ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
mustafaerdogar
Kullanıcı Grubu:
Kıdemli Akvarist
Kullanıcı Başlığı:
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
767
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
13 Aralık 2007 16:30
Son Ziyaret:
03 Haziran 2020 09:35
Toplam Mesaj:
2469 [0.42 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mustafa Erdoğar
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1981
Yaş:
43
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/38529/DSC07530k.jpg[/IMG] Ö.M. ile soru sormayınız! Sorunuzu forumda sorunuz ve ö.m.' den konunuzun linkini veriniz.

SON 10 MESAJI

Dış Filtre Temizliği
[QUOTE=Eagle06]
Mustafa Bey merhaba, su berraklığı ve filtre debisi ile ilgili birkaç aydır sorun yaşıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim. Akvaryum 125*50*60 ölçülerinde, 24 adet 10 aylık 6 ila 9 cm boylarında tropheus, 7 adet 5 ila 7 cm leptosoma var. Dış litre olarak fluval fx5 kullanıyorum. Debisi çok düştü öyle ki su yüzeyinin 5 cm altında ve yüzeyde nerdeyse dalgalanma yapmıyor. En alt sepette 3/4 dolulukta seramik, orta sepette 3/4 dolulukta bioboll, en üst sepette aynı dolulukta substrat ve elyaf var. Son 4-5 haftadır suyun yüzeyinde beyaz-gri irili ufaklı toz benzeri tortular, suyun içinde toz bulutu gibi zerrecikler oluyor. Ayda 1-2 kez değiştirme ihtiyacı duyduğum suyu haftalık değiştiriyorum yine istediğim berraklığı sağlayamadım. Filtrede temizlik yaptım ancak debide artış sağlayamadım, motoru sökmek çare olur mu bilmiyorum, borularda malumunuz oldukça kalın orda tıkanma olduğunu sanmıyorum o yüzden boruda temizlik yapmadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Sıkıntı büyük olunca mesajda uzun oldu kusura bakmayın :)[/QUOTE]

Borulardaki tıkanıklıklar, filtrenin içinde hava kalması ve diğer malzemelerin tıkanması ile ilgili debi düşüklükleri genellikle çok belirgin olmaz. Yine de bunların her birini kontrol etmeniz en azından sorunun bunlardan olmadığına emin olmanıza yardımcı olabilir. Debinin düşmesine en belirgin etki eden malzeme elyaf oluyor. Temizlik sırasında elyafı yenisiyle değiştirdiyseniz (yıkamak çözüm değil) ve yine de aşırı debi düşüklüğü var ise filtreyi aldığınız yer aracılığıyla teknik servisi var ise baktırmaya çalışmanızda fayda olabilir. [EDIT]mustafaerdogar,2017-02-07 18:00:13[/EDIT]
Yeni Başlayanlar Buraya/low-tech
[QUOTE=Thsnmutlu]

Mustafa bey yorumunuzda sadece ışıklar kapalı iken hava motorunu kullanımını tavsiye etmişsiniz.24 saat çalıştırılmasının ne gibi dezavantajları var ? Bildiğim kadarıyla tankta her daim O2 olması içindeki canlılardan bakterilere kadar yararlı.[/QUOTE]

Bitki tanklarında ışıklar açıkken gerekli oksijen (bitki/balık oranı yazıdaki gibi ayarlandığında) bitkiler tarafından fazlasıyla karşılanıyor zaten. Ayrıca hava motoru kullanarak kimyasal özelliği nedeniyle sudan kaçmaya (hava ortamına geçmeye) çok yatkın olan CO2 yi oluşan kabarcıklar ve su yüzeyi hareketi ile kaçırmış oluyoruz. Bu da bitkilerin fotosentez için ihtiyaçları olan CO2'nin büyük kısmını kaybetmek demek. Kısacası bu tür bir sistemde ışıklar açıkken hava motoru kullanımı hem gereksiz hem de zararlı oluyor. [EDIT]mustafaerdogar,2017-01-18 11:21:38[/EDIT]
Yeni Başlayanlar Buraya/low-tech
Bir önceki sorunuzla birlikte cevaplamış olayım;

Diğer her şey yolunda ise birkaç kiraz karidesin sorun olmayacaktır.

Yüzeydeki yağlanma için dış filtrelerin emiş borularına takılan yüzey emici aparatlar var. Bunlardan alabilirsiniz. Bir başka yöntem ise timer yardımıyla sadece ışıklar kapalı iken hava motoru kullanmanız olur. Bu yöntem aynı zamanda tankın biyolojik sağlığı açısından oldukça faydalı oluyor.
Yeni Başlayanlar Buraya/low-tech
Yeni dikilen bitkilerin adaptasyon sürecinde (özellikle bu türlerde) eski yaprakların erimesi/dökülmesi gözlenebiliyor; normaldir. Her şeyi yazıdaki gibi yapıyorsanız farklı bir nedenle olması ihtimali oldukça düşük.
Yeni Başlayanlar Buraya/low-tech
[QUOTE=okay]Mustafa bey ve diğer arkadaşlara bir sorum var, birkaç sayfa önce likit karbondan bahsedilmişti, şu anda programın 7. günündeyim, bugün potasyum ilavesi yaptım, programda yok ama karbon ilavesini de tavsiye eder misiniz? [/QUOTE]

Ekleyebilirsiniz. Doz aşımı yapmamaya dikkat edin.
Yeni Başlayanlar Buraya/low-tech
1 - Bulduğunuz muhtemelen 32 litre dir ve 8 cm kalınlık için doğrudur. Maliyeti düşürmek adına miktarı 4-5 cm kalınlığa göre azaltmayı düşünürseniz olabilir elbette ancak sağlıklı bir taban için ben yinede 25 litrenin altına düşmeyin derim.
2 - Tabanı yenilerken temiz büyükçe bir kovaya akvaryum suyunuzdan doldurun ve bitkileri içine alın. Hatta filtrenizin borularını da bu kovaya uzatarak filtrenin çalışmaya devam etmesini sağlayın ki içindeki hayati önem taşıyan bakteriler oksijensizlikten ölmeye başlamasınlar. Bu esnada tankı tamamen boşaltırsınız ve tabanı yenilersiniz. Tekrar su doldururken yine kovadaki eski suyu kullanın ve kalanını yaklaşık oda sıcaklığına ayarladığınız şebeke suyu ile tamamlayın ve hemen ardından suya iyi bir su hazırlayıcı ekleyin. Sonrasında da filtreyi tekrar akvaryuma bağlayıp çalıştırırsınız.
3 - Görebildiklerimde bir sorun gözükmüyor; böyle kalabilir.
4 - Yazıdan karşılaştırabilirsiniz. Gördüğüm kadarıyla zeolit yerine başlangıç için aktif karbon gelecek. Sonrasında bu da çıkarılıp biyolojik sünger veya iyi bir substrat (biyolojik malzeme) getirilecek. Yazıdan kurulumu takip ettiğinizde uygularsınız zaten.
Yeni Başlayanlar Buraya/low-tech
Murat Bey Merhaba,

Akvaryum dediğimiz şey aslında bir sistem. Akvaryumu meydana getiren malzeme, ekipman ve canlılar ile dışarıdan yapılan müdahale (yemleme, su değişimi vb.) ve etkiler (oda sıcaklığı, ışık vb.) de bu sistemi oluşturan bileşenler oluyor. Bu bileşenlerden herhangi birinin eksik ya da yanlış olması tüm sistemi olumsuz etkiler; yeri gelir sistemin çökmesine ya da hiç çalışmamasına da neden olabilir. Bu nedenle özellikle önem arz eden konuları eksiksiz ve doğru bir şekilde yapmak önemlidir.

Yazının başında da belirttiğim gibi bilgi ve tecrübe sahibi kişiler farklı sistemler oluşturmuş ve başarılı olmuş olabilirler. Size de tankı bu şekilde kurduran bir kişi var ise ve bu kişinin bilgi ve tecrübesine güveniyorsanız onunla devam etmeniz ve olumlu ya da olumsuz sonuçları onunla değerlendirmeniz en doğrusu olur.

Eğer bu yazıya uymak istiyorsanız her bir bileşenle ilgili kurmuş olduğunuz sistem ve burada yazanlar arasında tek tek karşılaştırma yapıp eksikleri tamamlamalı, yanlışları düzeltmelisiniz. Tabi ki örneğin tank ölçüleri konusunda çok önemli bir sorun olmadığından tankı değiştirmenize gerek yok ancak örneğin ışık miktarınızı formülden kontrol etmeli ve yeterli olup olmadığına bakmalısınız. Tabanla ilgili, yazıya göre düzenlemeler yapmalısınız. Kurulum süreci ile ilgili yapılacaklara birebir uymaya çalışmalısınız. Bu bu şekilde gider.

Burada karar sizin. Bu yazıya uyacak olursanız ve sizi çok zorlayacak bir düzenleme karşınıza çıktığında size uyacak farklı bir şekilde yapmanın uygun olup olmayacağını sorabilir veya önceden sorulmamış spesifik sorularınız olursa yazasınız; ben de zamanım olduğunda cevaplamaya çalışırım.

Kolay gelsin, [EDIT]mustafaerdogar,2016-12-21 17:07:39[/EDIT]
Yeni Başlayanlar Buraya/low-tech
Aklımda olan belirgin bir marka yok. Dediğiniz gibi Perhidrol artık eskisi kadar bulunabilir değil. Üstelik bulunabilenlerin yoğunluğu az, fiyatı fazla geldi bana. Oksijenli su bakabilir veya yazıda linki geçen dezenfeksiyon kısmındaki malzemeleri inceleyerek uygun geleni kullanabilirsiniz.
Yeni Başlayanlar Buraya/low-tech
Teşekkürler. Uzun bir aradan sonra yeniden başladığınız için tavsiyem; eğer imkanınız varsa kökü bir kova vb. içerisinde suda bekletip arada suyunu değiştirmeniz ve renk salınımı, mantar oluşumu vb. safhaları atlattıktan sonra -eğer ona göre de bir yer açmış olursanız- tanka eklemeniz olur.
""Welcome to Pandora" (ADist - Son foto Sf.10)
Bu tasarımla ilgili bilgilere linkten ulaşabilirsiniz;

[URL]http://www.akvaryumdizaynistanbul.com/site/welcome_to_pandora.html[/URL]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.