55 X 35 Akvaryum Sehpası Ve Kurulum Sonrası


Kerem_ykrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2019
İl: Yalova
Mesaj: 209
Kerem_ykrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Saat 3 Dakika önce
Selamlar herkese, hayırlı hobiler.
‎
‎Evime 55x35 cm üst tablası olan, 80 kg taşıma kapasiteli (18 mm suntalam raf + metal profil gövdeli) çok amaçlı bir sehpa aldım. Bu sehpanın en üst rafına özel ölçü bir akvaryum yaptırmak istiyorum.
‎
‎Aklımdaki fikirleri ve aklıma takılan noktaları aşağıda özetledim, tecrübeli hobicilerden detaylı ve nokta atışı tavsiyeler bekliyorum:
‎
‎Akvaryum Boyutları ve Cam Kalınlığı:
‎Sehpa boyutlarına (55 x 35) göre akvaryumu 54 x 34 x 35 cm mi yaptırayım, yoksa yükü hafifletmek ve güvenlik marjı bırakmak için 50 x 30 x 35 cm gibi bir boyuta mı düşeyim?
‎Cam kalınlığı kaç mm olmalı? (6 mm yeterli olur mu?)
‎
‎Canlı Popülasyonu ve Tür Seçimi:
‎
‎Kafamdaki kadro: 11 adet Neon Tetra, 4 adet erkek Lepistes, karidesler ve dip grubu.
‎Dip/temizlik ekibi olarak L144 Cüce Vatoz (tül veya düz) bu hacme ve karideslere uyar mı? L144 yerine Elma Salyangozu veya Nerite mi tercih etmeliyim?
‎Bu hacimde canlı yükü dengesi nasıl olmalı, sayı tavsiyeniz var mıdır?
‎
‎Taban (Kum) ve Filtre Seçimi:
‎
‎Karides, lepistes ve vatoz/çöpçü uyumu için kaç kg ve ne tür bir kum (Hagen/Siyah Kuvars vb.) önerirsiniz?
‎Tankın içinde yer kaplamaması ve canlıları yormaması için Şelale (Hang-on) filtre mi, Pipo filtre mi yoksa küçük bir Dış filtre mi kullanmalıyım?

‎Sehpayı riske atmayacak, canlıların da mutlu olacağı tam teşekküllü önerilerinizi ve tecrübelerinizi bekliyorum. Şimdiden değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.[EDIT]Kerem_ykr,2026-10-22 20:08:36[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MasterChiefHakanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/06/2021
İl: Ankara
Mesaj: 4492
MasterChiefHakanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 6 Saat 17 Dakika önce
Cam kalınlığı hesaplama: [URL]https://www.akvaryum.com/kac_mm_cam_kullanilmali_makaler_21_978.asp[/URL]

6 mm yeterli, bahsettiğiniz ölçülerin bence ikisi de olur ama ben olsam 50*35*35 cm ölçülerinde yaptırırdım.

Lepistes 4 adet yazmışsınız, hepsi erkek olabilir veya 1 erkek 3 dişi olabilir. erkek sayısı eşit ya da fazla olursa dişiye/dişilere rahat vermezler.

Karides uygun olmaz. Balıklar vurur, zaten yavruları yem olur, yetişkinler de risk altında.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Samet AlparslanÇevrimiçi

Kayıt: 07/05/2026
İl: Denizli
Mesaj: 5
Samet AlparslanÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 5 Saat 25 Dakika önce
Hocam fikirleriniz konusunda tek bir önerim var. Lepistes işini üretim yapacaksanız yada hiç üretim yapmayacaksanız akvaryuma koymanızı öneririm, bulunduğum ilde nalet hobiciler yüzünden yaklaşık 100 çift genç damızlıklarım inanılmaz ucuz bir fiyata petshopa gitti.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kerem_ykrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2019
İl: Yalova
Mesaj: 209
Kerem_ykrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 2 Saat 38 Dakika önce
[QUOTE=MasterChiefHakan]Cam kalınlığı hesaplama: [URL]https://www.akvaryum.com/kac_mm_cam_kullanilmali_makaler_21_978.asp[/URL]

6 mm yeterli, bahsettiğiniz ölçülerin bence ikisi de olur ama ben olsam 50*35*35 cm ölçülerinde yaptırırdım.

Lepistes 4 adet yazmışsınız, hepsi erkek olabilir veya 1 erkek 3 dişi olabilir. erkek sayısı eşit ya da fazla olursa dişiye/dişilere rahat vermezler.

Karides uygun olmaz. Balıklar vurur, zaten yavruları yem olur, yetişkinler de risk altında.

[/QUOTE][QUOTE=Samet Alparslan]Hocam fikirleriniz konusunda tek bir önerim var. Lepistes işini üretim yapacaksanız yada hiç üretim yapmayacaksanız akvaryuma koymanızı öneririm, bulunduğum ilde nalet hobiciler yüzünden yaklaşık 100 çift genç damızlıklarım inanılmaz ucuz bir fiyata petshopa gitti.
[/QUOTE]

Lepistes üretimi yavruları besleyip büyütebileceğimi düşünmediğimdendüşünmüyorum, bu yüzden sadece 4 adet erkek lepistes olarak tutacağım. Akvaryum ölçüsünü 50x35 cm yapmayı düşündüm ancak masam 55x35 cm olduğu için derinlik sıfıra sıfır oturacak. Akvaryumun kenarlara sıfır basması veya milimetrik taşmalar ağırlık dengesizliği ve güvenlik açısından bir sıkıntı yaratır mı?
Akvaryumun içerisini bol ve yoğun bitkiyle doldursam bile karides yavruları için yine sıkıntı olur mu, yoksa aralarından saklanıp büyüyebilenler çıkar mı?
Belirlemiş olduğum balık sayısı (11 Neon Tetra + 4 Erkek Lepistes) ve tür dengesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Son olarak elimde hamile karidesleri ayırabileceğim bir yavruluğum ve büyütebileceğim 5 litrelik ayrı bir akvaryum da mevcut. Bunun hakkında da düşüncelerinizi merak ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Samet AlparslanÇevrimiçi

Kayıt: 07/05/2026
İl: Denizli
Mesaj: 5
Samet AlparslanÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 24 dakika önce
Sıfıra sıfır olsun sıkıntı olmaz yeterki akvaryumu koyduğunuz zemin çıkıntılı olmasın, düz olsun eğiklik olmasın ve koyacağınız yer akvaryumu taşısın yeter.
Karides konusunda elbette yavrulardan büyüyen çıkar ama verimi konusunu siz bileceksiniz. Ayrı akvaryum kurabilirsiniz, şahsen ben sadece karides olan ve iyi bitkilendirilmiş akvaryumumu çok seviyorum.
Tür konusunda anladığım kadarıyla 60 lt bir akvaryum kuruyorsunuz buna uygun birçok tür var fakat anlamadığım bir konu neon tetra ile lepistesin bakım şartları farklı. Lütfen akvaryumu kuracağınız suyun ortalama değerlendirmesini yapın, benim ilimin çeşme suyu 450 ppm bu neden özellikle yumuşak su seven balıklar ve karideslerim için ters ozmoz su depolaması yapıyorum. Farz ediyorum ki çesme suyu 300ppm olan ve buna bağlı olarak orta sertlikte canlı doğuran ve bitkili akvaryum kurarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir