100 Lt deniz akvaryumu kurulumu


CEMALÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2009
İl: Içel
Mesaj: 64
CEMALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2010 15:51
Arkadaşlar elimde 45*45*55h  cam kalınlığı 0,5mm olan bir akvaryum var.Bunu deniz akvaryumu olarak değerlendirmek istiyorum.Almam gerekenler ps,dalga motoru,kafa motoru ve sump yapcam .Bana önerebilceğniz 100 litreye uygun makineler varmıdır?Yardımcı olursanız sevinirim 0.6 tonluk bitkili tankım var ama deniz akvaryumu sevdamı bir türlü bastıramadım.Açıkcası cesaret edemedim çok fazla bilgi,deneyim ve tecrübe isteyen bir iş.Tatlı su ve bitkili akvaryumdan apayrı bir dünya.Akvaryum aşşağıdakidir.Şu an bitki ve diğer canlılar için karantina olarak boşta durmakta.Işıklandırma için ne gerekmekte?Tam olarak yapmak istediğim low tech bi nano.Canlı yükü ve ilk tecrübe açısından çok fazla canlı düşünmüyorum.Belki bir iki karides ve palyaço.Elimde olanları ve yapmak istediğim şeyi tam olarak belirttim zannedersem.Yavaş yavaş bi ucundan başlamak istiyorum.Şimdi yardımcı olucak arkadaşlar varsa çok sevinirim.
SAYGILAR




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MilesDavisÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 806
MilesDavisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2010 21:57
Low tech nano ile ne demek istediniz acaba. Çünkü bitkili bir akvaryum gibi düşünmeyin bunu. Işıklandırma sisteminiz besleyeceğiniz canlı ve akvaryumun yüksekliğiyle alakalı olarak değişiklik gösterecektir. Mercan koymayacaksanız sadece balıklar için çok çok iyi bir ışıklandırmaya ihtiyacınız yok. Ancak tuzlu suda illaki mercan beslemek isteyeceksiniz ilerisi için bu durumda akvaryum yüksekliğiniz açısından ışıklandırmanızı geliştirmeniz gerekecektir. Başta size tavsiyem eğer imkan varsa akvaryumunuzun boyunu kısalttırmanız. 15 cm kestirerek 40 cm yaptırırsanız daha iyi olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEMALÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2009
İl: Içel
Mesaj: 64
CEMALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2010 13:31
Yani açıkcası 55h olan bir akvaryuma ne kadar ışık gerekmekte bilmemekteyim.Ancak ışığa gelene kadar bir çok tamamlamam gereken şey var.Mesela 100lt ye uygun bir ps söylermisiniz? Başka birşey daha sormak istiyorum.Akvaryum çok fazla büyük deil sumpsuz bu iş hallolmazmı? Olursa diğer seçenek nedir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

s.CriminaLÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 197
s.CriminaLÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2010 14:59
55 Cm yüksekliği olan bir akvaryum aydınlatma konusunda size sıkıntı yaratır.
Mercan beslemeyeceğim diyorsanız tamam ama mercanlara bakıpta beslemeyi istememek elde değil.
Yüksekliği azaltma olanağınız varsa bunu yapın.
Protein Skimmer  sizin bütçenize kalmış bir şey ama bu boylarda bir akvaryum için sağlam bir şey gerekli.Yani uzun vadeli düşünün derim ben.
Akvaryum büyük değil desenizde sump yapmanızı tavsiye ederim çünkü küçükte değil.
Yabancı sitelerde bakıyorumda adamlar 20 Litrelik nanoya sump yapıyorlar.
Dalga Motoru : Su hacminizin 10-15 katı olacak şekilde olmalı.
Kafa motorunuda yine litraja göre belirlemek doğru olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEMALÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2009
İl: Içel
Mesaj: 64
CEMALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2010 22:41
Peki ali beyin de dediği gibi 15 cm üstten kesmem yeterli olacakmıdır? Yada ben şöyle düşünmüştüm hiç kısaltmayıp anemon yada diğer canlıları ışığa yakın yani üstlere konumlandırırım .Siz ne dersiniz aceba bi problem yaratırmı?Tabiki anemon suz ve mercansız olmaz :) Benim demek istediğim bakımı çok zor ve çok tecrübe isteyen ( mesela şırıngayla beslenen türler varmış sanırsam ) canlıları şimdilik düşünmüyorum.Zaten 0,6 tonluk bitkili bir tankım var ancak bu apayrı bir dünya olduğu için basit sorular soruyor olabilirim.Kusuruma bakmayın.Birşey daha sormak istiyorum hep aklıma takılıyor.Diyelimki herşeyi hallettik tuz meselesini nasıl hallediyoruz?
1.ilk su hazırlarken nasıl hazırlanıyor
2.canlı kayaları nasıl muhafaza ediliyor.Yani sonuçta kısa da olsa bir mühdet su dışında kalıyor.Canlı kayanın su dışında kalmasının bir etkisi olurmu?
3.kayaların üstüne anemon vb. canlılar nasıl konumlandırılıyor.
Gerçi bunlar sonraki işler ancak biraz programlı ve meraklı birisiyim :)Oldu bittiye getirmek istemiyorum.Yavaş ancak siz tecrübeli arkadaşlarında fikirlerinden yararlanarak emin adımlarla ilerlemek istiyorum.,
4.Işıklandırma mevzusuna gelirsek bir yerde çok fazla büyük olmayan akvaryumlarda bildiğmiz florasan kullanılabilceğini okumuştum.Doğrumudur?Işık şiddetini neye göre hesaplıyoruz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cyrelmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1415
cyrelmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2010 23:00
Akvaryumu boydan boya canlı kaya ile dizseniz bile anemon gibi canlılar sürekli geizinip kendine en uygun kayayı seçecektir. Ayrıca 55 cm'lik bir yükseklik sizin ışık ihtiyacınız arttırırki piyasada 6500 kelvinin üzerinde 45 cm'lik florasan yok. Bunun yerine METAL HALİDE yaparım diyorsanız onunda yakacağı elektrik maaliyetini hesaplamanızı öneririm. Led desen ayrı bir dert zaten. Şu an piyasadki en iyi yanan ledler 6500 kelvin değerinde. Tuz oranıda litre başına 33 gram olacak şekilde bir kovada ayarlayıp ufak bir kafa motoru veya bir çubukla karıştırarak eritebilirsiniz. Daha çabuk erimesi için suyun sıcak olmaası faydalı olur. PS olayında ise tamamen bütçenize bağlı. Eğer uzun soluklu bir tank olucaksa askılı bir ps öneririm. Suyunuzda minimum nitrat olmalı. ph si yüksek sular var. iskinin sitesinde aylık su raporları var ordan inceleyebilirsiniz. Sanırsam aralık ayında nitrat 0.7 ph ise 7.2 olması lazım. İyice dinlendirip kullanabilirisniz. Canlı kayalarında azda olsa ışığa ihtiyacı vardır. Tankınızda bakterilerin oluşması için bir hafta kadar ışık yakmazsanız daha iyi olur. Daha sonraki ışıklandırmanız 8 saati geçmesin. Yoksa yosun problemi yaşayabilirsiniz.
 
Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

s.CriminaLÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 197
s.CriminaLÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2010 14:06
Muzaffer Abi gerekenleri söylemiş zaten. Tebessüm
 
Ama Anemon gibi canlılar öyle tank kurlumunundan sonra koyulacak ilk canlılardan değiller.
Anemonlar oturmuş tanklara koyulmalılar ( 4-6 Aylık tanklar. )
Akvaryumu kurdum su oturdu hadi anemon koyayım diye bir şey yok yani.
 
Akvaryumda bir canlı yokken bomboşken ilk önce kullanıcağınız suyu eklersiniz daha sonrada 1 Litreye 33g. tuz gelicek şekilde hesaplamanızı yaptıktan sonra gerekli miktarı
ekipmanlarınız çalışırken akvaryuma koyarsınız.Daha sonrada kumunuzu ( Canlı aragonit kullanacaksanız hazır suya koyulması önemlidir.) eklersiniz.Bulanıklık geçincede canlı kayalarınızı ekleyebilirsiniz.
Kayalarınızı oturmuş bir akvaryumdan alırsanız daha güzel olur ve eğer böyle yaparsanız su dışında fazla tutmamaya özen gösterin ki kaya üzerindeki bakteriler ölmesin.
 
İyi günler.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muhoniÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/12/2005
İl: Sinop
Mesaj: 456
muhoniÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2010 00:42
Çok masraf açmasın derseniz aquamacro100-150, redsea prizm 400, biomatrix işinizi görür.

Sump olmasa da olur bence. Ama ısıtıcı, emiş boruları falan derken gizlemek sıkıntı oluyor. Arka camı siyaha boyarsanız kablo vs. çok sırıtmaz.. Kaya dekoru ile de gizlerseniz..

Sump yapsanız mobilyanız çok uygun gibi durmuyor. Nereye koyacaksınız?

Tuz redsea coral pro öneririm.

Dalga motoru piyasaya ucuz dalga motorları girdi. Otuz.comdan bakabilirsiniz. Kafa motorunuz varsa, buna süzgeç ekleyerek (balık kapmasın diye) akıntıyı ön cama verip bir süre idare edebilirsiniz.

Aydınlatma ben 50cm de 4x24w t5 ile sıkıntı yaşamadım. Ama ölçüleriniz pek iyi değil. 45boy da 24w t5ler taşacaktır. Yine de 60cmlik bir armatür kullanılabilir tabi. Pl lambadan uygun combo yapılabilir. Ortamda iklimlendirme varsa metal kullanmak en güzeli. Gidip ilk günden sertmercan ekleyemeceğinize göre aydınlatmayı o kadar da dert etmeyin. Polipleriniz biraz boy uzatsın olmaz bişey.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir