3 Boyutlu Kendin Yap Fon


oblomovÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 973
oblomovÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2013 23:31
Bu sizlerle paylaştığım ilk 3 boyutlu akvaryum fonu denememdir. Fon bittiğinde şunu fark ettim ki bu iş emek, zaman ve tekniğin yanında iyi bir hayal gücü de gerektiriyor. Teknik açıdan fazla zorlandığımı söyleyemem ancak tasarım açısından, yani yaratıcılık açısından, sınıfta kalmış bir ürün elde ettiğimi düşünüyorum. Fazla gevezelik etmeden yapım aşamalarını resimleriyle birlikte adım adım sizlerle paylaşmak istiyorum. Sizlerin çok daha güzellerini yapacağınızdan eminim.

İlk olarak gerekli malzemeleri resimlerle göstererek başlayalım.
















    Ana malzeme olarak 100X50X5 cm boyutlarında 3 adet strafor kullanıldı. Dolgu malzemesi olarak su depolarında da kullanılan derz, renklendirici olarak su bazlı derz renklendiricisi ve yapıştırma işlemleri için de solvent içermeyen biyolojik uyumlu akvaryum silikonu kullanıldı.
    İlk olarak straforlar 50 cm lik 3 eşit parçaya bölünerek (Tek parça halinde akvaryum arka camına montajı mümkün olmadığından) ve iki kat olacak şekilde akvaryumun arka cam boyutlarına uygun şekilde kesildi. 150X55X50 boyutlarındaki Akvaryuma yerleştirilerek kesimlerin uygun olduğu görüldükten sonra bol silikon ile 2 kat birbirine yapıştırıldı ve 24 saat kurumaya bırakıldı. Bu aşamada kitapların her şekilde faydalı olabileceğini göstermek istedim, özellikle de kalın olanlarının.








Bu arada sol ve sağ köşelerde dış filtre su çekme-verme hortumları ve ısıtıcı için iki strafor katmanı arasında bir miktar boş alan bıraktım. Su çekme hortumunun yerleşeceği boşluğa bakan strafor parçasına max 7 mm çapında küçük tüpler yerleştirerek fon arkasına rahat su geçişinin gerçekleşmesini sağlamaya çalıştım. Bu tüplerin büyük olanlarını tükenmez kalemden küçük olanlarını ise hava hortumundan yaptım. Yuvalarını havya ile deldim. Bu boşluğa sonradan kuluçka makinesi yerleştirmeyi de planladım. Diğer boşluğa ise ısıtıcı ve su verme borusunu yerleştirebilecek şekilde ayarladım. Bu bölmeye ayrıca ısınan suyun akvaryuma eşit dağıldığından emin olmak amacıyla bir adet iç filtre kafa motoru yerleştirmeyi planladım.







Daha sonra straforlara gerek bıçakla gerekse havya yardımı ile önceden yaptığım çizimlere göre şekil verme aşamasına geçtim. Bu aşama gerçekten de anlatıldığı gibi sıkıntılı bir aşama. Eğer bıçakla kesim yapıyorsanız etrafa dağılan strafor topları nedeniyle sıkıntı oluyor, havya kullanırken de yanmanın etkisiyle çıkan gaz insan sağlığını etkileyebilecek düzeye çıkabiliyor. Bıçakla kesim aşamasında çalışır durumdaki bir elektrik süpürgesinden, yakarak şekil verme sırasında ise maske kullanmanızı, ama her aşamada muhakkak dayanıklı bir eldiven takmanızı öneririm.







Daha sonra derz kaplama aşamasına geçtim. Bu aşamada eğer kapalı alanda çalışıyorsanız odanızın muhakkak iyi havalanmasını sağlayın (Kapalı alandaki bütün çalışmanız boyunca iyi bir havalandırma sağlayın). Muhakkak zemini koruyucu bir örtü üzerinde çalışın. Ben derz kaplamasını 3 katman halinde gerçekleştirdim. İlk katmanı çoğu hobicinin de belirttiği gibi ayran kıvamında hazırladım ve boya fırçası kullanarak strafora yedirdim. Bu ilk tabakanın sıvı kıvamına daha yakın olması işinizi çok kolaylaştırıyor. Çünkü ilk kata koyu bir tabaka sürmeye çalışmak gerçekten zor, ama ayran kıvamında sürülmesi oldukça kolay. Ben derz dolgusunu beyaz renkte aldım ve ilk iki katı renklendirici katmadan beyaz olarak attım. İkinci katı ilk kattan biraz daha yoğun bir kıvamda attım. Derzin kıvamını ayarlarken, öncelikle derzi koyup üzerine yavaş yavaş su ekleyerek karıştırma yolunu seçtim. Bu şekilde kıvam daha kolay ayarlanıyor. Bu arada bir çok forumda çok detaylı kesimler ve şekiller verilmemesi gerektiği, çünkü derz kaplaması aşamasında hepsinin kaybolduğu anlatılıyor ama ben buna katılmıyorum. Bence çalışmanıza istediğiniz detayı katabilirsiniz çünkü yapacağınız derz kaplaması 2-4 mm den kalın olmayacaktır (Fuga 2300 ile). ancak Fugapool 2900 kullanarak daha kalın bir kaplama elde edebilirsiniz (18 mm ye kadar). Ancak ben yosun gelişimini engelleyici antibakteriyal özelliği olmasını istemediğimdem 2300 kullandım. Her katta derzin kuruması için 24 saat kurutmaya bıraktım. Bu işlemi yaz sıcağında yapmadığım için nemlendirme ihtiyacı duymadım. Zaten derz çok yavaş kuruyordu.
Bu arada çok önemli bir detayı sizinle paylaşmak isterim. Forumlarda arka fon yapıştırıldıktan sonra bazı akvaryumların su dolma aşamasında patladığını okudum. Bence bunun tek sebebi olabilirdi o da fonun akvaryum camına yapıştırılacak kısımlarına derz bulaşması ve nispeten sert olan bu malzemenin su dolum aşamasında artan basıncın etkisiyle cama baskı yaparak kırılmaya sebep olması. Bu nedenle straforun cama yapıştırılacak kısımlarına derz bulaşmaması için koli bandı yapıştırdım ve işlem bittikten sonra üşenmeden derz bulaşmadığından emin olmak için tek tek kontrol ettim. Ve derz kaplama kurutma işlemi bittikten sonra fonu akvaryum arka camına montaj aşamasına geçtim. 


İlk olarak fonları yapıştırmadan akvaryum içine yerleştirerek straforun cama yapışacak kısımlarını asetat kalemi yardımı ile cam üzerine çizdim. Bu şekilde gereksiz yere silikon kullanmamış olursunuz. camın çizili bölgelerine ve straforların cama yapışacak kısımlarına bol silikon sıkarak yapıştırdım. Destek amacıyla yine artan strafor parçalarını kullandım ve 24 saat kurumaya bıraktım. Bu süre sonunda akvaryuma su doldurdum ve fonu 3 gün süreyle suyun içinde tuttum. Akvaryumda hiç bir bulanıklık oluşmadı, su oldukça berraktı. Daha sonra bu suyu boşaltarak tekrar su doldurdum ve rutin akvaryum malzemelerini (Hava,filtre, ısıtıcı, nitrivec vb) yerleştirerek 24 saat çalıştırdım. Bunu yazmaktan utanıyorum ama 24 saat sonunda canlılara en azından akut bir zarar verilmeyeceğini anlamak için akvaryuma bir japon balığı koydum. 3 gün gözlemlediğim canlının hareket ve yemlenme davranışlarında bir olumsuzluk görmeyince bu japon balığı için de ayrı küçük bir akvaryum alarak ödüllendirdim.













Bu arada fonun sol tarafına pimapenden yaptığım bir frontoza yuvası yerleştirmek için bir oyuk hazırlamıştım.  Bu yuva için pimapen 3 lü boru kullandım. Borunun üzerine ve ağız kısmına silikonla dere taşlarını yapıştırdım. Taşların arasında kalan boşluklara da silikon sıkarak akvaryumda kullanacağım siyah kuvartz kum dökerek yapıştırdım ve 24 saatte kuruduktan sonra onu da yerleştirdim. 









Sonuç olarak ortaya bu görüntü çıktı. Akvaryumun sol tarafını frontozalara (damızlık altı bir koloni oluşturmayı düşünüyorum) sağ tarafını da kalvus, maymunkafa gibi kabuk veya küpe yuva yapan türlere uygun şekilde dizayn etmeye çalıştım. Ancak yazımın başında da söylediğim gibi hayal ettiğim şeyi gerçekleştirdiğimi söyleyemem veya hayal gücüm yeterli olmadı etkileyici bir tasarım ortaya çıkarmaya ama en azından arka camı düz maviye boyamaktan veya resim fon yapıştırmaktan daha iyi oldu diye düşünüyorum. Bu iş gerçekten zaman, emek ve teknik bilgi isteyen bir iş, özellikle de fonun boyutları büyükse. O yüzden bu işe başlamadan önce iki kere düşünün derim. Bu işlem sırasında edindiğim tecrübelerle şayet yapacak olursam ikinci fon denememde daha başarılı olurum diye düşünüyorum ama dediğim gibi eğer bir daha cesaret edebilirsem. Ama bu konu ile ilgili olarak sizlerin tecrübelerimden faydalanması adına her türlü soruya ve eleştiriye açığım. Saygılarımla. 







Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cem BudakÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 75
Cem BudakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2013 01:17
Dekor yapan elleriniz dert görmesin. Ama bence ondan daha önemlisi; bir tutorial tadında, resimli ve detaylı, üstelik düzgün Türkçe ve düzgün imla ile anlatılmış olması her türlü takdire değer... Harika bir dekor olmuş, balıklarınız çok şanslı...

Bendeniz de yakın zamanda bir fon yapmış ve forumda paylaşmıştım, yöntemlerimiz birbirine çok yakın olsa da, ben sizden farklı olarak boya yerine dört farklı renk derz kullandım. Şu an balıklarım içerisinde yaşıyor ve oldukça da mutlu görünüyorlar. Lutfedip göz atmak isterseniz, linki paylaşıyorum.

http://www.akvaryum.com/Forum/ilk_akvaryum_dekorum_k725561.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oblomovÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 973
oblomovÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2013 01:29
Değerlendirmeniz için teşekkür ederim Cem Bey. Sizin tasarımınız bence bir sanat eseri detayları taşıyor. Doğal değil ama çok güzel diyenlere de katılmıyorum, bence hem güzel hem de doğal, çünkü günümüzde su altında bırakılan o kadar çok tarihi yerleşim yeri var ki. Bence dekor biraz yosun tuttuğunda veya biraz java mos ile bezendiğinde çok daha etkileyici duracaktır. Emeğinize sağlık diyorum. oblomov2013-10-28 02:09:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uslu.onurÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2012
İl: Bursa
Mesaj: 33
uslu.onurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2013 15:35
Murat bey, ellerinize emeğinize sağlık. gerçekten iyi uğraşıp başarılı bir görsel ortaya koymuşunuz. tebrik ederim. en kısa zamanda kısmetse bende yapmayı düşünüyorum ve en çok korktuğum konu ise kullanılan kimyasalların raksiyona girip balıklara zarar vermesi .
 
Umarım sizde herhangi bir sıkıntı yoktur keza uygulamanızı örnek alacağım :)
 
saygılar
 
Onur Uslu

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oblomovÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 973
oblomovÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2013 03:31
Teşekkür ederim Onur Bey. Şu ana kadar balıklar üzerinde gözlemlenebilir herhangi bir olumsuz etkiye rastlamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ejderBetaÇevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2009
İl: Izmir
Mesaj: 58
ejderBetaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2013 18:21
sağol meeen 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir