12 mm ve yandan sump yeterli olur mu?


tropheus kingÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2013
İl: Manisa
Mesaj: 230
tropheus kingÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2014 23:24
Merhaba,frontosalarım için akvaryumu büyütmeyi düşünüyorum,malum camlar biraz pahalı.12 mm cam bu ölçülerde akvaryum için yeterli olur mu?

uzunluk: 220 cm,

derinlik(en): 75 cm,

yükseklik: 55 cm

Bunun  enlemesine 40 cm lik kısmı yan sump için ayrılacak dolayısıyla ölçüler 180.75.55h olacak.Dış filtre pahalı ve yer tutan bişey,alttan sump hem evi kokutuyor hem de cam deldirmek gerekiyor,dolayısıyla 12 mm cam delirdirme olursa yeterli sağlamlıkta olmayabilir,en güzeli ve temizi yandan sump olur diye düşündüm,sağlam bir kafa motoru alıp tertemiz bişey yapmak istiyorum.

Tavsiye ve yorumlarınıza ihtiyacım var,yorumlarda akvaryum ebatlarınızı ve cam kalınlıklarını da belirtirseniz daha çok yardımınız dokunacaktır,teşekkürler...


tropheus king2014-06-30 23:39:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mete DuruÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1510
Mete DuruÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2014 00:31
Selamlar hocam. 12mm rahat olur sıkıntı çıkmaz. Ancak o ölçüde bir akvaryuma yan sump pek yeterli gelmeyebilir. Alt sump için camı delmekten kastınız su inişi içinse onu oldukça sağlam yapıyorlar korkmayın. Su çıkışı içinse zaten taç kapağa yerleştiriliyor ve dolap içinde olduğu için 0 koku yayıyor. Hatta sumpa birde süngülü buhar camı yaptırırsınız koku çıkma ihtimali bile kalmaz. Alttan sump ın + sı daha çok. Gerek yavruluk olarak olsun gerek tanka direk müdahale olsun gerekse temizlik olsun sizin için daha rahat olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tropheus kingÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2013
İl: Manisa
Mesaj: 230
tropheus kingÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2014 00:59
Aleyküm Selam Mete kardeşim;

Tavsiyelerin için çok teşekkür ederim.Aslında alttan sump tabi ki daha güzel temizler ve müdehalesi kolay olur ancak,ben 40cm genişliğinde güzel bir sumpın müdehale etmek için yeterli olacağı görüşündeyim,işin temizlik boyutuna gelince alttan sump kadar iyi temizlemez ancak yine de çok geçerli bir temizlik yapabileceği kanaatindeyim.Sonuç itibariyle yandan sump ana bölümün belli bir kısmını ayıracağından tankta ortalama 700 litre gibi su hacmi olacak,buna 25 kilo kum,taşlardan yapacağım mağaralarla nereden baksak 100 kilo da kaya koyacağız,suyu da ağzına kadar doldurmayacağıma göre aslında 1 tonluk hacim bu hesaplarla neredeyse yarıya düşüyor.Koku mevzusunda ise;her ne kadar sürgülü cam yapsak da sumpın büyüklüğünden dolayı hem koku olacak hem de o pis koku sumpa sinecektir,bu da biyolojik döngüyü illaki etkiler.Hani ben sade,fit ve temiz birşey olsun istiyorum.

Yandan sumptada aynı sistem olacak aslında ancak, sump daha ufak olduğu için koku da haliyle daha az olur diye düşünüyorum,sonuçta içine konacak olan sünger ve elyaflara yapışan pisliklerin ve atıkların zamanla iyice çürümesinden kaynaklanan bir durum söz konusu.Mobilya yaptırmayacağım,sadece 4x4 demir profil düşünüyorum.Alt kata da Allah nasip ederse yavrular için bir akvaryum koyacağım.Güzel bir kafa motoru, doğru malzeme ve yerleşimi sonucu çok iyi bir temizlik yapacağına inanıyorum.Ayrıca dünyanın en güzel temizleme sistemine de sahip olsam;ben o akvaryumun suyunu haftada bir değiştirmezsem,birşeylere müdehale etmezsem o balığı beslemekten asla zevk almam !

Yani böyle uzun uzadıya yazıyorum ama açıkçası ben de tam olarak ne yapmam gerektiğine karar veremedim,bakalım farklı yorumlar bize neler öğretecek,yorumun için tekrar teşekkür ederim:)

tropheus king2014-07-01 01:07:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RuLingÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 859
RuLingÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2014 01:35
Ben kendi akvaryum sistemimden örnek vereyim(150 60 60 sump 125 45 40) öncelikle 12 mm camı deldirme konusunda sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum.O boyutlarda bir akvaryuma alttan sump yakışır.Koku konusuna gelince malum yaz aylarındayız doğru yemleme, düzenli su değişimi, elyaf değişimi yapılır ve buhar camı kullanılırsa  hiçbir koku olmaz. kendim bu zamana kadar koku  duymadım, evime gelen misafirlerim de aynı şeyi söylüyorlar.Ama siz sadece 8 adet frontosa koyacağım demişsiniz.O yüzden yandan sumpta iş görecektir.Ama alttan büyük bir sump sisteminin yerini tutmaz. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir