2 Gun Kaplumbaga Dusuk Sicaklik


crazyweedÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2018
Mesaj: 167
crazyweedÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2018 18:27
Arkadaslar 45 cm lik akvaryumu kaplumbaga akvaryumu yapmak icin adacik yaptiriyorum camcida 2 gun sonrasinda geri alcam
o sirada kaplumbagalarim 20-25 litrelik saklama kabinda duruyor sikinti olurmu isiticiyi calistirmam gerekirmi ?

Beğenenler: [T]155878,cankut[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cankutÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14701,3[/B]
Kayıt: 31/12/2013
İl: Izmir
Mesaj: 544
cankutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2018 20:15
Sadece 2 gün ve 20 litrede ise bir şey olmaz fakat oda sıcaklığında tutun . Akvaryumda bakmak en iyisi hem filtreleme ve ısıtıcı kullanma imkanınız da olur . Daha önce başka forum ve gruplarda yazdığım bir makalemi de burada paylaşayım yardımı olacaktır .

Öncelikle yazayım 5 seneye yakın bir zaman su kaplumbağası besledim . Burada kendi tecrübe ettiğim bilgileri paylaşacağım.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/155878/100220182030511.jpg[/IMG]

Su kaplumbağalarını küçük fanuslarda ya da plastik kaplarda beslemek, kısa sürede ölümlerine neden olacaktır. Bu yüzden bir akvaryum şart ! Bu canlılar hem bitkisel, hem de hayvansal gıdalar tüketebilirler. Kemik gelişimlerine yardımcı olmak için, yazın hava akımı olmayan yerde güneşlenmelerini sağlamalısınız. Fakat kap içerisinde direkt olarak güneşin altında bırakılmamalıdır. Gölgede geçirecekleri yerleri ve suya girecekleri alanları mutlaka olmalıdır. Kış aylarında ise, UVB lambaları kullanmalısınız .( uvb lamba ile ilgili konuyu aşağıda açıklayacağım) Su kaplumbağası akvaryumun da mutlaka olması gereken şeyler ekipmanlar şunlardır :

* Kaplumbağanızın kuru yere ihtiyacı olacaktır çünkü zamanının hepsini su içinde geçirmez .

* Uvb lambanızın olması gerekiyor . Güneş ışığını taklit ettiği için kabuk açısından faydalıdır.

* Sağlam bir ısıtıcı. Kabuğu ile kıramayacağı bir ısıtıcı olmalı çelik ısıtıcılar veya kaplumbağa akvaryumları için satılan özel ısıtıcılardan temin edin .

* İsteğe göre alınabiliyorsa ucuz bir dış filtre ve takviye olarak bir de iç filtre ( dış filtre şart değil ama iç filtre şart ) edinin.

* En az litre bazında 50 litre su alabilecek bir akvaryumunuz olmalı .

Evet bu saydıklarımı temin ettikten sonra sıra da bakımı var :

* Su kaplumbağanızın akvaryumda ki suyunun ölçüsü şu şekilde olmalıdır akvaryum camına tırmanmaya çalıştığında boyuna bakın ve en az bu miktarda su ekleyin ( daha fazlada olabilir )

* Kuru alanın geniş olması ve uvb lamba altında olması ve sudan bu kısıma kolay geçişi (çıkışı) sağlanmalıdır. Çok fazla su içinde duran kaplumbağaların kabukları ıslak kalırsa akciğerlerini üşütür ve sonu ölüm olur . Ayarlanabilir uvb lambalar kullanın .

* Isıtıcı almanız şart çünkü bu hayvanlar su içinde kış uykusuna yatarlar .Kaplumbağanın kış uykusuna yatması halinde reaksiyonları ve tepkileri sona erer. Yalnız derisi ile teneffüs eder. Kalbi sadece dakikada 1-2 defa atar. Kaplumbağalar sadece kışın havalar soğuk olduğunda uykuya yatarlar. Havalar ve suyun tekrar ısınmasına kadar uykuda kalırlar. Size tavsiyem ev ortamında baktığınız canlıların kış uykusuna yatmasına izin vermeyin. Bu kaplumbağalar çiftlikte üretilip, doğa yüzü görmedikleri için, kış uykusunun sonunda yeniden uyanmaları zor olacak ve büyük olasılıkla öleceklerdir. Özellikle 4 yaşın altında olanların uyumasına engel olmalısınız. Bunun için suyunun sıcaklığının 24 dereceden fazla olmasına dikkat ediniz. Bir su kaplumbağası için en ideal su sıcaklığı 28 derecedir.

* Filtreleme sistemine gelecek olursak bu obur canlılar çok fazla idrar ve dışkılama yaparlar özellikle dışkıları suyu çok çabuk bozar o yüzden iç filtre şart . Bunun yanında ucuz yollu bir dış filtre de biyolojik temizliğe çok yardımcı olacak ve suyunuzun kalitesini korumuş olacaksınız . İç filtreyi hafta da bir elinize bir ameliyat eldiveni giyip güzelce temizlemeniz gerekiyor .

* Kaplumbağalar ve tüm sürüngenler bağırsaklarında besinlerin sindirilmesi için salmonella bakterisine ihtiyaç duyarlar . Salmonella olmaksızın hiçbir sürüngen sindirim işlemini yapamaz . Sürüngenler için faydalı bir bakteridir. İnsanlar için ise ; özellikle çocuk ve yaşlılarda , ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilirler .Kaplumbağaların yaklaşık %85'i Salmonllosis bakterisi taşır. Bu bakteri kertenkele ve yılanlarda da görülür. Kaplumbağalar bu bakteriyi zaman zaman dışkılarıyla atarlar. Bu bakteriden kendimizi korumu yolları da oldukça basittir. 1-Kaplumbağanızın dışkısını elle temizlemeyin 2-Kaplumbağanızı elinize alırsanız mutlaka ellerinizi iyice yıkayın 3-Yemek yenilen yerlerde kaplumbağanızın dolaşmasına izin vermeyin 4-Yemek yerken kaplumbağanızı ellemeyin. 5-Kendi kullandığınız eşyaları kaplumbağanızla paylaşmayın yukarıdaki maddelerin temelinde hijyen kuralları geçerli bu örnekleri çoğaltmanız mümkün .Tekrar söylemekte yarar var. Canlıların taşıdığı bazı bakteriler diğer canlılar için tehlikeli olabilir. İnsanlar da tedavisi mümkündür .

* [K]Balık ile birlikte KESİNLİKLE BAKILAMAZ ! [/K]Net olarak bunu yazıyorum bazıları çıkıp ben besliyorum yazacaktır kesinlikle yanlıştır . Neden ? Birinci neden , Su kaplumbağaları ovnivor canlılardır ve et de yerler ilk zamanlar aldığınız o küçük , balıklardan korkan kaplumbağanız gün geçtikçe akvaryuma alışacak ve gece görüşleri iyi olduğu için gece balıklarınızın peşine düşecektir çünkü kendisi usta bir avcıdır, ağzı ile yakalayıp parçalayabileceği her balığın er yada geç peşine düşecektir . Gelelim İkinci nedene kaplumbağaların idrarında balıklarınız için çok fazla miktarda amonyak ve zehirli bakteri bulunur . Balıklarınızın bunu tolere etmesi imkansızdır ve kısa zaman da amonyak zehirlenmesinden ya halsiz kalacaklar yada ölecekler ve kaplumbağanıza yem olacaklardır .

* Su kaplumbağanızı elden besleme yapmak isterseniz çenesine dikkat edin çok güçlü çeneleri vardır elinizi parmağınızı çok kolay yaralayabilirsiniz zaten elinizden yemi kapacak ve suya girecektir çünkü Su kaplumbağaların da tükürük bezleri bulunmaz bu da su dışında yem yemelerini olanaksız hale getirir . O yüzden su içinde beslenirler.
[B]Cankut YILMAZ ©️[/B]



Beğenenler: [T]205636,KurtEfe[/T][T]204336,crazyweed[/T]
Teşekkür Edenler: [T]204336,crazyweed[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

crazyweedÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2018
Mesaj: 167
crazyweedÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2018 22:12
Cok sag olun simdi buyukce guzel bir akvaryumumuzda oldu geriye uv lamba ve kuru alan isitici lamba kaldi ve birde filtre sesli olduklari icin erteledim suana kadar kuru alan lambasini elektrik bilgimi kullanarak tamamen kendim yapacagim biraz kablo ve duy ile hallederim uv lamba erisim su an yok vitamin kullaniyorum
filtrede 10-15 liralik almayi planliyorum

1. gunden sonra tum aktiviteleri durdu bir yerde bekliyorlardi yem yemeyi kesmislerdi dayanamadim isiticiyi 26 ya ayarliyip taktim yarin insallah akvaryumu alicagim tekrar tesekkurler

Birde ne yazikki kabuk yumusamasi baslamis ozel tedavi edicem artik devit 3 ve mr turtle kabuk vitamini tor axsol ile baslicam uvb lambada dusnuyorum

Beğenenler: [T]155878,cankut[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir