6 Adımda Hastalıkları Önleme


emperor16Çevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 193
emperor16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2011 03:10

6 Adımda Hastalığı Önleme

Akvaryumdaki hastalıklar balıklarınızın tamamının hastalanmasına ve ölümüne yol açabilir. Bu hastalıklar büyük ölçüde önlenebilir. Akvaryumdaki bütün hastalıklar tankınızdaki kötü koşullar veya tank dışından gelmesiyle oluşur. Küçük neon tetralardan, büyük astronotlara kadar akvaryumu korumak için takip edilecek 6 adım.

 

1) Yeni Akvaryuma Balık Eklemeyin!

Hiç kullanılmamış yeni bir akvaryumun koşulları balıklarınız için oldukça sert gelecektir. Balık ve akvaryumunuzu aynı anda aldığınız akvaryumcu, ya işini bilmiyordur ya da ölecek balıkları kar olarak görüyordur.

Yeni bir tank neden risklidir? Biyolojik filitrasyon oluşmamıştır ve muhtemelen su koşullarında gereğinden fazla klor ve metal vardır. Akvaryumlarda balıkların oluşturdukları atıkları ortadan kaldıran biyolojik filitrasyonun oluşmasını sağlayan bakterilerin oluşması gerekmektedir. Tankınızda oluşan atıklar balıklara zararlı olan amonyak’ı oluşturur. Bakteriler fonksiyonlarını yerine getirene kadar, amonyak nitrite dönüşmeyecek ve amonyak  seviyesi kontrolden çıkacaktır. Buna yeni akvaryum sendromu denir ve balıklar strese girer, hastalanır veya ölürler. Bakteri kolonisi oluştuğu zaman amonyak parçalanarak nitrit oluşur, daha sonra nitrit parçalanarak nitrat açığa çıkar.

 

Zaman bu problemin çözümüdür. İlk gün veya ilk hafta bütün balıkları akvaryuma koyarak güzel bir akvaryuma sahip olamazsınız. Tankınızdaki biyolojik döngüyü sağlayacak bakteriler 14 gün ile 40 gün arasında oluşur (soğuk sularda daha uzun). Biyolojik döngünün oluşması için;

·         1-2 tane sağlam balık ekleyerek düzenli olarak yemleyin ve bekleyin. Balıklar dışkıları ile amonyak üretecekler. Bu amonyağı parçalamak için akvaryumda bakteriler oluşacak ve amonyak’ı nitrite çevirecekler. Bir başka bakteri kolonisi ise oluşan nitrit’i nitrat’a çevirecek. Düzenli olarak test yaparak seviyeleri kontrol edin eğer amonyak ve nitrit yok olmuş nitrat seviyesi artmışsa akvaryumunuzun biyolojik döngüsü oluşmuştur. Diğer balıkları ekleyebilirsiniz.

·         Eğer ilk ekleyeceğiniz balıkların hayatlarını riske atmak istemiyorsanız akvaryuma saf amonyak ekleyin. Amonyak önce nitrite sonra nitrata dönüşecektir. Test yaparak amonyak ve nitrit’in bittiği nitratın arttığını gördüğünüzde balıklarınızı ekleyebilirsiniz.

2) Karantina

Yeni aldığınız balıklarınız için su değerleri aynı olan bir karantina tankı oluşturun. Balıkları ana tanka koymadan önce burada karantinaya alın ve gözlemleyin. Balıklarınızın hareketi, davranışları ve görünüşleri hastalığın sinyalini verir. Eğer balıklarınızda hastalık varsa tedavisini yapın ve tedavi bitene kadar ana tanka eklemeyin.

Ana tanka yeni balık eklerken balıklarınızı yavaşça ekleyin. Oluşacak daha fazla atık daha fazla bakteri demektir. Bu nedenle biraz zamana ihtiyaç olabilir.

3) Fazla Balık Eklemeyin

Akvaryum sağlığı için standart kural:ortalama olarak 2.5 cm balık için 3.8 Litre hacim gereklidir(Balık türüne göre değişmektedir). Eğer 70 litre akvaryumunuz varsa balıklarınızın toplam boyu 51 cm’den fazla olmamalıdır. Daha fazla balık daha fazla atık demektir buda filitrasyon için aşırı yük demektir. Suyun kirli olması balıklarda strese yol açar. Stres = hastalık. Daha fazla balık beslemek istiyorsanız akvaryumunuzu büyütmelisiniz.

4) Fazla Yemleme Yapmayın

Yemleme için program oluşturun. Bazı balık türleri için günde bir kere yemleme yeterli olurken çoğu balık için günde üç kere yemleme gerekmektedir. Balıklar sıklıkla yeme ihtiyacı duyarlar,  fakat günde belirli saatlerde yemleme yapın ve 5 dakika içerisinde bitirebilecekleri kadar yem atın. Attığınız fazla yem dibe çökecek fazla atık oluşacak ve hastalığa davetiye çıkaracaktır.

5) Kendi Ürettiğiniz Canlı Yem Kullanın

Eğer balıklarınız canlı yem hatta daha küçük balıklarla besleniyorsa bu yemleri yada balıkları kendiniz üretin. Bu yemleri yada balıkları aldığınız pet shoplarda çok kötü şartlar altında üretim yapılmakta ve tankınızda genellikle hastalık oluşturmaktadır.

6) Düzenli Su Değişimi Yapın

Akvaryum suyu göl, nehir veya deniz suları gibi kendini yenilememektedir. Akvaryumunuzun 4 te 1 i kadar suyu haftada veya 2 haftada bir değiştirmelisiniz.  

 

Tercüme : Kadir KOŞACA

Orjinal Metin : http://www.fao.com.au/article-sixsteps.asp

Şahsımın veya www.akvaryum.com izni olmadan yayınlanamaz.


Beğenenler: [T]210316,Bielefeld[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BySameTTÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 301
BySameTTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2011 04:04
3 senedir balık beslemekteyim şuana kadar 1 kere hastalık olayı yaşadım ve oda beyaz benekti, çok iyi bir konuya deyinmişsiniz bunlara dikkat edildiği sürece ve su şartlarını aynı dengede tuttuğunuz taktirde hiç bir hastalıkla karşılaşmazsınız :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emperor16Çevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 193
emperor16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2011 13:19
Bunların bir çoğu orta derecede akvaryumla ilgili olanların bildiği konular zaten acemi ve yeni başlayan arkadaşlar için güzel bir rehber olacağını düşündüm. Bunların tamamını yapınca hasta olmayacak diye bir şey yok tabi ki bunlar dışında etkiler de var. Ancak bunların yapılması durumunda risk azalacak diye düşünüyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir