70*50*40 - 3 hazneli akvaryum


KribKrabÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2013
İl: Tekirdag
Mesaj: 321
KribKrabÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 00:56
Merhaba arkadaşlar,
Öncelikle mutlu seneler. 70*50*40 ebatlarında bir akvaryum yaptıracak kadar boş alanım var ve bu akvaryumda 2 erkek 5 dişi betta beslemeyi planlıyorum. Erkek bettaların tek bulundurulmaları sebebiyle bu hacmi 3'e bölmeyi düşünüyorum. 
Planladığım akvaryum şu;

1.
Bu ebatlarda bir akvaryumda oluşabilecek avantajları ve dezavantajları belirtirseniz sevinirim. Ebatları değiştirmem gerektiğini düşünen arkadaşlar tavsiyelerini ebatları belirterek yardımcı olmaları yararıma olur.
2.
Erkek bettalar için ayrılacak 2 hazne için motora bağlı 1 adet pipo filtre kullanmayı düşünüyorum. 2 hazneyi ayıracak olan camda su akışı için nasıl bir yöntem uygulamalıyım? O camı nasıl kestirmeliyim?
3.
Bu hacimde olacak akvaryum için kayıt-kuşak yaptırmalı mıyım? Yoksa hazneler için akvaryum içerisine yerleştirilecek camlar aynı işlevleri görür mü?

Not: Dişi bettaların olacağı haznenin filtrasyonu ayrı olacak. Yani sadece erkek bettalar için camda bir deliğe ihtiyacım olacak. 

Daha mantıklı ve sağlıklı olabileceğini düşündüğünüz her tavsiyeye açığım. Profesyonel olmanız gerekmiyor :) Şimdiden teşekkür ederim. 
SiameseFighter2014-01-03 12:02:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LegendryÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 614
LegendryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 03:18
Betalar konusunda birşey diyemem ama görsel olarak arkadaki betayı görebilme imkanınız varsa etrafı açıksa akvaryum mantıklı. Benim tercihim camı ortasından yuvarlak acacak şekilde kesitirin ortasına paslanmaz sineklik yerleştirebilirsiniz ama 2 erkek betanın birbirini gördüğü yeri yapmayın benim tercihim onun yerine dişilerin erkek ile olan camı 2 taraftan dediğim şekilde yaparsanız filtreyide dişilerin oldugu yere koyarsanız böylece büyük hazneyi filtrelemiş olursunuz ordan akan suda 2 bettanın olduğu yere akıcaktır bu sayede büyük olan hazneye kum ve dekorda koyarsınız :) yavrularda orda büyüme şansı bulabilir.

Kayıt kuşak kullanma tarafı olan biri değilim çok kalın mmlerde akvaryum kullanmıyorum ama böyle şeylerin başıma gelceğini bilseydim kalın mmlik camlardan yapardım gerisi boş esneme her zaman olur esas esneme olmuyorsa sorunmuş  bunu birçok akvaryumcuya sordum içimi rahatlattılar ama yok ben kayıt kuşakdan rahatsız olmam sağlalm bir şekilde yaptırırım diyoriseniz, yaptırın çünkü o içine koycağınız camlar bir kuşak görevi tabiki görmez. sonuçda kuşak 2 cam arasına konur ve o camlar esnemesin diye yapılır sizinki tam tersi içine koyulcak esnemeyi engellemeyecek tam tersi tetikleyecek. Ama diyorsanız o camları sonradan kestirmicem ben alırken silikonlancak zaten diyorsanız kuşak görevi görmüş oluyor doğru o zaman ben sonradan ekliceksiniz mantığıyla kuşak görevi görmez dedim. Ama yinede kayıt üstüne kuşak atmak üstten daha sağlıklı olabilir. İyi bir mmlik camdan yaptırırsanız gerek yok yoksa esneyen bir cama kayıt kuşak yaptırmak  bence yama yaptırmaya benzer ve ben yama tarzı şeyleri hiçbir konuda desteklemiyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tunalperÇevrim Dışı

Kayıt: 19/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 460
tunalperÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 08:33
İlginç ve güzel bir fikir. Gelişmeleri izliyor olacağım

1) Bettalar için yüksekliği fazla yapmışsınız. 40 santim özellikle tek kalacak erkek bettalar için sürekli in-çık derken yorucu olur. 20 santim bile yeterli olabilir ama dişilerin bulunduğu hacmi ve ilerideki farklı kullanma alternatiflerini de düşünürsek bence 30 santim yükseklik idealdir. 

Eğer araları camla ayırırsanız akvaryumu ileride başka bir sebeple kullanmak istediğinizde sıkıntı çıkar. Pleksiglas veya ince paslanmaz sineklik düşünülebilir. Erkekler birbirini ve dişileri görecek mi, bunu da düşünüp önlem almak lazım.

2) Pipo filtre devamlı hava çıkışı olacağı için su yüzeyini sürekli hareketlendirir, hele ki sizdeki gibi 25x20 bir hacimde (sürekli kaynayan bir çorba tenceresi gibi düşünün). Pipoyu tercih etmeyin derim. Erkek bölmeleri arasında bir şekilde su geçişini sağlayarak şelale filtre kullanmak en mantıklısı olur. 

3) Belirlediğiniz hacim için kayıt-kuşağa gerek yok bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KribKrabÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2013
İl: Tekirdag
Mesaj: 321
KribKrabÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 15:13
1) 40 cm'nin 7-8 cmlik kısmı kum olacak. Yukardan 3-4 parmak da hava almaları için boşluk olucak. Yani 30cm bir yükseklik kalıyor. Bir sorun olmaz diye düşünüyorum ?
Hayır, bu akvaryumu sadece bettalar için kullanıcam. Plexiglass ve sineklik görselliği ikinci plana iticektir düşüncesiyle onlardan vazgeçtim?
2) Pipo filtreyi hava motoruyla değil, iç filtre motoruyla ve şelale aparatıyla kullanıcam erkek bettaların olduğu bölümde. http://www.akvaryum.com/forum/motorlu_pipo_filtre_yapimi_k642016.asp Şu filtrenin tek süngerli ve daha küçük motorlusunu yaptım?
3)İçeriye atılacak camlar da silikonlanıcak, o yüzden ben de kayıt-kuşak gereksinimi olmıcaktır kanaatindeyim. 

Verdiğiniz fikirler için teşekkür ederim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KribKrabÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2013
İl: Tekirdag
Mesaj: 321
KribKrabÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 23:55
Yarın 70*40*40 olarak akvaryumu yaptırıcam. Hala fikirlere açığım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir