Yürüyen Filtre: Midye


OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2016 12:58
Filtrasyonda ki amacımız doğal yollardan akvaryumun biyolojik, kimyasal ve mekanik temizliğini sağlamak. Su kimyamızın düzgün işlemesi, akvaryumda yüzen kaba pisliklerin olmaması, biyolojik dengemizin oturmuş olması vesaire.
Bunları; Dış filtre, iç filtre, pipo filtre, biolife filtre, sump sistemlerle sağlayabiliyoruz. Filtrasyonun bir parçası kabul edebileceğimiz canlılarda var bunu tamamen ekosistem olarak düşünelim yani alg yiyenler (karides, salyangoz türleri, sae vb. balıklar) da filtrasyonun bir parçasıdırlar bence ancak atık da bırakan canlılar yani sistem için hem yarar hemde yük oluştururlar. Aynı şekilde çöp yemese de dibe düşen yem kalıntılarını yiyerek çöpçü balıklarının da sisteme faydası olduğunu düşünebiliriz. Ve tabi tüm dengeleri kurmakta en büyük yardımcılardan biri de bitkiler olsa gerek.

Özetle; İyi bir akvaryuma sahip olmak için canlıları iyi planlamalıyız akvaryumda her görevi üstlenecek bir canlımız varsa filtremize düşen görev kaba pislikleri tutup bakterilere konaklayacakları bir otel olmaktır ve bunun sonucunda da akvaryumda her şey oluşmuş ve bir aksilik yaşanmadıkça da bozulmayacaktır.

Bu uzun girişin ardından filtrasyonda önemli bir canlıya değinmek istiyorum: MİDYE!
Diğer canlılardan farklı olarak Midye'nin en önemli özelliği atık bırakmıyor oluşudur. Midyeler hakkında forumda başlık ve makale mevcut ben bu yazıyı bilimsellikten yada ekstrem terimlerden uzak bir dille ve tecrübeye dayanarak yazacağım yani ansiklopedik bir nitelik taşımıyor yazdıklarım :) Midye başlıkları gibi soru cevap olarak gidelim;

[B]Midyenin Filtre etkisi?[/B]
Uzun girişte bahsettiğim gibi filtrasyon ve akvaryum sistemi derin bir konu aslında midyenin burada ki görevi ve önemi ve onu ayrıcalıklı kılan özelliği canlı oluşu! Yani sistemimize bir başka canlı ekleyerek fayda sağlıyor olmamız bence akvaryum için önemli bir özellik. Peki diğer belirttiğim sisteme katkı sağlayan canlılar gibi aynı zamanda sisteme bir yük oluşturuyor mu? Bildiğimiz kadarıyla hayır! Midyenin akvaryumu temizleme ve yaşama prensibi tam olarak dış filtreninkiyle aynı yani bir taraftan giren "kirli" su diğer taraftan "temiz" şekilde çıkıyor. Nitrat miktarını düşürmekte de haliyle önemli bir görevi oluyor.

[B]Midye Hangi Balıklar ile yaşar?[/B] [B]Hangi sıcaklıkta yaşarlar?[/B]
Teorik olarak her balıkla yaşar ama pratikte iş öyle olmuyor maalesef :) Uzun süredir midyelere merakım var ve besliyorum haliyle pek çoğunun ölümüne de şahit oldum. Çoğu konuda midyelere dair 30 derece üzerinde yaşayamayacakları yazıyor bu bilgi doğru olmakla beraber eksik; şöyle ki en azından benim tecrübelerim (aksini yaşayan ve yaşatan olmuştur) midyelerin genel akvaryum sıcaklığımız olan 25-26'larda da çok uzun vadeli yaşamıyor oluşu. Bunun bence nedeni şu midyelere dair yazılarda midyelerin sular ısındıkça soğuk kısımlara hareket ettiklerinden bahsedilmiş biz akvaryumlarımızı 26'ya sabitlediğimiz zaman suyun asla 26'nın altına inmemesini sağlıyoruz haliyle sudaki sıcaklık farklılıkları 26 ve 26'nın üzeri miktarlarda oluyor bu da midye için eni sonu ölüm ile sonuçlanıyor. Ben midyeleri bölmeli bir akvaryumda besliyorum ve ısıtıcı onların olmadığı bölmede ve 18 derece'ye ayarlı yani su 16-18 dereceler arası farklılık gösteriyor. Okuduğuma göre sıcaklık farklılıkları doğalarında olduğundan bazen ısıtıcıyı çekerek suyun derecesinde biraz daha düşüş olmasını sağlıyorum haliyle bu koşullarda beslediğimden akvaryumdaki arkadaşları Japon balıkları :)
Ama 16-22 derece aralığındaki tüm canlılarla bakılabileceğini düşünüyorum. Şu ısıda direk ölür diyemiyorum ama yüksek ısılarda ömürlerinden yediğimizi düşünüyorum yazları ise 28+ olan akvaryumlarımızda malesef ölüyorlar.
Ayrıca çok rahatsız edilmeleri ve ağızlarını açamamaları durumunda da beslenemeyecekleri için ölebilirler. Onun haricinde balıkların kabuklarını kırabileceklerini sanmıyorum. Fakat yengeç, kerevit gibi canlılar veya belki kaplumbağalar risk oluşturabilir.

[B]Peki öldüklerinde ne oluyor?[/B]
Bir salyangoz öldüğünde ne oluyorsa tam olarak o oluyor :) Midye öldü diye su değerlerinizde patlamalar ya da balıklarınızda ani ölümler olmuyor ama birden fazla midye ölmüş ve siz bunu fark etmediyseniz midyenin içinin bozulmasıyla riskler başlıyor ama algıda seçiciliğin lüzumu yok hangi canlı ölse bu durum aynı :)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/14613/161020161247421.jpg[/IMG]
Normal ağız açıkları bu ve biraz daha fazlası. Çok fazla açtıklarında ufak bir dokunuşta bulunun kapatmıyorlarsa, kokuyorlarsa veya ağızlarını açtıklarını uzun zamandır gözlemlemiyorsanız ölmüş olabilirler. Zaten öldükleri zaman leşini yemek adına akvaryumda bir hareketlilik olacaktır akvaryumunuza ilgiliyseniz fark edersiniz :)

[B]Ekstra yem atlamlı mıyım?[/B]
Ekstra bir yemleme yada sıvı takviye uygulamadım bugüne dek, gerek olduğunu da düşünmüyorum belki çok yetersiz akvaryumlarda ihtiyaç olabilir ama öyle bir akvaryum da midyenin işi nedir? :)

[B]Bitkili akvaryumda bakılabilir mi?[/B]
Tabi bakılır ve bakıyorum da baktım da. Midyelerin yürürken kuma tutunup kumu çektiklerini haliyle kumu alt üst ettiklerini unutmamak lazım bu yüzden aman ha sakın ha diyenler çok oluyor evet midye yakınındaki bir bitkiyi suyun kaldırma kuvvetinin kollarına rahatlıkla bırakabilir [:)))] ama bunun çok basit bir çözümü var; dekor! Midyeleri koyacağınız bölüme midyelerin haraket edemeyecekleri yani itemeyecekleri taşlar, kayalar veya kütükler koyarsanız midyelerin yaşam alanını kısıtlamış olacaksınız ve hemen akla ikinci bir soru geliyor;

[B]Haraket etmezlerse ne olur?[/B]
Kolay kolay bir şey olmaz diyeyim ucu açık bir şekilde dedim ya bu ansiklopedik bir bilgi değil diye [:)))] tecrübe dediysem oturup konuşmadık kendileriyle [:)))].
Ama haraket etmelerinin 2 önemli nedeni var! Biri sıcaktan kaçmak isteyişleri ki bunu göz ardı ediyorum çünkü kapalı bir sistemin içinde olduklarının bilincinde değiller belli ki :)
Diğeri de besine yaklaşma istekleri ve sırtlarını bir yere dayama sevdaları :) Midyeler arka bölümlerini kuma gömmeyi veya bir taşın altında saklamayı seviyorlar ayrıca filtrenin çekiş veya çıkış noktalarında besin bulma ihtimallerinin fazla olduğunu düşünüyorlar ve buralara yöneliyorlar benim midyeler özellikle akıntının olduğu suyun sürekli sirküle olduğu yerlerde duruyorlar :)
Çok uzattım farkındayım özetle çok izole ve suyun hareket etmediği bir noktada değillerse bir şey olacağını sanmıyorum. Malum bazen öyle dekorlar yapıyoruz ki dekorun içersinde ki su ile akvaryum suyumuz sanki hetorojen bir karışım oluyor öyle bir ortam oluşturursak bu sorun olabilir onun haricinde dert olacağını sanmam.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/14613/161020161246131.jpg[/IMG]

[B]Kum olmadan yaşamazlar mı?[/B]
Yaşarlar, yaşıyorlar. Su geçişinin olduğu bölmede kumsuz şekilde bir süre baktım sorun olmadı ama bir mutluluk hissiyatları varsa fazlasıyla mutsuzdurlar o yüzden tavsiye etmem hem de doğal olmayan eğreti bir görüntü oluşuyor :)

[B]Berraklığa katkıları nedir?[/B]
Bu konuya moda şekliyle ve fotoğrafla cevap vereyim;
Öncelikle 100 litrelik ve içerisinde 7 adet japon olan bir akvaryumda 1 ay su değişimi yapmadığımı belirtmek isterim. Akvaryumun tek parçası midyeler değil ki bu doğru bir yöntem olmaz belki işe yarar fakat ortada bir sistemden söz etmek mümkün olmaz bu da amacımıza aykırı bir durum olur. Sunsun'ın ufak boy dış filtresi var bitkili akvaryumlara yavru akvaryumuna tavsiye edilen bir filtrenin japonlar için yeterli gelmeyeceğinde hemfikirizdir normal şartlarda ama oturmuş bir sistem ve midye desteği ile durum şöyle;
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/14613/161020161244291.jpg[/IMG]

Soldaki içme suyumuz sağdaki akvaryumumuzun suyu :)
Yem konusunda oldukça bonkör olduğumu da belirtmek isterim :)

[B]Midye için ekstra herhangi bir şey yapalım mı?[/B]
Yapmanız gerekmiyor. Ama ben canlıların mutluluklarına kafayı takarım bazen kendimi onların yerine koyarım anlayacağınız :) Akıntıyı sevdiklerini okuduğum için ve bu akvaryumda normalde fazla akıntı olmadığından dalga motoruyla bir akıntı oluşturdum, tabi böyle bir zorunluluğunuz yok ama neşeleri yerine geliyor diye düşünüyorum :) Sonuçta hem biyotop mantığında bir hareket oluyor hemde sürekli olarak besin bulma durumları ortaya çıkıyor.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/14613/161020161243521.jpg[/IMG]

[B]Midye beslemek konusunda bir soru işareti var mı?[/B]
Kesinlikle zararlı canlılar değiller, herhangi bir balık üzerinde olumsuz etkilerini okumadım ve yaşamadım aksine faydalarını görüyoruz. Yalnızca kendimde değil ama arkadaşımda akvaryuma bir sürü beyaz ufak parça salarak camda ve kumda kar tanesi efekti yarattıklarını biliyorum balıklara bir zararı olmadı benzer bir durumu ben yaşamadım ve ne olduğunu da açıkcası bilmiyoruz[:)))]

[B]Fiyatları?[/B]
Bu elbette değişken bir konu ama madem tecrübeler ile yazıyoruz dedik bunu da belirtelim çünkü merak eden olacaktır :)
Eylül 2016'da Eminönünde sigara paketinden hallice boylu olanlar 10, daha büyük olanlar 20 tl idi. Ben daha büyük diye nitelendirebileceğimiz boyunu (12-15cm) 7 TL'ye aldım ve normal fiyatı 10 TL idi. İnternetten daha önce 2 liraya teymin ettiğimde oldu :) Ama normal piyasası 5-10 TL arasında değişiyor diyebilirim.

[B]Karşı olduğum argüman! [/B]
2 midye alarak akvaryuma fayda sağlamasını beklemeyin mantığı. Yukarıda belirttiğim akvaryum ve berraklık Sunsun minik filtre, dalga motoru ve 4 adet midyeyle sağlanmıştır. Yani var olan bir sistemde 100 litrede 4 büyük midye gayet yararlı oluyor.

Ömürleri, bölümleri, boyları, daha detaylı ve ansiklopedik bilgi için yani tecrübe ötesi durumlar için aşağıdaki linklere başvurabilirsiniz.
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/midyeler_sorular_-_cevaplar_k130316.asp[/URL]
[URL]https://www.akvaryum.com/forum/akvaryumda_olmasi_gereken_midye_hakkinda_bilgi_k616707.asp[/URL]

Ayrıca midyeler için daha uygun ortam hangisi sorusunda önemli bir faktör daha var bence o da pH! Bu konuda bir bilgiye ulaşamadım ulaşırsanız ve yazarsanız çok memnun olurum :) Ben kabuklu canlılar oldukları için pH'ı yüksek akvaryumların uygun olacağını düşünüyorum ama Blackwater bir akvaryumda sağlıklı şekilde yaşayabilirler mi ciddi merakım var deneyerek riske atmak da istemiyorum doğrusu :D

Dediğim gibi yazıdaki hiç bir bölüm ansiklopedik bir doğruluk taşımaz tamamen kendi gözlemlerim ve okuduklarımdan yola çıkarak ekstra tabirler kullanmadan izah etmeye çalıştım.

[B]Tavsiye?[/B]
Ediyorum :)

İyi hobiler :)
[B]OrdiBuko[/B]
Sercan İnal

Beğenenler: [T]189081,DogukanCAN35[/T][T]187962,özlemazuki[/T][T]62734,ELPRESACANARİO[/T][T]188160,Oguztastan[/T][T]183070,WLFcATA[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]187856,gkhnyds[/T][T]177359,Ferhat Özarslan[/T][T]100597,twinsoul[/T][T]204792,hasanumut[/T][T]209615,ByCruel[/T][T]218170,Nahzuğ[/T][T]187204,Bisnev99[/T][T]224622,pusathan01[/T][T]236524,busrazor[/T]
Teşekkür Edenler: [T]172581,alihan19964[/T][T]62734,ELPRESACANARİO[/T][T]188160,Oguztastan[/T][T]183070,WLFcATA[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]152930,barus[/T][T]100597,twinsoul[/T][T]85014,GuppyKeeper[/T][T]187204,Bisnev99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akheronÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2016
İl: Burdur
Mesaj: 56
akheronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2016 13:44
Açıklayıcı yaziniz icin tesekkur ederim. Benim bir sorum olacakti. Tropheus türü besliyorum. Bilindigi gibi otcul baliklardir. Midye almayi dusunuyorum ancak tek korkum midye olurse ve ben fark etmeden bunu baliklarim yerse blout olma risklerinden korkuyorum sizce boyle bir sey mümkün müdür

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2016 14:00
[QUOTE=akheron]Açıklayıcı yaziniz icin tesekkur ederim. Benim bir sorum olacakti. Tropheus türü besliyorum. Bilindigi gibi otcul baliklardir. Midye almayi dusunuyorum ancak tek korkum midye olurse ve ben fark etmeden bunu baliklarim yerse blout olma risklerinden korkuyorum sizce boyle bir sey mümkün müdür[/QUOTE]

Bunu kendi tecrübelerim ile izah etmem mümkün değil çünkü Tropheus türlerini beslemedim bugüne dek Bloat sorunu ile de herhangi bir balığımda karşılaşmadım. Durumu balığın uzmanlarına bırakarak şöyle bir bilgilendirme yapayım;
Midyenin içerisinde etli kırım çok fazla değil bu etli kısmında verdiğim linklerden öğrendiğim kadarıyla %30'u protein'den oluşuyor. Tropheus'lara bir defaya mahsus böyle bir yemleme yapmak ne denli bloat riski taşıyorsa midye'de o denli taşıyacaktır diye düşünüyorum.

Bloat hakkında fazlaca bilgili değilim ama çok kesinlik barındıran bir hastalık da değil diye biliyorum. İşi bağırsaklara indirgersek ve etçil beslenmeyi bağırsakları hazmedemeyen balıklar olarak düşünürsek ve midyeye löp et gözüyle bakarsak elbette risk olarak düşünebiliriz :) Ama dediğim gibi Tropheus ve Bloat konusunda tecrübem yok, bilgimde zayıf bu bilgiler ışığında üstad'ların konuya bakmasında fayda var :)

Beğenenler: [T]187688,akheron[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187688,akheron[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Berke11Çevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 391
Berke11Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2016 14:00
İlerleyen dönemlerde sadece karides bakmayı düşünüyorum uzun bir akvaryumu 3 e bölüp yapicam bu akvaryumlarda sadece karides pipo filtre ve moss türleri olucak sizce midye atmalimiyim karideslerle yada moslarla ilgili bir sıkıntı olur mu karidesler haliyle meraklı canlilar herşeyi araştırıyorlar midyenin ağzı açıkken içine girip orda kalma riskleri varmı biliyorsunuz .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2016 14:09
[QUOTE=Berke ÇETÜKKAYA]İlerleyen dönemlerde sadece karides bakmayı düşünüyorum uzun bir akvaryumu 3 e bölüp yapicam bu akvaryumlarda sadece karides pipo filtre ve moss türleri olucak sizce midye atmalimiyim karideslerle yada moslarla ilgili bir sıkıntı olur mu karidesler haliyle meraklı canlilar herşeyi araştırıyorlar midyenin ağzı açıkken içine girip orda kalma riskleri varmı biliyorsunuz .[/QUOTE]

Bu soruyu aldığıma sevindim :) Bende denedim bunu moss ile ilgili herhangi bir sorun zaten yok ama akvaryumdaki karides nüfusunda sanki bir azalma gözlemledim daha doğrusu azalma değil de artmayış diyelim :) Büyük karidesler için bu pek söz konusu değil gibi ama ufaklıklar midyenin içerisine girebilir ama benim midye sayımın yavru olduğu halde artmayışının sorumlusu midye midir değil midir bilemem gözümle şahit olmasam da teorik olarak böyle bir ihtimal var :D
Bunun suçlusu midyeler değil meraklı karidesler [:)))]
Büyükler içinse durum şöyle (hiç büyük karides kaybım olmadı net olur olmaz diyemem ama benim olmadı :D) midyeler temas konusunda aşırı hassaslar ve olası her temasta ağızlarını kapatıyorlar bu yüzden büyük karides midyenin içine girmeye de çalışsa direkt temassız bunu başaramayacağından midye ağzını kısıyor veya kapatıyor yani büyük karideslere bu konuda müsade etmiyor en azından benimkiler :D

Beğenenler: [T]175886,Berke ÇETÜKKAYA[/T][T]187204,Bisnev99[/T]
Teşekkür Edenler: [T]175886,Berke ÇETÜKKAYA[/T]
+1: [T]175886,Berke ÇETÜKKAYA[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2016 11:09
Midyelerin katkısını görmek adına irice 4 japonu 60 litrelik dış filtresiz yalnızca bir şelale filtre olan tanka aldım. 3 adet midye attığım tankta su değişimi yapmadım 3 haftalık süreç sonunda hergün yemleme yaptığım tankta su değişimi şöyle;

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/14613/071120161013531.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/14613/071120161017431.jpg[/IMG]
Sağdaki akvaryum suyu.

Tamamen berrak değil fakat çokca ayırt edici de değil.[EDIT]OrdiBuko,2016-11-07 11:17:42[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguztastanÇevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2016
İl: Aydin
Mesaj: 278
OguztastanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2016 16:18
Heveslendim, internetten sipariş verdim sizin gibi başarılı olabilecek miyim merak ediyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2016 16:29
[QUOTE=Oguztastan]Heveslendim, internetten sipariş verdim sizin gibi başarılı olabilecek miyim merak ediyorum :)[/QUOTE]

Doğru çalışan bir akvaryumda ısı yüksek değilse başarılı olursunuz merak etmeyin. Hangi siteden verdiniz siparişi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iamvolkanÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 08/10/2016
İl: Eskisehir
Mesaj: 405
iamvolkanÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2016 16:46
30lt lik nano bitkili akvaryumumda bende 2 adet besliyorum. Ağızlarını açıp filtre yaparlarken, üzerlerinden meraklı ve obur elma salyangozu geçmesi nedeniyle aniden kendilerini kapatıyorlar [:D]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguztastanÇevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2016
İl: Aydin
Mesaj: 278
OguztastanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2016 17:10
[QUOTE=OrdiBuko]

Doğru çalışan bir akvaryumda ısı yüksek değilse başarılı olursunuz merak etmeyin. Hangi siteden verdiniz siparişi?[/QUOTE]

http://urun.gittigidiyor.com/evcil-hayvan/1-adet-tatli-su-midyesi-dogal-filtre-5-7-cm-247946731
Buradan aldım

Teşekkür Edenler: [T]14613,OrdiBuko[/T][T]84718,okanoksak[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2016 20:35
[QUOTE=Ariv]30lt lik nano bitkili akvaryumumda bende 2 adet besliyorum. Ağızlarını açıp filtre yaparlarken, üzerlerinden meraklı ve obur elma salyangozu geçmesi nedeniyle aniden kendilerini kapatıyorlar [:D][/QUOTE]

Siz bitkileri kaldırmasına nasıl engel oldunuz?
Ve bahsettiğiniz an'ı izlemek çok keyifli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iamvolkanÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 08/10/2016
İl: Eskisehir
Mesaj: 405
iamvolkanÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2016 20:42
[QUOTE=OrdiBuko]

Siz bitkileri kaldırmasına nasıl engel oldunuz?
Ve bahsettiğiniz an'ı izlemek çok keyifli.[/QUOTE]

Akvaryum tanıtımım da tankın genel görünümüne bakarsanız bitkilerin önlerinde taşlar var, bitkilerime bir zararları dokunmayacaktır. Ama yerlerini sevdiklerini düşünüyorum uzun süredir hep aynı yerdeler. Sürekli oradan süzüyorlar suyu [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2016 09:33
[QUOTE=Ariv]

Akvaryum tanıtımım da tankın genel görünümüne bakarsanız bitkilerin önlerinde taşlar var, bitkilerime bir zararları dokunmayacaktır. Ama yerlerini sevdiklerini düşünüyorum uzun süredir hep aynı yerdeler. Sürekli oradan süzüyorlar suyu [:)][/QUOTE]

Bir yeri tam anlamı ile sevdiklerinde kolay kolay daha yer değiştirmiyorlar zaten bu yönleri güzel.
Ama ufak taş ve ağırlıkça hafif kökleri çok rahat itebiliyorlar :)

Beğenenler: [T]189787,Ariv[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguztastanÇevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2016
İl: Aydin
Mesaj: 278
OguztastanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2016 01:00
[VID]https://youtu.be/ipWhan9pFbc[/VID]
Sercan Bey videoda gözüküyor sanırım, bu midyenin boşaltım yapma şekli mi yoksa üremeye mi çalışıyor nedir ben tam çözemedim sizin bir fikriniz vardır diye düşündüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir