3 japonumu kaybettim


ceyhananÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2009
Mesaj: 9
ceyhananÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2010 23:29
Fotoğraf: Eklemeye çalışırım

Canlıdaki Belirtiler: Yem yememe, suyun yüzünden hava alma, ağzına aldığı yemi çıkarma, yüzgeçlerde erime ve kılcal kanlanma, dipte hareketsiz durma, yalpalayarak yüzme, halsizlik, durgunluk

Akvaryum Kapasitesi (litre): 30

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 6 adet midye, 2 adet elma salyangoz

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): pH 6-7 arasında, sıcaklık 24 derece

Filitrasyon: iç filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 5 tane japon vardı (biliyorum bu hacimde akvaryum için çok ancak babamın ısrarıyla gönülsüz almıştım en başta 2 taneydi), 3 ünü dün kaybettim, 2 si halen hasta ancak son anda onları kurtarabildim sanırım. Haftada 1 kez iç filtre temizliği ve su değişimi yapıyorum. 10 gün önce akvaryuma tatlı su midyesi ekledim, midyelerde sorun yok yaşıyorlar ve bu 10 gün içerisinde de herhangi bir sorun olmadı en son 30 Ocak 2010'da dip çekimi yaptım %30 oranında su değişimi yaptım.

1 Şubat 2010 günü ebaydan aslında sorunsuz geliyor mu diye deneme amaçlı aldığım 1 top giant marimo geldi, herhangi bir işlem uygulamadan akvaryuma ekledim ve Seachem Flourish karbon desteği ekledim bir miktar. Aynı gün eski yemleri bittiği için 1 senedir kullandığım pond yem yerine daha bu yemin daha küçüğü özel japon yemi diye satılan bir yem aldım ancak balıklarım bu yemi yemedi ağızlarına aldıklarında çıkarıyorlardı. 3-4 saat bekledi ancak balıklar halen dokunmamışlardı yeme ancak elma salyangozlar bu yemden yiyorlardı suyun yüzüne kadar çıkıp.

Akşam olmaya yakın balıklar durgunlaştı, yalpalayarak yanlayarak yüzmeye başladılar, bazıları dipten kalkmaz oldu, balıklardan biri yan döndü suyun yüzünde, bu ani değişime karşı zehirlenme ihtimali düşünüp bir miktar su değişimi yaptım ancak pek bi etkisi olmadı, ilk balık öldü. Bundan yaklaşık 1 saat kadar sonra bir diğer balık öldü, yarım saat kadar sonra da 1 balık daha öldü. Bunun üzerine kalan 2 balığı ayrı bir kaba aldım ve dinlenmiş su ve kaynamış su karışımı içine Tetra Aquasafe koyarak balıkları sabaha kadar o kapta beklettim. Sabah baktığımda hala yaşıyorlardı.

Bunun üzerine akvaryumdaki suyu komple değiştirdim, tüm ekipmanları ve midye kırığı kumu yıkadım. Akvaryuma suyu doldurdum bir süre filtre ve ısıtıcıyı çalıştırdım, havalandırdım. Biraz sonra Tetra AquaSafe ekledim. Motor çalışmaya devam etti, bu sırada balıkları midyeleri, elma salyangozlarını ve giant marimoyu tuz atılmış ve metilen mavisi damlatılmış suda 5 dakika bekletip, akvaryuma bıraktım. Motoru durdumdum şuan sadece hava motoru ve ısıtıcı çalışıyor. Kalan 2 balıktan birinde bayağı yüzgeç erimesi mevcut ancak diğer balığa göre bu balık daha hareketli şuan. Diğeri ise dibe çöküp hareketsiz kalıyor genellikle ve halen yem yemiyorlar.

Diğer balıklarımı neden kaybettiğim hakkında bir tahmininiz var mı, kalan balıkları korumak ve iyileştirmek için neler yapmalıyım? Ayrıca akvaryuma yeni bir canlı eklerken (hayvan veya bitki) bunları akvaryuma koymadan önce dezenfekte etmek için neler yapmam gerek?

Şimdiden teşekkürler cevaplarınız için.


Galiba yüzgeçlerinde çürüme olan balık kör oldu, akvaryum camına çarpıyor. Bazen normal dururken, yavaş yavaş dik hale geliyor sırt üstü dönecekken aniden hareketlenip bi yerlere çarpıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CanerDKÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 570
CanerDKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2010 12:26
Öncelikle geçmiş olsun.İç filtre temizliği haftalık yapılmaz.Ayda bir kez olmak üzere.Balıklarınız stresten ölmüşler.30 litrede 5 japon beslenmez.Bana göre;iştahsızlık,suyun yüzeyinde hava alma(sürekli) bunlar stresten oldu.Stres yüzündende yüzgeç erimesi başladı.Sonra iç parazit hastalığı başlamış olabilir.Bu yüzdende halsizlik,hareketsiz kalma,yem yememe vb. gibi şeyler bu hastalıktan dolayı oluyor.Birde aldığınız bir canlıyı suya direk koymayın.Aldığınız poşeti akvaryumun üzerindeki suya koyun.Yarım saat kadar suyun ısısına vb. alıssın ondan sonra bırakın.Bence japonlarınızı verin yerine beta ya da lepistes alın bol bitkili canlı doğuran akvaryumu olsa daha iyi olur.Çünkü japonlar için küçük bir akvaryum.Sağlıklı balıklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ceyhananÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2009
Mesaj: 9
ceyhananÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2010 13:33
[QUOTE=silentgo]Öncelikle geçmiş olsun.İç filtre temizliği haftalık yapılmaz.Ayda bir kez olmak üzere.Balıklarınız stresten ölmüşler.30 litrede 5 japon beslenmez.Bana göre;iştahsızlık,suyun yüzeyinde hava alma(sürekli) bunlar stresten oldu.Stres yüzündende yüzgeç erimesi başladı.Sonra iç parazit hastalığı başlamış olabilir.Bu yüzdende halsizlik,hareketsiz kalma,yem yememe vb. gibi şeyler bu hastalıktan dolayı oluyor.Birde aldığınız bir canlıyı suya direk koymayın.Aldığınız poşeti akvaryumun üzerindeki suya koyun.Yarım saat kadar suyun ısısına vb. alıssın ondan sonra bırakın.Bence japonlarınızı verin yerine beta ya da lepistes alın bol bitkili canlı doğuran akvaryumu olsa daha iyi olur.Çünkü japonlar için küçük bir akvaryum.Sağlıklı balıklar... [/QUOTE]

Teşekkür ederim. Balıklarım 1 seneden fazladır aynı akvaryumda ve aynı düzende yaşıyorlardı ancak ne olduysa aniden bu haftabaşında oldu.

Akvaryuma ekleme yaparken yeni gelenleri suya alıştırıyorum tabii ki ancak eklediğimiz şeyin getirebileceği zararlı bakteri ve hastalıklara karşı eklemeden önce ne yapabiliriz onu merak etmiştim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pesimist18Çevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 20
pesimist18Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2010 18:15
Yeni balık eklerken suyuyla beraber atmamak gerekir yoksa aldıgın yerdeki bakteri ve parazitler senin akvaryumunada geçer .
bahtiyar2010-02-03 21:13:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir