1125L Bitki Akvaryumum


BammbammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 136
BammbammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 15:30
Merhabalar,

Mevcut bitki akvaryumumu bu başlık altında sizlerle paylaşmak istiyorum. Akvaryumun tasarlanması, kurulumu ve kurulum sonrası süreçlerini bu başlık altında sizlere sunacağım.
Kısaca sistemden bahsedeyim:
Tank boyutu brüt: 200x75xH75 (akvaryumun bir yan bölmesi var)
İzlenebilir boyut : 181x75xH75
Filtrasyon : 2x Eheim 2217
Isıtıcılar : 2x 300W
Aydınlatma : 3x 150W MH (Sylvania AquaArc) + 6 x 58W T8 (4x Philips TL-D 90 DE Luxe 965, 2x Sylvania Gro-lux).
CO2 sistemi : 4+2L tüp + pH kontrol cihazı + DIY reaktör

Akvaryumun geçmişi:

Evde gittikçe artan akvaryum sayısından bunaldıktan sonra ne var ne yok satıp, 2004 yılında kafamda tasarladığım ve 2005 yılının aralık ayına kadar geçen malzeme toparlama sürecinin ardından, akvaryum tüm malzemeleriyle, mobilyası vesaire ile beraber 2006 yılının mayıs ayında kuruluma hazır hale geldi. Fakat bu yorucu süreç biraz fazla uzun sürdüğünden ve o dönem başka işlerle meşgul olduğumdan hobiden biraz uzaklaştım. Akvaryum o vaziyette 2008 yılının Aralık ayına kadar bekledi. Tunç Sönmezoğlu'nun "baskılarıyla" Ocak 2009'da akvaryumun kurulumu yaptık, kendisine beni hobiye geri döndürdüğü için teşekkür ederim.
Hikayenin başından, Mayıs 2009'a kadar dönem dönem çekilen fotoğrafları bölüm bölüm bu başlık altında sunacağım. (Bir süredir akvaryum iç dizayn değişikliği ve genel temizlik amaçlı bakımda olduğundan sunacağım en güncel fotoğraf Mayıs 2009'a ait olacak).



Akvaryumun tasarımı ve yapımı:

Öncelikle akvaryumun koyulacağı yere karar vermek gerekiyordu. Odada bulunan gömme kıyafet dolabı bulunduğu yerden çıkartıldı. Bir tarafı taşıyıcı diğer tarafı baca sütunu olduğundan bunların arasına akvaryum yapılmasına karar verildi. Akvaryumun boyutlarına karar verildikten sonra tasarımı yapıldı:


Akvaryum bitki akvarymu olacağından sump ile filtrasyonun en başından beri CO2 bakımından imkansız olmasa da verimsiz olacağı biliniyordu. Fakat bir yandan da akvaryum gereçlerini (Filtre borularını, CO2 reaktörünü, ısıtıcıları) gizlemek istiyordum. Sonun da yukarıdaki çizimde olduğu gibi bir yan bölme yapma fikri geldi aklıma. Yan bölmede de ara cam ıslandığında arkasını gösterme problemi yaşanacaktı. Bu yüzden ara böyleyi 2 kat cam ile yapıp arasına hava boşluğu bırakıldı. Böylece karşıdan bakıldığında sudaki kırılmadan ötürü iç camda yansıma olacak ve yan bölme görünmeyecekti.
(Akvaryumu şu an tasarlayacak olsam iki yana iki ayrı bölme olacak şekilde yapardım)

Tasarım kısmı bittikten sonra 2005 Aralık ayında akvaryum evde monte edilecek şekilde yapıldı.
Önce demir ayak yaptırıldı:


Boyandı:


Ve yerine yerleştirildi:


Daha sonra akvaryum Usta ve üç yardımcısı ile beraber yapıldı:



Bammbamm2011-11-28 14:56:14

Beğenenler: [T]154487,AliAltınöz[/T][T]177271,Dieoxide[/T][T]81903,FurkanSehit[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 15:40
Evet forumda yeni bir tane daha 1 tonluk görmek gerçekten heyecan verici Sok
Merakla yazının devamını ve fotoğrafları bekliyorum.
Saygılar

Kartal772010-02-22 15:40:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BammbammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 136
BammbammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 15:45
Yapım gününe ait bir kaç fotoğraf:
Üstten:


Önden:


Tavandan sarkıtılacak Metal Halide aydınlatma için akvaryum yapımından önce duvardan geçirdiğim kablo:


Bahsi geçen çift camlı yan bölme. Camlar arası temizlik yapılabilsin diye boşluklu bıralıldı. İleride bitki akvaryumdan vaz geçip sumplı bir sistem kurmak istersem diye taban camı delinip boru takıldu ve alttan pimaş kapak silikonlaranarak delik kapatıldı:


ExtraClear ön camın, normal camla olan farkı. Üstten görünüm:


Yapımdan sonra 15 gün silikonların iyice kuruması beklendikten sonra, silikon fazlaları maket bıçağı ile temizlendi ve akvaryum yerine kondu:


Akvaryuma su kaçağı testi amaçlı su doldurulması:




Yan bölme ve aradaki boşluk:


Akvaryumun su kaçırmadığı görüldükten sonra DIY Metal Halide armatürün yapımına başlandı.
Sıva altı üç adet dikdörtgen spot MDF den yapılmış kuyuya monte edildi. Elektronik balastların maliyetli oluşu sebebiyle mekanik balastlar kullanıldı.
MDF kutunun yapımı:










Balast ve reflektörlerin montajı:


Bitmiş hali:




Mayıs 2006'da akvaryum mobilyası da yapıldıktan sonra kurulum için hazır hale gelmişti.
Kendim yaptığım mobilya giydirme, ham çam ile yapıldı:


Odadaki diğer mobilyalara uygun olacak şekilde renklendirildi:


Yerine yerleştirildikten sonra akvaryumun üstten görünüşü:


Kurulum için son temizliğini de yaptım akvaryumun


------

KURULUM

Akvaryumun sabit su dolum ve su tahliye bağlantıları yapıldı. Oturduğum yerde çeşme suyu klorlu olduğundan çeşme suyuna ön filtreleme uygulanmakta: kaba tortu tutucu+ 2 adet aktif karbon + ince tortu tutucu olacak şekilde 4'lü sistem kullanıldı.

Daha sonra bitki akvaryumuna uygun olacak şekilde taban hazılandı:
-En alt katman olarak 28L Seachem Flourite kullanıldı (1.5cm)
-Üzerine 100Kg Hagen Lavalite ilave edildi. (Eklemeyi pek istemiyordum fakat elimde fazladan bulunduğu için ve akvaryumdaki su yüksekliğini düşürmek amaçlı bu kumuda kullandım) (5-6cm)
-Besin katmanı oluşturuldu: 1Kg Sera Superpeat, 1.5 Kg Laterite toplar, 1Kg Zeolite ve 30 Adet Seachem Flourish Tabs.
-Bu katmandan sonra plastik file serildi ve üzerine 250Kg arıtmacılarda satılan krem rengi 1-3mm kalınlıgında Quartz kum ilave edildi (6-7 cm)
Böylece toplam taban kalınlığı yer yer 10-14cm arasında değişecek şekilde ayarlandı. Bitki ekimi gerçekleştikten sonra Tunç Sönmezoğlu'nun hazırladığı misket gübreler bitki köklerine uygulandı.

Taban hazırlığından sonra filtreler, ısıtıcılar ve CO2 sistemi bağlandı. Akvaryum yarıya kadar su doldurulup eldeki bitkiler dikildipten sonra akvaryumun tamamı su dolduruldu ve sistem çalıştırıldı.

Kurulumdan 10 gün sonraki akvaryumun ilk fotoğrafı:

Fotoğrafta görüldüğü üzere akvaryum içerisinde sadece filtrelerin emiş boruları görünmekte. Bu yüzden sağ tarafa da ayrıca bir bölme yapmadığım için pişmanım.

ŞUBAT 2009

Akvaryum bir aylık olduğunda, aslında beklemekte olduğum bazı sorunlar baş gösterdi. Mantar oluşumu, su üzerinde yağlanma gibi. Ayrıca hızlı büyüyen biktilerin az oluşu akvaryumda dengeyi oturtana kadar zor zamanlar yaşattı. Kahverengi alg ve Cyano bakteri gibi problemlerim oldu:

Ağaç kökleri üzerinde oluşan mantar:


Zemini kaplamakta olan kahverengi alg üzerinde dolaşan bir Amano karides:


HC öbeklerinin üzerlerini kapatıp gelişmelerini önleyen Cyano bakteri kolonileri:


-----

MART 2009

Düzenli su değişimi, alglere fiziksel müdahele ve su değerlerinin ayarlanmasıyla alg gelişimi iyice yavaşlatıldı. Maddi olarak biraz rahatladıktan sonra akvaryuma hızlı büyüyen bitkiler ve canlıların alımı yapıldı. Akvaryumun iç dizaynı kısmen değiştirildi.
Eklenen canlılar:
- 240 Adet Ember Tetra
- 80 Adet Otocinclus
- 100 Adet Amano Shrimp
Fazla bitki türü eklendiğinden ve bir kısmı geçiçi olarak eklendiğinden bitki listesini vermiyorum.

Mart ayında akvaryumun durumu:


Dışarıdan iki görünüm:




Eklenen canlılardan bir kare:


Yumurta taşıyan bir Amano Karides:


Kırmızı Kiraz Karideslerden biri:


Yukarıda bahsettiğim yan bölmenin akvaryum çalışırkenki üstten görüntüsü:


DIY Fluoresan reflektörleri. Çatılarda kullanılan U şeklindeki plastik su giderlerinin içerisine parlak Aluminyum plakalar kapladım ve ampulleri elimden geldiğince merkeze yerleştirmeye çalıştım. Bu şekilde reflektörden maksimum verimi alabilecektim. Gerçi birden fazla ampul taktığım için tam da istenilen yansıtmayı yapabildiklerinden şüphleliyim ama yine de işimi görüyorlar. Şu an önde ve arkada birer tane var bu borulardan ve her birinde üçer fluoresan ampul bulunmakta:


Alttaki fotoğrafta görüldüğü üzere MH kutusu tavandan sarkıtılarak çalıştırıldı, fluoresanlar akvaryum kayıtlarının üzerinde duruyorlar. Akvaryum zaten yüksek olduğundan fluoresanları MH'ler hizasına çekip sudan uzaklaştımak istemediğim için bu şekilde kullanıyorum. MH kutusunun yüksekliğini ayarlarken fluoresanlar tarafından gölgelenmeyecek şekilde yükseklik ayarı yapıldı:


----

NİSAN 2009

Nisan ayında bitki gelişimde gözle görülür bir artış yaşandı. Sistemi artık çalıştırabileceğim en kuvvetli şekilde çalıştırmaya başladım tüm aydınlatmayı kullanır hale geldim ve 28-33ppm aralığında CO2 kullanmaya başladım.
Bu arada önceki mesajlarda belirtmeyi unuttum akvaryumun bakımları rutin bitki akvaryumu bakımlarından farksız. Gün aşırı NP+mikro element dozajı ve su değişimlerinde K ilavesi şeklinde. Su değişimleri her pazar günü %40'lık bir değişim olacak şekilde yapaldı. Düzenli olarak olmamakla birlikte eğer testlerde eksik görürsem Fe ilavesi yapıldı.
*Tunç Sönmezoğlu'nun hazırladığı sıvı gübreleri kullandım.

Nisan ayının sonlarına doğru düzenli test yapmayı bıraktım. Akvaryumun genel gübre ihtiyacı neredeyse sabitlenmişti her testten aynı sonucu almaya başladım. Ve sonrasında o sabit değerler ile gübreleme yapmaya ve rutin bakıma devam ettim.

Nisan ayına ait bazı fotoğraflar:

Cepheden görünüm:


Açılı görünüm:


Akvaryumun sol tarafına yakından bakış:


Akvaryumun sağ tarafına yakından bakış:


Yayılmaya başlayan glossostigma:


Lotus yaprağını etmizlemekte olan bir Otocinclus:


Düzenli budamaya rağmen su yüzeyine ulaşmayı başarabilmiş Tiger Lotus yaprağı:


-----


MAYIS 2009

Bitki gelişiminin istediğim seviyelere ulaşması sonucu, akvaryumda çok hızlı gelişen bazı bitki türlerini çıkarttım. Düzenlemede bazı ufak değişikliler yaptım. ADA, AGA ve ya yerli herhangi bir yarışmaya katılmak istiyordum ve tankım hazır olmaya yaklaşmıştı fakat talihsiz bir şekilde pH-konrol cihazımın bozulması ve aynı dönemde önemli bir sınava hazırlanıyor olmam akvaryumda yapmak istediğim son değişiklikleri yapamama neden oldu. Akvaryum'la tekrar ilgilenmeye başladığımda iş işten geçmişti malesef.
Bir dahaki sefere hazır olmak umuduyla diyorum şimdilik

Mayıs ayına ait fotoğraflar:

Ön cepheden iki fotoğraflar, makinanın renk ayarlarını tam bilmediğimden hep farklı çıkıyordu fotoğraf renkleri, bu ikisi benim en çok beğendiklerim:




Açılı görünüm:



Tabanı kaplamış olan Glossostigma ve akvaryuma sonradan eklenen canlılardan olan Zebra snail'lardan biri (Bu salyongozları bitki akvaryumu ile uğraşan herkese tavsiye ediyorum bu arada, hem görsel olarak hoşlar hemde iyi birer alg yiyiciler. Bitkilere de herhangi bir zarar verdiklerine şahit olmadım):



Moss öbeği, kiraz karidesler ve kütük arasındaki boşlukta ilerleryen bir dal glossostigma. Sevdiğim görüntülerden biri:


Akvaryumun sağ tarafına alttan yukarı doğru bakış, yüzeyde fotosentez sonucu çıkan O2 kabarcıkları görülüyor:


Benzer bir kare akvaryumun sol kısmı için:


Benden şimdilik bu kadar. Umarım beğenmişsinizdir.
Beğendiğiniz ve beğenmediğiniz noktalar hakkında yorum yaparsanız, gördüğünüz eksiklikleri belirtirseniz sevinirim. Sormak istediğiniz soru olursa elimden geldiğince cevaplamaktan mutluluk duyarım.

Saygılar.


Bammbamm2010-02-22 16:07:02

Beğenenler: [T]185067,duwerin[/T][T]154487,AliAltınöz[/T][T]177271,Dieoxide[/T][T]81903,FurkanSehit[/T][T]138165,er35han[/T][T]82470,tar216[/T][T]202191,Mhurt1[/T][T]230444,UBA9[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230444,UBA9[/T]
+1: [T]230444,UBA9[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 15:57
Çok uzun sürmüş projeniz ama buna değmişe benziyor şimdilik. İşçilik, dizayn çok hoşuma gitti. Maşallah...

Tüm fotoğrafları görünce beğenime beğeni kattınız, mükemmel olmuş tebrik ederim.
sinan m.d2010-02-22 18:07:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GuppyKeeperÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2009
İl: Bursa
Mesaj: 1421
GuppyKeeperÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 16:34
Müthiş bir akvaryum olmuş tebrikler.Ember tetra ismini ilk defa duydum.Ancak güzel balıklar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ANILÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 359
ANILÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 16:39
Başarılı bir çalışma olmuş tebrik ederim hacim hayallerimi süsleyen bir oran. DIY halideye gerçekten bayıldım bana da ışık tutmuş oldunuz bu konuda teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmet_bosnakÇevrim Dışı

Kayıt: 08/08/2008
İl: Konya
Mesaj: 33
mehmet_bosnakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 19:16

her aşaması ayrı ayrı tasarlanmış ve hatasız uygulamış.
harika olmuş gerçekten. Beyninize , emeğinize ellerinize sağlık.
üstat kabul ettiğim kişilerden biri de siz oldunuz.
ve bütün bunları paylaştığınız için çok teşekkürler.
sağlıklı akvaryumlar.
saygılar. .

Adem TANIŞ2011-01-03 08:20:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

T3knikerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1413
T3knikerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 19:49
Berkay Bey tebrikler ve maşallah diyorum, harika bir tank yapmışsınız.İlk kurulum hali ve son gelişim hali arasındaki fark bile herşeye değmiş dedirtiyor.Hocam benim bir iki sorum var.Öncelikle misket gübreyi kurulum sırasında eklemişsiniz.Onun dışında sıvı yada başka türlü bir gübre kullandınız mı?Hocam sakal yosunu ve istilacı salyangoz sorununuz varmı?Varsa nasıl mücadale ediyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

midnightÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 284
midnightÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 20:05
Bence yarışmalarda derece alabilecek bir akvaryum olmaya başlıyor elinize sağlık...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BaltugÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/06/2009
İl: Çanakkale
Mesaj: 306
BaltugÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 20:12
SokSokSokSöyliyecek söz bulamıyorum şahane!Çok başarılı bir akvaryum olmuş tebrikler.Bu akvaryuma discus çok yakışır bence ;)tam bir görsel şölen:D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yunus EmreÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2007
İl: Trabzon
Mesaj: 1180
Yunus EmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 20:17

Ciddi anlamda göze hoş gelen bir tank olmuş, maşallah.Zaman geçtikçe dahada güzelleşecektir eminim.Ellerinize sağlık..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

camouflageÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/03/2006
İl: Bolu
Mesaj: 272
camouflageÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 20:21
Böyle bir akvaryumunuz var ve bu zamana kadar yayınlamadan durabildiniz. 
İyi sabır varmış sizde Big%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furrionÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2157
furrionÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 20:47
Gerçekten harika bir akvaryum olmuş , fotolar harika ama insan dünya gözüylede gömek istiyor . Maşallah

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArmağanÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2008
İl: Kastamonu
Mesaj: 378
ArmağanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 21:00
Akvaryumunuz çok güzel olmuş elinize sağlık, Discusda koysanız akvaryumunuz çokdaha güzelleşir.Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir