400 Litre High Tech Mücadelesi


RivayetÇevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 99
RivayetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2010 15:43
Merhaba,
 
İki yıla yakın bir süredir evdeki iki akvaryum ile bitkili akvaryum denemeleri yapıyorum. İki yıl önce akvaryum kurmaya karar verdiğimde, ilk olarak internetten iyice bir araştırma yapma düşüncesi sonucu akvaryum.com ile tanıştım. Sitedeki ilgili makaleleri ve yorumları okuyarak, bu işte usta olmuş arkadaşlarımızdan fikir alarak hummalı bir çalışmaya giriştim. Böylece farkettim ki, akvaryum hobisi göründüğü kadar kolay değilmiş :) Ama hobiyi güzel kılan asıl unsurun da akvaryumun karşısına geçip çayını yudumlamaktan çok, akvaryumu, içindeki canlılar için yaşanabilir; dışındaki canlılar için ise keyifle izlenebilir hale getirmek için verilen uğraşlar olduğunu anladım.
 
Şu anda evde birisi 100 lt, diğeri 35 lt. kapasiteli iki adet düşük destekli bitkili akvaryum kurulu durumda. İlkinde ramirezi, kırmızı burun tetra, rasbora besliyorum. Küçük olan ise karides ve neonlarıma ait:
 
100 lt.
 
 
 
 
35 lt.
 
 
 
İki yıldır çeşitli vesilelerle yardımlarını, desteklerini ve fikirlerini aldığım, makalelerini okuduğum değerli akvarist dostlarımıza teşekkürü borç bilirim.
 
Burada sözü uzattığımı anlıyor ve hemen konuya geliyorum. Akvaryum hastalığına bir düşen bir daha iflah olmuyor olacak ki, evdeki akvaryumlardan sonra sevgili eşimin de ısrarı ile Ankara'dan Ali Usta'ya mobilyalı bir akvaryum sipariş ettim. Bu kez tüplü CO2 ile yüksek destekli bir deneme yapacağım. Değerli ustalarımızın yardımları ile tabii :)
 
Buyrun yeni akvaryumun özellikleri:
 
Boyut (cm): 125 x 50 x 65(h)
Kapasite (litre): Brüt 400 litre
Canlılar: Henüz yok.

Malzemeler:
 
Taban: Misket gübre (Tunç Bey), zeolit, torf, Hagen siyah kum
 
Filtreleme: Tetratec EX-1200 Dış Filtre
 
Aydınlatma:
1 x 54 W (Sylwania Grolux T5)
1 x 54 W (Sylwania Aquastar T5)
1 x 36 W (Sylwania Daylightstar T8)
2 x 24 W (Sylwania Grolux T5)
2 x 24 W (Sylwania Aquastar T5)
(TOPLAM 240 W)
 
CO2: Tüplü Sistem (Saniyede 1-1,5 kabarcık) , DIY Vortex Reaktör (krema pompası ve Atman kafa motorundan), Damla Sayacı (Serum kitinden)
 
Gübre: Tunç Sönmezoğlu MicroPro element gübresi ve sıvı potasyum
Akvaryum Bakımı: Günlük % 5 su değişimi, çürüyen bitkilerin uzaklaştırılması, haftada iki kez gübreleme ve potasyum ilavesi, haftada bir kez cam temizliği
 
 
Akvaryum tabanını misket gübre, zeolit, bir miktar torf ve Hagen siyah kum ile oluşturdum. Dekor olarak da Ali Usta'nın tankla birlikte gönderdiği fosil kayaları koydum. Kendisine tekrar teşekkür ederim. Bitki olarak da öncelikle elimde mevcut, nispeten bakımı kolay bitkileri gelişigüzel diktim. Akvaryum oturana kadar kalacaklar. Bir süre sonra da glossolarımı sipariş ettim ve belim ağrıyana kadar uğraşarak tabana yaydım.
 
 
 
 
 
 
Akvaryuma henüz bitki dışında canlı eklemedim. Hergün su değişimi ile birlikte diğer akvaryumlarımdan aşılama yapıyorum. Bitkilerde fotosentez gözlenmeye başladı. Hatta dev güller öyle coştu ki utanmasam büyümelerini görüyorum diyeceğim :)
 
Ama asıl sorun tabii ki ve maalesef yosunlar... Şu anda akvaryumda fuzz algı ve yeşil toz algı gözlemliyorum. Sn. Emre Utku'nun yosun güncesinden öğrendiğim kadarıyla müdahale etmeye çalışıyorum.
 
Siz değerli akvaristlerin katkılarıyla bu işin üstesinden gelmeye çalışacağım. Fikir, yorum ve eleştirilerinizi esirmezseniz sevinirim.
 
Özellikle Sn. Mustafa Yıldırım, Sn. Emre Utku, Sn. Tunç Sönmezoğlu, Sn. Onur Uygun, Sn. Mustafa Erdoğar, Sn. Zafer İşgören, Sn. Murat Gökçe, Sn. Adnan Bıyıklıoğlu ve fikirlerini aldığım, alışveriş yaptığım tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Son olarak tabii ki katkılarını ve desteğini bir an olsun esirgemeyen sevgili eşime teşekkür ederim.
 
Sekopenta2010-08-20 15:54:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SolearesÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 358
SolearesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2010 16:25
Serkan Bey,

Öncelikle akvaryumunuz hayırlı olsun güzel bir akvaryum olacağını düşünüyorum.

Eğer bir kimyasal eklemeyecekseniz benim önerim elma salyangozu, tatlı su midyesi, sae gibi canlıları akvaryumunuza eklemenizdir. Ama asıl sorun nitrat probleminden kaynaklandığından biraz su mercimeği de akvaryumunuza iyi gelir diye düşünüyorum. Ben hiç ilaç kullanmadığım için ilaç markaları konusunda bir önerim olamayacak ne yazık ki.

Yosunlarla mücadele ile ilgili aşağıdaki linkten de yararlı bilgilere ulaşabilirsiniz.

http://www.akvaryum.com/Forum/fotografli_yosun_rehberi_k390912.asp

Saygılarımla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RivayetÇevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 99
RivayetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2010 16:53
Soner Bey ilginize çok teşekkür ederim. Kimyasal kullanmayı düşünmüyorum. Akvaryuma ilk olarak elma salyangozu ve sae ekleyeceğim ama glossoları akvaryuma yeni diktiğim için, özellikle elma salyangozları henüz tutmamış olan glossoları sökebilirler diye korkuyorum. Bu yüzden de biraz beklemeyi düşünmüştüm açıkçası. Ayrıca su mercimeği aklıma gelmemişti. Bilgilendirdiğiniz için sağolun. En kısa zamanda su mercimeği alıp akvaryuma ekleyeceğim. Su mercimeğinin, bitkilerin ışığını kesmemesi için akvaryumun bir köşesine yavruluk benzeri bir gereçle sabitlesem sorun olur mu acaba? Ya da ışığın ilk zamanlar biraz olsun kesilmesi daha mı iyi olur?
 
Tekrar teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SolearesÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 358
SolearesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2010 17:21
[QUOTE=Sekopenta]Soner Bey ilginize çok teşekkür ederim. Kimyasal kullanmayı düşünmüyorum. Akvaryuma ilk olarak elma salyangozu ve sae ekleyeceğim ama glossoları akvaryuma yeni diktiğim için, özellikle elma salyangozları henüz tutmamış olan glossoları sökebilirler diye korkuyorum. Bu yüzden de biraz beklemeyi düşünmüştüm açıkçası. Ayrıca su mercimeği aklıma gelmemişti. Bilgilendirdiğiniz için sağolun. En kısa zamanda su mercimeği alıp akvaryuma ekleyeceğim. Su mercimeğinin, bitkilerin ışığını kesmemesi için akvaryumun bir köşesine yavruluk benzeri bir gereçle sabitlesem sorun olur mu acaba? Ya da ışığın ilk zamanlar biraz olsun kesilmesi daha mı iyi olur?
 
Tekrar teşekkür ederim.
[/QUOTE]

Serkan Bey,

Rica ederim. Su mercimeğini akvaryumun bir kenarına sabitlemeniz durumda herhangi bir sorun oluşmayacaktır. Biraz ışığı kestiği doğru ama ben kendi akvaryumumda su mercimeğinin kestiği ışıktan ötürü zarar gören bitki ile karşılaşmadım ama yine de bu kesinlikle etkilemez demem için yeterli değil bu nedenle sizin de belirttiğiniz gibi su mercimeğini bir kenarda file vs gibi bir şey ile sabitleyerek bulundurmanız daha sağlıklı olabilir.

Salyangozlarla ilgili biraz bekleme konusunda haklısınız daha sonraki süreçte salyangozları eklemeniz daha sağlıklı olabilir.  Çünkü bazı bitkileri yemeyi de seviyorlar ve güçsüz bitkileri zorlayabilirler...

Saygılarımla,
Soleares2010-08-20 23:37:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tiberianÇevrim Dışı

Kayıt: 05/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 262
tiberianÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2010 17:39
Tebrikler güzel bir tank kurmuşsunuz. Tank yüksekliği biraz fazla ama onuda yüksek aydınlatma ile nispeten çözersiniz.  Ama taşlarınızın dizilimi göze pek hoş gelmiyor. Ayrıca bu dizilime göre orta gerinin  sanki derinlik hissi vermek için boş kalması gerekiyor. Glossoları erken dikmişsiniz. Tank oturup aydınlatmayı maksimum kullanıma getirene kadar dikmeseniz daha iyi olurdu. İyi çalışmalar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RivayetÇevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 99
RivayetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2010 19:27
Erhan Bey taşların dizilimini aslında ben de beğenmiyorum ama sanırım peyzaj konusunda yetenekli değilim. Evirip çevirip bu hale getirdim taşları ama benim de içime sinmiyor doğrusu. Belki yoğun bitkilendirme ile daha güzel görünür :(
 
Ortada boşluk bırakılması konusunda haklısınız. Zaten belirttiğim gibi güller sadece başlangıç için konuldu, sonradan çıkaracağım ve derinlik hissi vermesi için orta geriyi boş bırakacağım.
 
Glossolara gelince, tankın ilk kurulumundan beri belli bir süre geçti. İlk zamanlar az ışıklandırma yaptım ve diğer bitkilerin geliştiklerini gözlemledikten sonra glossoları dikip aydınlatmayı artırdım. Yani dediğiniz gibi tank oturana kadar bekledim. Glossolar için yine de erken olabilir tabii ki. Belki biraz daha beklesem olurdu ama biraz heyecanıma yenik düşmüş olabilirim.
 
İlginiz için çok teşekkür ederim.
Sekopenta2010-08-20 19:28:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RivayetÇevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 99
RivayetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2010 14:55

Tekrar merhabalar, konuyu açtığım günden itibaren 1 aylık bir zaman geçti. Bu süre zarfındaki çalışmalarım ve değişiklikleri paylaşmak istedim...

Öncelikle glossolar için erken davrandığımı Erhan Bey'in de uyarısı ile geç de olsa farketmiştim. Ancak onlar için yapılacak birşey kalmadığından, tankın oturma sürecindeki yosunlanma problemleri üzerine gitmek istedim. Bu arada tüm glossolarım ziyan olacaktı ama oturmuş bir tanka kavuşmak için bir miktar zarara katlanmalıydım.
 
Dekor ve bikiler:
 
1- Mavi yeşil alg yüzünden perişan olan dev gülleri ve sol bölümdeki fosil kayaları çıkardım. Yerine dallı budaklı bir yati dalı koymayı düşünüyorum ama küçük akvaryumdaki o koskoca bitkinin çürümeye başladığını görünce, kıyamadığım için büyük tanka aldım. Şimdilik yati dalının yerini işgal ediyor kendileri Tebessüm
2- Zafer Bey'den aldığım rotala, aromatica, herenthera ve cabombaları akvaryuma yerleştirdim.
 
Alg sorunu:
 
Beklediğim gibi, tankımda daha önce sinyallerini veren alg patlaması oldu.
 
1 - Soner Bey'in tavsiyesi ile Yalovalı Sedat Bey'den su mercimeği alıp akvaryuma koydum. Önce bir pet şişe ve strafor kullanarak su mercimeğini akvaryumun bir köşesine sabitledim ama sonradan baktım ki yığın halinde duran bitkinin gelişmesi ve dolayısıyla nitratı emmesi zorlaşacak gibi görünüyor; ben de bitkilerin ışığının bir miktar kesilmesine göz yumarak su mercimeğini suyun yüzeyine bırakıverdim... Ayrıca kısa vadede ışığın azıcık kesilmesi yosunlanma açısından da işe yarayabilir diye düşündüm.
 
2- Elimde mevcut olan 2 adet "sae" ve akvaryumcuda bulduğum 5 adet "çin alg yiyicisi"ni tanka koydum. Bir gün sonra da 10 civarı elma salyangozu ekledim.
 
3- Günlük su değişimleri ile taze su takviyesi yapmayı da ihmal etmedim.
 
Yosun yiyen balıkların camlarda oluşmuş olan yosunları iştahla tüketmeye başladıklarını görünce, ne kadar etkili olduklarını anlamak için tam 24 saat arayla iki fotoğraf çektim. Bir gün içindeki değişimi görünce gözlerime inanamadım doğrusu Stern%20Smile
 
Buyrun fotoğraflar:
 
29.08.2010
 
 
30.08.2010
 
 
 
29.08.2010 tarihinde akvaryuma su mercimeği ve yosun yiyen canlıları eklemiştim. Bir gün içindeki alg tüketimi, özellikle 5 adet çin alg yiyicisinin marifeti olsa gerek. Tecrübeli arkadaşlar daha net yorum yaparlar sanırım.
 
Takip eden günlerde glossoları tamamen çıkardım. Düzenli gübreleme, CO2 ve günde 7 saat ışıklandırma ile 2 hafta boyunca hiç yemleme yapmadan tankın oturmasını ve alg sorununun kontrol edilebilir hale gelmesini bekledim. Bu arada yeni eklediğim bitkilerin gelişimini gözlemlemeye başladım.
 
20 gün sonra bitkilerdeki gelişim oldukça iyiydi:
 
 
 
Şu anda bitkiler tanka alışmış hale geldiler ve gelişmeye devam ediyorlar. Ancak aromaticalar istediğim gibi kızarmıyor. Işıklandırma daha mı fazla olmalıydı bilmiyorum. Limonlar ise nihayet uyum sağladılar.
 
Şu sıralarda tankın asıl sakinlerini seçmekle meşgulüm. Bitkiler geliştikçe tankın dekorunu güzelleştireceğini düşünüyorum. Arka kısımları rotalalar, sağ orta ve arka kısımları aromatica, sağdaki kayaların önlerini parvula, tabanı ise glosso ile bitkilendirmeyi düşünüyorum.
 
Balık olarak ise aklımda melek, ramirezi, rasbora, kakadu, kırmızı burun tetra, colisa laila ve discus var.
 
Değerli fikir ve yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim.
 
Saygılarımla...
 
 
Sekopenta2010-10-05 08:34:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RivayetÇevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 99
RivayetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 20:40
Yaklaşık 40 günlük bir aradan sonra, tankın yeni halinden birkaç fotoğraf ekliyorum.
 
 
 
 
 
 
 
 
Geçen süre içinde tanka aralıklı olarak tricolor melek, rasbora, kırmızı burun tetra, colisa laila ve serpaye ekledim. Ne yazık ki colisalarım bilemediğim bir sebepten ötürü öldüler. Ancak diğer balıklarım oldukça sağlıklı bir şekilde yaşıyorlar. Bu arada elma salyangozlarımdan da ilk yumurtaları aldım. Şu anda nemli bir ortamda açılmayı bekliyorlar.
 
Rotalalar ve Limnophila Aromaticaların formları ve gelişimleri çok güzel. Fotosentezi gözlemlerken bütün emeklerimin karşılığını aldığımı hissediyorum Tebessüm Bitkili akvaryum konusunda yolun henüz başında olan birisi olarak, kendime güvenim de artıyor.
 
Gelişim için fazla gereksinim duymayan limonlar ise aldı başını gidiyor. Tankın yüzeyine ulaşanları budayarak kısaltıyorum.  Tankın oturması sürecinde su mercimekleri ve pistiaların çok büyük faydasını görüm. Artık ramirezileri de ekledikten sonra, geriye bitkilerin gelişimini izlerken çayımı yudumlamak kalıyor...
 
Daha önce de söylediğim gibi peyzaj konusunda yeteneksiz! birisi olduğum için eksiklerim var. Değerli fikir, yorum ve eleştirilerinizi bekliyorum.
 
Saygılarımla...
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimksmÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 271
ibrahimksmÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 21:24
Peyzajınıza ya mangrow yada yati kökü eklemelisiniz. Keşke kumda da farklı yüksekliklerle görselliği arttırsaydınız. Co2 kullanıyormusunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RivayetÇevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 99
RivayetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 22:40
İbrahim Bey mangrow ya da yati dalı ekleyemeyi düşünüyorum ama Bursa'da uygun bir tane bulamadım. Şimdilik araştırıyorum. Kumda yükseklik farkı oluşturma konusunda da haklısınız. İlk kurulum aşaması biraz aceleye geldi aslında. Şimdi de kuma o şekilde müdahale etmek çok zor görünüyor. Tankta saniyede 1 kabarcık şeklinde CO2 kullanıyorum.
 
Teşekkür ederim.
 
Ayrıca sizin başlığınıza şimdi baktım. Düzenlemenizi çok beğendim gerçekten. İlgiyle takip edeceğim...
Sekopenta2010-11-02 22:43:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir