0'dan Başlamak..


HayatiAtakanÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2016
İl: Bursa
Mesaj: 56
HayatiAtakanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2016 22:18
Merhabalar;

İnanın belki 3 aydır kurulum videoları izliyorum ve izledikçe sakinleştiğimi farkettim son 1 aydır acaba bitkili bir akvaryum kursam mı ne yapsam, nasıl yapsam diye kafayı yerken sonunda karar verdim vira bismillah dedim. 40 40 40 yada bu boy ve ebat yakınlarında bir küp tank ile başlamak istiyorum.

Bu bağlamda yazdığınız pek çok şeyi hatim ettim diyebilirim ama hala aklımda bazı sorunlar var. Öncelikle öğrenciyim ve bursada yaşıyorum işin ehli kimse yok etrafımda. Kısaca başlamak gerekirse;

-Aydınlatma konusunda çok kararsız kaldım mercekli led mi florosan mı emin olamıyorum florosan + renkli led kullanacağım sanırım bir şekilde ayak yaptırıp az buçuk elimden gelir fakat nm değerleri felan çok karışık ne seçmem hangi aralıkta almam ve nereden alacağımı bilmiyorum. ayrıca zamanlayıcıyla nasıl kullanmam gerektiğini nasıl ayarlayacağımı da bilmiyorum. Armatür hazır olarak alabilirmiyim sorduklarım LED işine bulaşma diyorlar ama daha sağlıklı olacağı kanaatindeyim.

- Tank seçimine bağlı olarak zibilyon tane kum çıkartıyorlar bitki kumu diyor buradaki petshoplar ama hiçbir ibare yok duyulmamış markalar, bitkileri alacağım adama soruyorum kardeşim ben 2 metre akvaryumda inşaat kumunda bitki yetiştiriyorum çok önemseme diyor. öncelikle Torf kullanmalımıyım, hangi marka olmalı ne kadar olmalı salınım yapmaması için, lav kırığı koymalımıyım, misket gübre atmalımıyım ? kaç cm taban olması gerekir emin değilim, torf+lava kırığı+beyaz herhangi bir kum + mango kökü parçacıkları kullanabilirim kanaatindeyim ama eminde değilim. tropicana nın 2.5 litrelik bitki zemin kumunu övdüler bayağı ama nasıl sonuç alırım.

- Filtre konusunda sıkıntılarım var. biliyorum dış filtre en sağlıklısı hem görsellik için hemde sterilizasyon için ama bütçem uygun değil. İç filtredede temiz olsun istiyorsam akıntı çok olacak buda co2 ye zarar verecek çözünme açısından. Pipo önerdi petshop ama pek uygun değil gibi geldi bana. Ne tarz hangi marka bir filtre kullanmalıyım

-Işıklandırmanın zamanlamasını nasıl ayarlayacağım konusunda hiçbir fikrim olmadığından sudaki oksijen değerinin düşmesi beni çok korkutuyor. ufak bir pompayı seramik difizör ile tanka veririm geceleri de mayalı sistemde co2 yi kesmek güven vermediğinden(şişenin patlaması vs.) hava motoruyla geceleri oksijen basarım diye düşündüm ama ne kadar sağlıklı olur bilmiyorum. Işıkları ve hava motorunu aynı timer'a bağlayıp ışık kesilince oksijen devreye girse, oksijen kesilince ışıklar açılsa güzel olur ama yapabilirmiyim emin değilim.

-tankın içinde ne tarz kökler kullanmalıyım petshoplardan bi tanesi mango kökü koy kesinlikle suyu yumuşatır dedi ama forumda bulamadım yada aratamadım. Eğer gerçekten böyle bir etkisi varsa bu ve bunun gibi ne kullanabilirim önerilerinizi verebilirseniz minnettar olurum.

-Bitkiler için gübreleme ne derecede nasıl ve ne kadar olmalı en ufak bir fikrim yok. eksikliklerini test çubuklarıyla kontrol etmem gerektiğini biliyorum ama ne sıklıkla ve hangi marka testleri almam gerektiğini bilmiyorum.

-Suda biyosistem oluşturması gerektiğinden bahsetti petshopdaki adam akvaryumlardan birinin suyundan ve büyük bir melek balığı verceğini o suyun ekosistem oluşturacağını sonra bitkileri en son balıkları koyacağımı söyledi bunumu kullanmalıyım yoksa su düzenleyicileri felanmı bilmiyorum. eğer düzenleyici derseniz markalarını yazarsanız minnettar olurum.

Biliyorum sizi çok yoracağım fakat şuan bu konuda en çok güvenebileceğim insan sizlersiniz. Bana eğer uygun bir akvaryum ebadı için liste şeklinde bişey yaparsanız direkt o ürünleri tedarik edip o şekilde kuracağım. Umarım cevap verirsiniz :))

NOT: Evet biliyorum defalarca cevap verilmiş sorularda var. evet muhtemelen hepsini okudum ama yinede güven istiyor insan içim rahat etmiyor bu kararsızlıkdan ölmek üzereyim neredeyse tank bile alamadım. Yarın bursada bir akvaryum açılışı var Mustafa Erdoğar workshop yapacak oradan malzemelerimi temin etmek istiyorum. Hem yeni açılıyor hemde Mustafa abinin çalışmalarına bayılıyorum. Sizden ricam malzeme listesi yapmanız bana markalara çok çok yabancıyım çünkü, her petshopda quik marka kum ve filtre çıkıyor. Hep onları satmak istiyorlar muhtemelen en yüksek kar marjı o markada ediliyor diğer markalar hep çinki anlamadığım şeyler :D o yüzden liste olursa makbule geçer.

Şimdiden teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ufukbasarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/10/2012
İl: Içel
Mesaj: 504
ufukbasarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2016 00:43
Öncelikle "Kafasında milyonlarca soru olanlar" grubuna hoşgeldiniz :)
Bu iş öncelikle tamamen bütçe işi. 50 TL ye de sizi tatmin edebilecek bir tank kurabilirsiniz, 5.000 TL harcayıp daha bir sürü eksiği olan bir tankta.

[QUOTE=HayatiAtakan]
Tank seçimine bağlı olarak zibilyon tane kum çıkartıyorlar bitki kumu diyor buradaki petshoplar ama hiçbir ibare yok duyulmamış markalar, bitkileri alacağım adama soruyorum kardeşim ben 2 metre akvaryumda inşaat kumunda bitki yetiştiriyorum çok önemseme diyor. öncelikle Torf kullanmalımıyım, hangi marka olmalı ne kadar olmalı salınım yapmaması için, lav kırığı koymalımıyım, misket gübre atmalımıyım ? kaç cm taban olması gerekir emin değilim, torf+lava kırığı+beyaz herhangi bir kum + mango kökü parçacıkları kullanabilirim kanaatindeyim ama eminde değilim. tropicana nın 2.5 litrelik bitki zemin kumunu övdüler bayağı ama nasıl sonuç alırım.
[/QUOTE]


Gördüğüm kadarıyla Bursa'da yaşıyorsunuz. Ben Mersin'de yaşamama rağmen pek çok ihtiyacımı Pasifik Pet'ten temin ettim. Tavsiye ederim.
İçinize sinmezse güvenilir petshopların web sitelerinden online alışveriş ile pek çok ihtiyacınızı kolaylıkla temin edebilirsiniz.
Taban kurulumunda en ucuz yöntem Hagen veya Vitasand, Orta seviye JBL , üst seviye Ada amazonia önerebilirim.
Torf kullanımı mecbur değildir. Dikkatli olunmazsa fayda dan çok zarar getirir. Tecrübe sahibi değilseniz önermem.
Ben kendi tankımda Vitasand Profesyonel Siyah Bitki kumu kullandım. Gayet memnunum. Tabanda lav kırığı ve aquaclay, üstüne de minimum 7 cm Vitasand bitki kumu kullandım. Tabanınınızın (sineklik kullanacaksanız ki eğer 2-3 farklı kum kullanacaksanız kesinlikle öneririm) sineklikten sonra en az 6-7cm olmasına özen gösterin.
Misket gübre olarak piyasadaki DIY gübrelere güvenmediğim için JBL Kuge-In kullandım.

[QUOTE=HayatiAtakan]
- Filtre konusunda sıkıntılarım var. biliyorum dış filtre en sağlıklısı hem görsellik için hemde sterilizasyon için ama bütçem uygun değil. İç filtredede temiz olsun istiyorsam akıntı çok olacak buda co2 ye zarar verecek çözünme açısından. Pipo önerdi petshop ama pek uygun değil gibi geldi bana. Ne tarz hangi marka bir filtre kullanmalıyım
[/QUOTE]

Dış filtreden ve bilinen markalardan şaşmamanızı öneririm.
Bütçenize göre Eheim, Fluval , Tetra bunlardan alırsanız sıkıntı pek yaşamazsınız. Bütçenize göre Resun veya Lifetech de kullanabilirsiniz.

[QUOTE=HayatiAtakan]
-Işıklandırmanın zamanlamasını nasıl ayarlayacağım konusunda hiçbir fikrim olmadığından sudaki oksijen değerinin düşmesi beni çok korkutuyor. ufak bir pompayı seramik difizör ile tanka veririm geceleri de mayalı sistemde co2 yi kesmek güven vermediğinden(şişenin patlaması vs.) hava motoruyla geceleri oksijen basarım diye düşündüm ama ne kadar sağlıklı olur bilmiyorum. Işıkları ve hava motorunu aynı timer'a bağlayıp ışık kesilince oksijen devreye girse, oksijen kesilince ışıklar açılsa güzel olur ama yapabilirmiyim emin değilim.
[/QUOTE]

Kesinlikle mayalı sistemde co2 yi kesmeyin. Tecrübeyle sabittir iki kere 2.5 litrelik mayalı şişenin kapağını patlattım. Oda 3 gün leş gibi koktu.

[QUOTE=HayatiAtakan]-tankın içinde ne tarz kökler kullanmalıyım petshoplardan bi tanesi mango kökü koy kesinlikle suyu yumuşatır dedi ama forumda bulamadım yada aratamadım. Eğer gerçekten böyle bir etkisi varsa bu ve bunun gibi ne kullanabilirim önerilerinizi verebilirseniz minnettar olurum. [/QUOTE]

Mangrow kökü, yatı kökü, asma kökü bunları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Suyunuzun rengini değiştirmesini istemiyorsanız iyice kaynatmanızı ve en az 10 gün devamlı su değiştirerek dışarıda bu içinde tutmanızı tavsiye edebilirim.

[QUOTE=HayatiAtakan]Bitkiler için gübreleme ne derecede nasıl ve ne kadar olmalı en ufak bir fikrim yok. eksikliklerini test çubuklarıyla kontrol etmem gerektiğini biliyorum ama ne sıklıkla ve hangi marka testleri almam gerektiğini bilmiyorum.[/QUOTE]

Gübreleme için acele etme. Tabanda misket gübre kullan. Ilk 30-45 gün sadece potasyum gübresi ekle, bitkiler otursun , kök yapıları gelişsin, akvaryuma adapte olsunlar. Daha sonra önce iz elementler ve demir ile başla. 60 gün sonra önerilen ölçülerin 1/3 miktarda Nitrat ve Fosfata başlayabilirsiniz.
Su değişimi ilk aşamada çok önemli. Haftada mutlaka en az iki kere %30 su değişimi yap.
Bu işi profesyonelce yapmak istiyorsan test kiti şart.

[QUOTE=HayatiAtakan]-Suda biyosistem oluşturması gerektiğinden bahsetti petshopdaki adam akvaryumlardan birinin suyundan ve büyük bir melek balığı verceğini o suyun ekosistem oluşturacağını sonra bitkileri en son balıkları koyacağımı söyledi bunumu kullanmalıyım yoksa su düzenleyicileri felanmı bilmiyorum. eğer düzenleyici derseniz markalarını yazarsanız minnettar olurum.[/QUOTE]

0 dan kurulan bir akvaryumda ekosistemde olmazsa olmazlardan biri yararlı bakterilerdir. Bu denitrifikasyon bakterileri sudaki nitriti nitrata çevirerek sudaki zararlı bir oluşumu , bitkiler için besine çevirir. İlk kurulumda kesinlikle , suyun oturduktan sonra da takviye olarak kullanman gereklidir. Bunun için BIOZYM öneririm. Aquabotanik Yıldırım abiden temin edebilirsin.
Eğer bütçen varsa ADA Bakteri seti kullanabilirsiniz.

Su düzenleyiciler genellikle sudaki ağır metalleri ve kloru bağlar. Eğer suyu dinlendirme imkanın varsa , su düzenleyici kullanmak zorunda değilsin.

Akvaryumcunun vereceği su ve bir adet melek balığı olacak iş değildir 0 kurulmuş akvaryumun dengesini sağlamak. Kaldı ki akvaryumculardaki/ petshoplardaki suyun temizliğine , bakteri, miktop , hastalık taşımadığına nasıl emin olabiliriz?
Şahsen Mersin'deki en iyi pet shoptan bir damla suyu bile akvaryumuma damlatmak istemem.

[QUOTE=HayatiAtakan]Sizden ricam malzeme listesi yapmanız bana markalara çok çok yabancıyım çünkü,[/QUOTE]

Bütçeni bilmeden liste yapmak yanlış olur. [EDIT]ufukbasar,2016-03-29 00:45:01[/EDIT]

Beğenenler: [T]184286,HayatiAtakan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]184286,HayatiAtakan[/T]
+1: [T]117945,Keys[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2016 01:12
Ufuk Bey açık şekilde anlatmış çoğu şeyi. Ben bütçenizi merak ettim. Bu iş tamamen bütçe işidir. Hiç bilmeyen adamlar sadece maddi imkanları iyi olduğu için sizin imrenerek baktığınız tankları kurabiliyor. O yüzden önce bir bütçe belirlemek gerekir. Bu hobide her malzemenin ucuz bir alternatifi vardır. Ben de sürekli nano akvaryumlarla uğraşıyorum. Belki bir iki tavsiye verebilirim tecrübelerim dahilinde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlperAskanÇevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 677
AlperAskanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2016 01:36
[QUOTE=Keys]Ufuk Bey açık şekilde anlatmış çoğu şeyi. Ben bütçenizi merak ettim. Bu iş tamamen bütçe işidir. Hiç bilmeyen adamlar sadece maddi imkanları iyi olduğu için sizin imrenerek baktığınız tankları kurabiliyor. O yüzden önce bir bütçe belirlemek gerekir. Bu hobide her malzemenin ucuz bir alternatifi vardır. Ben de sürekli nano akvaryumlarla uğraşıyorum. Belki bir iki tavsiye verebilirim tecrübelerim dahilinde.[/QUOTE]

Uğur abi, kurulumlardan kullanılan ada penac p,penac w,bacter 100 gibi tozların ucuz alternatifleri nelerdir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2016 01:45
[QUOTE=AlperAskan]

Uğur abi, kurulumlardan kullanılan ada penac p,penac w,bacter 100 gibi tozların ucuz alternatifleri nelerdir?[/QUOTE]

Bu soru çok güzel oldu işte [:D]

Jbl bir yıl önce buna benzer birkaç ürün çıkardı. JBL Volcano serisi ürünler genelde taban yapısını güçlendirmeyle ilgili. Adanın ürünleri tek tek incelemedim ama genel olarak bakteri oluşumu, bu bakterilerin beslenerek nüfus olarak artması ve kimyasal düzenin temeli olan bakteri döngüsünü oturtmak ve devamını sağlamakla ilgili diye biliyorum. Aslında müthiş ürünler olarak düşünmemek lazım. Bir noktadan sonra olay sadece markanın verdiği tatmin üzerine dönüyor. Aynı işi jbl'in ürünleriyle yapabilirsiniz. Piyasada bir çok marka ve bakteri kültürü, bakteri besini var. Yurtdışından birkaç ismi de takip ederek kurulum üzerine ne yaptıklarını inceleyebilirsiniz. Burada çoğu üyenin bilmediği uygulamalar var bakteri döngüsü üzerine.Son zamanlarda da Biozym isimli bir ürün duyuyorum ve kullananlar gayet memnun. Kabaca ada ürünleriyle aynı işi yapıyor diyebiliriz. Belki daha yavaş belki daha uğraştırıcı yollar bulabilirsiniz ama sonuç olarak aynı yere varabilirsiniz.

Beğenenler: [T]103993,AlperAskan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]103993,AlperAskan[/T]
+1: [T]103993,AlperAskan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir