Yurt dişindan balik getirmek için gereken evrak vs


AtabayÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 144
AtabayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2010 20:20

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var:
Thailand'dan ya da yurt dışından başka bir yerden balık getirtmek izne tabidir.
Bunun için izlenecek yol aşağıdaki gibidir.


İthalat İzni
Her şeyden önce beğendiğiniz balıkları Türkiye'ye sokabilmek için İthalat izni almanız gerekiyor (1 veya 1000 balık fark etmiyor!!!). 
İzni almak için üreticiden menşei belgesi ve sağlık raporu ile beraber proforma fatura gerekiyor. 
(üreticiden üreticiye aldığınız balık sayısı ile orantılı masraf talep ediliyor)
İl Tarım'a vermeden yeminli tercümana çevirisi yaptırmalısınız (Çevirinin 180 kelimesi 10-15 tl +KDV şeklinde hesaplanıyor ve ortalama olarak toplamda 1600-1800 kelime tutuyor).

İthalat izni için her ithalat başına 60TL dosya açma bedeli ve bazı evraklar ve linkteki evraklar gerekiyor :
http://www.kkgm.gov.tr/talimat/su_ithalat.html

İthalat izni başvurunuz bir hafta içerisinde sonuca bağlanır ve kabul edilir ise 85 TL fiili ithalat izin belgesi alıyorsunuz. 
Bir kopyasını satıcıya gönderiyorsunuz, diğer bir kopyasını da gümrükte göstermek üzere kendinize saklıyorsunuz.

Tabi eğer birden fazla tedarikçinin sattığı Bettaları beğendinizse, her biri için bu işlemi tekrar etmeniz gerekiyor. 
Bu durumda ya bir üretici belirleyip, onun elinde bulunan balıklardan alacaksınız. 
Ama bazıları sadece HM, bazıları HMPK, bazıları da CT satıyor. 
Hepsini satan bir yerde istediğiniz cinsten istediğiniz renk ve formda balık bulunmayabiliyor.
Ya da en çok balık aldığınız üreticiyi, diğer üreticilerin balıklarını kendinde toplayıp, 
kendi faturasına eklemeye ikna edeceksiniz ki bu çok zor.

YUKARDAKI YAZİ FORUM ÜYESİ OLAN SAYIN ORHAN OZGER e aittir.Ben sadece bir başlik altinda tasimak istedim.Aradim baktim bu konuda bir baslik bulamadim yada ben göremedim. Temennim yurt dişindan balik getirmek isteyen arkadşlara yardimci ve yol gösterir.

CANLI, TAZE, SOĞUTULMUŞ VE DONDURULMUŞ SU ÜRÜNLERİ İTHALATINA İLİŞKİN UYGULAMA TALİMATI

 

I-Genel Hükümler

1- Bu talimat, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu, 560 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair K.H.K. , Su Ürünleri Yönetmeliği ve ilgili diğer Yönetmelikler, Tebliğler ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevlerine ilişkin 441 sayılı K.H.K. ve İthalat Rejimi Kararının Bakanlığımıza ilişkin görevlerini kapsar.

Bu talimat canlı, taze, soğutulmuş ve dondurulmuş su ürünleri ithalatında gerekli olan Kontrol Belgesi düzenlenmesi ve fiili ithalat aşamasında Bakanlığımız yetkili görevlileri tarafından gümrüklerde yapılacak kontroller ile bu işlemlerde uygulanacak usul ve esasları belirler.

2- Bu talimat kapsamında, Kontrol Belgesi düzenlenecek su ürünleri ve bunların G.T.İ.P. ’leri Ek –1’ de verilmiştir.

Canlı su ürünleri (canlı süs balıkları ve benzeri süs su ürünleri hariç) ithalatında Kontrol Belgesi düzenlenmesi işlemleri, Bakanlığımız Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Su Ürünleri Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca yürütülecektir. (05.04.2005 tarih ve 250 10 08 11 SÜH 43-02-422-008262 sayılı yazı ile bu yetki Antalya, İstanbul ve İzmir İl Müdürlüklerine devredildi.)

Canlı süs balıkları, akvaryum kaplumbağaları, akvaryum su yılanları v.b. süs su ürünleri, canlı kara salyangozu ile taze, soğutulmuş ve dondurulmuş su ürünlerine ilişkin Kontrol belgesi düzenlenmesi işlemleri ise, Bakanlığımızca yetki verilen İl Müdürlükleri tarafından yapılacaktır.

3- Türkiye ’de kayıtlı veya tescilli ve Türk bandırasını taşıyan gemilerin, Bakanlığımızdan izin alarak komşu ülkelerin karasularında o ülke yetkili birimleriyle yapılan anlaşmalar çerçevesinde yaptıkları avcılık sonucu elde edilen, 03 02 GTİP ’li ürünlerin ve 03 06, 03 07 GTİP ’li ürünlerin yalnızca canlı, taze veya soğutulmuş olanlarının Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi ’ne tabi tutulması halinde, söz konusu ürünler için kontrol belgesi düzenlenmeyecektir.

Bu hususla ilgili uygulamalarda Bakanlığımızın, 10-9-2002 tarih ve SÜHD-92-922-1-1563-024694 sayılı yazı eki olan SHBHM 2001/3 sayılı Genelgesi esas alınacaktır.

Uluslar arası sularda Türk bandırası taşıyan gemiler tarafından avlanılan canlı, taze, soğutulmuş su ürünleri Gümrük Kanunu gereğince Türk menşeli sayıldığından, bu ürünlerin yurdumuza getirilmesinde kontrol belgesi aranmayacaktır.

4- Kontrol Belgesi düzenleme yetkisi verilen Bakanlığımız İl Müdürlükleri aşağıda belirtilmiştir.

a) Canlı süs balıkları, akvaryum kaplumbağaları, akvaryum su yılanları, v.b süs su ürünleri için: Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Mersin, Samsun, Trabzon,

b) Canlı Su Ürünleri (Süs su ürünleri hariç) için: Antalya, İstanbul, İzmir

c) Canlı kara salyangozu için: Balıkesir, İzmir, Adana,

d) Canlı Kurbağa için : Adana, Balıkesir, Edirne

e) Taze, soğutulmuş ve dondurulmuş su ürünleri için: İstanbul, Ankara, Antalya, Isparta, İzmir, Mersin, Trabzon, Samsun, Artvin, Çanakkale, Adana, Edirne, Hatay, Zonguldak, Bursa, Balıkesir,Tekirdağ, Muğla

5- Canlı, taze, soğutulmuş ve dondurulmuş su ürünleri ithalatı yapabilecek Gümrük Müdürlükleri ve İthal kapıları Ek-12’ de verilmiştir.

6- Talimat kapsamındaki su ürünleri ithalatına ilişkin Kontrol Belgesi düzenleme, fiili ithalat aşamasında yapılacak kontroller ve bunlara yönelik işlemler Bakanlık İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğünde görevli, en az 4 yıllık yüksek öğrenim görmüş, denetim, su ürünleri ithalat, ihracat kontrolleri ve ilgili mevzuat konusunda Bakanlıkça hizmet içi eğitim almış elemanlarca yapılacaktır.

II - Kontrol Belgesi Onaylanması

Kontrol belgesi onaylanmasına ilişkin işlemler;

1- Canlı süs su ürünleri ile taze,soğutulmuş ve dondurulmuş su ürünlerinde 4 ncü madde ile yetki verilen İl Müdürlüklerince,

Canlı su ürünleri ise, Bakanlığımız Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Su Ürünleri Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca yürütülecektir.

2- Kontrol Belgesi onaylanması için ilgili birime başvuru bir dilekçe ile yapılacaktır. Başvuru dilekçesinde; ilgili firma gerçek veya tüzel kişiliğinin adı, imza, imza sahibinin adı ve soyadı açık olarak yazılacak, firma kaşesi ve tarih bulunacaktır.

Dilekçe ekinde, aşağıda belirtilen belgeler, Ek - 2 ‘de belirtilen doğrultuda aranacaktır.

Bu belgeler;

- Kontrol belgesi formu , (1 asıl 2 suret)

- Proforma fatura veya fatura, (1 asıl 2 suret)

- Sağlık sertifikası, (1 asıl veya örnek sağlık sertifikası)

- Orijin (menşei) belgesi, (1 asıl)

- ICCAT İstatistik veya ICCAT Re- Export Sertifikası (1 asıl) (Mavi yüzgeçli orkinos balıklarının (Thynus thunnus) ithalatında) (05.04.2005 tarih ve 250 10 08 11 SÜH 43-02-422-008262 sayılı yazı ile ilave edildi.)

- İlgili diğer belgeler * ( İmza sirküleri, CİTES belgesi, analiz raporu, ithalat dahilde işleme izin belgesi kapsamında yapılacaksa Dahilde İşleme Belgesi, Serbest Dolaşım (ATR) Belgesi, taahhütname, vb. belgeler.) *(Uygulanabildiği takdirde belgelerin aslı aranacaktır. )

2.1. Kontrol Belgesi: İthal Malların Kalite ve Sağlık Yönünden Kontrolüne ilişkin tebliğ ile her yıl yayımlanan ve 2003 yılında uygulanacak bir örneği Ek - 3 ‘de verilen matbu formdur. Kontrol Belgesi ithalatçı firma tarafından 1 asıl 2 suret olarak doldurulacaktır. Kontrol belgesinde, malın giriş gümrüğü olarak çift gümrük belirtilmiş ise (birisi kontrol belgesi düzenleyen İl Müdürlüğü olmak kaydı ile) kontrol belgesi 1 asıl 3 suret olarak doldurulacaktır. Kontrol belgesinde firma kaşesi bulunacak, firma ismi, formu imzalayan yetkilinin adı ve soyadı açık ve okunaklı olarak yazılmış olacaktır.

Aynı İthal partisinde bulunan ayrı G.T.İ.P. li ürünler için ayrı ayrı Kontrol Belgesi düzenlenecektir. Aynı G.T.İ.P. li ürünler için birleşik Kontrol Belgesi düzenlenebilecektir.

2.2. Proforma Fatura veya Fatura: Fatura; Gümrük Müsteşarlığınca yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinde tanımlanan belgedir. Proforma fatura; İhracatçı firma tarafından ithalatçı firma adına düzenlenen, ihraç edilecek malların isim, miktar, tutar gibi faturadaki asgari bilgileri içeren, firmanın ve firma adına imza atan şahsın adı olan imzalı belgedir. Proforma fatura veya faturaya Maliye Bakanlığı’nca o yıl için belirlenmiş orandaki damga pulu yapıştırılacaktır. Proforma fatura veya fatura üzerinde; faturayı kesen ihracatçı firma /kurum/kuruluşun adı, adresi, ithalatçı firma adı, adresi, ürünün adı, ürünün birimi, ürünün toplam miktarı, ürünün birim ve toplam fiyatı belirtilmiş bulunacaktır. Aynı İl Müdürlüğünde bir seferde gerçekleştirilecek ithalat işlemlerinde, birden fazla ürün olması halinde ürünler ortak olarak tek proforma fatura veya faturada belirtilebilecektir.

Proforma fatura veya fatura 1 asıl 2 suret, ortak proforma fatura veya fatura olması halinde ise her kontrol belgesine ilgili ürün işaretlenerek proforma fatura veya faturanın 3 sureti eklenecektir. Ancak orijinal proforma fatura veya faturanın bulunduğu Kontrol belgesinin numarası ve tarihi, suret kullanılanların arkasında belirtilecektir.

2.3. Sağlık Sertifikası: Sağlık sertifikası, insan tüketimine sunulacak su ürünlerinin, uygun hijyen koşullarında işlem gördüğü ve insan tüketimine uygun olduğunu gösteren ihracatçı ülke garantisi niteliğinde ve mutlaka ihracatçı ülke resmi su ürünleri otoritesi tarafından düzenlenmiş ve onaylanmış veya onaylanmamış örnek niteliğindeki belgedir.

Bu nedenle, fiili ithalat esnasında ürünle beraber gelecek olan sağlık sertifikası aslı, mutlaka ihracatçı ülke resmi su ürünleri resmi otoritesi tarafından düzenlenmiş ve onaylanmış olacak, sertifika numarası ile düzenleme tarihi bulunacaktır. Sertifikayı imzalayan resmi otorite yetkilisinin adı, soyadı ve unvanının açık olarak yazılacaktır.

Sağlık sertifikası ayrıca ithal edilecek su ürünleri için;

a) Canlı süs akvaryum su ürünleri ise, hastalıklardan ari olduğunu ve sağlıklı olduğunu gösterir belge,

b) Gıda olarak kullanılacak canlı su ürünleri,

- Yetiştiricilik yolu ile elde edilmiş ürün ise, o ürünün yetiştirildiği tesiste veya üründe OIE (Offfice İnternational Des Epizooties) standartlarına göre su ürünleri açısından “Bildirilmesi Zorunlu Hastalıklar” ve gerektiğinde Bakanlıkça belirlenecek hastalıklar bakımından bir hastalık bulunmadığını gösterir belge,

c ) Gıda olarak kullanılacak taze, soğutulmuş ve dondurulmuş ürünleri ise, bu ürünlerin uygun teknik ve hijyenik şartlarda elde edildiğini ve buna yönelik ülke mevzuatına uygun bulunduğunu gösterir belgedir.

Aynı İl Müdürlüğünde bir seferde gerçekleştirilecek ithalat işlemlerinde (aynı ithal partisinde), birden fazla ürün olması halinde ürünler ortak olarak tek sağlık sertifikasında belirtilebilecektir. Ancak orijinal sağlık sertifikasının bulunduğu Kontrol Belgesinin numarası ve tarihi, suret kullanılanların arkasında belirtilecektir.

Yetiştiricilik yolu ile elde edilen taze, soğutulmuş veya dondurulmuş su ürünleri ithalatında, ürüne ait sağlık sertifikasında, o ürünün yetiştirildiği çiftliğe ait AB normlarına uygun çiftlik kayıtlarının tutulduğu, rezidü analizlerinin yapıldığı ve uygun bulunduğu belirtilmelidir. Avcılık yoluyla elde edilen taze, soğutulmuş veya dondurulmuş su ürünleri ithalatında rezidü analizi talep edilmemektedir.

2.4. Orijin (Menşei) Belgesi: İhracatçı ülkenin ilgili resmi otoritesi tarafından düzenlenen ve ürünün menşeini gösteren belgedir. Bu belgede yer alan bilgiler, proforma fatura veya faturada belirtilen tür ismi ve miktarı ile uyumlu bulunacaktır. İthal edilecek ürünün menşei AB ise, AB serbest dolaşım belgesi (ATR belgesi) menşei belgesi yerine kullanılabilecektir. Ürünün orijin (menşei) belgesi bulunmuyorsa ve ürün AB ‘den ithal edilecek ise, AB serbest dolaşım belgesi (ATR belgesi) aranacaktır.

Orijin (menşei) belgesinin aslının kontrol belgesi aşamasında olması gerekmektedir. Ancak, aslının fiili ithalat esnasında getirileceği taahhüt edildiği takdirde fotokopisi ile işlem yapılabilir.

Aynı İl Müdürlüğünde bir seferde gerçekleştirilecek ithalat işlemlerinde (aynı ithal partisinde), birden fazla ürün olması halinde ürünler ortak olarak tek orijin belgesinde belirtilebilecektir. Ancak asıl menşei belgesinin bulunduğu Kontrol Belgesinin numarası ve tarihi, suret kullanılanların arkasında belirtilecektir.

2.5. İlgili Diğer Belgeler

Firma tarafından yapılan ilk başvuruda kontrol belgesini imzalayan yetkililerin imza sirküleri aranılacaktır.

İthal edilecek su ürünü, uluslar arası anlaşmayla (Nesli Tehlikede Olan Türlerin Ticaretine İlişkin Anlaşma- CITES) koruma altına alınmış Ek - 4 ‘de belirtilen listelerde yer alan türlerden ise, Bakanlığımız Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünce düzenlenmiş ve onaylanmış CITES İthalatçı Belgesi aranacaktır.

Kontrol belgesi müracaatında ürünün yatırım, teşvik, dahilde işleme kapsamında düzenlenen, ithal lisansı yoluyla yapılan ihracat karşılığında hak ediş olarak ithalat yapılmak istendiği ibraz edilmişse, buna yönelik olarak Dahilde İşleme Belgesi, İthal Lisansı Belgesi, vb. belgeler bulunacak ve söz konusu belgeler üzerinden kontrol belgesindeki miktarın düşümü yapılacaktır.

İthal edilen canlı, taze soğutulmuş veya dondurulmuş su ürünleri iç piyasada tüketilmeyip işlendikten sonra Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilecekse, menşei kurallarına dikkat edilmeli ve belirtilen ürünler Ek - 5’ te yer alan ülkelerden ithal edilmiş olmalıdır. Ek - 5’ de yer almayan ülkelerden ithal edildiği takdirde ithalatçı firma tarafından, ithal edilen su ürünlerinin AB ülkelerine ihraç edilmeyeceğine dair taahhütname verilmesi gerekmektedir.

3- Başvuru esnasında, kontrol belgesi ile proforma fatura veya fatura 2.1 ve 2. 2 de belirtildiği sayıda, diğer belgeler 1 asıl olarak, birer suret yeminli tercümanlık bürosu tarafından yapılmış tercümeleri ile birlikte dilekçeye eklenmiş bulunacaktır. Proforma fatura veya fatura ile taahhütnameye Damga Vergisi Kanunu Tebliği’nin belirlediği oranda damga pulu yapıştırılmış olacaktır.

4- İşlemlerde mutlaka belgelerin aslı aranacak, hiçbir şekilde fotokopi veya faks ile işlem yapılmayacaktır. Sağlık sertifikasının aslının fiili ithalat esnasında getirileceğine ve gümrükte ibraz edileceğine dair taahhütname verilecek, söz konusu belgenin onaylı olmayanı ile işlem yapılabilecektir. Belgeler üzerinde hiçbir şekilde silinti, kazıntı bulunmayacaktır.

Onaylanmış kontrol belgelerinde, firmanın talebi üzerine, ilgili belgelerle uyumlu olmak kaydıyla kontrol belgesini onaylayan İl Müdürlüğünce değişiklik yapılabilir. Bu değişiklik mutlaka ilgililerce onaylanıp, imzalanıp, tarih, kaşe ve mühür basılacaktır. Bu değişiklikler bir üst yazıyla ilgili birimlere de duyurulacaktır.

5- Su ürünleri ithalatında, her ithal partisi için ayrı kontrol belgesi düzenlenecektir.

6- Kontrol Belgesinde belirtilen ürün türü, ismi diğer belgelerde belirtilen tür ismi ile aynı olacaktır. Kontrol Belgesinde belirtilen ürün miktarı, proforma fatura veya faturada belirtilen ürün miktarı ile aynı, menşei belgesinde belirtilen ürün miktarından fazla olmayacaktır. Uygun olmayan belgelerle işlem yapılmayacaktır. Kontrol Belgesi, sağlık sertifikası, orijin belgesi ve ATR belgesinde ürünün bilimsel (Latince) adı tür bazında yazılmış olması gerekmektedir.

7- Kontrol Belgesine, verildiği yılla başlayan bir kayıt numarası ve tarih verilecek, bunlar belgenin üstüne yazılacaktır. Ayrıca, belgeyi düzenleyen Genel Müdürlük veya İl Müdürlüğünde kalacak kontrol belgesi ile firmaya verilecek kontrol belgesine hologram etiketi yapıştırılacaktır.

8- Kontrol belgesi dışındaki, ithalatta kullanılan bütün belgelere işlemi yapan kişi tarafından “İncelenmiştir” kaşesi basılacak, adı soyadı, görevi yazılacak ve imzalanacaktır.

Kontrol belgeleri ve proforma fatura veya faturalar ise İl Müdürlüklerinde, işlemi yapan eleman ve Şube Müdürü tarafından parafe edilecek, İl Müdürlüklerinde uygulanan yetki doğrultusunda İl Müdür Yardımcısı veya İl Müdürü tarafından imzalanacak, kaşe ve mühür basılacaktır.

9- Düzenlenen Kontrol Belgeleri için bir kayıt sistemi geliştirilecek, bu sistemde, Kontrol Belgesinin sayısı, tarihi, verildiği kişi ve kuruluşlar, ithalat söz konusu olan ürünün tür ve miktarı, giriş gümrüğü bilgileri ve ilgili diğer bilgiler kayıt altına alınacaktır. İthalatta herhangi bir olumsuzluk olması halinde, bu bilgiler de kayıt sisteminde yer alacak, olumsuzluklar bir sonraki kontrol belgelerinin düzenlenmesinde değerlendirilecek ve ithalat işlemlerinde dikkate alınacaktır.

Ayrıca, aynı kayıt sistemi kontrol belgesi düzenlemesinde Bakanlık yetkisinde bulunan su ürünlerinin fiili ithalatını gerçekleştiren İl Müdürlükleri tarafından da uygulanacak ithal edilen ürüne ilişkin bilgiler numune ve analiz sonuçları da dahil olmak üzere kayıt altına alınacaktır.

10- Onaylı ve hologram etiketli kontrol belgesi ile onaylı proforma faturanın asılları, bir üst yazı ile ithalatçı firma veya kişilere verilecektir. Eğer işlem fatura ile yapılmışsa onaylı fatura aslı firmaya veya kişilere verilecektir.

Bakanlığın yetkisinde bulunan su ürünlerinin ithalatında ayrıca, onaylı ancak hologram etiketi bulunmayan kontrol belgesi, proforma fatura veya fatura ile sağlık sertifikası ve tercümesinin suretini içeren bir takımı aynı üst yazı ile belirtilen giriş gümrüğünün bulunduğu İl Müdürlüğü’ne gönderilecektir. Üst yazı, resmi yazı prosedürüne uygun olacaktır.

11- Kontrol belgesinde yapılacak ve istenecek işlemler çerçevesinde aşağıda belirtilen kaşeler kullanılacaktır.

11.1. “Bu Belge Bir Defada İthal Edilecek Miktar İçin Düzenlenmiştir” kaşesi

Su ürünleri ithalatında, her ithal partisi için ayrı kontrol belgesi düzenlenecek, kontrol belgesinde belirtilen ürün türü ve miktarı proforma fatura veya faturada belirtilen ürün türü ve miktarı ile aynı olacaktır. Bu doğrultuda , Kontrol Belgesi bir defa kullanılacağı için bu belge üzerine “Bu Belge Bir Defada İthal Edilecek Miktar İçin Düzenlenmiştir.” kaşesi basılacaktır.

11.2. “Gümrük İşlemlerinde Kullanılmaz” kaşesi

Genel Müdürlük ve İl Müdürlüğünde kalacak kontrol belgesi nüshalarına kırmızı renkli olarak basılacak ve gümrük işlemleri esnasında söz konusu kaşe basılan kontrol belgeleri kullanılmayacaktır.

11.3. “Bu belge Dahilde İşleme İzin Belgesi Kapsamında Düzenlenmiştir” kaşesi

Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında düzenlenen kontrol belgelerine uygulanacaktır.

11.4. Diğer Kaşeler

Fiili ithalatta esas olmak üzere diğer kaşelere ilave olarak ürün grupları dikkate alınmak suretiyle aşağıda belirtilen kaşeler kullanılacaktır.

1- Canlı (süs balıkları dahil), taze, soğutulmuş su ürünlerinin ithalatında, organoleptik kontrolü gereklidir ifadesini taşıyan “................................ İl Müdürlüğü / Müdürlükleri tarafından muayene ve kontrol edilecektir” kaşesi,

2- Dondurulmuş ve işlenmiş su ürünlerinde üründen numune alınarak analiz yapılacağını göstermek amacıyla “................................İl Müdürlüğü / Müdürlükleri tarafından numune alınıp analiz yaptırılacaktır” kaşesi.

III- Fiili İthalat Esnasındaki Kontrol İşlemleri, Numune Alınması, Laboratuvara Gönderilmesi ve İthalatın Gerçekleşmesi

Ürünün, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu, Yönetmeliği ve AB ’nin ilgili Direktifleri gereği teknik ve hijyenik açıdan uygunluğu, kontrol belgesi düzenleyen İl Müdürlüğü veya ithalat aşamasında ürünün girdiği gümrük kapısının bulunduğu İl Müdürlüğü’nde görevli, I.6 inci maddede belirtilen denetçilerce yapılacak kontrol ve denetimlerle belirlenecektir.

Bu kontroller belgeler üzerinde yapılan kontroller ve bizzat ürünün kontrol edilmesiyle gerçekleştirilecektir.

1- Belge Kontrolü

1.1. Bakanlık yetkisinde bulunan su ürünlerinin ithalatında, kontrol belgesi, proforma fatura veya faturanın İl Müdürlüğü nüshalarının asılları, fiili ithalatı gerçekleştirecek olan İl Müdürlüğüne ulaşmadan ithalat işlemi başlatılmayacaktır.

1.2. Proforma fatura ile işlem yapılmışsa, proforma faturada belirtilen ürün türü ve miktarı ile fiili ithalat sırasında ürünle gelen asıl faturadaki ürün türü ile miktarının aynı olması gerekmektedir. Ancak, istisnai durumlarda farklı olması halinde asıl faturadaki miktar, proforma fatura ve kontrol belgesinde belirtilen miktarın üstünde olamaz.

1.3. Gümrük giriş beyannamesi, ithalatçı firma tarafından fiili ithalat sırasında mutlaka getirilecek ve beyannamedeki ürüne ilişkin bilgiler kontrol belgesindeki bilgilerle uyumlu olacaktır.

1.4. Ürünle birlikte gelen ürüne ait sağlık sertifikasının aslı, mutlaka fiili ithalat sırasında aranılacak, sertifika ve alınan numune analiz sonuçları uygun bulunduğu takdirde ithalata izin verilecek ve söz konusu belgeler ve sertifika İl Müdürlüğünde bulunan belgelere ilave edilerek dosya tamamlanacaktır. Fiili ithalatı gerçekleştirilecek olan ürün miktarı, Kontrol Belgesinde belirtilen ürün miktarından az olabilir ancak fazla olamaz. Az olması durumunda, sağlık sertifikasında belirtilen ürün miktarı asıl faturada belirtilen ürün miktarından az olmayacaktır.

2- Ürün Kontrolü

2.1. Ürünün etiket bilgileri ile kontrol belgesindeki bilgilerin kontrolü ve mukayesesi ile fiziksel ve organoleptik kontroller yapılacaktır. Ürünün bozulmuş, kokuşmuş, küflenmiş, vb. olması durumunda denetçi ürünü reddedebilir. Bu takdirde üründen numune alınmayacak, herhangi bir analiz yapılmayacak, bu durum ilgili firma yetkilisinin veya yetkili kişilerin imzası da alınarak bir tutanakla tespit edilecek ve tutanak dosyaya eklenecektir. Bozulmuş üründen numune alınmamasına ithalatçı firmanın itirazı durumunda ise numune alınarak analize tabi tutulacaktır.

2.2. Canlı, taze ve soğutulmuş su ürünlerinin ithalatında, üründen şüphelenildiğinde ve ihtiyaç duyulduğunda, dondurulmuş su ürünleri ithalatında ise üründen numune alınarak analiz yapılacaktır.

Canlı su ürünlerinin fiili ithalat kontrolleri, ürünün girdiği gümrük kapısının bulunduğu İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğünde görevli, su ürünleri ithalat ve ihracat kontrolleri ve ilgili mevzuat konusunda Bakanlıkça hizmet içi eğitim almış Veteriner Hekimler tarafından yapılacaktır. (15.12.2004 tarih ve 250 10 08 11 SÜH43-02-2410-034985 sayılı yazı ile talimatlandırıldı.)

2.3. Canlı süs balıklarının ithalatında , üründen numune alınıp analiz yapılmayacak, ancak ürünle gelen sağlık sertifikasının aslındaki bilgiler değerlendirilecektir. Süs amaçlı akvaryum kaplumbağasının ithalatında ise, fiili ithalat sırasında gelen sağlık sertifikası değerlendirilirken, ürünün salmonella ’dan ari olması dikkate alınacaktır.

2.3.1. Taze, soğutulmuş su ürünlerinin ithalatında, söz konusu ürünlerin 1380 sayılı Su Ürünleri Kanununa ilişkin 14 Kasım 2002 tarih ve 24936 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Su Ürünleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin Ek - 8 ve Ek - 9’unda belirtilen organoleptik kriterler açısından kontrolü yapılacaktır. Belirtilen kriterlere uygun bulunduğu ve insan sağlığı açısından bir sakınca bulunmadığı takdirde ürünün ithalatına izin verilecektir. Gerek duyulduğu takdirde, anılan Yönetmeliğin yukarıda belirtilen Ek ’lerinde ifade edilen diğer parametrelere yönelik analizler yaptırılacaktır.

2.3.2. Dondurulmuş su ürünlerinin ithalatında, mutlaka üründen numune alınarak ürün türüne göre, söz konusu Yönetmeliğin Ek - 7, Ek - 8 ve Ek - 9 ’unda belirtilen analizler yaptırılacaktır.

2.3.3. Dondurulmuş ve işlenmiş su ürünlerinin ithalatında, Yönetmeliğin Ek-9/B tablosunda belirtilen ağır metal analizleri, mutlaka yaptırılacak ve fiili ithalat esnasında uygun analiz sonuç raporu aranılacaktır.

3- Numune Alınması

İthal edilecek su ürünlerinde numune alınmasında, bu genelgede belirtilmeyen hususlarda, Su Ürünleri Kalite Kontrol El Kitabının IV. bölümünde yer alan “Su Ürünlerinde Numune Alınması” na ilişkin hususlar esas alınacaktır.

3.1. Numune Alma İşlemi

İthalat aşamasında, iki numune alınacaktır. Alınan numunenin birisi şahit numune olarak İl Müdürlüğünde, ürünün yapısını bozmayacak şekilde tekniğine uygun muhafaza edilecektir. Bu şahit numune, analiz sonuçları gelinceye ve gerekli işlemler tamamlanıncaya kadar bekletilecektir. İkinci numune ise etiket bilgileri silinmeyecek ve düşmeyecek şekilde numune üzerinde olarak, muayene ve analizi yapılmak üzere, uygun şartlarda ve en kısa surede ilgili Laboratuvar Müdürlüğüne gönderilecektir. Aksaklıkların doğmaması açısından numune almadan önce numuneyi alan İl Müdürlüğü denetçisi tarafından numunenin gönderileceği Laboratuvar ile koordinasyonun sağlanması yararlı olacaktır.

Alınan numuneler ürünün özelliğine göre steril numune alma kaplarına konulacak etiketlenecek, mühürlenecek, muhafaza altında ve uygun şartlarda laboratuvara götürülecek veya gönderilecektir.

3.2.  Numunenin Etiketlenmesi

Numune alma işlemi sırasında alınan numunelerle ilgili olarak Ek - 6 da bulunan Numune Alma Tutanağı iki nüsha olarak düzenlenip, biri İl Müdürlüğünde tutulacak, diğeri ithalatçı firmada bırakılacaktır.

Alınan numuneler için Ek - 7 de verilen “Numune Alma Etiketi Formu” iki nüsha olarak hazırlanacaktır. Bunlardan bir nüshası şahit numuneye bağlanacak, diğeri ise laboratuvara gönderilecek numuneye takılacaktır. Etikette firma ismi, ithalatçı firmanın bilgisi olmadan denetçi tarafından geliştirilen kod numarası verilmek suretiyle belirtilecektir. Etiket formu doldurulurken ürün hangi gruba ait ise ilgili olduğu kısım doldurulacaktır. Numune Alma Etiketine yapılması istenilen analizler belirtilecektir. Yapılacak toplam analiz miktarı da etikete yazılacaktır.

Numune, laboratuvara örneği Ek - 8 de verilen Laboratuvara Numune Gönderme ve Teslim Fişi ile birlikte resmi denetçiler tarafından götürülecek ve teslim edilecektir.

3.3. Analiz Rapor Sonuçları

Söz konusu ürünlerin analiz rapor sonuçları, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanununa ilişkin 14 Kasım 2002 tarih ve 24936 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Su Ürünleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin Ek - 7, Ek - 8 ve Ek - 9 unda belirtilen kriterlerle ürün türü ve şekline göre mukayese edilecek ve bunlarla uyumlu olacaktır.

Ürüne yönelik şahit numune de dahil bütün analiz ücretleri ithalatçı firma tarafından ödenecektir. Analiz sonuçlarının uygun olması halinde şahit numune ve laboratuvar numunesinden arta kalan kısım, talep olduğu takdirde firmaya iade edilecektir.

3.4. Analiz Sonucuna İtiraz

Analiz sonucu uygun çıkmadığı takdirde, firmaya analiz sonuçlarının uygun bulunmadığı bildirilecektir. Firmanın analiz sonucuna (kendilerine tebliğ tarihinden itibaren) 15 gün içerisinde itiraz hakkı mevcuttur. İtirazlar numuneyi alan Bakanlık İl Müdürlüğüne yapılacaktır.

İtiraz durumunda, İl Müdürlüğünde muhafaza edilen şahit numune, yetkili laboratuvar olarak kabul edilen Bakanlığın bir başka laboratuvarına gönderilecektir. Bu durumda, şahit numunede yalnızca uygun olmayan parametrelerin analizi tekrarlanacaktır.

Bu laboratuvarın analiz sonucu kesin olup, verilecek karara esas teşkil edecektir. İtiraz durumunda da şahit numunenin analiz ücreti firma tarafından ödenecektir. Şahit numunenin mührü açılmamış ve etiketi üzerinde olması gerekmektedir. Mührü açılmış ve etiketi koparılmış numuneler şahit olma özelliğini kaybederler.

3.5. Yetkili Laboratuvarlar

İthal edilecek su ürünlerinden alınan numuneler analiz için Ek - 9 da belirtilen laboratuvarlara gönderilecektir. Laboratuvar seçimi, numunenin en kısa ve en çabuk sürede gönderilmesi ve istenilen analizlerin numunenin gönderildiği laboratuvarda yapılabilmesi dikkate alınarak belirlenecektir. Burada önemli olan husus, fiili ithalat esnasında gerekli işlemi yapan İl Müdürlüğüne yakınlık ve aranılan analizin yapılabilirliğidir.

Analiz sonuçları belirtilen kriterlere uygun ve insan sağlığı açısından bir sakınca bulunmadığı takdirde, ürünün fiili ithalatının gerçekleştirilmesi amacıyla İl Müdürlüğü tarafından, ilgili Gümrük Müdürlüğüne örneği Ek - 10 da bulunan serbest bırakma yazısı yazılacaktır. Hiçbir şekilde, numune alımını müteakip gümrüğe serbest bırakma yazısı yazılmayacak, uygun analiz rapor sonucu alınmadan ürünün çekilmesine ve bu ürünün pazara sunulmasına izin verilmeyecektir.

IV. Diğer Hususlar

1- Fiili ithalat kontrollerinde, kontrol belgesinin orijinal firma nüshası ile İl Müdürlüğü nüshası karşılaştırılacak, gümrük tarafından belgelerin orijinalleri ile işlem yapılması sağlanacaktır. Fotokopi veya Noter tasdikli belgelerle işlem yapılmayacak ve yaptırılmayacaktır.

2- Kontrol belgeleri,Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında düzenlendiği takdirde, fiili ithalatta bu belgelerin asılları görüldükten sonra işlemler başlatılacaktır.

3- Eğer ithal edilen ürünün gümrük işlemleri iç gümrüklerde yapılacaksa, ürünün iç gümrüklere gümrükleme için sevk edilmesinden önce sınır girişlerinde bulunan İl Müdürlüğü veya Tahaffuzhane ve Gümrük Veteriner Müdürlüğünce, sınır illerinden iç gümrüklere gümrükleme için transit geçiş işlemlerinin yapılması sırasında;

a) Ürüne ait sağlık sertifikası ve orijin (menşei) belgesinin aslının aranması,

b) İthali söz konusu olacak ürün için ithalatçı firma adına düzenlenen kontrol belgesinin aslının aranmaksızın, belgeyi düzenleyen Bakanlık veya İl Müdürlüğünce posta ile veya acil durumlarda faks ile gönderilecek bir suretinin aranması,

c) Ürünün (a) ve (b) maddelerinde belirtilen belgelerde ifade edilen hususlara uygun ve sağlıklı bulunması durumunda, ürüne ait sağlık sertifikası ve orijin ( menşei) belgesine resmi denetçinin adı, soyadı, unvanı ve kontrol tarihi yazılarak imzalanmak ve mühürlenmek suretiyle iç gümrüklere sevk edilmeleri sağlanacaktır.

4- Fiili ithalata ilişkin bilgiler Ek - 11 ‘de yer alan forma işlenerek üç aylık periyotlarda yılda dört dönem olarak Bakanlığa bildirilecektir.

5- Bu talimat dışındaki diğer su ürünlerinin ithalatı, Gıda Ürünlerinin İthalatına ilişkin talimatlar çerçevesinde yapılacaktır.

6- Bu talimat kapsamında, “Bedelsiz ve Ticari Değeri Olmayan Bazı Gıda Maddeleri ile Ambalaj Maddelerinin İthaline İlişkin Tebliğ (Tebliğ No : 98/18)” hükümlerine göre, numune olarak getirilecek su ürünleri için (gıda maddesi olarak) uygunluk belgesi düzenlenecektir. Bu tebliğ hükümlerine göre işlem yapılacak ve numune amaçlı getirilecek su ürünlerinde, numune miktarları 03 02, 03 03, 03 04 G.T.İ.P.’ li ürünler için 10 kg.’ ı, 03 06(canlı hariç), 03 07 04 (canlı hariç) G.T.İ.P.’ li ürünler için de 2 Kg.’ ı aşmamalıdır. Bilimsel amaçlar,sergiler veya benzeri maksatlarla söz konusu tebliğ kapsamında getirilecek numune miktarları 03 02, 03 03, 03 04 G.T.İ.P.’ li ürünler için 20 kg.’ ı, 03 06(canlı hariç), 03 07 (canlı hariç) G.T.İ.P.’ li ürünler için de 5 Kg.’ ı aşmamalıdır. Tebliğ kapsamında diğer amaçlarla getirilecek su ürünlerinin numune miktarları başvuruları halinde bakanlıkça belirlenecektir.

Bu tebliğ hükümleri kapsamında yurda sokulacak mallar için miktarların ve maddenin gıda maddesi olduğunun ispatı ile birlikte Bakanlık İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğünde görevli, en az 4 yıllık yüksek öğrenim görmüş, denetim, su ürünleri ithalat, ihracat kontrolleri ve ilgili mevzuat konusunda Bakanlıkça hizmet içi eğitim almış elemanlarca, Ek-12’ te gönderilen uygunluk belgesi Gümrük Müdürlüğüne ibraz edilmek üzere düzenlenip onaylanacaktır.

Bu işlemler sadece Bakanlık tarafından Kontrol Belgesi düzenleme yetkisi verilen Bakanlığımız İl Müdürlüklerince yapılacaktır. Bakanlık, bu il müdürlüklerinin dışındaki gümrüklemeye yetkili İl Müdürlüklerini de görevlendirebileceği gibi yetki verilen İl Müdürlükleri dışındaki gümrüklerden girecek mallar için Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünce Uygunluk Belgesi onaylanacaktır.

Yurda sokulacak malın evsafında veya beyan edilen dışında mal olabileceğinden kuşku duyulması halinde, ürün hakkında gerekli tetkiklerin yapılması ve sonucunda mal tebliğ kapsamında ise uygunluk belgesi onaylanacaktır. Aksi durumda malın girişine izin verilmeyecek ve gerekli yasal takibat yapılacaktır.

Her ayın sonunda bedelsiz ve ticari değeri olmayan mal olarak yurda sokulan mallar konusunda Ek-13’ te verilen form tanzim edilecek ve takip eden ayın 15. gününde Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünde olacak şekilde gönderilecektir.



EK- 1

KONTROL BELGESİ DÜZENLENECEK SU ÜRÜNLERİ VE G.T.İ.P.’ LERİ

 

Su Ürünleri İsmi G.T.İ.P.
- Canlı Kurbağa 01 06 90
- Kurbağa bacağı 02 08
-Süs Kaplumbağası 01 06 20
-Canlı balıklar 03 01
-Akvaryum süs balıkları 03 01 10
- Balıklar (taze veya soğutulmuş) 03 02
- Balıklar (dondurulmuş) 03 03
- Balık filetoları ve diğer balık etleri 03 04
(kıyılmış olsun olmasın) (taze,soğutulmuş veya dondurulmuş)
- Kabuklu hayvanlar 03 06
(kabukları ile birlikte olsun olmasın) (canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş)
- Yumuşakçalar 03 07
(kabukları ile birlikte olsun olmasın) (canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş)


EK- 2

CANLI TAZE, SOĞUTULMUŞ ve DONDURULMUŞ SU ÜRÜNLERİ İTHALATINDA ARANACAK BELGELER

Aranacak Belgeler Miktarı Gıda Olarak Kullanılacak Canlı Su Ürünleri Akvaryumda Kullanılacak Canlı Su ürünleri Taze Soğutulmuş Su Ürünleri Donduruşmuş Su Ürünleri
Kontrol Belgesi (1) 1 Asıl

2 Suret

X X X X
Proforma Fatura (1) 1 Asıl

2 Suret

X X X X
Sağlık Sertifikası Yetiştiricilik Ürünleri (2) 1 Asıl X X X X
Sağlık Sertifakası

Avcılık Ürünleri

1 Asıl Fiili İthalatta Fiili İthalatta Fiili İthalatta Fiili İthalatta
Orjin (Menşei) Belgesi 1 Asıl X X X X
Serbest Dolaşım Belgesi (ATR) 1 Asıl X X X X
Rezidü Belgesi

Yetiştiricilik Ürünleri

1 Asıl X X X X
CITES Belgesi (Koruma Altına Alınan Türlerde ) 1 Asıl X X X X
Analiz Raporu 1 Asıl Fiili İthalatta (İhtiyaç Duyulduğunda ) Fiili İthalatta
(İhtiyaç Duyulduğunda )
Fiili İthalatta
(İhtiyaç  Duyulduğunda
Fiili İthalatta
Taahhütname 1 Asıl X X X X
ICCAT Belgesi 1 Asıl X (Mavi yüzgeçli orkinoslarda)   X (Mavi yüzgeçli orkinoslarda) X (Mavi yüzgeçli orkinoslarda)

1- Gümrük kapısı çift olarak beyan edildiği takdirde 1 asıl 3 suret olacak,
2- Ürünün alındığı çiftliğe ait sağlık sertifikası aslı kontrol belgesi onaylama aşamasında, ürüne ait sağlık sertifikası aslı ise fiili ithalatta bulunacak,

EK -3

Not: DTM tarafından her yıl yayımlanan Dış Ticarette Standardizasyon Tebliğinin (…./5) ekinde yer alan Kontrol Belgesi Formu kullanılacaktır. Aşağıda 2003 yılında yayımlanan 2003/5 sayılı Tebliğ ekinde yer alan Kontrol Belgesi formu örneği yer almaktadır.

T.C. Tarih :
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Sayı :
Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü  

 

G.T.İ.P. :
Madde ismi (*) :
Hangi listede yer aldığı : EkVI( 03 GTİP‘li ürünler için),Ek II-A (01 06 90, 02 08, 01 06 20 GTİ.P’li ürünler için)
İthalatçı firmanın ticaret
unvanı, adresi, telefon numarası :
Vergi Sicil Numarası :
İhracatçı firmanın ticaret
unvanı, adresi :
Malın kullanılacağı yer :
Malın ithal amacı(**) :
Malın miktarı :
Malın menşe ülkesi :
Malın yükleneceği ülke :
Malın giriş gümrüğü :
Malı kullanacak firmanın
ticari unvanı, adresi, telefonu :
--------------------------------------------------------------------------------------------
İthal edilecek maddenin özelliğine göre aşağıdaki A ve/veya B ve/veya C harflerini yuvarlak içine alınız. (Mal B grubunda ise, ilgili bölümün altını çiziniz.)
A- 560 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesi Hakkında KHK hükümlerine uygundur.
B- Avrupa Topluluğu, Dünya Sağlık Teşkilatı, Dünya Gıda Kodeksi spesifikasyonlarına uygundur.
C- 29.5.1973 tarih ve 1734 sayılı Yem Kanunu hükümlerine uygundur.
D- 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ve 904 sayılı Islâhatı Hayvanat Kanunu hükümlerine uygundur.
E- 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu hükümlerine uygundur.
F- 308 sayılı Tohumlukların Tescil, Kontrol ve Sertifikasyonu Hakkında Kanun hükümlerine uygundur.
G- 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu hükümlerine uygundur.
--------------------------------------------------------------------------------------------
(*) Proforma faturada tek isim altında birden fazla madde söz konusu olduğunda, bunların orijinal isimleri ayrı ayrı belirtilecektir.
(**) Canlı su ürünleri ithalatında belirtilecektir.
Tarafımızca düzenlenen formdaki bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğunu ve ithalatı; Dış Ticarette Standardizasyon (2003/5) sayılı Tebliğ hükümlerine uygun olarak yapacağımızı taahhüt ederiz.

Firma Unvanı

Yetkili imza

................................İlgili Tebliğ hükümlerine göre yapılan inceleme sonucunda ilişik onaylı fatura kapsamındaki maddenin insan sağlığı ve güvenliği, hayvan ve bitki varlığı ve sağlığı yönünden ithali uygun görülmüştür.
Bu belge ilgili gümrük müdürlüğüne ibraz edilmek üzere düzenlenmiştir.

İmza ve mühür

 

 



EK- 5

İNSAN TÜKETİMİ İÇİN ÖNGÖRÜLEN HERHANGİ BİR FORMDAKİ BALIKÇILIK ÜRÜNLERİNİN İTHALATINA ONAY VERİLEN ÜLKELERİN VE BÖLGELERİN LİSTESİ

http://europa.eu.int/eur-lex/en/consleg/index1.html Internet adresinde Avrupa Birliği mevzuatı ve mevzuatta yapılan değişiklikler güncellenerek yayınlanmaktadır.

Yukarıda verilen Internet adresine girildikten sonra, yıl (year) hanesine 1997, numara (number) hanesine 296 işlenip, arama (search) yaptırılacak, açılan sayfada HTML seçilecek, açılan yeni sayfada da Preamble-Consalidated Provisions seçildiğinde Kararın son haline ulaşılacaktır. Buradan, Kararın ekinde (Annex) yer alan “İnsan Tüketimi İçin Öngörülen Herhangi Bir Formdaki Balıkçılık Ürünlerinin İthalatına Onay Verilen Ülkelerin ve Bölgelerin Listesi” nin güncellenmiş hali görülebilecektir. Genelgenin Ek-5’ inde yer alan listenin güncellenmiş halinin takibi yukarıda belirtilen şekilde yapılarak, ithalat işlemlerinde listenin güncellenmiş hali dikkate alınacaktır.

 



EK- 6

T.C.
TARIM VE KÖYİŞLERİ KAKANLIĞI
...................................İl Müdürlüğü
NUMUNE ALMA TUTANAĞI
Tutanak Tarihi :  
Tutanak No :  
İthalatçının Adı Soyadı veya Ticaret Unvanı :  
İş Adresi ve Telefon No :  
Kontrol Belgesinin :  
Tarihi ve No :  
Ürünün Adı :  
Ürünün G.T.İ.P. :  
Ürünün Ambalaj Şekli :  
Ürünün Giriş Gümrüğü :  
İthal Edilecek Ürün Miktarı :  
Gümrük Giriş Beyanname Tarih ve No :  
Numunenin Alınış Tarihi :


 

ÜRÜN ADI İŞLEME ŞEKLİ ALINAN NUMUNE MİKTARI GÖNDERİLEN LABORATUVAR AÇIKLAMALAR
Toksikolojik Analizler İçin (Kg veya adet) Mikrobiyolojik Analizler İçin (Kg veya adet) Kimyasal Analizler İçin (Kg veya adet)
             
             
             
             

 

İthal Malların Kalite ve Sağlık Yönünden Kontrolüne İlişkin Dış Ticarette Standardizasyon..............................sayılı Tebliğe göre usulüne uygun olarak aşağıda imzası bulunan ............................. İl Müdürlüğü elemanları tarafından yukarıdaki özellikleri belirtilen üründen bir takımı şahit numune olarak ............................. İl Müdürlüğüne bırakılmak, bir takımı da analiz yaptırılmak üzere ............................................Laboratuvarına gönderilmek üzere numune alındığına ilişkin tutanaktır.
Numune steril şartlarda alınmıştır.

 

İL MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİSİ İL MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİSİ TESİS YETKİLİSİ GÜMRÜK MÜD.YETKİLİSİ
Adı Soyadı : Adı Soyadı : Adı Soyadı : Adı Soyadı :
Unvanı :   Unvanı :   Unvanı :   Unvanı :  
İmza : İmza : İmza : İmza :

 



EK- 7

NUMUNE ETİKET FORMU

Numune Alma Tutanağının :
Tarihi :
Numarası :  
İthalatçının :
Adı Soyadı veya Ticaret Unvanı(Kod) :
Kontrol Belgesinin :
Tarihi ve Numarası :
İthalEdilecek Miktar :
Ürünün Ambalaj Şekli :
Numuneye Ait Bilgiler :

 

Ürün Adı ( Türkçe ) ( Latince )
Numune Alınan Ürünün Değerlendirme Şekli Canlı ’                Taze, Soğutulmuş ’                Dondurulmuş ’
Numune Alma Tarih
........../........./..........
Numune Alma Saati
......................,
Numune Miktarı (Kg) ( Adet)
..........................
Gönderildiği Laboratuvar: Gönderilme Tarihi :

Yapılacak Analizler

İthal Edilecek Ürün Türü ve Şekline Göre (Hangi analizin yaptırılması isteniyorsa açık ve net yazılacak)

Su Ürünleri Yönetmeliğinin Ek 7’ sinde Belirtilen Analizler:

Su Ürünleri Yönetmeliğinin Ek 8/A’ sında Belirtilen Analizler:

Su Ürünleri Yönetmeliğinin Ek 8/B-1’ sinde Belirtilen Analizler:

Su Ürünleri Yönetmeliğinin Ek 8/B-2’ sinde Belirtilen Analizler:

Su Ürünleri Yönetmeliğinin Ek 8/C’ sinde Belirtilen Analizler:

Su Ürünleri Yönetmeliğinin Ek 9/A’ sında Belirtilen Analizler:

Su Ürünleri Yönetmeliğinin Ek 9/B’ sinde Belirtilen Analizler:

Yetkiler

Numuneyi Alan İl Müdürlüğü Yetkilisinin Numuneyi Alan İl Müdürlüğü Yetkilisinin
Adı Soyadı : Adı Soyadı :
Ünvanı: Ünvanı:
İmza : İmza :
Gümrük Müdürlüğü Yetkilisinin Ürün Sahibinin veya Yetkilisinin
Adı Soyadı : Adı Soyadı :
Ünvanı: Ünvanı:
İmza : İmza :

 



EK- 8

 

  T.C.  
  TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
  ...................................İl Müdürlüğü  
Sayı :   ......../......../........
Fiş No :    

LABORATUVARA NUMUNE GÖNDERME VE TESLİM FİŞİ

Numunenin Adı :
Numunenin Kod Numarası (1) :
Numunenin Miktarı :  
Numunenin Alındığı Tarih :  
Numunenin Ambalaj Durumu :  
Numunenin Gönderildiği Laboratuvarın Adı :  
Numunenin Laboratuvara Gönderiliş Tarihi :  

Yukarıda kayıtlı olan su ürünleri numunesi etiket formunda belirtilen ............... sayıda analizleri yapılmak üzere gönderilmiştir.
   
  Gereğini arz / rica ederim.
 

   İl Müdürü
Veya
Kontrol Şube Müdürü

 

 

Teslim alanın (2) :
Adı Soyadı :
İmzası :
Teslim Alma Tarihi (3) :



(1)Bu kod numarası ithalatçının bilgisi olmaksızın numune alan İl Müdürlüğü yetkilisi tarafından verilecektir ve etiket formunda belirtilen kodun aynısı olacaktır.

(2)Laboratuvarda numuneyi teslim alan personel ifade edilmektedir.

(3) Laboratuvarda numuneyi alan personel tarafından yazılacaktır.



EK- 9

İTHAL ve İHRAÇ EDİLECEK SU ÜRÜNLERİNDE ANALİZLERİN YAPILMASI İÇİN YETKİ VERİLEN LABORATUVARLAR

 

YAPILAN ANALİZLER YAPILDIĞI LABORATUVARLAR
Mikrobiyolojik Analizler  
Koliform grubu bakteriler (E. coli, Fekal coliform), Salmonella, Mezofilik aerobik bakteri, Staphylococus aerous, Sıcaklığa dayanıklı koliform (katı ortamda), E coli (katı ortamda) Ankara, Adana, Antalya, Balıkesir, Çanakkale, Isparta, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Samsun ve Tekirdağ İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri

Bornova ve Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri

Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü

Anadolu /ANTALYA, Aydın Ticaret Borsası /AYDIN, A&T/İSTANBUL, Besulab /ANTALYA, Eurolab/İSTANBUL, Gözlem/İSTANBUL, Tetralab/İSTANBUL, Megalab/İSTANBUL, Saniter/İSTANBUL, Kalite Sistem /İSTANBULÖzel Gıda Kontrol Laboratuvarları

Clostridium sp. Adana, Ankara, Antalya Çanakkale, İstanbul, İzmir, Mersin, Samsun, Tekirdağ İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri

Bornova ve Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri

Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü

Kalite Sistem Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı/İSTANBUL

Clostridium perfingens Adana, Ankara,, Antalya, Çanakkale, İstanbul, İzmir, Mersin, Samsun, Tekirdağ İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri

Bornova ve Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü

A&T/İSTANBUL, Anadolu/ANTALYA, Aydın Ticaret Borsası/AYDIN, Eurolab/İSTANBUL, Gözlem/İSTANBUL, Kalite Sistem/İSTANBUL, Megalab/İSTANBUL, Saniter/İSTANBUL, Tetralab/İSTANBUL Özel Gıda Kontrol Laboratuvarları

Vibrio parahaemolyticus

Vibrio Cholerae

Adana, Antalya, Çanakkale, Isparta, İstanbul, İzmir, Mersin, Kayseri, Konya, Samsun, Tekirdağ İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü

Bornova ve Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri

Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü

Anadolu/ANTALYA, A&T/İSTANBUL, Aydın Ticaret Borsası/AYDIN, Eurolab/İSTANBUL, Gözlem/İSTANBUL,Kalite Sistem/İSTANBUL, Tetralab/İSTANBUL Özel Gıda Kontrol Laboratuvarları

Balık konservelerinin mikrobiyolojik kontrolü (Ticari sterilite kontrolü) Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü

Ankara, Çanakkale, İstanbul, İzmir İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü

Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Gözlem/İSTANBUL, Saniter/İSTANBUL, Kalite Sistem/İSTANBUL, Megalab/İSTANBUL Özel Gıda Kontrol Laboratuvarları

Maya ve Küf Ankara, Adana, Antalya, Balıkesir, Çanakkale, Isparta, İstanbul, İzmir, Konya, Mersin, Samsun ve Tekirdağ İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri

Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü

Anadolu/ANTALYA, Aydın Ticaret Borsası/AYDIN, Eurolab/İSTANBUL, Gözlem/İSTANBUL, Kalite sistem/İSTANBUL, Megalab/İSTANBUL, Saniter/İSTANBUL, Tetralab/İSTANBUL Özel Gıda Kontrol Laboratuvarları

Kimyasal Analizler  
TVB-N ( Toplam uçucu bazik azot) Adana, Ankara, Antalya, Isparta, İstanbul, İzmir, Konya, Mersin ve Samsun İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri

Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü

A&T/İSTANBUL, Eurolab/İSTANBUL, Gözlem/İSTANBUL, Kalite Sistem/İSTANBUL Özel Gıda Kontrol Laboratuvarları

Histamin Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü

Çanakkale İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü

Kalite Sistem Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı/İSTANBUL

Ağır Metaller (Arsenik (As), Bakır (Cu), Cıva (Hg), Çinko ( Zn), Kadmiyum (Cd), Kurşun (Pb) ) Ankara, Antalya, İstanbul, İzmir, Mersin, Samsun İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri

Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü

A&T/İSTANBUL, Eurolab/İSTANBUL, Gözlem/İSTANBUL, Kalite Sistem/İSTANBUL, Megalab/İSTANBUL, Çevre Endüstriyel Analiz/İSTANBUL Özel Gıda Kontrol Laboratuvarları

Sodyum metabisülfit ((SO2) Kükürtdioksit cinsinden) Adana, Antalya, Balıkesir, Çanakkale, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir Konya, Mersin, Tekirdağ İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri

Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

A&T/İSTANBUL, Eurolab/İSTANBUL, Gözlem/İSTANBUL, Kalite Sistem/İSTANBUL Özel Gıda Kontrol Laboratuvarları

Boraks Asit -
Sodyum tetraboraks -
Biyotoksin Analizleri (DSP, PSP, ASP) Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü

İzmir İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü

Not: Özel Gıda Kontrol Laboratuvarları AB dışı ülkelere yapılacak ihracat ile işlendikten sonra AB’ne üye ülkelere ihraç edilmek üzere ithal edilecek su ürünleri dışındaki ithalat için yetkilidir.



EK- 10

 

  T.C.  
  TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
  ...................................İl Müdürlüğü  
Sayı :   ......../......../........
Konu:    

.................................GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜNE

....................................


Firma Adı :
Ürün Adı :
Ürünün G.T.İ.P. :  
Ambalaj ve Miktarı :  
İthal Edilen Ülke :  
Menşei :  
Gümrük Beyanname Tarih ve No :  

Yukarda belirtilen ve.......................................İl Müdürlüğünün ........./......./........ tarih ve ........... sayılı kontrol belgesi ile izin verilerek ithal edilen bahse konu su ürünü, İl Müdürlüğümüz yetkili elemanlarınca;

Yapılan organoleptik kontroller sonucu / anılan kontrol belgesinde belirtildiği üzere alınan numune analiz rapor sonucu uygun bulunduğundan, söz konusu ürünün gümrükten girmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

  Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
   

İl Müdürü
Adı Soyadı
İmza Mühür



EK- 11

Fiili İthalat Bilgi Formu
(......... Dönem)
CANLI, TAZE, SOĞUTULMUŞ VE DONDURULMUŞ OLARAK YAPILAN SU ÜRÜNLERİ İTHALATI
FİRMA ADI İTHAL EDİLEN BALIĞIN MENŞEİ ÜLKESİ BALIĞIN İTHAL EDİLDİĞİ ÜLKE İTHAL EDİLEN BALIK TÜRÜ VE ŞEKLİ İTHAL EDİLEN BALIK MİKTARI PROFORMA FATURA/ FATURA TARİH VE SAYISI KONTROL BELGESİ TARİH VE SAYISI MALIN GİRECEĞİ GÜMRÜK Hologram Etiket No
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 

 

Formu Düzenleyen

Adı Soyadı :

Unvanı :

İmza :



EK- 12

CANLI, TAZE, SOĞUTULMUŞ VE DONDURULMUŞ SU ÜRÜNLERİ İTHALATI YAPILACAK GÜMRÜK MÜDÜRLÜKLERİ VE İTHAL KAPILARI

SIRA NO İLİ GÜMRÜK MÜDÜRLÜKLERİ TAZE, SOĞUTULMUŞ VE DONDURULMUŞ SU ÜRÜNLERİ CANLI SU ÜRÜNLERİ
1 Adana Adana Gümrük Müdürlüğü Yetkili Yetkili
2 Ankara Esenboğa Gümrük Müdürlüğü Yetkili Yetkili
3 Ankara Ankara Tır Gümrük Müdürlüğü Yetkili Yetkili
4 Antalya Antalya Gümrük Müdürlüğü Yetkili Yetkili
5 Antalya Antalya Havalimanı Gümrük Müdürlüğü Yetkili Yetkili
6 Balıkesir Bandırma Gümrük Müdürlüğü Yetkili Yetkili
7 Balıkesir Ayvalık Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
8 Bursa Bursa Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
9 Bursa Gemlik Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
10 Çanakkale Çanakkale Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
11 Denizli Denizli Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
12 Edirne Kapıkule Gar Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
13 Kapıkule Tır Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
14 İpsala Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
15 Hatay İskenderun Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
16 Hopa Hopa Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
17

İstanbul

 Atatürk Hava Limanı Gümrük Müdürlüğü Yetkili Yetkili
18 İstanbul Gıda İhtisas Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
19 Haydarpaşa Gümrük Müdürlüğü Yetkili Yetkili
20 Ambarlı Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
21 Isparta Isparta Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
22

İzmir

İzmir Gümrük Müdürlüğü Yetkili Yetkili
23 İzmir Tır Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
24 Adnan Menderes Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
25

Kocaeli

Derince Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
26 Gebze Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
27 Konya Konya Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
28

Mersin

Mersin Gümrük Müdürlüğü Yetkili Yetkili
29 Mersin Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
30 Muğla Fethiye Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
31 Muğla Marmaris Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
32 Bodrum Bodrum Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
33 Samsun Samsun Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
34 Tekirdağ Tekirdağ Gümrük Müdürlüğü Yetkili -
35 Trabzon Trabzon Gümrük Müdürlüğü Yetkili Yetkili


EK- 13

  T.C.  
  TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
  ...................................İl Müdürlüğü  
Sayı :   ......../......../........
Konu:    

NUMUNE KAPSAMINDAKİ ÜRÜNLER İÇİN

UYGUNLUK BELGESİ

G.T.İ.P. :
ÜRÜNÜN ADI :
ÜRÜNÜN MİKTARI :  
İTHALATÇI FİRMA ADI VE ADRESİ :  
İHRACATÇI FİRMA ADI VE ADRESİ :  
MALIN MENŞEİİ ÜLKESİ :  
  :  

Tarafımızca düzenlenen formdaki bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğunu ve ithalatı Bedelsiz ve Ticari Değeri Olmayan Bazı Gıda Maddeleri ile Ambalaj Maddelerinin İthaline İlişkin (98/18) sayılı Tebliğ hükümlerine göre yapacağımızı taahhüt ederiz.

 

 

FİRMA ÜNVANI

Yetkili İmza

 


----------------------------------------------------------------------------------------------------

İlgili Tebliğ hükümlerine göre yapılan inceleme sonucunda yukarıda belirtilen ürünün Kontrol Belgesi düzenlenmeksizin ithalatı uygun görülmüştür.

Bu belge Gümrük Müdürlüğü’ ne ibraz edilmek üzere düzenlenmiştir.

 

Tarih ve Sayı : İmza Mühür

 



EK- 14

BEDELSİZ VE TİCARİ DEĞERİ OLMAYAN MALLARIN İTHALİNE İLİŞKİN BİLGİ FORMU 

 

Firma/ Şahıs       Ürün Hakkında Beyan/belge dışında işlem yapılıp yapılmadığı
ALINTI
 

Beğenenler: [T]189081,DogukanCAN35[/T][T]182304,AhmetEmre[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189081,DogukanCAN35[/T]
+1: [T]189081,DogukanCAN35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2010 20:35
Elinize sağlık Mustafa bey.Yurt dışından balık getirmek/getirtmek isteyenler için çok faydalı bir paylaşım olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtabayÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 144
AtabayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2010 20:41
Ben teşekkür ederim size ve asil yazida emegi gecen sayin Orhan Ozger beye

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2010 21:27
Bu yazı ithalat yapacaklar için geçerli bir yazı olmuş. Ama şu bir gerçek ki hobiciler ithalat yapmıyor
ve ithalatçılar da bunları bilip uyguluyor.
Her ne kadar henüz resmi araştırma yapamadıysam da, bavuluna koyup getirenler için resmide izin verilen "az sayıda ve ticari amaçlı olmayan" canlı balıklar için bu kadar işlem gerekmiyor. Üstelik bunlar gerçekte bir şekilde yapılıyor. Ama elbette sayı 5-10 balıkla (veya resmi rakam kaçsa onunla) sınırlı olmalı ve boyutları da çok büyük olmamadır. Yoksa kaçak ticari mal gibi ele alınacaktır.
Bavuluna koyup getirip gümrükte balığı kalan, sonra da balığı gümrükte ölenlere ait hikayeler de var.

Akvarist olup havaalanında gümrükte bu tip işleri yapan, anlayan, resmi süreçteki ithalat dışı izinlerin limitlerini bilen kişiler aramızda yok mu?
Mümkünse onlardan veya bahsettiğim şekilde balık getirmiş kişilerin ağzından gerçek uygulama örneklerini alabilirsek daha faydası olur.
Belki bir çok kişinin beklediği de konunun benim sorduğum şeklidir ki tanıdıkları vasıtasıyla balık getirip getiremeyeceklerini, getirirlerse ne olacağını netleştirebilsinler.
Mantıklı, pratik ve maliyet açısından da uygun bir çözüm çıkarsa ben bile düşünürüm.

kgurkan2010-03-29 21:28:13

Beğenenler: [T]189081,DogukanCAN35[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189081,DogukanCAN35[/T]
+1: [T]189081,DogukanCAN35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtabayÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 144
AtabayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2010 22:26
[QUOTE=kgurkan] Bu yazı ithalat yapacaklar için geçerli bir yazı olmuş. Ama şu bir gerçek ki hobiciler ithalat yapmıyor
ve ithalatçılar da bunları bilip uyguluyor.
Her ne kadar henüz resmi araştırma yapamadıysam da, bavuluna koyup getirenler için resmide izin verilen "az sayıda ve ticari amaçlı olmayan" canlı balıklar için bu kadar işlem gerekmiyor. Üstelik bunlar gerçekte bir şekilde yapılıyor. Ama elbette sayı 5-10 balıkla (veya resmi rakam kaçsa onunla) sınırlı olmalı ve boyutları da çok büyük olmamadır. Yoksa kaçak ticari mal gibi ele alınacaktır.
Bavuluna koyup getirip gümrükte balığı kalan, sonra da balığı gümrükte ölenlere ait hikayeler de var.

Akvarist olup havaalanında gümrükte bu tip işleri yapan, anlayan, resmi süreçteki ithalat dışı izinlerin limitlerini bilen kişiler aramızda yok mu?
Mümkünse onlardan veya bahsettiğim şekilde balık getirmiş kişilerin ağzından gerçek uygulama örneklerini alabilirsek daha faydası olur.
Belki bir çok kişinin beklediği de konunun benim sorduğum şeklidir ki tanıdıkları vasıtasıyla balık getirip getiremeyeceklerini, getirirlerse ne olacağını netleştirebilsinler.
Mantıklı, pratik ve maliyet açısından da uygun bir çözüm çıkarsa ben bile düşünürüm.

[/QUOTE]
Eyer balik yurt dişindan elle şahis yaninda getiriyorsa sadece saglik belgesi yaninda olmasi yeterlidir.Tabi bu 3-5 balik icin gecerlidir.Ayni bu yolla ben USA dan balik getirmistim.Saglik belgesini satin aldiginiz yerden temin edebilirsiniz.Buda eksta ucrete tabidir.Kimileri bu saglik belgesine pasaport diye adlandiriyor.Ve baliklari ucakta bulunan hayvan bolumune aliyorlar.İkna gucunuz varsa yaninizada alabilirsiniz baliklarinizi.
 
Bu arada unutmadan her balik icin ayri bir saglik belgesi almaniz gerekir
Atabay2010-03-29 22:27:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2010 23:04
[QUOTE=Atabay]
Eyer balik yurt dişindan elle şahis yaninda getiriyorsa sadece saglik belgesi yaninda olmasi yeterlidir.Tabi bu 3-5 balik icin gecerlidir.Ayni bu yolla ben USA dan balik getirmistim.Saglik belgesini satin aldiginiz yerden temin edebilirsiniz.Buda eksta ucrete tabidir.Kimileri bu saglik belgesine pasaport diye adlandiriyor.Ve baliklari ucakta bulunan hayvan bolumune aliyorlar.İkna gucunuz varsa yaninizada alabilirsiniz baliklarinizi.
 
Bu arada unutmadan her balik icin ayri bir saglik belgesi almaniz gerekir
[/QUOTE]
Uçaklarda güvenlik gereği hiçbir sıvı el bagajı olarak kabul edilmiyor. Bu nedenle yolculuk sırasında straforla ısı koruması gerekecektir.
Sağlık belgesinin nasıl ve ne kadar sürede alınabildiğini biliyor musunuz?
Ülkeden ülkeye değişiyor mu?
Fiyatı hakkında bilginiz var mı?
Açıklama için teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtabayÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 144
AtabayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2010 23:21
[/QUOTE]
Uçaklarda güvenlik gereği hiçbir sıvı el bagajı olarak kabul edilmiyor. Bu nedenle yolculuk sırasında straforla ısı koruması gerekecektir.
Sağlık belgesinin nasıl ve ne kadar sürede alınabildiğini biliyor musunuz?
Ülkeden ülkeye değişiyor mu?
Fiyatı hakkında bilginiz var mı?
Açıklama için teşekkürler.
[/QUOTE]
Merhaba
Yukarda belirtigim gibi kapidaki görevliyi ikna edebilirseniz yaniniza alabilirsiniz.
Saglik belgesini hemen aliyorsunuz.Tabi bu baska ülkelerde degisirmi bilmiyorum.
Fiyat konusunda benden 5 dollar ekstra para almislardi.
 
Birde Türkiyeden Van kedisi getirmistim Almanya ya Türkiyeden de ayni islemi yaptirdim.Sadece Türkiyede hemen ayni gün icerisinde aldim.Tek sorun islemi yetkili veterner yapiyor.Ve bir yerden onaylatmasi gerekiyordu.Onun icin gün icinde biraz bekledim.
 
Bu arada birşey daha.Bu koruma altina alinan baliklar veya canlilar icin geçerli deyildir.Havalindan cikis vermiyolar.
Atabay2010-03-29 23:23:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

freeasabirdÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4477,1[/B]
Kayıt: 15/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1397
freeasabirdÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2010 13:17
İlk olarak ithalat işinin çok zor olduğunu belirtmek isterim. Zamanında bende bir araştırma yaptım bu konu ile ilgili. Fakat zaman ve şartlar yüzünden ithalatı yapamadım.
Bildiğim kadarı ile yukarıda belirtilen uygulama talimatlarından önce yapılması gereken ilk iş faliyet belgesi alımıdır. Bunuda ticaret odasından temin edebiliyoruz. Ticaret odasına kayıt yapılması, ticaret sicil gazetesinde şahıs yada şirket de olsa isminizin yazılı olması gerekli. Faliyet belgesi konusunda "Akvaryum canlıları ithalatı" yada "Canlı balık ithalatı" yazmalı. Faliyet belgesi konusunda "Turizm ve otelcilik" yazarsa yine işiniz olmaz. Aynı zamanda bu belgelerle beraber Tarım il Müdürlükleri imza sirkülerini de istemektedir. Bu belgeler olmadan ithalata başlanamıyor.
Yukarıdaki uygulama talimatına eklenen ve orada güncellenmeyen bazı şeyler de oluyor. İthalat yapılmadan önce muhakkak İl Müdürüklerinden bilgi alınmalıdır. istanbul'dan ithalat yapmak isteyenler için 0216 302 41 00 İstanbul Tarım il Müdürlüğü Kontrol Şube Su Ürünleri biriminden bilgi alınabilir.
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2010 15:07
[QUOTE=freeasabird]
İlk olarak ithalat işinin çok zor olduğunu belirtmek isterim. Zamanında bende bir araştırma yaptım bu konu ile ilgili. Fakat zaman ve şartlar yüzünden ithalatı yapamadım.
Bildiğim kadarı ile yukarıda belirtilen uygulama talimatlarından önce yapılması gereken ilk iş faliyet belgesi alımıdır. Bunuda ticaret odasından temin edebiliyoruz. Ticaret odasına kayıt yapılması, ticaret sicil gazetesinde şahıs yada şirket de olsa isminizin yazılı olması gerekli. Faliyet belgesi konusunda "Akvaryum canlıları ithalatı" yada "Canlı balık ithalatı" yazmalı. Faliyet belgesi konusunda "Turizm ve otelcilik" yazarsa yine işiniz olmaz. Aynı zamanda bu belgelerle beraber Tarım il Müdürlükleri imza sirkülerini de istemektedir. Bu belgeler olmadan ithalata başlanamıyor.
Yukarıdaki uygulama talimatına eklenen ve orada güncellenmeyen bazı şeyler de oluyor. İthalat yapılmadan önce muhakkak İl Müdürüklerinden bilgi alınmalıdır. istanbul'dan ithalat yapmak isteyenler için 0216 302 41 00 İstanbul Tarım il Müdürlüğü Kontrol Şube Su Ürünleri biriminden bilgi alınabilir.
Saygılar,[/QUOTE]
İşin özeti "doğru ticari kimlik" olmadıktan sonra yani ithalat hakkı olan bir şirket kuradıktan sonra bu iş olmaz. 3-5 balık için (aslında kimi türlerde 300-500 balık için bile) astarı yüzünden pahalıya gelir. Daha kapsamlı ithalat yapacak bir kişi ise olayı ticarete dökmüş demektir ki zaten getirmek istediği balık ona sadece $ veya € olarak görünmeye başlar. Hobinin zevki ve heyecanı kalmaz.
Açıkçası mümkünse çok kişi şirket kursun, çok kişi balık, bitki, malzeme ve benzeri şeyler getirsin. Bu sayede herşey daha ucuz olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ali ErberkÇevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 318
Ali ErberkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2010 16:55
Bu kadar uğraşacağımıza gideriz burdan alırız daha iyi Kahkaha ve tabikide tebrikler güzel bir çalışma olmuş. alierberk2010-03-30 16:56:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtabayÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 144
AtabayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2010 23:35
Ben bunu ticaret amacli demedim.Sadece yurt disindan kargoyla veya postayla balik getitmek uzere yazdim.Ve ayrica size gelen baliklar ticari amacli gelirse sadece bir faliyet belgesi deyil.Vergi levahasi.Fatura ve bir cok şeydaha gerekli.
Size gelen baliklar hediye gibi geliyor.Ondan dolayi faliyet belgesi Yani kisacasi dükkan sahibi gibi islem yapmaniza gerek yok.
 
Bu arada Ocak ayinin 15 de Kayin babam Türkiyeden Almanya ya geldi.Komşusu bir balik hediye etmisti ona.Adam cigaz koymus poşete alip Almanya ya getirmis.Hic kimsede birşey sormamiş ona.Getirdi baligi akvaryuma koydum 2 3 hafta anca yaşadi.Gidip hemen ayni boyda baska balik aldim.Gelki inandiramadim onun aligi oldugunu ama inanamis gibi yapti.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hulahoophÇevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2
hulahoophÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2012 15:09
Yararlı olabilir ümidiyle yolcu beraberinde eşya getirme konusunda (bizim durumumuzda akvaryum balığı) T.C. Gümrük ve Ticaret Bakalığı web sitesinden aldığım yazıyı yolluyorum. Akvaryum balıkları ile ilgili madde en sonlarda, gerekli belgeler sağlanmak koşulu ile yolcu beraberinde en fazla 10 adet akvaryum balığı getirilebilir gibi gözüküyor. Bu belgeler Veteriner Sağlık Raporu, Orjin Belgesi ve varsa Kimlik ve Eşgal Belgesi.
Unutmayalım ki bu sadece T.C. gümrüğü ile ilgili kısım.
 
Ama yurtdışından  beraberimizde akvaryum balığı getirirsek çeşitli kurum ve kuruluşlarla muhatap oluyoruz.
 
Bunlar:
 
1- Akvaryum balığını aldığımız şirket veya dükkan: Bize Türk gümrüğünün istediği belgeleri verebilmeli.
2- Geldiğimiz ülkenin gümrüğü: Aldığımız akvaryum balıklarının o ülkenin kanunlarına göre yurt dışına çıkışı yasak olmamalı.
3- Geldiğimiz havayolu şirketi: THY ile yapılan uçuşlarda eğer balıkları kabin içine almaz ve bavul içinde kargo bölümüne verirsek bir problem olacağını hiç sanmıyorum. Kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum yurt dışından gelirken bavulumda litrelerce sıvı :) (şarap, alkollü içki) taşıdım.
4- T.C. Gümrüğü: Altta yazılı olduğu şekilde 10 adete kadar bir problem gözükmüyor.
 
Önemli nokta bu yazdıklarım yolcu beraberinde getirilen akvaryum balıkları için geçerli.

YOLCU İŞLEMLERİ

Kanuni dayanak nedir?

4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesi, 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki "4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar, 06/07/2011 tarihli ve 2011/39 sayılı Genelge.

Yolcu kimdir?

Ticaret, memuriyet, tahsil, ziyaret, tedavi veya turizm gibi herhangi bir amaçla kısa veya uzun bir süre kalmak üzere, yabancı bir ülkeden karayolu, demiryolu, deniz veya hava yollarından biriyle Türkiye Gümrük Bölgesine gelen yabancı bir ülkede oturan Türkler ve yabancılar ile herhangi bir amaç ile gittikleri yabancı ülkeden kesin veya geçici olarak dönen, Türkiye'de oturan Türkler ve yabancılar ile Türkiye'den aynı amaçlarla ve aynı yollarla yabancı bir ülkeye giden benzeri Türk ve yabancılardır.

Kimler yolcu sayılmaz?

Nakil vasıtaları sürücüleri ve hizmetlileri yolcu sayılmazlar. Dolayısıyla bu kişiler, yolcu beraberi eşya muafiyetinden yararlandırılmazlar.

Yolcu beraberi eşya nedir?

Yolcunun beraberinde getirdiği, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyadır.

Yolcu beraberi hediyelik eşya muafiyeti nedir?

Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro'yu geçmeyen eşya için uygulanır. Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Avro olarak uygulanır.

Yolcu beraberi kişisel eşya muafiyeti nedir?

2009/15481 sayılı Kararın "Kişisel eşya" başlıklı 58 inci maddesi ile Karar eki Ek-9 liste kapsamı eşyaya muafiyet tanınmıştır. Sayfanın sonunda yer verilen Ek-9 sayılı listenin (A) bölümünde belirtilen eşya sadece yolcu beraberinde, (B) bölümünde belirtilen eşya ise, yolcu beraberinde ya da yolcunun gelişinden bir ay önce veya bir ay sonra getirilebilir.

Yolcu beraberinde getirilen eşyanın getirilmesi için yolcunun gelişinden bir ay önce veya bir ay sonrası olarak tespit edilen sürelerin aşılması halinde süre uzatımı mümkün müdür?

Eşyanın geldiği gümrük idaresinin bağlı bulunduğu Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünce söz konusu süre aşımına neden olan durumun mücbir sebep ve beklenmeyen halden kaynaklandığının tespit edilmesi halinde bir defayla sınırlı olmak üzere en fazla 3 aya kadar süre uzatımı yapılması mümkündür.

Yolcu beraberi eşya muafiyeti nasıl uygulanır?

Transit yolcular hariç olmak üzere, yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan gayri ticari nitelikteki, kişisel ve ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilmek üzere getirilen eşyaya muafiyet tanınır.

Şöyle ki; mezkur Karar eki Ek-9'daki liste kapsamı eşya için muafiyet karşılarında yazılı miktar ile sınırlı olarak uygulanacaktır. Hem 430 AVRO'luk yolcu beraberi hediyelik eşya muafiyet hakkı, hem de kişisel eşya muafiyet hakkı her bir yolcu başına Ek-9'daki listede yer alan eşya için karşılarında yazılı miktarlarla sınırlıdır. Diğer bir ifadeyle, listede yer alan eşya için eşyanın kıymetine bakılmaksızın listede belirtilen miktar kadar getirilebilecektir. Liste kapsamı dışında kalan eşya için ise, getirilen eşyaya muafiyet uygulanabilmesi için eşyanın toplam kıymetinin 430 Avro'yu aşmaması gerekmektedir.

Yolcu beraberinde getirilen Ek-9 sayılı liste kapsamı “A) Tüketim Maddeleri” bölümünde yer alan eşya için muafiyet nasıl uygulanır?

Yurda giriş yapan yolcuların Karar eki Ek-9 liste kapsamı “A) Tüketim Maddeleri” bölümünde yer alan eşyaya, yolcu beraberinde olmak kaydıyla, muafiyet tanınacaktır.

Tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünler için muafiyet hakkı karşısında yazılı miktarı aşmamak kaydıyla her bir ürün için ayrı ayrı kullanılabilir. Ayrıca, tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünlere ilişkin muafiyet hakkından, 18 yaşın altındaki yolcular faydalanamayacaktır.

Muafiyet kapsamındaki eşya tür ve miktarları şu şekildedir:

TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ

1- Sigaralar 600 adet

2- Sigarillolar (her biri 3 gr.dan ağır olmayan purolar) 100 adet

3- Puro 50 adet

4- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 250 gr.

5- Pipo tütünü 250 gr.

ALKOLLÜ ÜRÜNLER

1- Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt.

2- Alkol derecesi % 22’yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 lt.

KOZMETİK ÜRÜNLER

600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi.

GIDA ÜRÜNLERİ

1- Çay 1 kg.

2- Çözülebilir hazır kahve 1 kg.

3- Kahve 1 kg.

4- Çikolata 1 kg.

5- Şekerden mamul yiyecek 1 kg.

İsteyen yolcular 1 kg çikolata veya 1 kg. şekerden mamul yiyecek haklarının tamamını yani 2 kg.lık hakkı söz konusu eşyadan sadece birisi için kullanabilirler.

Yukarıda yer verilen ürünler posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla getirilebilir mi?

Hayır, söz konusu ürünlerin posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla yurda girişi mümkün bulunmamakta olup, sadece yolcu beraberinde getirilmesi gerekmektedir.

Yolcu beraberinde getirilen eşyanın kıymeti nasıl belirlenir?

Yolcu beraberinde getirilen eşyanın kıymeti, ibraz edilen faturaya, satış fişine veya eşya bedelinin ödendiğine ilişkin belgeye göre belirlenir. Bu tür belge ibraz edilememesi veya ibraz edilen belgede kayıtlı kıymetin düşük bulunması halinde, eşyanın kıymeti gümrük idaresince belirlenir.

Vergileri ödenmek suretiyle yolcu beraberinde serbest dolaşıma sokulacak eşyaya ilişkin şartlar nelerdir?

18 yaş ve üzeri her bir yolcu için kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen eşyanın geldiği ülkeye göre değişen oranda tek ve maktu vergi uygulanır. Söz konusu vergi oranları eşyanın;

- AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18

- Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20

olarak uygulanmakta ve eşyanın;

- Yolcu beraberinde ya da yolcunun gelişinden bir ay önce veya bir ay sonra gelmesi,

- Ticari miktar ve mahiyet arz etmemesi,

- Kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına mahsus olması,

şartlarını taşıması gerekmektedir.

Yukarıda da belirtildiği üzere, yolcu beraberi hediyelik eşyaya ilişkin muafiyet yolcuların yaşına göre, 150 ve 430 Avro değerindeki eşya için geçerlidir. Yolcu beraberinde getirilen eşyanın bu değerleri aşması halinde, 1500 Avroyu geçmemesi kaydıyla eşyanın vergilendirilmesinde muafiyet miktarına [150 (15 yaş altındaki yolcular için) veya 430 Avro] tekabül eden vergi düşüldükten sonra kalan kısım için yukarıda belirtilen tek ve maktu vergi uygulanır.

Yolcu beraberinde getirilen eşyanın tek başına kıymetinin 1500 Avro'yu aşması halinde ne işlem yapılır?

Söz konusu eşyaya yürürlükte olan ithalat vergilerine ilişkin oranlar uygulanacaktır.

Türkiye'ye giriş yapan yolcuların beraberlerinde getirecekleri eşyaya muafiyet uygulanabilmesi için geldikleri ülkede geçirdikleri süreye ilişkin bir sınır var mıdır?

Evet, kara hudut kapısından diğer ülkelere giden yolcular, seyahat ettikleri ülkede en az üç gün geçmeden kara hudut kapısından dönmeleri halinde, yolcular için öngörülen muafiyet hakkından yararlandırılmazlar.

Yolcu beraberinde getirilen Karar eki Ek-9 liste kapsamı evcil hayvanlar hangileridir?

Söz konusu listenin "f) Diğerleri" başlıklı bölümünün 9 uncu maddesinde geçen evcil hayvanlar ibaresi “kedi, köpek ve kuş” ile sınırlı tutulmaktadır. Veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla işlem yapılmaktadır.

Yolcu beraberinde Türk Parası veya döviz getirilmesi/götürülmesi mümkün müdür?

- Yolcuların Türk Parasını ve dövizi beraberlerinde Türkiye'ye getirmeleri serbesttir.

- Yolcular, 5000.-ABD Doları veya eşitine kadar efektifi ve en çok 5.000 ABD Doları karşılığı Türk parasını beraberlerinde yurt dışına çıkarabilirler.

- Dışarıda yerleşik kişiler ile Türkiye'de yerleşik sayılmakla birlikte yurt dışında çalışan Türk uyruklu kişiler, yurda girişlerinde beyan etmiş olmak, Türkiye’de yerleşik kişiler ise bankalar ve özel finans kurumlarından döviz satın aldıklarını tevsik etmek kaydıyla 5.000.- ABD Doları veya eşitini aşan miktarlardaki efektifi beraberlerinde yurt dışına serbestçe çıkarabilirler.

Yolcu beraberinde kıymetli maden, taş ve eşya getirilmesi mümkün müdür?

- Yolcular, beraberlerindeki kendilerine ait değeri 15.000.-ABD Dolarını aşmayan ve ticari amaç taşımayan ziynet eşyası niteliğinde kıymetli madenlerden ve taşlardan yapılmış eşyayı yurda getirebilirler ve yurt dışına çıkarabilirler. Daha fazla değerdeki ziynet eşyasının yurt dışına çıkarılması, girişte beyan edilmiş olmasına veya Türkiye'den satın alınmış olduğunu tevsik etme şartına bağlıdır.

Turistlerin inançları gereği yemeleri gereken özel gıda maddeleri yurda getirilebilir mi?

Turistlerin inançları gereği yemeleri gereken özel gıda maddelerinin gerek yolcuların beraberlerinde gerekse kargo olarak gelmesi halinde, hangi yolculara ait olduğunun ilgili turizm kuruluşu tarafından belgelendirilmesi ve bunlar tarafından tüketileceğinin taahhüt edilmesi kaydıyla, bu tür gıda maddelerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca kontrol ve müsaade aranılmadan yurda girişine izin verilecektir.

Yolcu beraberi hediyelik eşya statüsünde gıda ürünleri getirilebilir mi?

Yolcu beraberi hediyelik eşya kapsamında, fenni usullere göre kapatılmış kutulardaki her nevi su ürünleri, hayvansal ürünler, konserveler ile pastırma ve sucuk gibi işlenmiş hayvansal ürünlerin beş kilogramına kadar, tüketim amacıyla getirilen bitkisel ürünlerden taze ve kuru meyve ve sebzelerin üç kilogramına, diğer bitkisel ürünlerin ise bir kilogramına kadar muafiyet tanınır. Bunun dışında kalan her nevi ve miktardaki hayvansal ve bitkisel ürünün getirilmesi halinde ticari miktar ve mahiyette olduğu kabul edilip buna göre işlem yapılır.

Yolcu beraberinde cep telefonu getirmek mümkün müdür?

Evet getirilebilir. Yolcular, 2 takvim yılında 1 adet ile sınırlı olmak üzere, Tv, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar da dahil olmak üzere cep telefonunu yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde telefonun kıymetine bakılmaksızın muafen getirebilmektedir.

Yabancı misyon mensupları için bu sınırlama söz konusu değildir.

Yolcular 430 Avro’luk hediyelik eşya limiti dahilinde veya posta yoluyla cep telefonu getirebilir mi?

Hayır, hediyelik eşya statüsünde muafen veya vergileri ödenerek veya posta yoluyla cep telefonu getirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla, bu yolla cep telefonu getirilmiş olsa dahi hiçbir surette sahibine teslim edilmemektedir.

Yolcunun kullandığı ilaçlarını beraberinde getirmesi mümkün müdür?

Ülkemize gelen yolcuların beraberlerinde ya da gelişlerinden bir ay önce veya bir ay sonraki süreler içerisinde Kararın ekinde yer alan Ek-9'daki liste kapsamı şahsi tedavide kullanılmak üzere getirilen ilaçların, yolcuların seyahatleri süresince kullanmaları gerektiğine ilişkin gümrük idaresine belge (sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçete vb.) ibraz edilmesi koşuluna bağlı olarak, ülkemizde kalınacak süre göz önünde bulundurularak, makul miktardaki ilacın girişine izin verilecektir.

Yolcu beraberinde getirilen elektronik cihazlar için bir ödeme yapmak gerekir mi?

Evet, ticari ithalat maksadı dışında yurt dışından getirilecek olan elektronik cihazlardan bir defaya mahsus olmak üzere TRT adına "Bandrol ücreti" gümrük idarelerince tahsil edilmektedir. Söz konusu bandrol ücreti, cihazın türüne göre 10 Avro ile 215 Avro arasında değişmektedir.

Yolculara gümrükten geçişleri sırasında nasıl bir işlem uygulanır?

Yolcu salonlarından geçen veya eşya geçiren kişilerin bu salonlarda münhasıran bu işlemler için düzenlenmiş yeşil veya kırmızı hatlara yönlendirilmeleri sağlanacaktır.

Gümrüğe tabi eşyası olup yeşil hattan giriş yapmaya teşebbüs eden yolcular hakkında ne işlem yapılır?

Söz konusu yolcular hakkında fiilin mahiyetine göre mevzuat gereğince idari ve/veya adli takibata geçilecektir.

Yeşil-kırmızı hat uygulaması olmayan yerlere gelen yolcular nasıl bir uygulamaya tabi olacaktır?

Bu durumda, yolcular gümrüğe tabi eşyasının olup olmadığını belirlemek ve mevzuatın uygulanmasını sağlamak üzere sözlü beyana davet edilebilmektedir.

Yolculardan limit fazlası olması sebebiyle alıkonulacak eşya nasıl bir işleme tabi olmaktadır?

Yolculardan limit fazlası olması sebebiyle alıkonulacak eşya ve kıymetlerin iyi saklanması için gerekli özen gösterilecek ve tedbirler alınacaktır. Bu gibi eşyadan olduğu gibi muhafaza edilmeyenler, ayrı kaplar içinde gelmediği ya da sahiplerince kap temin edilmediği takdirde, gümrükçe önceden özel şekilde hazırlanmış sağlam kağıttan veya bezden zarf ya da torbalar içine konarak ağızları kontrolü yapan muayene memurunca mühürlenecek ve gerekirse bunlar bir torba veya çanta içinde ve ağızları mühürlenerek gereği için idareye teslim edilecektir. Bu eşya için mal sahiplerine eşyanın teslim alındığını ve özelliklerini gösterir bir alındı verilecektir. Eşyanın vergileri ödendikten ve işlemi tamamlandıktan sonra bu alındı geri alınacaktır. Alındının bir nüshası dip koçanında saklanacak ve bir nüshası da eşyanın konulduğu zarf veya torbalar üzerine eklenecektir.

2009/15481 sayılı BAKANLAR KURULU KARARI EKİ 9 SAYILI LİSTE

YOLCU BERABERİ KİŞİSEL EŞYA LİSTESİ

A) TÜKETİM MADDELERİ

a) TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ

1- Sigaralar

600 adet

2- Sigarillolar (her biri 3 gr.dan ağır olmayan purolar)

100 adet

3- Puro

50 adet

4- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile)

250 gr.

5- Pipo tütünü

250 gr.

b) ALKOLLÜ ÜRÜNLER

1- Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler

1 lt.

2- Alkol derecesi % 22’yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler

2 lt.

c) KOZMETİK ÜRÜNLER

600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi

ç) GIDA ÜRÜNLERİ

1- Çay

1 kg.

2- Çözülebilir hazır kahve

1 kg.

3- Kahve

1 kg.

4- Çikolata

1 kg.

5- Şekerden mamul yiyecek

1 kg.

B) DİĞER EŞYA

a) GİYİM VE YOLCULUK EŞYASI

1- Yolcunun giyinip kuşanmasına mahsus eşya

2- Yolcunun yaşantısına mahsus eşya ile seyahat eşyası

b) ELEKTRONİK /DİJİTAL EŞYA

1-LCD veya plazma ayrımı yapılmaksızın bir adet renkli televizyon (55 ekrana [55 ekran dahil] kadar)

2- Birer adet video kamera (10 adet boş kaseti ile birlikte) ve fotoğraf makinesi (hafıza kartı veya 5 adet filmi ile birlikte)

3- Bir adet GPS yön bulma cihazı

4- Bir adet dizüstü bilgisayar ya da PC, aksam ve parçaları (flash bellek, harici hard disk dahil)

5- Bir adet radyo veya radyo-teyp

6- Her türlü ses ve görüntü kaydedici ve oynatıcı cihazlardan bir adet ile bu cihazlara ait toplam 10 adedi geçmemek üzere üzerine kayıt yapılabilen plak, teyp kaseti, CD, VCD, DVD

7- Bir adet kasetli veya oyun kartlı elektronik oyun aleti

8- Tv, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar dahil olmak üzere GSM-Cep telefonu (yabancı misyon mensupları hariç iki takvim yılında 1 adet)

c) MÜZİK ALETLERİ

Elde taşınabilir müzik aletlerinden birer adet olmak üzere en çok 3 adet

ç) SPOR VE OYUN ALETLERİ

1- Bir adet kamp çadırı

2- Bir adet dalgıç takımı

3- Bir adet motorsuz şişirme bot

4- Bir adet yelken tertibatlı sörf

5- Bir çift yüzme paleti

6- Golf malzemesi (golf aracı hariç)

7- Yolcunun tek başına kullanabileceği özelliğe sahip birer adet olmak üzere spor yapmasına mahsus diğer spor alet ve giysileri (paraşüt ve kayak takımı dahil, deniz motosikleti ve motorlu deniz kızağı hariç)

d) SAĞLIK CİHAZLARI

1- Hasta yolcuya ait yatak

2- Maluller için hareket ettirici tertibatı bulunan motorlu, motorsuz koltuk

3- Şahsi tedavide kullanılan ilaçlar

4- Kişinin kullanımına mahsus tıbbi cihazlar

5- Gaz maskesi, koruyucu elbise

e) MUTFAK EŞYASI

Yolculuk esnasında kullanılacak mutfak aletleri ile birer adet olmak üzere küçük ev aletleri

f) DİĞERLERİ

1- Hac ve umreden gelen yolcuların beraberlerinde getirecekleri veya posta veya kargo yoluyla gönderecekleri, Müsteşarlık ile Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek miktarda hurma ve zemzem suyu

2- Çocuk yolcuya mahsus bir adet çocuk arabası

3- Çocuk yolcuya mahsus oyuncaklar

4- Bir adet ütü

5- Bir adet bisiklet

6- Bir adet el dürbünü (gece görüş dürbün ve gözlükleri ile gece görüş keskin nişancı dürbünleri hariç)

7- Araçla birlikte yolculuk halinde, aracın kendisine ve sürücüsünün kullanımına mahsus diğer alet ve cihazlar ( Akü şarj cihazı, akü ile çalışan otomobil süpürgesi, akü ile çalışan buzluk vb.)

8- Kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın

9- Yolcunun beraberinde olmak kayıt ve şartıyla evcil hayvanlardan toplam 2 adet veya 10 adet akvaryum balığı (veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla)


Beğenenler: [T]189081,DogukanCAN35[/T][T]182304,AhmetEmre[/T][T]215711,MalawiTank[/T][T]227903,Simsekbatuhn[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189081,DogukanCAN35[/T][T]227903,Simsekbatuhn[/T]
+1: [T]189081,DogukanCAN35[/T][T]227903,Simsekbatuhn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

48.roninÇevrim Dışı

Kayıt: 03/04/2011
İl: Yurtdisi
Mesaj: 24
48.roninÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2012 23:19
Iyi aksamlar. Peki Turkiye'den yurtdisina balik goturmek (cikartmak) icin neler gerekli acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

koray ulusoyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 670
koray ulusoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2012 23:38
Okurken vay vay vay  , e bu kadar uzun ve zor iken nasıl ithalat nasıl yapılıyor günü birlik gelmeli bazı türler yani anlamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir