50 lt'lık nano . Kurulum :)


gokuÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 230
gokuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2010 21:43
Şelale filitre ve bağlantılı ps kapı fena fikir olmamış birimi tavsiye etti sizmi düşündünüz.Odama nano kurmak istiyorum açıkcası bu fikri kullanabilirim.Şimdiden hayırlı olsun

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OxideÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 555
OxideÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2010 00:11
Öncelikle Ali bey öneriniz için teşekkür ederim en yakın zamanda bakteri kültürünü edincegm :) 

Tamamen doğaçlama oldu elimizde olan malzemeleri kontrol ediyorduk selale filtrenin suyu çekme motorunu kullanabilceğimizi düşündük öncelikle kırmayı düşündük sonra ölcü aldık baktık kı sumpta uyuyor :) Bu sistem aklımıza geldi . İnsallah yarın sump gelince sistemi bi test ediceğiz 2-3 gün içinde suyu ekleyip akvaryumda 1 gün bos olarak döndürecegiz :) Sonra ise kaya kumlarla inşallah sistemi baslatacagız :) 

Teşekkürler saygılar 
Oxide2010-08-21 00:20:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uca1905Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 192
uca1905Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2010 01:19
Bu fikir tam akvaryumu deldirecekken aklımıza geldi.yani boruları bile almıştı kerem.Elimizdeki malzemeyi kullanarak kafa motoru masrafından kurtulduk ve elyaf aktif karbon gibi malzemeleri koyucağımız kapta içinde gelmiş oldu Tebessüm

ve son ölçü düzenlemesiyle sump 30 litreye çıktı.
uca19052010-08-21 01:20:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OxideÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 555
OxideÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2010 02:33
Yakında sump ana tankı gecicek : P 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.istÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 668
serkan.istÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2010 02:45
[QUOTE=MilesDavis]Oturmuş su aslında sistemin döngüsünün oturmuş olmasıyla aynı anlamda telafuz edilen bir cümle. Ancak aynı sistemden sadece suyu aldığımızda bunun içinde serbest gezen yararlı bakteri kolonileri pek olmuyor malesef. İşimize yarayan asıl bakteri kolonileri sistem içinde kum kaya vb. ortamlara tutunarak sudan elde ettikleri besinlerle döngüyü sağlıyorlar. Suda daha çok serbest gezen patojenler bulunmakta. UV sistemlerinin amacıda bu doğrultuda üretilmiştir zaten. Daha hızlı bir döngü oluşumu için bakteri kültürü tavsiye ettim.

Size tavsiye edeceğim kültür Reef Evolution marka bakteri kültürü. Sera vb. ürünlerde pek işe yararlılık gözlemlemedim. [/QUOTE]
Ali bey haklısınız uv sistemleri özellikle hastalıklı akvaryumlar için zararlı patojenlerin sistemden ayrıştırılmasınız engellemek için imal edilmiştir. Ancak tatlı su tankları için üretilmiş fitrelerdir. Deniz akvaryumları için UV kullanımı zaten aquaristler arasında tartışılmakla beraber ağırlıklı olarak kullanılmaması yönünde bir eğilim gelişmişmekte.
 
Dediğiniz gibi işimize yarayan bakterilerin büyük bir çoğunluğu kaya ve kum içinde bulunmaktadır. Ancak deniz suyu tatlı sudan farklı olarak içinde çok daha fazla sayıda bakteri - bakterilerle beslenen plankton türleri barındırmaktadır. Zaten deniz akvaryumlarının tatlı su akvaryumlarından en büyük farkı deniz suyunun canlılığıdır. Bu nedenle deniz akvaryumlarının kurulumu bizim tabirimizle suyun oturması işte bu suyun canlanma süreciyle gecikmekte.
 
Akvaryumları kurduktan sonra içine hazır bir sistemden canlı kaya bile koysak kayaların bakteri kültrü taşımasına rağmen yine de suyun oturmasını beklemek gerekir. İşte bu süreç suyun canlanma sürecidir. Öyle olmasaydı canlı kayaları eklediğimiz an diğer balık ve canlı türlerini koyma şansımız olurdu.  Oysa ki tatlı su tanklarında sadece bir kaç gün suyun klor ve diğer kimyasallardan arınmasını beklemek balıkları eklemek için yeterli bir süreç.
 
Zaten tanklarımıza doğrudan deniz suyu koyamamamızın en büyük nedeni de budur. Daha önceleri yaptığımız çalışmalarda suyunn temizliği nedeniyle Saroz Körfesine kadar giderek aldığımız deniz suları ile kurduğumuz tanklar bir süre sonra deniz suyunun bozulması nedeniyle amonyak patlaması kötü koku sonuçlarıyla hüsrana uğramıştır. Tuzun hiç kokmayan bir yapısı olmasına rağmen denizlerin farklı bir koku ihtiva etmesinin de en önemli nedeni suyunun canlıığıdır.
 
Deniz suyunun çok farklı bir yapısı var. Bu yapıyı oluşturan ana etmen de işte bu canlılığı. Zaten bu nedenlerle deniz suyunu ayrıştırmak çok zor. Sadece tuzdan arındırmakla iş bitmiyor. bakterilerin büyük çoğunluğu kayalar içinde olsa da tanklarımızda zorunlu olarak kullandığımız akıntı motorlarımız  bakterilerin bir kısmının bu kayalardan ayrılarak su içinde yaşamasına olanak veriyor.
 
Denizden yada oturmuş bir deniz akvaryumundan alınan suyun bidonda bir süre bekletilmesi durumunda bozulduğunu ve kokmaya başladığınız görürüz. İşte bunun nedeni de su içindeki canlı bakterilerin tıpkı balıklar gibi oksijensizlikten ölmesi ve amonyağa dönüşmesi nedeniyle olur. Ama tatlı su tanklarında bu kadar ciddi bir bozulma olmaz. Tatlı suda da bakteriler vardır ama bu bakteriler çok çok daha az sayıdadır ve daha basit bir yaşam döngüsünde bulunurlar.
 
Aslında konu o kadar geniş ve söylenmesi incelenmesi gereken o kadar içerik barındırıyor. Ama Bunları yazmaya ne benim bilgim yeter nede forum sayfaları. Konu yaradılıştan bu güne gelen gelişim süreçlerini incelemek kadar geniş ve ayrıntılı içerik barındırıyor.
 
Sonuçta bakteriler her yerde havada suda toprakta buunur bulunmak zorundadır. Allah'ın yarattığı mükemmel ekosistem ancak onlar sayesinde işliyor.
 
Seranın ilaçları konusunda haklısınız. Çok kötü olmamakla beraber çok iyi ilaçlar değildir. Sadece örnek olarak vermiştim.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2010 16:43
Gerçekten bu hobiye başlayacak insanlara güzel örnek sergilediniz. Emeğinize sağlık...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OxideÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 555
OxideÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2010 19:09
21,08,2010

Bugun Sump'um geldi . 50*40h*15 30 litrelik bir sump 



Ugurcanda bize geldi ve ilk olarak sumpun sızdırma sorunu olup olmadıgını baktık ve olmadıgını gorduk . Sonra sistemi tatlı suyla çalıştırdık Elyaf felan koyma gereği daha duymadım :) . Fakat Bir problem cıktı . Camcı istediğimiz gibi sumpu yapmamıştı . Aslında bizde adama tam anlatamamıştık .  Simdi sistemde suyu sağ taraftan çekip sol taraftan bosaltacaktık fakat sol taraftaki selale aparatının akvaryuma kondugunda cam ile aynı seviyede oldugunu farkettik . E Haliyele taşma kaçınılmaz oldu :) Onun o oturacagı kadar bir parcanın sumptan kalkması gerek . 3 cm kadar asa kesilse sump tam olarak bu sistemde çalışacaktı geri götürdük ve camcı bize kırılabilceğini söyledi ve riski cok dedi . Bizde o zaman yapmayalım dedik . Simdi bir sump motoru alıcam suyu tekrardan yukarıya öyle vericem :) 







Saygılar . Bol Tuzlu Günler . En yakın zamanda tekrardan fotograflara devam edicez gelişmelere :) 
Oxide2010-08-21 19:23:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MilesDavisÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 806
MilesDavisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2010 23:01
Serkan bey size istinaden yazmadım zaten bunları. Mualif bir tavır gibi göründüyse kusura bakmayın. Sizinde dediğiniz gibi demek istediğim oturmuş su dahi olsa döngü için beklemek gerektiği ve bazı bakterileri taşıyor olsa dahi ihtiyacımız olan birçoğunuda içinde barındırmayacağıydı zaten. Bu yüzden sizinde tavsiye ettiğiniz gibi suyu kendimiz hazırlayıp gerekli değerleri yakalarsak daha sağlıklı olur herzaman. Başka bir sistemden gelen su bizim sistemimizde de aynı etkide sağlıklı olabileceği kesin değil zaten. Bakteri kültürü için kesin birşey söylemeye gerek yok aslında. Sistemde kolonileşecek bakterileri hazırlamak için farklı doğal yöntemlerde uygulanabilir tabiki. Uv cihazlarına gelince deniz akvaryumunda bende kullanmadım hiç ve gerekliliğinide düşünmüyorum sizin gibi. Tebessüm

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.istÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 668
serkan.istÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2010 00:29
Ali Bey Kardeşim. Ve diğer arkadaşlarım kardeşlerim büyüklerim, Gerektiğinde muhalif de olun farklı görüşleriniz de yazın. Güzel bir forumdayız. Bilmediklerimizi bilmediğimizi ancak düşüncelerimizi serbestçe korkmadan acaba yanlış söylermiyim düşüncesine kapılmadan yazarak farkederiz. yazmaktan çekinirsek asla ilerleme elde edemeyiz.
 
Bende bir uzman değilim elbette. Sadece sizlerden daha eskiyim. 10 seneyi devirdim.  Ama bilmediğim ve her geçen gün o kadar çok şey öğreniyorum ki anlatamam. Ama öğrenmeyi geliştirebilmem için ve aynı şekilde sizlerin yardımlarınıza çalışmalarınıza araştırmalarınıza ihtiyacım var.
 
Bütün bunlar bir yana bu işte kalıplaşmış bazı ifadeler ve uygulamalar var. Yeni başlayan arkadaşlarmıza bu böyle diyoruz ama kimse neden öyle demiyor. Konuda geçtiği gibi su oturması lazım ifadesi bir kalıp ama neden oturacak koltuğu nerede diyen yok. Bunları aşarak neyin ne olduğunu neden olduğunu öğrenmemiz lazım. Bunun için de çok soru sorulması lazım.
 Ama asla acaba bunu bilmiyorum diye kınanırmıyım diye endişe etmeden sormak lazım.
 
Ha bunları senin için söylemiyorum yanlış anlama genel olarak tüm arkadaşların özellikle henüz yeterli bilgisi olmaya kardeşlerimiz için söylüyorum.
 
Bu bakteri meselesi çok önemli olduğu için fırsatını bulmuşken yeri de gelmişken bilmeyen arkadaşlar için bir açıklık getireyim en azından ufukları açılsın diye biraz ayrıntıya girdim. Yani sen bana dolaylı  bir fırsat vermiş oldun.Ama aslında mesele bu kadar da basit değil.
 
Burada arkadaşların anlaması için bir açıklama yapmak istiyorum.
Arkadaşlar yoğurt nasıl olur bilirsiniz. Süttten olur. Ama içine aynı bizim bakteri kültüru koymamız gibi  daha önce bakteri kültüründen geçmiş bir miktar yoğurt koyarız. bu yoğurt aslında bir kültürdür. Sütün tamamını mayalar ve sütün tamamı yoğurt olur.
 
İşte bizim suyun oturması da buna benzer ama daha karışık ve uzun süren bir süreçtir.
 
Su konulduğunda illaki içinde bir miktar yabancı organik atık vardır. yoksa bile canlı kayaları ve ilk test balığını koymanın ardından suda bir yaşam süreci başlar.  İlk önce bu atıklar suda bozulur ve amonyak oluşur Allahın yaradılış mükemmeliği sayesinde nitrit bakterileri oksijenin sayesinde hızla üreyerek bu amonyağı nitrite çevirir. Amonyağın tamamı çevrilince nitrit bakterileri işimiz bitti der ve uykuya çekilir. Oluşan nitriti yok etmek için devreye nitrat bakterileri çıkar. Hızla nitriti nitrata çevirirler. Nitrat ise bütün canlılar ama özellikle bitkiler ve yosunlar için bir besin kaynağıdır.
 
İşte iyi bir ps sudaki atıkları daha çok temizleyerek bakterilerin yükünü hafifletir ve döngüyü sağlıklı yapar. bu yüzden PS çok önemlidir. Hakeza refugium ve dsb de bu çok açıdan faydalıdır.
 
Suda her zaman bir miktar nitrat bakterisi kalır. Çünkü döngü hiç bitmez. Biz tankı yemleriz balıklar yer yem artığı ve dışkılar - ölen canlılar amonyak nitrit ve nitrat döngüsünü sürekli canlı tutarlar.
 
İşte iyi çalışan bir tankta testlerde amonyak ve nitrit hep 0 olmalı ve çok az miktarda da nitrat olmalıdır. Nitat ideali 0.05mg/l seviyeleridir.
 
İşte bu nedenle hazır oturmuş br suya bakteri kültürü eklemek çok doğru değildir. Yoğurda daha maya eklenmeyeceği gibi pişmiş aşa su katmak gibi bir sonuç olur.
 
Bu döngü tatlı suda da tuzlu suda da aynı şekilde olur. Ama tatlısu canlıları bu döngüden çok etkilenmezler. Deniz suyundaki yüksek oksijen oranı çok daha çok bakteri üremesini sağlar. Örneğin biabol sistemi olan bir tankta suyun tamamı havayla birleştiği için yüksek bakteri oluşumu olur. Bu tanktan biabol sistemini aniden çıkardığınızda sudaki oksijen oranı aniden düşer ve akvaryumda toplu bakteri ölümleri ve amonyak patlaması yaşanır ki bu da fişin çekilmesi demektir.
 
Deniz canlılarıysa tatlı sudan daha hassastır. Çünkü suda tuz vardır. Devamlı olarak suda tuzun baskısına maruz kalırlar. Bu onları güçlendirmekle beraber denge değişim ve bozulmalarında çok hassas olmalarına neden olur. O yüzden oturmuş bir suda dengeler kolay bozulmayağından deniz akvaryumlarında herzaman sabırlı olunmalı ve döngünün bitmesi beklenmelidir.
 
Benim tabirimle -test balıkları hariç- SU DENİZ GİBİ KOKMAYA BAŞLAMADAN-  acaba yaşarmı düşüncesine kapılmadan asla hassas balık ve mercanlar eklenmemelidir. Bu koku takribi 40 gün ila 3 ay arasında oluşur. Dikkatli bir gözlemle başarıya ulaşmak aslında hiç de zor değil yani.
 
Saygılar...
 
 
 
serkan.ist2010-08-22 00:35:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OxideÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 555
OxideÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2010 00:34
Serkan abi verdiğin bilgiler çok iyi ve tam bizim için bir bilgi hazinesi gibi yani . Akvaryum yeni kuruldugu için gerekli olan tüm bilgiyi verdin :) Teşekkür ederim . 

Saygılar 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OxideÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 555
OxideÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2010 17:53
28.08.2010

Sistemi faaliyete geçirdik.

2.5 senelik bir sistemden 80 litre kadar su aldık.Burdan murat abiye teşekkür ediyorum Tey%20Tey


Uca ile suyu doldurduk.



Ps çalışırken:




sistem çalışırken






video:

Oxide2010-08-28 18:25:20

Geceden bir görünüş :) 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.istÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 668
serkan.istÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2010 01:20
Hayırlı olsun. Emeğinize sağlık. Umarım herşey yolunda gider.
 
Hava taşınız bozuk-kaçırıyor. bu şekilde randmanlı çalışmayacaktır. Değiştirmenizi öneririm. Çok küçük hava kabarcıkları oluşması lazım. Oysa görünüşe göre büyük kabarcıklar küçükleri boğuyor.
 
Size bir tavsiye. PS nin altına küçük bir kafa motoru koyun. 600 lük ucuz bir motor yeterli gelir. Motor suyu ps nin içine doğru ittirsin. PS nin randmanı %500 artacaktırGöz%20Kirpma  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OxideÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 555
OxideÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2010 10:00
Serkan abi teşekkür ederim . En yakın zamanda ufak bi kafa motoru alacgım dediğiniz gibi hemen altına koyacagım . Aslında ps çok küçük kabarcıklar cıkarıyo fakat fotografta neden böyle cıktı konusunda bi fiktrim yok =) Pazartesi 5 kg canlı aragonit kum ve 10 kg canlı kayada ekleyeceğim =) Sonra ilk işim ışıklandırma ayarlamak olucak :) 

Teşekkürler =) 


31.08.2010


Canlı kaya ve kum'u ekledim :) Bugun Taa Sefaköyden Üsküdara kadar gidip 6 senelik reef akvaryumundan çıkma canlı kaya ve kum aldım :) İşte Fotoğrafları ekldim :) İnşallah Bayramdan sonra 2x24w t5 beyaz ve mavi olmak üzere ışıklandırma ekleyeceğim :) Bayramdan öncede bir dalga motoru almayı düşünüyorum :) Herkeze şimdiden teşekkürler . Maşallah'ları unutmayalım :) 

Saygılar .. .


İşte Fotoğraflar :) 

Kumumuz :) 

 


Kayalar ve akvaryum :) 








Kayanın çok yerinde işaretlediklerimden var ? Bildiğim kadarıyla ölmüş mercan kalıntıları dimi ? 







Sistem Çalışırken :) 



Teşekkürler 


Çok kötü bir durumla karşı karşıyayım :S Sanırım akvaryuma koyduğum kayalardaki bakteriler öldü ve akvaryumda amonyak patlaması yaşandı .. işte tank'ın hali .. 


Oxide2010-09-01 13:34:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uca1905Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 192
uca1905Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2010 20:29
Bunca emekten sonra böle olmamalıydı Üzgün

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir