviyede yer alan tüm zemin bitkilerini boğacaktır.
Akvaryumdaki bulanıklık henüz geçmedi, var olan sirkülasyon bulanıklığı gidermek için yeterli değil, farklı bir kafa motoru alıp onunla deneyeceğim.
YBN2012-09-18 22:50:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

solidwayÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 99
solidwayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2012 16:46
Takip altında:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2012 17:00
Yiğit Bey;

Biraz uzun bir ara oldu ama güzel bir tasarımla tekrardan sizi tekrardan aramızda görmek sevindirici.  Darısı sizin gibi eski bitkicilere.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cr7kaan7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2012
İl: Izmir
Mesaj: 349
cr7kaan7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2012 23:06
Özellikle armatür için merak ettiğim bir proje . Ama tabikide sonuç güzel olucak buna eminim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2012 23:38
Armatür'ün kargoya verildiği mesajı geldi, yarın elime geçer sanırım, akvaryumdaki bulanıklığı gidermek için ısmarladığım iç filtre de aynı kargo ile gelecek.
Dün elimdeki 2 litrelik yangın söndürme tüpünü boşaltıp mayalı co2 sistemi yapıp seramik difizör'e bağladım. yapacaksanız tüpü mutlaka boş bir arsada boşaltın, ben etkisini gördükten sonra evde yangın olsa önce suyla söndürmeyi tercih ederim :D
 
Armatür üzerinde 2 adet actinic blue gelecek, heryerde bitkiler için bir faydası olmadığı yazsa da, dalga boyuna bağlı olarak bu değişiklik gösterir, uygun dalga boyundaki birt mavi flo bitkilerin demir sentezini artıracaktır, uygun olmayan dalga boyundaki de algleri coşturacaktir. geldiğinde flo üzerinde bir bilgiye yada bilgiye erişebileceğim başka birşeye rastlarsam araştıracağım. ilk etapta flo artışı düşünmüyorum, 2*39 watt'lık kısmını kullansam bile yeterli geleceğini düşünüyorum.
 
Utri'leri alırken miktar konusunda biraz kazık yedim sanırım tabana bence gerektiği kadar aşılanamadı, ama dediğim gibi yıllar önce incelediğim, bulamadığım ve içimde ukde bırakmış bir bitkiydi, yinede eğer ellerinde kaldıysa biraz daha alacağım. Kısmet olursa cumartesi günü akvaryuma 100 kadar karides dahil olacak, onlar dahil olmadan su şartlarını sağlayabilmek için hummalı bir çalışma mevcut, bu çalışma büyük ihtimalle onlar dahil olduktan sonra 1 hafta daha devam edecek, sonrasında su ile ilgili müdahalelere gerek kalmayacağı düşüncesindeyim. (acele işe şeytan karışır, böyle yapmamak lazım tabiki)
 
@ Fatih bey,
Birçok hobim oldu, ama hiçbiri akvaryumun yerini tutmuyor. Vermek zorunda kaldığım bu ara süresince Türkiye'de akvaristliğin büyük ilerleme kaydettiğini, bu site, yöneticilerinin ve üyelerinin de bunda büyük katkıları olduğunu görmek sevindirici ve gurur verici.
 
Ekleme:
 
Armatür vs. geldi, hopar'ın web sitesini bulsam oradan yada oradaki iletişim bilgilerinden actinic blue'nun dalga boyunu soracağım ama bir türlü bulamadım adamların sitesini. Armatürün ayaklarını ters koyunca taşması öyle absürt durmadı.
Utri'lerin sayısını artırdım fakat bu sefer onların gelişmesini desteklemek amacıyla sudaki mikroorganizma sayısını artırmam gerekiyor, beslenme olayı diğer bitkilerden çok daha farklı. Cumartesi gelecek 100 karidesin dışkılarındaki mikro organizmalar onların gelişimine katkıda bulunacaktır, ben şimdilik bir miktar plankton eklemeyi düşünüyorum.
Akvaryum suyu halen durulmadı (fakat ciddi bir gelişme mevcut) temizlik için yüksek debili bir iç filtre koydum, 2 güne temizlemiş olur sanırım.
Utri'lerle birlikte oldukça yüklü miktarda sakal yosunu geldi, karidesler geldiğinde bir süre yemlemiyeceğim, sakal yosununa zorlıyacağım (alternatif varsa sakal yosununu yemiyorlar, ama zorda kalırlarsa tüketiyorlar.)
 
Utrilerle kontrast oluşturması için arka plana Limnophila Aromatica ve Cabomba Piauhyensis Red ekleyeceğim. HMF'nin üzerini moss mu kaplasam yoksa hemianthus cuba mı yada hiçbirşey kaplamayıp sadece önüne bitki barikatı mı yapsam karar veremedim.
 
Olaya adist ekibi gibi önce ne yapacağımı belirleyip planlayıp öyle girmem gerekiyordu ama akvaryumu oldu-bittiye getirebilmek için bu kısmı es geçmek zorunda kaldım, kısmetse birdahaki sefere diyorum. Akvaryumdaki 2. büyük hatam ise hmf için yapıştırdığım camlardaki silikonun beyaz rengi. beni fazlasıyla gıcık etti.
YBN2012-09-19 16:50:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2012 11:31
Hopar'ın mavi flo'ları hakkında hiçbir bilgiye erişemedim, kalan diğer 2 flo'dan birisi üzerinde hopar 10.000K diğeri aquastar 10.000K, hopar markalının da aquastar olduğu varsayıyorum. mavi flo'ların yerine Giesemann - Powerchrome - Aquaflora ısmarladım, hatta kargo geldi ama henüz açmadım, inşallah bir sürpriz ile karşılaşmam :D (kargodan flo ısmarlamak riskli)
 
Akvaryum su sıcaklığını 28 derecede görünce eski akvaryumdan kalan termal kontrol ünitesini çıkarıp bir bilgisayar fanına bağlayıp devreye aldım, artık akvaryum 26 derece'de sabit, akvaryum içine taktığım boyu marka gösterge ise tam olarak 1 derece yüksek gösteriyormuş onu görmüş oldum.
 
Kayaların dizaynında küçük değişiklikler yaptım, Limnophila Aromatica ve Cabomba Piauhyensis Red ısmarladım, salı günü elime geçerler, bunları arka planda kullanacağım. aldığım utri'lerin toplamda 8 porsiyon olmasıg erekiyordu fakat üzerlerindeki sakal yosunu azaldıkça aslında 3 porsiyona filan tekabül ettiğini görüyorum, herneyse önemli olan bulabilmekti diyerek kendimi avutayım :D
 
Fotoğraf çekmeye çalıştım fakat kadraja armatürün ışığı girdiğinde makine sapıtıp adam gibi çekemiyor, cep telefonum daha iyi çekiyor o derece kötü. Bir şekilde armatür kısmını karton vs. ile kapatıp çekebilirsem idare eder bir foto çekebilirim sanırım.
 
Akvaryumu low tech düşünüyorum fakat bitkilerin ihtiyaçları doğrultusunda pek olmayacak sanırım, en azından gelişme döneminde destekleyip, yayılım sonrasında desteği yavaş yavaş azaltıp sonuca bakmaya çalışacağım.
 
Ekleme:
 
Fotoğraflar gerçekten çok kötü çıkıyor,
actinic'ler varken
 
flora'lar takılıyken:
 
Suda çok az bulanıklık mevcut, bunu telafi etmek için bir kafa motoru çalışıyor, fakat maalesef fotoğraflar çok kötü çıkıyor, yani durum fotoğraflarda çıktığı gibi değil. ilerleyen zamanlarda bu fotoğraf olayına bir çözüm bulmak gerekecek.
YBN2012-09-22 02:52:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cr7kaan7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2012
İl: Izmir
Mesaj: 349
cr7kaan7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2012 15:58
Bulanıklık bi kaç güne geçicektir onu dert etmeyin. Yangın tüpü macaresınıda kazasız belasız atlatmışsınız :D Bence boş piknik tüpüne yapmak daha saglıklı ama genede tüp tüptür yani :D:D Armatür için bi yorum alabilir miyim abi öncelikle en çok merak ettigim nasıl yani verim performans olarak ?  Florsanlara gelince  actinic blue yanlış hatırlamıyorsam deniz akvaryumları için tavsiye ediliyordu canlı mercanlar için ama bitkili akvaryumlar için yararlı oldugunu 2 senelik araştırma döneminde hiç rastlamadım açıkcası yabancı kaynaklı yada yerli kaynaklı sitelerde böle bi konu geçmedi diye hatırlıyorum yararlı gibisinden . Tekrar kurulumlarını görmek güzel abi aramıza hoş geldin . Konunun takipçisiyim . :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2012 16:31
Armatür üzerinde 2 adet actinic blue geldiğinden öncelikle insanı 2 adet fluoresan masrafına daha sokuyor, 80'lik akvaryuma 90'lık armatür uyuyor, dışarıda kalan kısımlar gözü rahatsız etmiyor ama ışık şiddetinin fazla gelip gelmeyeceği konusunda çokta emin değilim.
Armatürün yanında iki adet düğmesi var, 2'li ışık gruplarını açıp kapatmaya yarıyor, balastın ne tip olduğunu bilmiyorum, yani flo'lar 2'li gruplanmış fakat bu gruptan bir tanesini söksem kalan tek yanacakmı yoksa balast aynı anda 2 tanesini yakmak üzere dizayn mı edilmiş bilmiyorum, fırsat bulursam akşama deneyeceğim.
 
Armatür çekme kalıp aluminyumdan üretimiş, bir süre sonra ısınıyor ama kaale alınacak bir ısınma değil, kalite olarak iyi birşey diyemem, orta karar, tabi bence verilen paraya kaliteli olması gerekirdi. Uygun bir aluminyum çekme profil olsa (baya baktım ama bulamadım) gerekli uzunlukta kestirilerek bu armatürler gayet rahat üretilebilir, ama anlaşılan ticari olarak ülkemizde satılabilecek birşey olmadığından uygun profil üretimi bile mevcut değil.
 
Aydınlatma performansı ve reflektörü gayet iyi, sonuçta işe yarıyor mu; evet.
parasını hak edermi; hayır.
fakat armatür zorunluluğu varsa alternatifi de yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cr7kaan7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2012
İl: Izmir
Mesaj: 349
cr7kaan7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2012 16:41


[QUOTE=YBN]Armatür üzerinde 2 adet actinic blue geldiğinden öncelikle insanı 2 adet fluoresan masrafına daha sokuyor, 80'lik akvaryuma 90'lık armatür uyuyor, dışarıda kalan kısımlar gözü rahatsız etmiyor ama ışık şiddetinin fazla gelip gelmeyeceği konusunda çokta emin değilim.
Armatürün yanında iki adet düğmesi var, 2'li ışık gruplarını açıp kapatmaya yarıyor, balastın ne tip olduğunu bilmiyorum, yani flo'lar 2'li gruplanmış fakat bu gruptan bir tanesini söksem kalan tek yanacakmı yoksa balast aynı anda 2 tanesini yakmak üzere dizayn mı edilmiş bilmiyorum, fırsat bulursam akşama deneyeceğim.
 
Armatür çekme kalıp aluminyumdan üretimiş, bir süre sonra ısınıyor ama kaale alınacak bir ısınma değil, kalite olarak iyi birşey diyemem, orta karar, tabi bence verilen paraya kaliteli olması gerekirdi. Uygun bir aluminyum çekme profil olsa (baya baktım ama bulamadım) gerekli uzunlukta kestirilerek bu armatürler gayet rahat üretilebilir, ama anlaşılan ticari olarak ülkemizde satılabilecek birşey olmadığından uygun profil üretimi bile mevcut değil.
 
Aydınlatma performansı ve reflektörü gayet iyi, sonuçta işe yarıyor mu; evet.
parasını hak edermi; hayır.
fakat armatür zorunluluğu varsa alternatifi de yok.
[/QUOTE]


Aslında malzeme temin edilebilse aynı paraya çok daha kalite bişi yapabiliriz ama ne yazık ki malzeme temin edilemedigi için hazır alınamya teşvik ediliyoruz :/
cr7kaan72012-09-21 16:42:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doganguneskÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 669
doganguneskÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2012 16:45
Elinize sağlık çok güzel olmuş tankınız gelişimini merakla takip edecem. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2012 22:29
Bugün akvaryuma karideslerde eklendi, salı yada perşembe gününden itibaren tank'ta kontrollü gübre uygulaması başlayacak ve arka plan bitkileri tamamlanacak.
 
Utri'lerde kayıp oldukça fazla, kaybın nedeni adaptasyon değil, utri'lerin sakal yosunu ile birlikte gelmeleri ve hernekadar mekanik temizlemeye çalışsamda kalan yosunun akvaryumdaki tozu tutarak koyu bir tabaka haline gelip içindeki utrilerin ışığını engellemesi. Tabi ciddi bir miktar kayıp mevcut fakat sağlamlar da var ve renklerini bulmaya başladılar.
Bu bitkinin rengi diğer tüm bitkilerden farklı, fazlasıyla canlı, onun yanında diğer tüm renkler sönük kalıyor.
 
Ek: Arka plan bitkilerim tamalandığında tekrar fotoğraflanacak.
YBN2012-09-22 22:30:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TahaArifÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 946
TahaArifÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2012 00:25
Yeni fotoğrafları merakla bekliyorum.Başarılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir