Yosun Sorununu Giderdim


sugusuguÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2019
İl: Çanakkale
Mesaj: 29
sugusuguÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2019 17:45
Henüz yeni başlamış olmama rağmen kısa sürede siz arkadaşlarım sayesinde birçok şey öğrendim.

Öncelikler herkese açtığım konularda yardımları ve ilgilerinden dolayı teşekkür ederim.

2 hafta kadar önce akvaryumumda yoğun bir yosunlaşma meydana gelmişti. Kokusu da ayrıca kendini belli ediyordu.

Birçok kişide olduğu için ben de kendi çözümümde gittiğim yolları buraya yazıyorum ki böyle sorunu olan arkadaşların da belki işine yarar.

Öncelikle yem vermeyi azaltarak 2 günde bir dip çekimi yaparak %25 su değişimi yaptım. Su değişimi yaparken camları sildim. İlk 3 su değişimim bir işe yaramadı.

Sorunun yemden kaynaklanmadığını düşündüm ve yeni kurmuş olmama rağmen akvaryumumu detaylıca tekrar gözden geçirmeye karar verdim.

Yeni akvaryum kuranlarda başlangıç hevesi ile konulan dekorların birçoğunun aslında ne kadar gereksiz olduğunu bu dönemde anladım.

Tabak şeklinde kilden yapılmış bir dekorun içine cam taşlar koymuştum. Aynı şekilde büyük bir midye kabuğunun içinde de benzeri cam taşlar vardı. Bu iki dekoru çıkarıp yıkamayı denediğim anda o camların arasına ve altına dolmuş pislikler ve yem artıklarının olduğunu fark ettim. Bu iki dekoru da akvaryumdan çıkardım. Aynı şekilde gereksiz yere duran midye kabukları da diplerinde bol miktarda yem artıkları barındırıyordu.

Bu şekilde akvaryumda gereksiz olan bütün dekorları çıkarıp 2 günde bir %25'den fazla olmamak şartı ile dip çekimi yaparak su değişimine devam ettim. Bu işlemi her yaptığımda camları da sadece akvaryum için kullandığım bir sünger ile iç kısımdan temizledim.

Yaklaşık 5 gün önce 4 adet salyangoz alıp akvaryumuma ekledim.

Sonuç olarak gereksiz dekorları çıkarttıktan sonraki 1 haftada yosunlaşmanın %80-90'ı kayboldu ve su bariz şekilde berraklaştı. Yaklaşık yarım saat önceki su değişimimde çok az yosunlaşma olduğunu fark ettim. Kısmetse kısa süre sonra ondan da eser kalmayacak.

Bu tür sorunu olan arkadaşlar için umarım faydası dokunur.

Beğenenler: [T]170852,leonisleo[/T][T]78942,muratdeg[/T][T]204586,Selçuks[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BerkantyagmurÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 13
BerkantyagmurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2019 04:18
Merhabalar,bende dönem dönem melek akvaryumumda yosunlaşma ile karşılaşıyorum bunu 2 neden bağlayabildim ilki 1 aydan fazla sürede su değişimi - dip çekimi yapmamak ve üzeri yosun tutabilicek dekor malzemelerinin fazla ışığa maruz kalması özellikle düz zeminler çok rahat bir şekilde yosun tutuyor buna önlem olarak süngerle cam temizlemeye ve yosunlaşmaya başlayan dekorları iyice temizleyerek geri akvaryuma yerleştirmeye başladım dönem dönem dip çekimi ve su takviyesi yapıyorum şuanda durum kontrol altında ve stabil .Salyangozu denedim 3 adet alarak başladığım ramshornlar 2 ayda sayıları 30 küsüre ulaşınca bıraktım ve akvaryumu salyangozlardan tamamen arındırmak sancılı bir süreç oldu bu yüzden tavsiye etmiyorum çünkü öğrendiğim kadarıyla balıklardan artan yem ve yosunlarla besleniyorlar ,artık ve yosun temizledikten sonra ise aynı balık benzeri bir şekilde dışkılama yapıyorlar sonucu pek verimli olmuyor bana kalırsa bu yüzden nüfuslarına dikkat etmenizi öneririm [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir