Yüzgeç kanlanması


demirhan2144Çevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2012
İl: Kirsehir
Mesaj: 162
demirhan2144Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2014 10:32
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: Kuma sürtünme ve yüzgeç kanlanması

Akvaryum Kapasitesi (litre):305

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:10 tane damızlık yunus

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon:İç ve dış filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :

Merhaba arkadaşla en formda ve çok güzel yavru veren dişi yunusum 3-4 gün önce aldığı yavruları attı. (Bunu ilk defa yapıyor.) Akvaryumda biraz gözlemledim. Balık sürekli kumlara sürtünme ihtiyacı hissediyor. Sırt yan ve üst yüzgeç diplerinde belirgin bir kanlanma gördüm. Ayrıca pulları da bir sıkıntı olduğunun işaretini verircesine dik duruyor. Akvaryuma bir yemek kaşığı kaya tuzu attım. Nedeni ve tedavi yöntemleri konusunda yardım ederseniz sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2014 10:55
Ben sizinle bukonuda biraz sohbet edeyim, öncelikle türünüzü tanımıyorum, ama genel bazı hastalıklar birçok türde görülüyor, yunusun pulları olduğunu bilmiyorum. Ama puları kalkmaya başlamışsa Dropsy denen bir hastalık vardır bu ihtimali düşünmek lazım balık ilerledikçe balon gibi şişer ve pulları kabarır yerinden karkar. 



Dropsy Hastalığı Nedeni :

1)Kötü su koşulları: Balığın başa çıkamayacağı kadar yüksek nitrat seviyeleri ile yem artıklarından ve dışkıdan kaynaklanan çözünmüş organik bileşikler. 



2)Uyum stresi: yeni gelen balığın yaşadığı uyum sorunu veya tanktaki heyrarşinin en altlarında bulunan bir balığın sürekli olarak diğer fertler tarafından yapılan saldırılara maruz kalması. 



3)Suda yaşanmış olan ani değişiklikler: pH'nın fazla düşmesi veya yükselmesi, akvaryumcudan farklı şartlarda veya pH'da beslenmiş bir balığın sizin tankınıza geldiğinde daha farklı değerlere alışmak zorunda kalması.
Dropsy Hastalığı Belirtileri :

Balık bir balon gibi şişer ve gözleri yerinden fırlayacakmış gibi olur. Bazen bu semptomlarla beraber pulları dışa dönük olur. Görünüşü aynı balon balığının şişmiş haline benzer. Tankın üstünden bakarsanız sanki hamileymiş gibi durur ve genelde yüzme hareketlerini kontrol etmekte zorluk çeker. Balık sanki çok yemiş de sindirememiş insanlar gibi sık sık nefes alır. Dışkısı şeffaf ve sümüğümsüdür.

Dropsy Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :

Bu tür etkenler balıkta ya suyun sindirim sisteminde birikmesine ve orada zehirli gazlar oluşmasına yol açar, ya da sindirim siteminde bakteriyel/viral enfeksiyonlara sebep olur. Balık çıkardığından daha hızlı su yuttuğu için karın bölgesi şişer. Dropsy. tıpkı bloat gibi, nadiren tankın diğer sakinlerine bulaşır. Ancak tedavi için siz etkilenmiş balığınızı gene de ayrı bir tanka alın. Erken bir tedavi ile balığınızın kurtulma şansı yüksektir. Dropsy'nin ilk safhalarında balık karnı şiş olmasına rağmen yemesini sürdürür. Balığınıza pellet türü yem veriyorsanız, pelletları bu dönemde ıslatıp beklettikten sonra yedirin, böylece sindirim sistemini zorlamamış olursunuz. Bir kapta akvaryum suyu ile beklettiğiniz pelletlara buzdolabınızda bulabileceğiniz vitamin komplekslerinden birini ekleyin, özellikle C vitamini olan bir kompleks olsun. Pelletleri 10 dakika kadar suda beklettikten sonra balığınıza yedirin. Aynı işlemi pul yem ile de yapın. Yemde bir değişiklik yapmayın, her zaman ne veriyorduysanız onu verin. Antibiyotik içeren yemler de kullanabilirsiniz. Tedavi için kullanacağınız ilaçlar metronidazole veya geniş spectrumlu gram negatif ve gram pozitif bir antibiyotiktir. Piyasada metronidazole içeren ilaçlardan biri Flagyl 500mg (Eczacıbaşı) adı ile satılıyor. Metronidazole'u her 50 litre için 1 hap olacak şekilde suda eritip tanka dökün. 24 saat sonra en az %50 su değiştirin ve tekrar aynı dozajı uygulayın. 3 günlük tedavi sonrası balığınızın şişliği inmemişse tekrar aynı işlemi uygulayın. flagly ilacı sıvılaştırılıp balığın yemleri bu sıvıya atılıp yemler bu ilaçlı suyu çektiğinde 5-10 dakika içinde sonra bu ilaçlı yem balıklara atılıp yedirilirse bununda büyük faydaları oluyor, yahut ignesiz şırıngayla bağılın ağzına ilaçlı suyu yutturmak.
Kullanılan diğer bir ilaç drops'de   TETRA 500 MG 16 KAPSÜL


Sürtünmesi bir dış parazit belirtisi olabilir beyaz benek paraziti gibi, tuz tanesi büyüklüğünde beyaz renkte kuyrukta gövdede baş tarafta yaygın olabilir.



Beyaz benege müdahale edilmezse ilerde mukoza iyice zayıflar yüzgeç erimeleri ve daha ileri safhalarda gövdede kızarma kanlı erimeler gözükebiliyor.

Bu tür dış hastalıklara hatta iç parazitlere yeni balık alınmamışsa yeni balık bulaştırmamışsa akvaryumunuzdaki suyun kirliliği amonyak, nitrit, nitrat yükselmesi, dolmuş temizlenmemiş filtreler gibi sebepler yol açabilir.Balığı iyileştirince su değişimini biraz arttırmakta fayda var.
İkincisi strese bağlıda balık dropsy olabilir, buna sebep balığın başka bir balık tarafından dövülmesi ölümcül saldırıya uğraması, balığın dışkısı aynı zamanda beyazsa krem rengindeyse ve jel gibiyse buna ek iç parazit oluşumuda vardır.

İç hastalıklar için sera bakto tabs tedavi yemi kullanabilirsiniz. 20 TL

Sera Bakto Tabs;
Tatlı ve tuzlu su akvaryumlarında bakteriyel enfeksiyon tedavisinde kullanır. Dropsy, karınların şişkin olması, pulların kabarık ve gözlerin fırlak olması, sallantılı hareketler göstermeleri, renklerin koyulaşması, iştahın azalması ve sonunda tamamen isteksiz bir durum almaları balıkların iç organlarının bakteriler nedeniyle enfekte olduğunun işaretidir. Bacto Tabs kullanarak hem hasta olanları tedavi eder, hem de henüz hasta olmamış olanları korumuş olursunuz.

Ürünün Kullanım Şekli;
Her gün, iki kez 1 tablet, 7 gün boyunca devam edilmelidir. Tedavi esnasında iyi bir havalandırma sağlayınız ve başka bir besin kullanmayınız. CO2 sistemini ve ultraviole lambayı kapatınız. 8. gün akvaryum suyunu % 50 oranında değiştiriniz, sonra Sera Agutan ve Sera Nitrivec ile yeni su hazırlayınız. Bu durum Sera Bacto Tabs kullanımı ile yok olan yararlı bakterilerin yeniden oluşumu için gereklidir. Tuzlu su akvaryumlarında omurgasızlar ile kullanmayınız.

Ürünün İçeriği;
Balık unu, bira mayası, buğday unu, midye, tubifex, kankurdu, spirulina, bitkisel içerik, morina balığı yağı.

Uyarılar;
* Çocukların ve ev hayvanlarının erişemeyeceği bir yerde muhafaza ediniz.
* Sadece süs balıklarının kullanımı içindir.
* Tedavi sırasında diğer yardımcı ürünleri kullanmayınız.
* Kuru ve serin bir ortamda muhafaza ediniz.

Balık hastalıklı zamanda vitaminle desteklenmeli herhangi bir vitamin sıvısı alabilirsiniz örneğin deepfix fistavit 5 Tl balığın yemlerini vermeden bir kaşığa koyun üzerine 5-6 damla damlatın yemlerin yemler bu vitamini çeker atın yesinler hergün verin. Hastalık döneminde sağlıklı dönemlerde haftada 1-2 yapabilirsiniz.

Balığın dış yapısındaki parazitleri ve kırmızı kanlı yaraları yok etmek için mikofish ilacı alıp kullanabilirsiniz gerekli 10 Tl. Mantar ve yüzgeç erimesi hastalıkları içindir. Tankı kuvvetli havalandırın balığı ayırdığınız karantina tankını hava motoruyla.

Bunları bir düşünün. Sonra Konuşuruz.

mesutok2014-03-01 11:14:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

demirhan2144Çevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2012
İl: Kirsehir
Mesaj: 162
demirhan2144Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2014 11:37
Mehaba üstadım. Öncelikle şunu söyleyeyim. Balık konusun özellikle de yunus konusunda epey tecrübe sahibiyim. Dropsi , boot daha önce flagly ilacı ile çok rahat çözdüğüm hastalıklar. Ama yüzgeç kanlanması ilk defa başıma geliyor. Bu konuda bilgi sahibi değilim. Benim esas öğrenmek istediğim yüzgeç kızarmasının sebebi ne olabilri.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DierianriggÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 274
DierianriggÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2014 13:33
Halsizlik, yem yememe, dibe cokme gibi durumlar da varsa amonyak olabilir sebep. Akvaryum ne zamandir kurulu? Yeni bir akvaryum mu? Baliklar ne kadar suredir akvaryumda? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

demirhan2144Çevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2012
İl: Kirsehir
Mesaj: 162
demirhan2144Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2014 00:39
yaklaşık 2 senedir.

+1: [T]208658,batuhan.09[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir