Yosunun Düşünmediğimiz Nedenleri


KAYRAÇAĞLAÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2014
İl: Kocaeli
Mesaj: 112
KAYRAÇAĞLAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2015 22:16
Sevgili arkadaşlar , yosunun çoğu kişinin üstünde durmadığı 4 farklı nedeninin paylaşıldığı güzel bir makaleyi sizinle paylaşmak istiyorum. 



Genel Olarak Yosun Problemi ve Nedenleri

 

Yosun, dengesiz su su koşullarına sahip akvaryumlarda karşımıza çıkan bir sorundur.

 

Dengesiz koşullara sebep olan nedir?

Bu No3, PO4, Co2 ve diğer makro ve mikro elementler bitkiler için büyük önem taşımaktadır. Geçmişte No3 ve Po4’ün alg oluşumuna sebep olduğuna inanılmaktaydı. Halbuki bu elementlerin aşırı dozda bulunmaları bile yosun probleminin sebebi değil aksine düşük miktarlarda bulunmaları yosuna sebebiyet verebilmektedir. Genellikle bitki besinleri ne alg oluşumuna ne de canlı ölümlerine sebep değildirler.

Soru:  Doğru oranlarda No3, Po4 ve Co2 verdiğim halde neden yosun problemleri ile karşılaşıyorum?

 

Yosun problemi başladığında genellikle birçok kişi verdiği gübrelerden kaynaklandığını düşünerek gübreleme dozajlarını ya düşürür ya da gübrelemeyi bırakır. Ama bu alglerin daha da çoğalmasına sebep olacaktır.

 

Doğru oranlarda gübreleme yapılan bir akvaryumda alg oluşumuna asıl sebep olan etkenleri şöyle sıralayabiliriz;

1- Düşük oksijen

2- Yetersiz su sirkülasyonu

3- Organik yük

4- Bakteri döngüsünün oturmamış olması

Düşük oksijen seviyesi (O2)

Fazla canlı sayısı (fazla stok), yüksek sıcaklık seviyeleri, kirli filtreler, aşırı yemleme ve zayıf yüzey dalgalanması düşük oksijen seviyelerine sebep olan etmenlerdir.

Yetersiz su sirkülasyonu

Yetersiz su sirkülasyonu yetersiz besin taşınması neden olabilir. Hatta No3, Po4, Co2 ve diğer elementler suda yeteri miktarda bulunsa dahi bitkiler bu düşük sirkülasyonlu tankta gerekli besine ulaşamayabilir. Bu yüzden kaliteli ve yeterli su debisine sahip filtreler/motorlar kullanılmalıdır. Dış filtre hortumlarını ve motor pervanelerini temiz tutun.

Organik yükü önlemelisiniz. Çürüyen bitki yaprakları ve tüketilmeyen yem kalıntıları organik yüke sebeptir. Bunlardan kurtulmak için tankınızda kesinlikle karides ve salyangoz bulundurun. Çürüyen yaprakları salyangoz ve karidesler tüketecektir.  Kısa sürede tüketilecek miktarlarda yemleme yapın ve mümkünse petri kabı kullanın.

Çürükçül bakteriler biriken organik yükü çürütmek için oksijene ihtiyaç duyarlar. Hafif bir yüzey hareketliliği ile oksijen seviyelerini stabil tutun.

Yetersiz su sirkülasyonu olan akvaryumlarda bakteri oluşumu da yetersiz kalacaktır. Döngü bakterilerinin yeterli miktarlarda bulunmaması akvaryumda amonyumun (NH4) yükselmesine sebep olacaktır. Bu da alg oluşumunu tetikleyecektir.

Yosunla savaşmak için kesinlikle NO3 ve PO4 gübrelerini azaltmayı denemeyin. Gübreleri azaltmak yosun oluşmasını daha da arttıracaktır. NO3 ve PO4 eksik ise eğer ekleme yapın.

Bitkisiz Akvaryumlarda

Bitkisiz akvaryumlarda yosun oluşumunun temel sebebi  yüksek organik yük ve yüksek amonyum/amonyak seviyeleridir. Fazla yemleme ve gereğinden fazla canlı bakılması su kalitesinin giderek kötüleşmesine sebep olacaktır. Haftalık su değişimleri (%25 - %50), hafif yüzey dalgalanması (O2 için), yeterli su sirkülasyonu ve  verimli çalışan filtre bir filtre yosun oluşumunu önlemek için en iyi çözümdür.

Amonyak (NH3) = 0

 Amonyum (NH4) = 0

Nitrit  (NO2)    = 0

 Nitrat(NO3)  < 30ppm

Fosfat (PO4)  < 0,5 ppm

Aydınlatma      max.  10 saat

Akvaryum evin güneş ışığı almayan yerine yerleştirilmelidir

www.karidesforum.com sitesinden alıntıdır.

KAYRAÇAĞLA2015-03-21 22:18:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

imranedisanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 519
imranedisanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2015 14:19
Bitkisiz amerikan cichlid akvaryumunda yosuna karşı vatoz etkili olabilir mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hobihanem48Çevrim Dışı

Kayıt: 04/07/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1280
Hobihanem48Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2015 15:35
Etkili olur bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir