20 litrelik bitki tankı


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2007 17:23
[QUOTE=cemooka]

İyi akşamlar Onur Bey,

Öncelikle lütfedersinizki şahsım Sn.Kurnaz 'a bu önerilerin kesinlikle kendi düşüncelerim olduğunu ,yani hiçbir bilimsel dayanağı olmadığı yazıda belirtilmiştir.İyi niyetimden kesinlikle şüphe edilmesinki ben yanlızca geçmişte buna benzer bir tecrubeyi (bana göre uzun bir dilim olan) bir yıl kadar yaşamıştım o şahısla paylaşmak istemiştim. Şimdi kendime ait bu gözlemleri biraz dile getirmek istiyorum;  Benim tankım 14l su almaktaydı bende yanlız iki çeşit bitki üzerinde durmuştum hem bakım zorluğunu hem görüntü karmaşasını daha az yaşamak için bu yola başvurmuştum.Bitkilerim kesinlikle şartlara ve ortama uygun olarak seçilmişti ki zira Sn.Kurnaz'a da önerim bu yöndeydi.Ve dile getirmek isterimki diğer binbir edavatlara sahip tankımda bu tankta yaşadığım sorunlar daha fazlaydı.[/quote]

Tecrübelerinizi paylaşmanızı taktir ediyorum, ayrıca hiçbir kötü niyetiniz olmadığını da biliyorum. Yazdıklarımdan size karşı kastım olduğunu düşündürecek bir sözüm olduysa özür dilerim.

Bitki seçimi konusunda haklısınız. Elodea vb. soğuk su bitkileri güneşle aydınlatılıp özellikle küçük olduğundan çabuk ısınıp kontrolden çıkan tanklarda eriyebiliyor.(hatta soğutma yapılmazsa yazaylarında erime kaçınılmaz)

[quote]
Gübre hakkındaki düşüncelerim ise belirli firmaların ürettiği bu kimyasal maddeler bitkiye sürgün diğer bir değişle daha fazla gelişim sağlaması için kesinlikle yararlıdır; ama direk güneş ışığından faydanılan bir tankta benim kanaitimce çokta gerekmeyen artı bir masraftır ki bitkilerin küçük tankta çabuk gelişip büyümesi pekte istenilen birşey değildir.Dikkatinizi çekerimki güneş bunu fazlasıyla yapıcaktır ve ben sayın form üyesine sağlıklı ama aceleci bir şekilde gelişmemesi için önermişimdir.[/quote]

Dediğinize bir yönden katılıyor, bir yönden katılmıyorum. Küçük tanklarda gübre kullanımı asgari düzeyde tutulabilir. Hatta en çok sıkıntısını çektiğimiz mikro besinler(demir, molibden vb.) şebeke suyu ile karşılanabilir. Fakat katılmadığım bir nokta mevcut. Eğer hiç su değişimi yapılmazsa veya çok seyrek yapılırsa taban malzemesinde toprak vb. kullanılmadığı taktirde bir süre sonra mikro besinler tükenir ve güneş olsa da olmasa da bitki gelişemez.

[quote]
Bu düşüncelerim hem makro hemde mikro besin elementi taşıyan gübreler için geçerlidir. Yİne tekrarlamakta fayda görüyorum bu benim düşüncelerimdir.Tabanını nasıl yapması gerektiğini yönlendirmemdeki unsur ise o şahsın varsayımlarına dayanarak güneş enerjisinden faydanılan bir tank kurmasındandır.Bu zeminin gündüz aldığı ısıyı gece ani ısı değişiklerinin bitkiler üzerindeki yaşanması olası tehlikeler için bir nevi daha önleyici olucağını tesbit etmiştim.Ve işe daha bilimssel ve detaylı yaklaşılması açısından gerçekten akvaryum dünyasında önemi tartışılmaz olan SN:Ali KÜTÜKÇÜOĞLUNUN makalesini önermiştim.Çünkü benim ona aktardığım bilgilerin kesinlikle amatör bir akvarist olan kendim yani bana ait olduğunu ama onun için daha verimli olacak bir yazı önerilmiştir. Saygılarımla.
[/QUOTE]

Ben de güneş ışığı ile aydınlatılan 160 litrelik bir bitki tankına sahibim. Tabanda labratuvardan gelen saf demir tozu(pudra halinde), toprak, torf karışımından 1,5 cm katman, üzerinde 3cm toprak katmanı, üzerinde 1cm iri  midye kırığı var. Bu atabn sayesinde mikro besinleri ve makro besinleri çoğunlukla karşılıyorum. Yalnız bu tabanı kurmasam ve dediğiniz gibi bir sistem kursam işim zor olurdu. Mikro besinleriya su değişimi ile ya da piyasadaki gübrelerle yapmam gerekirdi. Aşırı CO2'den dolayı akvaryumda balık besleyemiyorum(bayılıp ölüyorlar). Bu sebeple makro besinleri zirai NPK gübrelerle karşılamam gerekirdi ki bu çok tehlikelidir. O yüzden "Bu düşüncelerim hem makro hemde mikro besin elementi taşıyan gübreler için geçerlidir." sözünüze katılmıyorum. Makro besin içeren gübrelerin kullanımı ilk olarak balıkları ardından bitkileri öldürebilir ki bunların ayarlaması çok çok zordur. Ben HORTALIN damla sulama gübresi ile ufak bir doz ayarı hatasından dolayı 100'e yakın elodea kaybettim. Lütfen makro besin gübrelerini tavsiye ederken çok dikkatli olalım. Sonra forumda "Bu çiçek gübresini kullanayım mı?" diye mesajlar görüyoruz. Tabii mesaj yazmayıp kullanmış olanların akıbetinden habersiziz.

Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemookaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 472
cemookaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2007 18:00
İyi günler Onur Bey;
Öncelikle ben arkadaşımıza kendim uygulayıpta çok memlun olduğum yöntemleri dile getiriyorum uygular uygulamaz o onun takdiridir.Tabi formumuzda nasıl bir öneri gelirse gelsin uygulamadan önce çok iyi bir araştırmadan geçirilmeli.Hem canlılar hem bitkiler için.Ayrıca sizi kişisel kanaitimce tebrik etmek istiyorum 160 litrelik bir tankı öz güven içinde güneş ışığından yararlanarak kurmak her akvaryum hobisiyle ilgilenen kişinin harcı değildir.Konumuza dönmek gerekirse ben arkadaşıma taban önerisini tabanı nasıl kurması gerektiğini aksetmiştim zira hangi materyal veya madde kullamması üzerine yorum yapmamıştım.(Misket gübre, torf, hindistan cevizi torfu, zeolite, pomza taşı, latarite vb...)şeyler önerilmemiştir.Sadece ısıyı hapsede bilen diye bir cümleyle özetlemiştim.Zira bitkiler belirli bir süre sonra zeminden besin almayı kesicektir.Ve son olarak 160 litre ve 20 litre arasında hem bitki çeşidi hem enerji ve besin çeşidi olarak gereksimleri farklıdır.Çünkü hacim ve bitki arttıkça kontrol daha farklı boyutlara ulaşacaktır.Gübre görüldüğü kadar sizinde belirttiğiniz gibi kullanımı,dozajı ve içindeki elementleri kullanmak okadar kolay bir iş değildir.Canlılarımızın hayatlarına direk etkendir.Eğer işin başındaysak bir çok şeyi kavrayana kadar (bilinç,tecrube vs...) bu maddeleri kullanmayıp veya uzman kişiler yardımıyla kullanalım derim bende.Tekrar iyi akşamlar 
cemooka2007-09-21 18:12:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yebde BirolÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2007
İl: Antalya
Mesaj: 61
Yebde BirolÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2007 19:12
Arkadaşlar florosanı taktık takmasına ama antalda bitki ve lav taşı kırığı ve bitki kumu bulamıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir