Zeolit mi ? Aktif carbon mu kullanmalı


xdelixÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 27/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 66
xdelixÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2009 23:42
Merhabalar arkadaşlar  filtrasyon bakımından hangi malzeme daha iyi sizce zeolit mi yoksa aktif carbon mu yoksa 2 si birden mi kullanılmalı
 
saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayMKÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 347
bayMKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2009 07:27
Aktif karbonu bir kez kullanabilirsin.O da bir ayı geçmemeli yoksa bünyesine  hapsettiklerini salarsa balıklarına yazık edersin.
Zeolit yıkayıp yıkayıp tekrar kullanableceğin bir malzeme.onun için zeolit diyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CaN_BaKıRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 1749
CaN_BaKıRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2009 07:30
[QUOTE=bayMK]Aktif karbonu bir kez kullanabilirsin.O da bir ayı geçmemeli yoksa bünyesine  hapsettiklerini salarsa balıklarına yazık edersin.
Zeolit yıkayıp yıkayıp tekrar kullanableceğin bir malzeme.onun için zeolit diyorum...
[/QUOTE]

Bence yıkayıp yıkayıp tekrar kullanılabilir mantığından uzaklaşın..

Öncelikle aktif karbonun kullanım süresi 1 ay değil en fazla 10 gündür..
Zeolitin ise 2 ay...

Zeoliti 2 ay gibi bir süre sonra çıkartıp yıkamak yerine atın yada bir saksının dibine dökün. Yerine yeni zeolit koyun.. Neden derseniz 25 kg çuvalı 8 lira.. Bu kadar ucuz bir malzemeyi yıkayarak tekrar kullanmak hem zahmetli hemde riskli.. Kısacası gereksiz...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mokolitÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 9
mokolitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2009 08:50
Onur bey,siz aktif karbonu 10 gün kulanıp atıyormusunuzTebessümsize yakın bir yerde oturmak isterdim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2009 09:41
Sayın Anıl Ünal,

Aktif karbon özel bir işlemle üretilerek iç hacmi genişletilir ve ömrü sınırlıdır. İyonları molekül büyüklüklerine ve iyon yüküne istinaden bağlar ve bağladığı moleküllden daha güçlü bir molekülle karşılaşana kadar hiçbir şekilde bağladıklarını bırakmaz. Yani aktif kömürü suda bekleterek yeniden kullanamazsınız. Aktif karbonun kusması gibi bir durum haliyle söz konusu değildir. Ömrü konusunda süre veremem çünkü kullandığınız aktif karbonun boyutuna ve sizin tankınızın biyolojik-kimyasal yükünüze göre ömrü değişir.

Zeolit de ise aktif karbonun aksine iyon değişim özelliği vardır. Diyelim ki bir A maddesi ortamda çok fazla. Bu fazla A maddesi zeolit tarafından tutulur. Zeolitin hacmine ve A maddesinin ortamdaki yoğunluğuna göre madde tutma oranı değişir. Sonra A maddesi ortamda azaldığı zaman, A maddesinin ortamdan azalma hızına bağlı olarak  zeolit de yavaş yavaş A maddesini yeniden serbest bırakmaya başlar.

Özellikle bitkili akvaryumlarda zeolit hayat kurtarıcı bir  tamponlayıcıdır. Şöyle örnekleyeyim:
Zeolit, verdiğiniz sıvı gübrelerin fazlasını kendi hacmi oranında tutar ve gübre miktarı azaldıkça tekrar ortama serbest bırakır. Aktif karbon ise verdiğiniz gübreyi bağlar ve ortamdan uzaklaştırır. Geri dönüşü yoktur.

Bu bilgiler ışığında zeoliti akvaryumunuzda kumun altında, üstünde hatta zemin kumu olarak kullanabilirsiniz. Bu sonuncusunu pek tavsiye etmem pratikde zorlayabilir ama kullanılabilmektedir. Su değerleri değiştikçe zeolitin bağladığı ya da serbest bıraktığı madde değişecektir yani zeolit sürekli dinamik kalacaktır. Eğer ayrı bir şekilde filtreleme elemanı olarak kullanmayı düşünüyorsanız sürekli akvaryumunuz içinde kalabilir. İçim rahatlasın diyorsanız zeolitinizin hacmine göre 15 günde ya da ayda bir saf suda bekleterek akvaryumunuz içinde bağladığı molekülleri serbest bırakmasını sağlamanız mümkün lakin bunun süresi ve şartları hususunda net bir şey söyleyemem :)

Aktif karbonu ise, ani su değeri değişimleri için anlık müdehalelerde kullanmanızı öneririm.  Diyelim ki alg sorunu için bakır şelat kullanmayı seçtiniz. Bu yöntemi hiç tasvip etmiyorum ama seçiminizi bu yönde  kullandınız diyelim. Bakır şelat uygulaması sonrasında, gerekli su değişiminin ardından aktif karbonu ekleyerek kalan bakırın tanka daha fazla zarar vermesini önlemek için tercih edebilirsiniz.
1-2 günlük aktif karbon uygulamasından sonra aktif karbonu çıkartabilirsiniz. Fazlası akvaryum içinde diğer molekülleri de bağlayacak ve gereksiz bir uygulama olacaktır suyu fakirleştirmeye başlayacaktır ancak bir süre sonra değiştirlmeyen aktif karbonlar doyuma ulaşarak bağlama özelliğini yitireceği için fakirleştirme söz konusu olmayacaktır.
Aynı aktif karbon tekrar kullanılabilir mi diye sorarsanız eğer, bunun cevabını kimse bilemez. Bakırın yoğunluğuna ve aktif karbonun hacmi ile ilgilidir. Tabii aktif karbon burada sadece bakır bağlamaz birçok şeyi de beraberinde bağlayacağını göz önünde bulundurarak değerlendirilmelidir. Demir, çinko, kobalt vs... bakır sadece bir örnektir ve o minnacık dediğiniz aktif karbon parçalarının iç yüzey hacmi tahmin edebileceğinizden daha büyüktür. Hatta çok daha büyüktür

Benim kişisel uygulamam ani değişimlerde 1-2 günlük anlık müdehalelerin ardından karbonu çıkartıp ihtiyaç olduğunda yine aynı karbonu kullanıyorum.

Ekleme: Ben akvaryumumda zeolit kullanmıyorum ve ufak tefek imla ve anlatım bozukluğu hatası, muhtemelen yine de vardır :)

Torik2009-11-12 13:55:09

Beğenenler: [T]194712,Dengizerr[/T][T]197164,ComoDAYI[/T][T]208569,Beta_balik[/T]
Teşekkür Edenler: [T]194712,Dengizerr[/T][T]86782,deamod[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2009 10:32
Sinan bey çok güzel açıklama yapmışsınız, teşekkür.
Bu iki ürünü filtrasyon amacıyla dış filtrede kullandığımızı varsayarsak Aktif Karbo makro elek, Zeolit ise mikroelek vazifesi görür. Bu nedenle birini diğerine tercih etmeyip her ikisini birlikte kullanabilriz.
Zaten bazı firmaların ikisi birarda ürünleri vardır. Her iki üründe kusma yapmaz..
 
Aktif Karbon gözenekleri büyük (makropor) olduğu için daha sonrada bakterilere yaşam alanı sağlar, o nedenle filtreden çıkarmayabilirisniz. Yurtdışında aktif karbonu hiç çııkarmadan böyle kullanlar çok...
Ancak zeolit (burda zeolit kelimesini kullanırken daima klinoptilit olarak düşünmez lazım, neyseki türkiyedeki zeolitin hemen hepsi klinoptilitttir; bu iyi birşey) mikroporlara sahiptir gözenek çapı 3-8 A tur. Yani o gözeneğe bakteri sığmaz.
 
 
Yine duruma balık sağlığı açısından bakıldığında zeolitin amonyağı tuttuğu düşünülür. Ancak zeolit amonyağı değil Amonyum İyonunu (NH4+) tutar...Daha doğrusu zeolit katyonları tutar-bırakır...
Akvaryum suyunda amonyak toxic amonyak ve amonyum iyonu halinde bulunur ve bu ikisi denge halindedir..Amonyum İyonu (NH4+) diğeri kadar toxic değildir..Akvaryum suyu alkali ise amonyağın çoğunuğu toxic amonyak halinde bulunurki buna zeolit birşey yapamaz..Demin yazdığım gibi zeolit amonyum iyonuna (katyon) ilgi gösterir....
 
 
 
Konuya balık sağlığı ve akvaryum temizliği açısından bakıldığından her ikisi birkite kullanılabilir. Ancak aktif karbonmu yoksa zeolitmi ? yalnız birini seç derseniz;seçimim makropor özelliğinin avantajlarından dolayı Aktif Karbon olur..
 
Bitkili Akvaryumda ise durum daha farklıdır.....
 
 
 
emreutku2009-11-12 10:32:58

Beğenenler: [T]194712,Dengizerr[/T][T]197164,ComoDAYI[/T][T]202454,Cotoni[/T]
Teşekkür Edenler: [T]194712,Dengizerr[/T][T]202454,Cotoni[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2009 10:50
Böylesine yararlı bilgileri üşenmeyip uzun uzun yazan Emre Beye ve Sinan Beye hem şahsım,hemde forum adına teşekkür ederim.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzkoçakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 4506
ÖzkoçakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2009 13:03
Aslında her ikisi de olumlu ve olumsuz yanları olan maddeler. Zeolit amonyumu ve diğer bazı zararlı maddeleri tutmasının yanında, sert sularda daha etkisizdir, akvaryumdaki kalsiyum oranı üzerinde olumsuz etkisi olabilir ve solunması durumda akciğer kanseri riski taşır. Aktif karbonun ise her 1 gramı 2000 m2 ye kadar yüzey alanı sağlayabilir, birçok sıvı ve gazı absorbe edebilir, akvaryumda kötü kokuların oluşumunu engelleyebilir . Ancak sadece çözünmüş maddeler üzerinde etkisi olduğu için nitrat seviyesinin düşük kalmasını tek başına sağlayamaz ve su değişim sıklığının azaltılması üzerinde olumlu bir katkısı yoktur. Ayrıca içerdiği kül ve fosfat su kalitesi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Sinan Bey'in verdiği örnekte alg sorunuyla mücadelede seçtiğiniz bakır şelatı aktif karbonla temizlemeye kalktığınızda ve karbonu kısa sürede tanktan uzaklaştırmadığınızda, bu sefer tanktaki fosfat miktarını arttırır ve alg oluşumuna katkıda bulunmuş olursunuz. Yani ilk yaptığınızı kendi elinizle bozup eski hale geri dönmüş olursunuz. Gereğinden fazla fosfat ayrıca suyun bulanık bir hal almasına sebep olur. Karbonun tanktaki faydalı ömrünün ne olduğu da ayrı bir tartışma konusudur.
 
Kısacası her ikisi de hastalıkla mücadelede kullandığımız ilaçlar gibi hem olumlu hem de olumsuz yönü olan maddelerdir. Ben ikisini de kullanmayarak az yemleme ve düzenli su değişimi alternatifini seçiyorum.
 
Sağlıklı balıklar.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2009 18:51
Aslında aktif karbonla ilgili olarak fosfor ve kül konusuna değinmek gerekir.
 
Tüm karbonlarda fosfor bulunur, tüm karbonlarda kül bulunur...
 
Biz ise kullandığımız aktif karbonun düşük kül ve düşük fosfor içerikli olmasını isteriz..
Yüksek kül içeriği ani PH  artışlara neden olacaktır..Yine yüksek fosfor içerikli olanlar tank suyunun fosfor miktarını artıracaklardır..
 
Genelde asitle yıkanmış aktif karbonlarda hem kül hem fosfor oranı çok düşüktür..
Akvaryumlarda kullanılan bu özellikte olmalıdır. Bazı ticari ürünlerde, ürünle ilgili açıklamada bu belirtilmektedir.. 
 
Aşağıdaki linklerde bu konu daha detaylı anlatılmaktadır..
 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgenccoskunÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/06/2009
İl: Ankara
Mesaj: 956
ozgenccoskunÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2009 19:17
Dış filtreyi kurduğum zamanlar bu konulara çok taktım ve konu açıp cevaplar aldım şu anda zeolit karbon seramik 3 ünü bir kullanmaktayım hiçbir problem yok ! Zeolit suyu yumuşatıyor diyorlar ancak değişik bir tuz önermişti değerli  ekrem abi (Özkoçak) Suyu sertleştiriyor her dip çekiminden sonra kullanıyorum ayrıca bu açtığım konudanda yararlanabilirsiniz buyrun
http://www.akvaryum.com/forum/iyi_gunler_%28_tanganika_ciklet_vs_ye_zeolit_k317673.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2009 20:34
 
Zeoliti yalnız amonyağı düşürmek niyetiyle balıklı akvaryumda kullanmak isteyeydim,
terchimi şuna göre yapardım;
1- Yumuşak ve asidik suda yaşayan balıkların olduğu akvaryumda kullanırım.
2- Sert ve alkali suda yaşayan balıkların olduğu akvaryumda kullanırım.
 
Hangisi?
a)  1.şık
b)  2. şık
c)  hem 1. hem 2. şık
d)  hiçbiri
 
 
Bu konuyu soru şeklinde sordum, böylece hem mantığı daha rahat anlaşılr hemde akılda daha kolay kalır...Yanıt vermek istemeyenler rahat olsunlar 3 gün sonra yanıtını yazabilirim...
 

Beğenenler: [T]15842,cifi82[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzkoçakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 4506
ÖzkoçakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2009 21:18
Soruda yanıltıcı bir durum var mı bilemiyorum ama hata yapmaktan çekinmeden aklıma ilk gelen yanıtı vereyim.Tebessüm
 
Bence a. Sert sularda kalsiyum oranını kayda değer biçimde düşürebileceği için tercihim yumuşak suda kullanmak olurdu.
 
Saygılar,
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2009 21:52
 
Yanıt için teşekkürler ekrem bey, bir şaşırtma yapmak istemedim. Kendi anladığımı aktarmak istedim. Bende sizin gibi doğru yanıt için a) şıkkı diyorum. Bunun iki nedeni var
 
1- Katyon değiştirme ile ilgili
Set sularda Ca++ ve Mg++ katyonları çok fazla olduğu için zeolit (klinoptilit) öncelikle bunları tutar..O nedenle zeolitin amonyum iyonu -NH4+- (katyon) tutma özelliği asıl yumuşak sularda ortaya çıkar...
 
2- Ph ve NH4+ (amonyum iyonu) miktarıyla ilgili
Amonyak herzaman toxic amonyak (NH3) ve Amonyum İyonu (NH4+) halinde bulunur.
Yani Toplam Amonyak = NH3 (Toxic amonyak yada iyonize olmayan amonyak) + 
                                      NH4+ (İyonize amonyak, toxic olmayan amonyak) tır.
 
Bu dengeyi ise sıcaklık ve PH düzenler;
 
25 derece sıcaklıkta toxic NH3 durumunu gösteren tablo
PH     Toxic NH3     NH4+
6.5    %0,2           %99,8
7.0    %0,5           %99,5
7.5    %  2            %98
8.0    %  5            %95
8.5    % 15           %85
 
Ph 6,5 ta     2    birim NH3,   998  birim    NH4+  varken..
Ph 8,5 ta    150 birim NH3,   850  birim    NH4+ vardır..
 
Düşük Ph olmasının iki iyi yanı vardır;
1- Toxic amonyak miktarı azdır
2- Zeolitin bağlayacağı Toxic olmayan NH4+ miktarı çoktur..
 
 
Bu nedenle içinde diskuslar yüzen yumuşak ve asidik suda zeolit kullanmak daha uygundur..
 
Not: Yaptığım çıkarım eleştiri ve katkıya açıktır..
 
 
 

Beğenenler: [T]197164,ComoDAYI[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xdelixÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 27/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 66
xdelixÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2009 01:26
Merhabalar ,sevgili akvaryum.com üyelerine,paylaşımcılıkları ve edindikleri tecrübeleri bizlerle paylaşıp bilgilerimize tekrar yeni bilgiler kattıkları için çok teşekkür ederim  .
 
saygılar. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir