160 Litre Bitkili


ademayazliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2014
İl: Erzincan
Mesaj: 177
ademayazliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2014 00:58
Ebat : 85x38x50h
Hacim : 160 litre
Taban : 4 litre torf + kil, 8 kg lav kırığı, hegen
Aydınlatma : 2x24w sylvania aqustar, 2x24w sylvania grolüx, 2x24w philips daylight, 144 watt
Dış Filtre : Dolphin c1000 
Isıtıcı : 100 watt
CO2 : Mayalı sistem
Difüzör : İsta 3 in 1 seramik difüzör + ista CO2 indactor
Bitkiler : Bacopa caroliniana, alternanthera reineckii mini, bacopa monnieri, Cryptocoryne aponogetifolia, echinodorus muricatus green, flame moss, java_moss, Hemianthus cuba, ludwigia glandulosa,  rotala red, stargrass, Ludwigia Palustris

Deneyimli arkadaşlar buraya kadar elimden geleni yapmaya çalıştım. Fakat bundan sonrası için ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Aklımda bir çok soru var. Sizin gibi ustaların yol göstereceğini umut ediyorum.

Gelelim sorulara;

1. Aydınlatma vaktimin belirli bir zamanı yok genelde öğleden sonra başlıyor ve geceye kadar devam ediyor. 10 saati geçmiyorum. Genelde de fasılalı oluyor. Nasıl yapmalıyım?

2. Haftalık %30 su değişimi yapıyorum. Sanırım bunda sorun yok

3. Suyun değerlerini nasıl ölçeceğimi veya neyle ölçeceğimi bilmiyorum. Bütçeyi çok sarsmayacak hangi marka test kitlerini tavsiye edersiniz. 

4. Henüz gübre eklemesi yapmadım. Forumda gübre satan arkadaşlar, bu konuda yardımcı olurlarsa sevinirim. Gübrelemeye ne zaman başlamalıyım ve nasıl yapmalıyım?

5. Işıkları kapattığım zaman hava motorunu çalıştırıyorum. Yaptığım doğru mu yanlış mı?

6. Dış filitremin emiş borusu rotalaların arkasında sağ köşede duruyor. Ortalık bir yerde mi durmalı, yoksa bulunduğu konum uygun mu?

7. Cubaların üzerinde sakal yosununa benzer şeyler, Java mosslarda da beyaz pamuk tarzında şeyler oluştu. Ne yapmalıyım?

 

8. Haftalık su değişimlerinde tuz eklemesi yapmalı mıyım?

9. Son olarak da bitkilerin yerleşimi konusunda eleştirilerinizi esirgemezseniz sevinirim.


Kusura bakmayın çok fazla soru oldu biliyorum ama bitki bakımı akvaryum ve kapak yapmaya benzemiyor. Çok farklı bir alan... Sormayı unuttuğum ama sizin aklınıza gelen uyarılarınız da varsa lütfen söyleyin. Görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.


19/11/2014






20/11/2014








27/11/2014






01/12/2014







ademayazli2015-03-07 23:18:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MetastazÇevrim Dışı

[B]11621,2[/B]
Kayıt: 08/01/2014
İl: Kirklareli
Mesaj: 189
MetastazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2014 14:49
Merhabalar adem bey;
Şimdi tıpatıp aynı ölçülerde benim akvaryumumda bende çok tecrübeli sayılmam. Nacize fikirlerimi paylaşayım sizinle belki yardımcı olurum.

1. Aydınlatma vaktimin belirli bir zamanı yok genelde öğleden sonra başlıyor ve geceye kadar devam ediyor. 10 saati geçmiyorum. Genelde de fasılalı oluyor. Nasıl yapmalıyım.

Kurulumu yeni yaptığınız sanırım. ilk olarak litre başına yarım waatla başlayın derim 144 waat ışıgınız var. 1 aqustar, 1 grolüx, 1 philips daylight olarak yakın ışıklarınızı ilk etapta bitkilerin kök sistemi gelişmesi için yoksa yosun sorunuyla karşılaşırsınız diye düşünüyorum.
Gün içinde 6 saat ışıklandırma yeterli olur sanırım fasılalı olsa iyi olur heralde.

2. Haftalık %30 su değişimi yapıyorum. Sanırım bunda sorun yok

Burda sorun yok diye düşünüyorum.Ama şunuda söylemek istiyorum.Yeni kurulmuş tanklarda sık su değişimleri bitkilerin gelişimi için son derece faydalı olduğunu bir kaç kez okumuştum forum üzerinde açılan konularda artık kararı siz verin :)

3. Suyun değerlerini nasıl ölçeceğimi veya neyle ölçeceğimi bilmiyorum. Bütçeyi çok sarsmayacak hangi marka test kitlerini tavsiye edersiniz. 

Su değerlerinizi ancak test kitleriyle ölçebilirsiniz. Bir arkdaşım azoo markalı test kitlerini kullanıyor. Ne kadar doğru ölçüm yapıyor bilemiyorum. Fiyat olarak uygun olduğu için söyledim. Ama sera ve jbl markaları en iyileri diyebilrim.Ben sera markalı test kitlerini kullanıyorum.

4. Henüz gübre eklemesi yapmadım. Forumda gübre satan arkadaşlar, bu konuda yardımcı olurlarsa sevinirim. Gübrelemeye ne zaman başlamalıyım ve nasıl yapmalıyım ?

Bu konuda çok fazla bilgi sahibi değilim.Sizi yanıltmak istemem bir kaç birşey sölemek istiyorum.Forumda bilgi sahibi arakadaşlarda konuya dahil olup fikirlerini paylaşırlarsa daha iyi olur diye düşünüyorum. İlk 3 hafta gübreleme yapılmaz diye biliyorum. 3 hafta sonunda ilk olarak nitrojen ve fosfor içermeyen gübrelerle başlanmalı.Potasyum ve mikroelement önerilen dozların yarısıyla başlanmalı diye biliyorum.Dediğim gibi sizi yanlış yönlendirmek istemem bunlar sadece forum da okuyupta ögrendiğim bilgiler.Gübre işine gelince ben yasmut gübrelerini kullanıyorum.Forumdan kendisine ulaşabilirsiniz.

5. Işıkları kapattığım zaman hava motorunu çalıştırıyorum. Yaptığım doğru mu yanlış mı?

Bitkili akvaryumlarda hava motoru kullanmaya gerek yok.

6. Dış filitremin emiş borusu rotalaların arkasında sağ köşede duruyor. Ortalık bir yerde mi durmalı, yoksa bulunduğu konum uygun mu?

Ortalık bir yerde durmasına gerek yok.Olması gerektiği yere koymuşsunuz :)

7. Cubaların üzerinde sakal yosununa benzer şeyler, Java mosslarda da beyaz pamuk tarzında şeyler oluştu. Ne yapmalıyım?

Yosun sorunlarınız sanırım ışığınız şuan için falza olmasından dolayı kaynaklanıyor olabilir diye düşünüyorum. Ama cuba konusunda çok acemiyim bende şuan ilk kez deniyorum az da olsa benim cubalarımda saç yosunu var.Işıgınız yukarıda belirtiğim gibi ayarlasanız belki yosun sorununu aşabilirsiniz. Mosslarınızdaki beyazlıklar içinse hiç bir fikrim yok.

8. Haftalık su değişimlerinde tuz eklemesi yapmalı mıyım?

Tuzu neden eklıyeceğinizi anlamadım doğrusu ben şuana kadar hiç böyle bir şey yapmadım.

9. Son olarak da bitkilerin yerleşimi konusunda eleştirilerinizi esirgemezseniz sevinirim.

Bitki yerleşimleriniz gayet iyi her bitki olması gerektiğiyerde şuan ilerleyen günlerde daha da güzelleşicektir inşallah Adem bey bunlar benım 1 yıl içinde tecrübe ettiğim konular hepsi doğrudur diyemem ama hepisini bu forum sayesinde ögrendim diyebilirim. Size tavsiyem sürekli okuyon insan kendini en iyi okuyarak geliştiriyor.Sabırlı olmayıda unutmayın bu hobide sabırlı olmak güzel sonuçlar getirir .Saygılarımla .


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kartal5858Çevrim Dışı

Kayıt: 23/11/2014
İl: Sivas
Mesaj: 116
kartal5858Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2014 15:28
Serkan Abi Hava Motoru Olsa Sıkıntı Olurmu Balıkkarım Oksijensizlikten Ölür Diye Korkuyorum :D 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ademayazliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2014
İl: Erzincan
Mesaj: 177
ademayazliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2014 20:41
Sarslanpay Bey ayrıntılı cevaplarınız için çok teşekkür ederim. İnanın o kadar çok okuyorum ki forumları, çok okumaktan kafam karışıyor. Aynı soruna çok fazla farklı çözüm önerileri geliyor. Konu açmamdaki amacım ortak çözüm önerilerini kendi tankıma uygulamak. Ayrıca  her tankın şartları birbirinden farklı oluyor. Işık, bitki türleri, hacim, bitki çeşitleri... 

Test kitleri konusunda çok ucuza kaçmak gibi bir niyetim yok. Önemli olan sağlıklı ölçümler yaparak, akvaryumun gereksinimlerini tam olarak karşılayabilmek.

Cevaplarınız için tekrar teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ademayazliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2014
İl: Erzincan
Mesaj: 177
ademayazliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2014 01:16


Arkadaşlar java mosslar üzerindeki beyazlanmalar hakkında bilgisi olan var mı? Giderek çoğalmaya başladı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ademayazliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2014
İl: Erzincan
Mesaj: 177
ademayazliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 22:40
Arkaadaslar suyu test etmek icin hangi test kitini onerirsiniz. Ortalama fiyat da belirtirseniz sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rizasirmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1030
rizasirmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2014 09:22
[QUOTE=ademayazli]

Arkadaşlar java mosslar üzerindeki beyazlanmalar hakkında bilgisi olan var mı? Giderek çoğalmaya başladı.
[/QUOTE]

Merhabalar,

moss'lar üzerindeki madde kütükten mosslara bulaşmıştır büyük ihtimalle. Tanka ilk eklenen kütüklerde beyaz pamuklanma olması gayet doğaldır. Bu madde suyun oturmasıyla kaybolur ve/veya yosun yiyiciler tarafından temizlenir. Siz sanırım kütüğe moss sarmakta acele etmiş oluyorsunuz bu durumda. Dilerseniz mossları çözün kütükten. Temizleyebilirseniz bir temizlik yapın. Su oturunca ve kütüğün pamuklanması geçince tekrar sararsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onur978Çevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Giresun
Mesaj: 95
onur978Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2014 11:39
güzel görünüyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chekiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 308
chekiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2014 13:48
Arka planın siyah olması renkleri ön plana çıkarmış. Çok güzel görünüyor. Ben de yaptıracağım akvaryumun fon renginde mavi ve siyah arasında kalmıştım. Şimdi kesinlikle siyah diyorum.

Gayet güzel ve temiz başlamışsınız. Anladığım kadarı ile baya bir araştırma yapmışsınız. Arkadaşlara katılmakla birlikte;

- Fazla ışıklandırmadan kaçının, daylightlar fazla görünüyor. (gerçi seçtiğiniz bitkilerin ışık gereksinimlerine bakmadım), elektronik timer alıp günde 6-8 saat arası ideal. Aydınlatmada mümkün olduğunca gün ışığı zamanını taklit etmelisiniz. Yani gece değil, gündüz aydınlatma yapmanız gerekir. Ama insan genelde işten okuldan sonra akvaryumla ilgilendiği için gece aydınlatmayı tercih ediyor. Bu nedenle ben gündüz 10-14 arası ve 16-20 arası gibi aydınlatma yapıyorum. Aydınlatma gücü ve süresinden dolayı cubalar yosun yapıyor olabilir.

- Serkanın dediği gibi ilk kurulumda sık su değişimi bitkilerin adaptasyonunu hızlandıracaktır. Hatta kurulumdan 10 gün sonra %80 su değişimi önerilir.

- Gece hava motorunu açman balıklar ve bitkiler için mantıklı gözüküyor. Fakat balıklar gece zaten pasif durumda fazla oksijen tüketmeyecektir. GÜn boyu suyun kazandığı oksijeni gece bitkiler ve balıklar tüketmeyecektir. Balık sayın çok fazla değil. Serkanın dediği gibi bitkili akvaryumlarda genellikle havalandırma kullanılmaz. Gündüz saatlerinde hiç kullanılmaz. 

- Eskiden çocukken biz hep akvaryuma su değişimlerinde tuz eklerdik. Neden ne amaçla eklerdik hatırlamıyorum. Aklımda kaldığı kadarı ile tatlı su balıklarının da tuza ihtiyacı olduğu için belki mikrop kırması için. Fakat buna gerek olmadığını öğrendim. Artık kullanmıyorum.

- Mosslar üzerindeki beyazlar pamuksu ise büyük ihtimal Rıza'nın dediği gibi Yati Kökünün pamuklaşmasındandır. Bu durum ilk kurulumda olur. Zararsızdır. Yosun yiyici balıklar ve karidesler tarafından tüketilir. Bitkili akvaryumda yosun yiyiciler mutlaka olmalı. Özellikle Otocinclus ve SAE balığını öneririm. Ayrıca salyangoz da bulundurabilirsin. Eğer ipliksi ise o zaman uyarı çanları çalıyor demektir (Bence).

- Serkanın dediği gibi ilk 3-4 hafta gübreleme zaten yapılmaz. Fakat önemli olan gübreye ihtiyaç var mı?? Bence akvaryum balıkların olduğu için gübre kullanmana hiç gerek yok. Balıklar gerekli gübre ve CO2yi bitkilere sağlayacaktır. Eğer bitkilerin gelişiminde sıkıntı görürsen gübre desteği öneririm. Ben misket gübre ve dip gübresi hiç kullanmıyorum. Nadiren sıvı gübre takviyesi yapıyorum. Ama malesef belli bi düzenim yok bu konuda.

- Ayrıca Işık, CO2, gübre yönünden çok yüklenme yaparsan bitkilerin aşırı gelişir, yosunlaşma problemin oluşabilir. Bu istenmeyen durum. En güzeli optimum noktada bitkileri desteklemek. Gördüğüm kadarı ile cuba haricinde diğer bitkilerin desteğe pek ihtiyacı yok.

- Test kitleri yerine küçük el tipi ölçü aletlerini öneririm. TDS metre, PH metre vb.

- Son olarak mayalı sistem CO2 kullanıyorsun. Mayalı sistemde PH dalgalanması yaşama ihtimalin var. Bu da yosunlaşma ve balıkların bir nebze riske atılması demek. Belki hiç sıkıntı yaşamayacaksın ama ben bu riski alamadım tüplüye geçtim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ademayazliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2014
İl: Erzincan
Mesaj: 177
ademayazliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2014 22:45
Arkadaslar cevaplariniz icin ayri ayri tesekkur ederim. Uyarilariniz ve verdiginiz bilgiler icinde tesekkurler. Kutuk konusunda sizin dedikleriniz mantikli geldi. Cunku kurulum yapmadan once kutuk suya batsin diye kucuk bir akvaryuma koymustum orada kutukte pamuklanmalar vardi. Sanirim oradan bulasti. Dediginiz gibi mosslar toplanmaya basladilar.

Isik konusunda gunduz genelde evde olmadigim icin cok acmiyorum. 4 ten sonra aydinlatma yapiyorum.

Fon konusunda once mavi yaptim, sonra siyah yaptim, fonda sikinti oldu soktum baska bir siyah fon yaptim. Reklamci arkadas fonu cekti. Cekerken de buuhar cami icin yaptirdigim kayiti kirdi. Silikonun kurumasini beklemek istemedigim icin tekrar kayit yapmadim.

Akvaryumda fotosentes artik epey epey gorunuyor. Hava motorunu artik calistirmiyorum.


Yosun olarakda suan sakal yosunu var. 3 gune bir su degistiriyorum. 10 saat aydinlatmayi 9 saate dusurdum. 2 gunde 1 de exel uyguluyorum yosunlu bolgelere.

Mayali sistem ph dalgalanmalari yapiyor bunu biliyorum ama suan tuplu sisteme gecmeye uygun degilim.😞 fakat elimden geldigince stabil tutmaya calisiyorum. Yaklasik 20 gunde bir siseyi yeniliyorum.

Arkadaslar bitkili akvaryumun en guzel yani, bitkiler fotosenteze baslayinca goruntu harika oluyor.😍

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ademayazliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2014
İl: Erzincan
Mesaj: 177
ademayazliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2014 01:33
Bugün dış filitreyi temizlerken dış filitrenin içinde davetsiz 4 tane misafir gördüm. İkisi baya büyümüş 

Buyrun yeni resimler...

15/12/2014









Bitkilerin gelişimi iyi gidiyor ama sakal yosunum da giderek artıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ademayazliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2014
İl: Erzincan
Mesaj: 177
ademayazliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2014 11:41
Sanırım insanlar paylaşımda bulunmaktan çok okumayı seviyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ademayazliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2014
İl: Erzincan
Mesaj: 177
ademayazliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2015 00:30
Konuya aşağıdaki linkten devam ediyorum.

http://www.akvaryum.com/forum/bitki_bahcem_k814450_sn1.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir