250 litre tuzlu su ( Burakbey )


BurakbeyÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 35
BurakbeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2011 19:22

 

       Merhaba arkadaşlar,

     1 yıllık tatlı su tecrübemden sonra balıklarımın hala ölmediğini görerek tuzlu suya geçmeye karar verdim. Bu sınırlı bilgimle yola çıktığım tuzlu maceramı sizlerle paylaşmak ve ilk kez tuzlu suya başlayacak olan arkadaşlara elimden geldiğince yardımcı olmak istedim.

   Öncelikle teşekkür etmek istediğim  birkaç kişi var,  beni bu konuda cesaretlendiren çok sevdiğim değerli insan Osman Gazi Baykal Kaptanıma (http://www.airkule.com/ ), sonsuz desteğini ve yardımını aldığım Nafız Timuroğlu Kaptanıma ( http://www.timuroglu.com ) akvaryumu zamanında ve düzgün işçilikle teslim eden Onur bey’e (  http://www.pendikgripapagan.com/  )  tüm yardımlarından dolayı teşekkür ederim….

 

Tavsiye:

*** Öncelikle bu işi yapacağınızı kafaya koyun gözünüzü karartın çünkü bu iş zaman, vakit ve sabır harcayacağınız bir iş, hem maddi hem psikolojik olarak bu işe kendiniz hazırlayın. Maddi olarak kredi kartı yerine nakite kendinizi hazırlarsanız toplamda baya bi kara geçeceğinizi unutmayın. Psikolojik olaraksa tamamen sabır işi.

***Kesinlikle kulaktan dolma bilgilerle iş yapmayın, size tavsiye verecek olan kişilerin yada akvaryumcuların önce kendi akvaryumlarını görün, kaç yıldır bu işi yaptıkları öğrenin kendinize deneyimli bir “hobi abi” bulun.

***Asla biyerden aldığınız ilk fiyata atlamayın.

 

Başlangıç araştırması:

Öncelikle en az 4-5 petshop dolaştım bunların arasında nasıl bir akvaryum hayal ettiğimi anlattığımda bana çok komik bilgiler verenler de oldu çok uçuk rakamlar söyleyenler de, hiç işimi görmeyecek bir akvaryumu” ahaa al işte bu tuzlu akvaryumu” diyenler en komikleriydi(bana 35lt lik akvaryumu gösterdiler….düşünün mercan falan besliycem dedim adama ona rağmen : )) Özetle ucuza kaçmaya çalışmak yerine gerçekten bu işe gönül vermiş kişilerin söyledikleri yoldan gidin.

Ben kendime 100X50X50 lik bir akvaryum ve altınada 80X40X40 lık bir sump istediğime karar verdim, bu özelliklerde kapaklı mobilyalı hazır akvaryum fiyatları 2500-3000TL civarlarında, 2. El de almak istemedim. Bu paralar bütçemi çok aştığından tam umutsuzluğa kapılmıştım ki Pendik’te Gripapağan adında bir akvaryumcu (tel: 0216 390 17 51 fiyat sormak isterseniz diye dükkan telefonunu veriyorum) buldum, 18 yıldır burada çalışan yerini oturtmuşküçük ama  akvaryum yapımında tecrübeli bir yer, oranın sahibi Onur bey’e çizdiğim planları gösterince bana bunu 900TL ye (akvaryum+sump+demir profil+mobilya ve borular)  1 hafta içinde yapacağını söyledi  ve yaptı. Üstelik evim pek uzak olmadığında evime kadar taşıyıp kurdular, güzel işçilikleri ve sözverdikleri zamanda işi teslim ettikleri için kendilerine tekrar teşekkür ediyorum…Eğer nakit olarak yaptırmayı düşünürseniz referans olarak adımı verin mutlaka yardımcı olacaklardır.

Düşündüm taşındım taşırmalı bir sistemin sessiz bir sitem olacağına karar verdim, birkaç taşırmalı (overflow) sistem fotosunu inceledikten sonra aşağıdaki planları çizip akvaryumcuma çizimi anlattım. Cam kalınlığını hesaplayan (emniyet için) bazı programlar internette var kolaylıkla bulabilirsiniz, ben bu emniyet faktörünü  5 olacak şekilde seçtim sonuçta gerekli cam kalınlığı 10mm olarak çıktı.

 

Not: Son olarak planda birleşen 2 boruyu ayırmaya karar verdim,  sonuçta 3 ayrı boruda birbirinden bağımsız olarak sumpa iner bir şekilde hazırlattım.

 

Akvaryumum bu şekilde hazırlandı, fakat ben bu 1 haftalık süreçte boş durmadım ve evde arka fon olarak DIY (Do It Yourself: kendin yap)  canlı kaya yapımına başladım.

 

DIY Canlı kaya yapımı:

 

Malzemeler :

2 ölçü Argonit kum

2 ölçü mercan kumu 

3 ölçü kaya tuzu(bakkallarda iri salamura tuzu olarak bulunabilir)

3 ölçü beyaz çimento

*not: internette bunların çok değişik oranlarda karıştırılmış halleri var ben çoğunu denedim bana en ideali bu geldi.

Karışımı komple karıştırıyor ve suyu az az ekliyorsunuz, çamur  gibi olmayacak çiğ köfte kıvamına gelecek kadar su katmalısınız, su konusunda elinizi korkak alıştırın. Eğer tek tük kayalar yapmayıp benim gibi bütün arka planı kaplatacaksanız nalburlarda satılan foamboard lardan alabilirsiniz, karışım foamboardlara yapışmadığından foamboardlar çok iş görecektir, daha kolayını isterseniz araya kalın birde naylon alın nalburdan…fotolar aşağıda : )

 

Canlı kayamızı en az bir hafta suda bekletmemiz gerekiyor günde de en az 2 kez su değişimi yapılmalı. Sonuçta tuzlar eriyince güzel boşluklar bırakacak ve eğer elinizde bazı orijinal yassı canlı kayalar varsa sizde fotolardaki gibi onları fonunuza birleştirebilirsiniz. Ben bir tane yassı canlı kaya ile birleştirdim(ortasındaki) ve biraz fanteziye kaçarak tünel oluşturdum.

 

 

Kullandığım diğer ekipmanlar  ve yaklaşık fiyatları:

 

 

Kafa motoru:  Ocean runner 2500……………………..135tl

Proteğin skimmer:  Bubble magus. Nac 7…………………….330tl

Isıtıcı:  Eheim 200……………….45tl

Dalga motoru: 2 adet Koralia 3…………..2X120tl

Işıklandırma: Hopar 2x150w + 2x39w + 3 led zamanlayıcılı 100cm………………………..1000tl

R/O saf su cihazı: markasız ama Amerikan membranlı…………………280tl

Argonit kum: Danz ……………75tl

Canlı argonit kum: Coral reef live sand and argonit……………….. 65tl

Tuz (seamix): Tropic marine bio-active system……………………185tl

Tesler  ve ölçüm cihazları :  Tropic marine………………….150tl

 

HERŞEYİN BİRLEŞTİRİLMİŞ VİDEOSU : (sadece su ve dalga motorları eklenmedi)

 

http://www.youtube.com/watch?v=Uz3Rpi8JHJI

 

 

Su eklendikten sonra sadece ses overflow (taşırma kutusu) da meydana geliyor , şırıltı şeklinde oluşuyor onuda bazı süngerlerle ve bir adet plastik file ile çözdüm ses şuan SIFIR !

 

Bakteri kültürünü de dünden itibaren ilave etmeye başladım, protein skimmer ı kapattım, sanırım artık yapabileceğim tek şey beklemek , beklemek ve beklemek………..

 

 

heraklia2011-03-10 22:28:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2011 19:51
Tebrik ederim başlangıcınız için. Emek harcandığı için de ayrı bir güzelliği var. Sorularım olacak. Akvaryumunuzun içinize sinmesi en önemli olgudur.  Extra clear cam kullanıldı mı? Sumpta en azından ilk su girişi ve sum motorununun oldugu yere Ps için iki şaşırtma koysaydınız iyi olurdu. Su seviyesini 20-25 cm seviyesinde böylece tutatbilir ayrıca overflow box kısmından gelen sudaki baloncuklar direkt skimmera gitmez oradanda sump motoru ile akvaryuma. El emeklerini hep kıskanmışımdır ama tuzlusuda DIY arka fonlar benim tercihim olmuyor. Ama görüntü hoş olacaktır. Bu arada MH lerin lambaları ne kadarlık? (kelvin vs) Işıklandırma güzel olmuş yeterli olacaktır ama o yükseklikte soğutucu ihtiyacınız olacaktır. Akvaryum imalatınızı yapan firma iyi bir firma ancak 900 lirada eğer extra clear cam filan yoksa yinede normal fiyat denebilir ama uygun veya ucuz denecek kadar az değil. Sadece bilgilendireyim dedim. Gelişmeleri takip edeceğim Maşallah ve tebrikler tekrardan
Not: Bu arada bende Kurtköyde oturuyorum. Pendikte tuzlusucuların sayısının artmasıda süper olacaktır :DDenizYILDIZ2011-03-10 19:52:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakbeyÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 35
BurakbeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2011 20:06
Teşekkür ederim öcelikle görüşleriniz için, cevap vermeye çalışıyım
 
-Hayır clear cam kullanılmadı.Ama ön yüzeye kullanılsa daha iyi olurmuş.
-İlerde bir otomatik su tamamlama sistemi düşündüğümden ve p.s. ı olmasıgerekenden bir üst model aldığım için sump a bölme istemedim.
-sump a neredeyse hiç baloncuk gelmiyor sumpu baya geniş tuttuğumdan ( 80x40 ) gelsebile ps yi istediğim mesafeye koyup bu problemi önleyebilirim ki daha böyle bir problem olmadı.
-Lamba değerlerini inanın şuan bilmiyorum, ama çok ısınıyorlar keşke hopar içine birerde fan koyuverseymiş.
-Soğutucu kaçınılmaz malesef, bir şekilde alıp balkona montajı kaçınılmaz olacak
 
tekrar teşekkürler, evet forumda var pendikten birileri daha...napsak dernek falan mi kursak acaba :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2011 20:13
Dediğiniz gibi hobi abi bulmak gerekiyor :) Benim akvaryumumunda boyutları hemen hemen aynı. Ben sadece mobilyayı yüksek tuttum. Sebebi ise su tamamlama ve refigum için alanı sump üstü sump sitemi ile çözeceğim. Daha önce aklıma gelmişti ama acemilikten plan cizemediğimden yaptıramadım. Suyuda ısıtır o MH ler bu nedenle su soğutucular şart oluyor. :( Ben almıştım ama kurmadım şimdilik gerek olmadığından . Baloncuk gitmiyorsa sorun yok, sonra değiştirecğim sumpta sadece bir adet şaşırtma kullanacağım. Onuda DSB çalışmayı düşündüğüm için yapacağım. Sumpı geniş ve uzun tutmanız bu nedenle bu tür işleri ileride yapmanız için kolaylık sağlayacaktır. Zamanla Pendikliler klubunude oluştuyruruz Allahın izni ile :D Tekrar tebrikler. Her şey gönlünüzce olur inşallah.
Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

predatorÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2007
İl: Bursa
Mesaj: 704
predatorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2011 09:59
Merhaba, öncelikle bu itinalı çalışma için tebrikler. Şimdi yorumlara geçelim :)
 
DIY kaya yaparken keşke portland çimento kullansaydınız daha sağlam olurdu. İçeriye daha kaya yapçaksanız (bence yapın)3 numara porland çimento kullanmanızı tavsiye ederim.
 
Gelelim taşırma sistemine 3delikten taşırma yerine oraya bu resimdeki gibi bir pleksi yaptırsaydınız hem ses olmaz hem daha stabil bir akıntı sağlardınız hemde içerye pislik akışı tam sağlanırdı. Bence halen daha geç kalmış değilsiniz su seviyesini alçaltıp taşırma kısmındaki suyu boşaltıp bi pleksi kestirip arkasına yapıştırın ama camın arkasına tam yapıştırmayın bu sefer taşma yetersiz gelir o yuzden borulara kadar kaç cm mesafe varsa o büyüklükte bi kutu yapın.
 
Çizim proje desing by Murtaza
Resimler kendi proje çizimlerimizdendir izinsiz başka sitelerde yayınlanması yasaktır.
 
Taşırmadaki süngerler orda kalmaya devam ederse nitrat yuvası olurlar. Onları almanız lazım.
 
Siz gene otomatik su tamamlama yaparsınız kafa motorunun oldugu yere, su buharlaşınca motor yanmasın diye o ayrı. Skimmer için sumpta bölme yapmalısınız bunun PS nin güçlü oluşu ile bi alakası yok deniz beyinde dediği gibi bölme şart çünkü her ps sabit su seviyesi ister. Soldan 35cm ölçün tam oraya 25cm lik bir cam kestirip koyun 25x[38,5(iç ölçü neyse) ] içeriye rahat geçicek gibi bir tabaka kestirip yerleştirip silikonlayın. 

Çizim proje desing by Murtaza
Resimler kendi proje çizimlerimizdendir izinsiz başka sitelerde yayınlanması yasaktır.
 
Armatürü en az bi 5-10cm daha yükseltin hem ışık kırılması açısından daha güzel görüntü olur hemde daha az suyu ısıtır.
 
Keşke plan aşamasındayken bi başlık açsaydınız fikir alış verişi yapsaydık 3 delik yerine güzel bir taşırma yapardık. Neyse hayırlı olsun belki bundan sonrasında  faydamız dokunur.
bjkalley2011-10-11 22:20:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tifosiokanÇevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2011
Mesaj: 8
tifosiokanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2011 15:57
Tam istediğim akvaryum harikasın predator :) öenmli olan kime ve nasıl yaptıracağız. ve maliyeti ne olacak..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

predatorÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2007
İl: Bursa
Mesaj: 704
predatorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2011 16:42
Teşekkürler siz 100*60*50h istiyodunuz sanırım maliyet burak beyin maliyetini kesinlikle geçmez. Hangi ildesiniz bilmiyorum ama derdinizi çok az camcı anlar. Bursada olsanız beraber yapardık ama bulunduğunuz yerde kim uğraşır bu işlerle bilmem :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

*AKIN*Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/01/2011
İl: Denizli
Mesaj: 1453
*AKIN*Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2011 19:47
Akvaryumunuz güzel olmuş tebrik ederim. Bitkili akvaryumdan deniz akvaryumunamı geçsem diye düşünüyordum ama maliyeti yüzünden   vazcaydım Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakbeyÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 35
BurakbeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2011 15:53
14.03.2011 CANLI KAYALAR EKLENDİ.






17.03.2011 KAHVERENGİ VE MOR LEKELER OLUŞMAYA BAŞLADI.


 



23.03.2011 KAYALARDAKİ İLK OLUŞUMLAR



25.03.2011 TUZ EKLENDİ.
26.03.2011 İLK CANLILAR EKLENDİ.
28.03.2011 (28.03.2011’İN FOTOLARI)






HAMMER CORAL


CONCH (ÇILGINLAR GİBİ SÜPÜRÜRKEN)




CLOWNFİSHLER (BİRİ ARKA TÜNELDE)


TORCH CORAL


8-28 MART ÖZETİ :



not: DIY canlı kayada salınım yok


Gelişmelerle karşınızda olucam ...ahh bide şu coralları açtırabilsem :(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

like_a_hobbyÇevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 61
like_a_hobbyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2011 20:19
Burak Bey Tebrik ederim çok  güzel bir çalışma ve akvaryum olmuş hayırlı olsun Gripapağanı seçmeniz ve daha doğrusu orayı bulmanız çok iyi olmuş bende akvaryumumu orada yaptırdım.Muşteşem oldu Onur bey işinde  gerçekten çok tecrübeli birisi bende sizin gibi bir kaç arkadaşa tavsiyede bulunmuştum burası için  soran olursa yine gripapağını tavsiye edeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NoFeaRÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1338
NoFeaRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2011 23:12

Konuyu vaktim olmadığı için komple okuyamadım. Işıklandırma olarak ne kullanıyorsunuz?

heraklia2011-04-02 18:20:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakbeyÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 35
BurakbeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2011 00:58
Işıklandırma: Hopar 2x150w + 2x39w + 3 led zamanlayıcılı 100cm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

InFlamesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 310
InFlamesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2011 20:08

Hayırlı olsun,çok güzel bir akvaryum olmuş. Teknik kısımlarına yorum yapaçak bilgiye sahip değilim o nedenle sadece görünümüne yorum yapabiliyorum. Kumda bulunan kırmızı bölüm ve kahve rengi lekeler nedir acaba ? Yani oluşması beklenen ekolojik denge çerçevesinde olumlu bir gelişmemidir?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakbeyÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 35
BurakbeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2011 19:09
29.04.2011. YARDIMMM !

Amonyak patladııı ,!!! Elim ayağım birbirine girdi arkadaşlar ,özet geçiyorum....herseyi dengeledim ph,kh,nitrit,nitrat,potasyum,ca,mg,tuzluluk hepsi normal... 4-5 gundur sudaki bulanıklılık artıyor hergün bişeyleri temizliyorum ama artarak gidiyordu, hammer coral hergün biraz daha kapattı, conchlar miskinleşti hala canlılar ama gezinmiyorlar pek, bide kokuvar gibiydi, bugün uçuştan bi geldim.. Evvvvv leşşş, iğrenç bi deniz suyu kokusu, hemen bi akvaryumcuya telefon ettim amonyak patlamiş. Suyun %10 unu değiştirdim gece gece başka yapacak bişeyim yok, yardımlarınızı bekliyorum neden olmuştur bu nasıl gideririm bu amonyakı, yarın bi akvaryumcuya gidebilirim lütfen tavsiyelerinizi bekliyorum. Moraller bozuk resim koymaya takatim yok
 
 
29.04.2011----24.05.2011 arası özet

Yaşadığım amonyak patlaması olayını %40 su değişimi ve bakteri kültürü eklemesi ile atlattım, ama hammer coral öldü…bu öldürdüğüm 2. Hammer coral oldu :(

Yapısal yenilik:

Protein skimmerdan başka hiçbir arıtma veya filtreleme kullanmıyordum, sonunda akvaryuma kule sistemi yapmaya karar verdim, koçtaştan 12tl ye aldığım çekmeceli alet kutusunun bütün bölümlerini delerek kendime güzel bir kule oluşturdum ve sump a yerleştirdim, en üst çekmeceye amonyak giderici sünger(fotodaki açık sarı renk olan), bir alta biobalları, en alta ise bi keseye carbon koymaya karar verdim, artık kulemi bu şekilde kullanıyorum, sünger kirlenince elyafa dönmeyi düşünüyorum.


Işıklandırma sorunum:

Işıklandırma için hopar ın bir sistemini kullanıyorum, bu sistem;
2 x t5
2 x 150 lik mh
3 x moonlight led den oluşuyor
Aleti aldığımın 3 günü ledler bir daha yanmadı, pek sallamadım ama Halideleri her yandığında bir pilastik kokusu geliyordu, en son ledleri sökiyim gidip yenilerini aliyim dedim, aleti bi açtım ki amanınnnnn, içinde Halidelere yakın ne varsa erimiş ledler dahil ! değiştirebildiklerimi değiştirdim şimdi sistem çalışıyor ama tadım kaçtı bikere, bide 1000tl para verdik bu alete,kısmet böyle çıktı….. valla komple led sistemine geçebilirim çok canım sıkkın bu konuda üstüme gelmeyin… : (

 

Tavşan saldırısı !!! :(



Poliplerimde her geçen gün biraz daha kapanma ve üzerlerinde örümcek ağı gibi yapılar oluşmaya başladı, aynı insanın gözü çapaktan kapanır açılmaz ya işte aynı öyle beyaz seyler poliplerin açmasını engelliyordu. İlk başta amonyak patlamasından zannettim birkaç gün su düzelince bekledim ama geçmedi, akvaryumcuma telefon edince poliplerin arasında renkli kurtcuk gibi böyle dikenli görünümde canlılar var mı dedi ? 2 tane var dedim. Onlar deniz tavşanı (nudibranch’ler ) poliplere sataşırlar o yüzden açmıyor poliplerin dedi.


Tavşanları geri püskürtmek ! : )

Tavşanların olduğunu tahmin ettiğim kayayı alıp saf su içinde yaklaşık 2 dakika salladım, bütün tavşanlar intihar eder gibi kendilerini attılar, arada birsürü acayip canlı daha çıktı kırk ayak gibi pire gibi….bu işlemi 2-3 gün yaparak sanırım hepsinden kurtuldum, şimdi ise poliplerim kendini toplamaya başladı, sadece bir bölge bembeyaz kaldı ama sanırım orası da küçülüp yok olacak.


Akvaryumdan son görüntüler ve video :

Turbo snail:


Mushrooms:

Jewel coral:

Blue tang’ler :

Two spotted gobi’ler :

Karides ve kaya:

VİDEO:
http://www.youtube.com/watch?v=AFURk8wJo64

Bunlar ise ne olduğunu bilmediğim şeyler???

Bu kayanın üzerindeki bordo renk olan şeyin ne olduğunu biliyor musunuz, aylardır çok az büyüdü, yararlı mı zararlı mı?

Camımda pod’ların yanı sıra bide bu yuvarlak şeyler var bunlar yavru snail’lar olabilir mi? Bide camda parmak izi gibi bu izler oluşmaya başladı her yerde var bunlar ne?

Bir kayanın altında makarna gibi bu canlı var hareket etmiyor ama ara ara içinden misina gibi 2 kol çıkıp kumu yokluyor ve sonra geri sokuyor bu kolları…bu nedir bilen var mı?

Kayanın üzerinde bu kahverengi oluşum var sanki ucu tubeworm a benziyor ama çıkaramadım boyut yaklalık 1cm???

Son olarak bu mercanın adı Jewel Coral mı? sanırım yanlış biliyorum???

Kapalı hali

Açık hali

Son gelişmeler bunlar arkadaşlar yorumlarınzı ve paylaşımlarınızı bekliyorum, özellikle led armatür setleri konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim…


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir