450 lt bitkili kurulumu için


yvzslmturkmenÇevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 50
yvzslmturkmenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2011 16:04

          Herkese selamlar.. 130 lt lik tankımı büyütmeye karar verdim.. 150*65*50 ebatlarında yenı bır tank aldım.. kurulumu ıcın yardım edermisiniz..aydınlatmayı ne şekilde sağlamalıyım .kaç tane t5 kullanmalıyım renk lerı ne şekilde olmalı... taban kurulumunu nasıl hazırlamalıyım hagen kullansam uygunmudur.. çok daha kalıtelı kumlarda var tabı ama fıyat cok yüksek rakamlara çıkıyor malum.... taban kurulumu yaparken gübrelemeyi nasıl yapmalıyım... ve en önemlilerinden bırısı co2 tüplü sistem aldım en iyi co2 çözülümünü nasıl yapmalıyım seramik var ısta nın birde dış motora takılan difüzör var.. hangisi sizlerce daha verimli olur...ve damla sayısı nekadar olmalı..??

 
Şimdiden herkese teşekkürlerimi sunarım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2011 17:12
Merhaba.Yüksek sistem için büyük bir boyut, kurulum gideri de büyük olacak, hazırlıklı olun 

Aydınlatma ile başlayalım.54 watt T5 seçimi uygun olacaktır.Oldukça kaliteli ve uygun fiyata osram markasının T5 lambalarını kullanabilirsiniz.6 yada 8 adetlik bir kombinasyon gerekecek.8000k olan osram lambalar bitkiler için gerekli olan dalga boylarına sahip.Bunlardan mümkün olduğunca fazla kullanabilirsiniz.6 adet için örnek vermek gerekirse 4 adet 8000k, 2 adet 6500k.8 adet kullanırsanız yine 4 adet 8000k, 2 adet 6500k ve 2 adet 4000k tercih edilebilir.Farklı dalga boylarına sahip floresanları bir araya getirmek iyi olacaktır.Bunu bütçenize göre de şekillendirebilirsiniz.Alternatif markalar da var.

Bence bitki tankları için en uygun seçim hagen.Fiyat ve verimliliği incelenirse bu iş için biçilmiş kaftan, sadece besin içermiyor.Ben derimki kat kat taban yapmaktan kaçının.Zeminde bolca misket gübre ve hagen kum ikilisi yeterince iş görecektir.İsteğe bağlı en alt katmana laterit ekleyebilirsiniz.Karışık kumlar peyzajlama, tank bozumu vb. durumlarda inanılmaz sorun çıkartıyor, ve kum direk atıl duruma geliyor.Yine de farklı malzemeleri bir arada tabanda kullanmak isterseniz hagenin dışındaki malzemeleri çift kat bayan çorabına muhafazalayıp uygulamanız size avantaj sağlayacaktır.

Gelelim CO2 konusuna.Tüplü sistem iyi bir tercih.Tankınız çok büyük, bitki yoğunluğunu da yüksek tutarsanız oldukça fazla çözünmüş CO2 gazına ihtiycınız olacak.Bunun için en uygun seçim vortex .Yani sizin cümlenize göre dış filtreye takılanlardan.Daha düşük çözünüm sağlayan difüzör kullanırsanız tüp doldurmak sizi uzun vadede bıktıracaktır.Damla sayısı ezber ve tahmini bir yöntem aslında.Tanktaki co2 miktarını ölçmek için kh ve ph değerlerini ölçmek en doğru yöntem.Bilgi ağacında ve bitki makalelerinde Ph-kh tablosunu inceleyerek testler yardımıyla uygun değeri bulabilirsiniz.

Son olarak bir şey belirtmek istiyorum.T5 floresanlar T8 lere oranla daha fazla ısınıyorlar.Siz sayıca fazla kullanmak durumunda olduğunuz için bu yaz sıcaklarında zorluk çıkabilir.Soğutucunuz yoksa fan sistemi yada farklı bir şekilde tankın sıcaklığını kontrol altında tutmalısınız.Malum, bitkilerin metabolizmları 28 derecen sonra yavaşlıyor.Sıcaklığı bu değerin altında tutamazsanız tavsiyem havaların daha uygun bir hale gelmesini bekleyip kurulumu yapmanız yönünde.

Kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2011 18:03
Serkan gerekli tüm açıklamaları yapmış. Ben sadece kum konusunda oldukça ucuz (hagen kumun yaklaşık dörtte bir fiyatı) bir alternatif olan silis kumu (bazı yerlerde kuvars olarakta geçiyor) sunacağım. Zira tankınız çok büyük ve kullanmanız gereken kum miktarı fazla olacak. Silis kum havuz kimyasalı yada filtre malzemeleri satılan yerlerden alınabilir (kum filtrelerinde kullanılıyorlar). 2-3 mm tane kalınlığında olanlardan almaya dikkat edilmeli. Bu kumun en belirgin dezavantajı ilk kullanım öncesi bolca yıkamak gerektiği (Hagen oldukça temiz geliyor, yıkamaya bile gerek kalmıyor). mustafaerdogar2011-07-25 18:04:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzcanÖzkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/02/2009
İl: Içel
Mesaj: 1202
ÖzcanÖzkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2011 19:00
Serkan hocam buraları ( Anamur ) çok sıcak benim 700+litrelik bitkilide tilki kuyruğu, cryptocorynler, anubias ve java fernler hariç tüm moss türleri dahil bütün bitkiler telef oldu.Bunlara siyah elma ve altın elmalar dahil. Bende araştırmalarımın sonunda üst filitre yaptım amacım ise suya dökülen yere müzik setlerinin güçlü fanları ile hava verip düşen suyun etkisi ile akvaryumu soğutmaktı. Gerçekten başarılı oldum 35 dereceyi 25-26 dereceye düşürdüm. Taban malzemesini ise karışık bitki kumlarını çıkarıp yerine silis ve eskimiş kiremiy kırığı kullanıyorum 3 senedir bende idi ve salınım yapmıyor 20 gündür akvaryumum yeniden canlandı.Şimdi ise geri karides akvaryumlarıma hep bilgisayar kasa fanını plastık lambriye takıp onları akvaryumlarımın üzerine bırakıyorum.Bu akvaryumlarda moss ve tilki kuyruğu var, şu anda bir sorun gözükmüyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yvzslmturkmenÇevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 50
yvzslmturkmenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2011 21:48
Öncelikle Serkan sana çok teşekkür ederim. Ayrıca Mustafa sana da teşekkürler . İlginiz ve verdiğiniz bilgiler için, çok yardımcı olacak. Bundan sonra da sizlerin desteklerini bekleyeceğim, saygılarımla....

Arkadaşlar, birde nekadar kum ve ne kadar misket gübre koymalıyım ?  serkan_cetinkol2011-07-25 22:16:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2011 22:25
Kum ihtiyacınız peyzaja göre değişiklik görterir fakat en az 100kg bir stoğunuz olmalı.Misket gübre de yine bitki seçiminize bağlı.Bitki seçimini belirleyen konu da yine peyzaj.Kısacası önce hedef tabloyu belirlemek lazım.Nasıl bir tank kurmak istediğinizi ve hangi bitkileri kullanacağınıza karar verin. Örneğin sadece moss türlerinden oluşan bir tankta besin içerikli taban malzemesi kullanmak saçma olacaktır.Aksine sadece taban bitkilerinden oluşan bir peyzaj düşünülüyorsa her 10 santimetre kareye 1 misket gübre kullanılmalı yada zeminde daha genel bir besin barındırılmalı.

Kısacası anlatmak istediğim şudur.Koy kumu, 3-5 bitki ek, oooh ne güzel yeşil yeşil.Olay bu değildir.Daha planlı olmak, dağa doğal bir tasarım yapmak, daha etkileyici olmak inanın zor değil.Bilinçli ve masraflı bir yol, boşa gitmesin emekler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

davut erogluÇevrim Dışı

[C]3,1,82118[/C]
Kayıt: 21/10/2009
İl: Manisa
Mesaj: 318
davut erogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2011 11:34
Yavuz Bey, size tek bir tavsiyem var: Bu sene küçük bir tankla bir kaç kurulum yapıp iyice tecrübe kazandıktan sonra bu tanka geçin. Dizayn, taban kurulumu, co2 çözümü ve kontrol sistemleri, bitki türleri, bitkilere göre aydınlatma miktarı gibi bir çok konuda tecrübe kazanmalısınız. Yoksa bu büyük tank sizi perişan eder. Sakın ha!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir