1 tonluk akvaryuma bitkili kurabilirmiyim?


ColorTRÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13958,3[/B]
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1027
ColorTRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2009 14:46
Anlamadığım birşey var arkadaşlar, siz bu su değişimlerini neye göre yapıyorsunuz?
Herkez balık yükünden bahsetmiş, sadece nitrat ilişkisine göremi su değişimi yapıyorsunuz yani siz ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ubecerenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 570
ubecerenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2009 21:19
Burda arkadaşın bahsettiği npk ,demir ve mikro element takviyesi yapılan hi-tech bir bitki akvaryumu ise ilave edilen gübre de aynı oranda fazla olacaktır, ayda bir su değişimiyle bu denge nasıl sağlanacak merak ettim.  ubeceren2009-07-30 21:20:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

btatarÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 101
btatarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2009 00:42
NPK ,demir ve mikro element takviyesi yapılan her akvaryum high-tech oluyorsa işimiz var Big%20smile Sadece nitrat gösterge değil elbette aam haftalık dev su değişim değerlerini de neye dayanarak veriyorsunuz merak ediyorum. Ayrıca sizin su değişimlerini nitrat dışında hangi kriterlere bakarak yaptığınızı öğrenmek isterim. aydınlatırsanız sevinirim Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ColorTRÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13958,3[/B]
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1027
ColorTRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2009 00:44
[QUOTE=btatar]NPK ,demir ve mikro element takviyesi yapılan her akvaryum high-tech oluyorsa işimiz var Big%20smile Sadece nitrat gösterge değil elbette aam haftalık dev su değişim değerlerini de neye dayanarak veriyorsunuz merak ediyorum. Ayrıca sizin su değişimlerini nitrat dışında hangi kriterlere bakarak yaptığınızı öğrenmek isterim. aydınlatırsanız sevinirim Tebessüm[/QUOTE]

Aynı soruyu ben size yönelttim ve cevap alamadım hala farkındamısınız ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2009 10:58
Murat Bey,

Bu büyüklükteki bir tank kurup kuramayacağınıza karar vermeniz için arkadaşlar birçok konuda yardımcı olmuşlar. Yanlız bende dahil bildiğim kadarıyla buradaki hiç kimsenin bu boyutlarda bir bitki tankı yok. Dolayısıyla verdiğimiz bilgilerde yine farklı yerlerden okuduğumuz yada duyduğumuz konulardan ibaret. Ancak dünya çapında bu hacimde, hatta çok daha büyük hacimlerde (4, 5, 6 ton gibi) bitki tankları kuranlar var ve hepside birbirinden güzel tanklar.  Sizin birazda bu tankları araştırmanız, kullanılan malzemelere, kurulum aşamalarına ve bakım şekillerine bakmanız lazım diye düşünüyorum. Bu anlamda benim ilk aklıma gelen dünya çapında bitki akvaryumları ağırlıklı olarak düzenlenen bir akvaryum yarışması var: AGA (Aquatic Gardeners Association)' nın uluslararası bitkili akvaryum peyzajı (aquascaping) yarışması (ismi: "AGA International Aquascaping Contest"). Bu yarışmaya katılan tanklar hacimlerine göre kategorilere ayrılır ve her kategoride en iyiler seçilir. Yarışmadaki "extra large" kategorisi en büyük bitki tanklarının katıldığı kategoridir ve bu kategorideki en küçük tank 400 litre veya daha fazla hacme sahip olmak zorundadır. Yarışma 2000 yılından bu yana düzenleniyor ve her yıl için katılan tankların tamamı ile ilgili fotoğraflar ve tanklar ile ilgili bilgiler internet sitelerinde bulunuyor. Örnek olarak size 2006 yılının en büyükler kategorisinin linkini veriyorum:

http://showcase.aquatic-gardeners.org/2006.cgi?&op=ishowcase&category=0&vol=3

Fotoğrafların üzerine tıklayarak her tank ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmanız mümkün. Diğer yılların katılımları içinde şu linkten yararlanabilirsiniz:

http://showcase.aquatic-gardeners.org/2009.cgi

Bakmak istediğiniz yıla tıklayıp ilgili linkleri takip etmeniz gerekiyor.


Bunun dışında birde özellikle kurduğu büyük ve güzel tankları ile ünlenen akvarist Oliver Knott var. Aşağıdaki sitede, kurduğu çok büyük hacimli tankları tanıttığı bölüm:

http://www.pbase.com/plantella/xxlarge_tank

Bu linkte, AGA yarışmasındakinden farklı olarak tankların kurulum aşamalarını görebiliyor olmanız faydalı olabilir.



*****************************************************************************


Üç sayfadır süregelen yazışmalarıda okuyunca bitki akvaryumlarında su değişimi konusunun tam olarak anlaşılmadığını anladım (yanlış anladıysam şimdiden özür dilerim).

Bitki akvaryumlarında su değişimi, (eğer uygun bir sisteminiz varsa) neredeyse tamamen sıvı gübre kullanımına bağlı bir konudur. Bunun dışında yüksek derecede buharlaşma söz konusu olduğunda suyun fazla sertleşmesini önlemekte diğer bir sebep olabilir.

Sıvı gübre konusunu biraz açarsak;

Verdiğimiz sıvı gübrelerin içeriğindeki maddeleri akvaryumlarımızdaki bitkiler hiçbir zaman tamamen kullanamazlar. Çünkü her bitki türünün her maddeyi kullanım oranları değişiklik gösterdiği gibi türlere göre büyüme, budama gibi nedenlerle bitki miktarlarında türler arası değişimlerde söz konusudur. Ayrıca balık miktarı ve yemlemedeki değişimlerde bunu etkiler. Dolayısıyla hiçbir firma sizin akvaryumunuza özel gübre üretemeyeceği gibi sizde akvaryumun her durumuna uygun dozajı mükemmel şekilde ayarlayamazsınız. Sonuç olarak su içerisinde bitkiler tarafından kullanılmadan kalan ve her gübrelemede biriken maddeler olur. Bunlar mikro elementlerden nitrat, fosfat gibi makro besinlerine kadar değişiklik gösterebilir. Bu maddelerin suda bulunması ve zamanla konsantrasyonlarının artarak belli değerlerin üzerine çıkması başta yosun sorunları olmak üzere bitkilerin besin alımlarını etkilemeleri gibi birçok istenmeyen sonuç doğurabilir. Bu olumsuz sonuçların çoğu yapılan gözlemler ve edinilen tecrübeler ile hatta şu an kaynaklar aklımda olmasada bilimsel araştırmalarla doğrulanmıştır. Su değişimide işte bu fazla maddeleri sudan uzaklaştırmak için yapılır. Dolayısıyla gübreleme miktar ve sıklığına bağlı olarak bitkiler için en uygun su değişim miktar ve sıklığının ayarlanması gerekir. Edindiğim gözlemlere göre yüksek ışık ve dışarıdan CO2 eklenen bir tanktaki optimum gübre kullanım miktarları; gübrenin içeriği, bitki türleri ve su değerleri gibi diğer faktörlerin sabit olması koşuluyla orta-düşük ışık ve CO2 ilave edilmeyen tanklara oranla 3-4 kata kadar artmakta. Dolayısıyla buna göre yüksek sıvı gübre ilavesinde su değişiminin haftalık %40-60 arası (bu miktarlar bölünerek daha sıkta yapılabilir), düşük sıvı gübre lavesinde de %10-30 arası (bitki türleri ve tank şartlarına bağlı olarak) yapılması uygun oluyor. Bunlara rağmen değiştirdiğimiz suyun içeriğinde mevcut bulunan elementlerde su aldığımız kaynaklardaki mevsimsel değişimler ile oynamalar olması gibi nedenlerle bitki tankı sahibi olan herkeste az yada çok besin birikimi, yosun problemleri vb. oluyor. Burada amaç; bu problemleri en aza indirgemek.

Bunların dışında çok sağlıklı bitkilere sahip olmasalarda genel anlamda güzel görünen bitkili tanklara sahip olup aylarca hatta yıllarca su değiştirmeyenlerde var. Bunu şu sebeplere dayandırabiliriz:

- Neredeyse tamamında besin içerikli bir taban var
- Neredeyse tamamı sıvı gübre kullanmıyor
- Seçtikleri balık ve bitkilerin çoğu dayanıklı, sert suları tolare edebilen ve (bitkiler için) daha çok tabandan beslenen türler
- Kurdukları sistemlerin bileşenleri ve bitki-balık oranları iyi ayarlanmış


Evet, konu benim bildiğim ve gözlemlediğim kadarıyla böyle. Eksik yada hatalı olduğunu düşündüğünüz kısımlar varsa belirtmenizden memnuniyet duyarım. Hepimiz için faydalı olması dileğiyle..
mustafaerdogar2009-07-31 12:38:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BatuaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 5944
BatuaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2009 11:15

Şimdi aklıma geldi daha önce forumda sizin tankınız gibi büyük bir tanka bitkili yapmak istiyen olmuştu fakat sadece anubias dikmişti koca anubiaslar akvaryumda minicik gözüküyordu. 40-50 adet dikmişti sanırım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RolandÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 644
RolandÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2009 14:34
Özellikle Mustafa beye ve yardımcı olmak için yazan arkadaşlara çok teşekkür ederim. Bilgiler güzel yanlız benim istediğim bilgilere fazlasıyla ulaşamadım ben açıkcası. Ben şimdi anladığım kadarıyla en sağlam bitki olan beni fazla zorlamıcak olan anubias ve saz bitkileri topluluğundan oluşan bir akvaryum yapmak istiyorum onun için benim ilk önce ne yapmam lazım araştırmalarıma göre taban malzemesi olarak toprak torfu üstüne dere kumu onun üstüne tablet gübre ve en üstede lav kırığı aynı zamanda ek karışım olsun diye zeloit. Böyle bişey yapabilirmiyiz olurmu yani bitkilerde dediğim gibi anubias ve saz türü olacak?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ubecerenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 570
ubecerenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2009 10:16
BTATAR kardeşim Mustafa bey sabırla gayet güzel açıklamış, yine de hala bitkili akvaryum nedir, hi tech low teach akvaryum arasındaki fark nedir,mikroelement gübresi neler ihtiva eder, bitkili akvaryumdaki büyük su değişimleri neden yapılır konusunda  kafana takılan sorular varsa forumda biraz daha araştırma yapman faydalı olur, eğer yeterli ingilizcen varsa daha geniş kaynaklar da önerebilirim, konu akvaryum değil, düzenli gübreleme yapılan yoğun bitkili akvaryum olunca yoğun su değişimlerinin amacı sadece nitrat düzeyini düşürmek olmuyor.  ubeceren2009-08-01 10:17:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzayÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 201
UzayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2009 23:58

Merhaba Arkadaşlar,

 

Öncelikle Murat Bey açtığınız konu için teşekkür ederim. Güzel bir tartışma konusu açmışsınız. Mustafa ya tamamen katılıyorum. Yalnız bu kadar büyük bir akvaryumda bitkili olmayışının, tahminimce, sebebi tamamen, bu büyüklükte akvaryumu olan arkadaşların frontoza vs... büyük hacim isteyen balıkları beslemeleri. Ve hacim büyüdükçe maliyetin artması (bu taban ölçüleri için iyi bir taban ne kadar tutar açıkcası hesaplayamıyorum bile). 1 tonluk bitkili bir akvaryum düzügün bir kurulum ve uygun balık-bitki seçimiyle olmayacak bir şey değil.    

Hatırladığım kadarıyla su değişimi yapmadan, buharlaşan suyun yerine koymak için, sadece saf su ekleyen ve herhangi bir problem yaşamayan forumda arkadaşlar var. Sertleşmeyi önlemek için iyi bir çözüm olabilir diye düşünüyorum. Tabii bu ne kadar sürüdürülebilir bir şeydir bilmiyorum (en azından bu konuda şahsi deneyimim yok).

Aşağıdaki fotoğraf Kolle Zoo/Frankfurt da, fotoğrafda çekmesini rica ettiğim, benim için alış veriş yapmaya giden bir arkadaşım tarafından çekildi. (Utanıp ne yazıkki sadece 3 fotoğraf çekmiş, diğerleri koilere aitTebessüm)

Uzay2009-08-02 00:01:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

btatarÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 101
btatarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2009 13:39
[QUOTE=ubeceren]BTATAR kardeşim Mustafa bey sabırla gayet güzel açıklamış, yine de hala bitkili akvaryum nedir, hi tech low teach akvaryum arasındaki fark nedir,mikroelement gübresi neler ihtiva eder, bitkili akvaryumdaki büyük su değişimleri neden yapılır konusunda  kafana takılan sorular varsa forumda biraz daha araştırma yapman faydalı olur, eğer yeterli ingilizcen varsa daha geniş kaynaklar da önerebilirim, konu akvaryum değil, düzenli gübreleme yapılan yoğun bitkili akvaryum olunca yoğun su değişimlerinin amacı sadece nitrat düzeyini düşürmek olmuyor.  [/QUOTE]
 
Uğur Bey abicim bu konuda ortalamının üstünde bilgim olduğunu düşünüyorum (elhamdülillah Big%20smile ) Ben şunu diyorum madem nitrat sıkıntınız yok Allah aşkına niye haftalık 200 litre su değiştiriyorsunuz ? Ben diyelim ki sadece nitrata bakarak yoğun bitkili akvaryumumun suyunu değiştiriyorum. Siz neye bakarak haftada 200 litre su değiştirin diyorsunuz (yani diyenler neye dayanıyor). Gerçekten merak ediyorum.
 
Ben şahsen Akvaryum hacminin yarısı bitki olan ve an itibariyle kum rengi görülemeyen tankımın suyunu çok seyrek değiştiriyor, günlük gübreleme yapıyorum 3 marka gübre ile. Nitrat sorun değil, suyun temizliği ile ilgili hiç bir sıkıntımız yok niye bu su değişimlerine giriyoruz? Şebeke suları kendiliğinden gübreli sanırım ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ColorTRÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13958,3[/B]
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1027
ColorTRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2009 19:02
[QUOTE=btatar][QUOTE=ubeceren]BTATAR kardeşim Mustafa bey sabırla gayet güzel açıklamış, yine de hala bitkili akvaryum nedir, hi tech low teach akvaryum arasındaki fark nedir,mikroelement gübresi neler ihtiva eder, bitkili akvaryumdaki büyük su değişimleri neden yapılır konusunda  kafana takılan sorular varsa forumda biraz daha araştırma yapman faydalı olur, eğer yeterli ingilizcen varsa daha geniş kaynaklar da önerebilirim, konu akvaryum değil, düzenli gübreleme yapılan yoğun bitkili akvaryum olunca yoğun su değişimlerinin amacı sadece nitrat düzeyini düşürmek olmuyor.  [/QUOTE]
 
Uğur Bey abicim bu konuda ortalamının üstünde bilgim olduğunu düşünüyorum (elhamdülillah Big%20smile ) Ben şunu diyorum madem nitrat sıkıntınız yok Allah aşkına niye haftalık 200 litre su değiştiriyorsunuz ? Ben diyelim ki sadece nitrata bakarak yoğun bitkili akvaryumumun suyunu değiştiriyorum. Siz neye bakarak haftada 200 litre su değiştirin diyorsunuz (yani diyenler neye dayanıyor). Gerçekten merak ediyorum.
 
Ben şahsen Akvaryum hacminin yarısı bitki olan ve an itibariyle kum rengi görülemeyen tankımın suyunu çok seyrek değiştiriyor, günlük gübreleme yapıyorum 3 marka gübre ile. Nitrat sorun değil, suyun temizliği ile ilgili hiç bir sıkıntımız yok niye bu su değişimlerine giriyoruz? Şebeke suları kendiliğinden gübreli sanırım ?
[/QUOTE]

Birkan bey sorularınız tüm cevaplarını mustafe bey uzunca açıklamış zaten. En büyük neden KH ve GH, su ertliği problem yarattığından sertliğe bağlı olarakta ph'ın sıkıntıları ve beraberinde zincirleme gelen şeyler. Çoğu bitkili akvaryuma sıvı nitrat takviyesi bile yapılır, bitkiler nitratı kullandığı için nitrat eksik bile geliyor çoğu zaman.

Benim 200 litrelik bitkili akvaryumuma nitrat yapsın diye attığım 20 canlı doğuran + yaklaşık 150 kadar 1-3 cm yavruları var nitratı 5 ppm'e zarzor çıkarabiliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

btatarÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 101
btatarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ağustos 2009 01:30
Ben de onu diyorum Big%20smile Nitrojen eklemek için zaten su değişimi yapılmaz. Sertlik ayarlarını da kimyasallarla çözebiliyoruz. 
 
Su değişimine ben de karşı değilim, illa ki lazım. Bir yerden bir patlak vermek zorundasınız eviniz 30 küsür kimyasal içeren bir mini labaratuvara sahip değilse. Ben sadece haftada 200 litre deyip göz korkutmayalım diyorum Tebessüm 
 
O değil de konudan epey bir saptık, sazlı anubiaslı low-tech'ten tıka basa dolu high-techlere doğru.Big%20smile
 
Su değişimi elbette şart gitgide kaymaya meyilli madde oranlarını sıfırlamak için ancak haftalık %50 de bilemiyorum yani Sikkin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PosseidonÇevrim Dışı

[B]2213,1[/B]
Kayıt: 19/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 836
PosseidonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ağustos 2009 12:28
Murat kardeşim o boyutda bir akvaryum için yapılması gerekenleri bir çok arkadaş sizie anlatmış . Ama Mustafa beyin dediklerinede sonuna kadar katılıyorum .
Büyük bir tankda bitki akvaryumu kurmanunda güzel ve avantajlı yönleri vardır . Öncelikle su değerleriniz oturduğu zaman kolay kolay değişmeyecek . Sorunların birden oluşması veya ortaya çıkması iyi bir gözlemle müdahale süresi için epey bir vaktiniz olacak . Birkaç küçük teknikle bir çok bitkiyi besleyebilirsiniz. Ayrıca ben 200 lt eski bitkili akvaryumumda sadece eksilen suyu tamamlayarak ve dış filitre temizlemelerinde 3 ayda bir %20 su değişimi yapmıştım.
 
Gelelim sizin kurmak istediğiniz akvaryuma . Öncelikle dikkat etmeniz gereken taban malzemesi ve altına kulanacağınız gübreler . Ve en önemli unsur kurulum planını aşamalı olarak kurmak . Benim şu andaki 500 lt bitkili tetra tankımı görmek isterseniz sizi derneğimizin merkezine beklerim . Her konuda birebir yardımcı olmakda isterim . Sizde kurulum aşmalarını paylaşimlarımızı burada arkadaşlarla paylaşırsınız ve 800 lt bir bitki akvaryumunuz olur . Tabii şunuda unutmamak lazım - Biraz sabırlı olmak ve minimum maliyetler maksimum verimi almanızdır. İnanın bana 800 lt bir bitki akvaryumunun bakımı  100 lt akvaryumdan daha kolay ve daha zevklidir .
düşünün bir 50 adet siyah neon 50 adet gün ışığı sürüler halinde akvaryumunuzda dolaşıyorlar . Dehşet bir güzellik . Benim şu andaki 500 lt bitkili akvaryumum 2 aylık genç bir akvaryum  . Eylül sonu gibi tamamen oturmuş olur. Sizin ölçülerde bir akvaryumda bitkli girişimi size çok güzel tecrübeler kazandıracaktır.
 
Derneğimiz Beşiktaşda Barbaros bulvarındadır . Her zaman beklerim .  
 
Saygılar .
  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RolandÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 644
RolandÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ağustos 2009 20:21
Taner abi valla sağol ya davetiniz için şu an bir düğün arefesindeyiz birşey yapamıyorum ama akvaryuma başlıyınca gelmek isterim saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir