80cm - 100cm akvaryum kurulumu


erdil88Çevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 33
erdil88Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2011 17:05
Merhabalar, ben bu hobide biraz yeniyim sizin bilgi ve tecrubelerinize ihtiyac duydum, simdiden tesekkur ederim.

Son 2 aydır akvaryum alma planlarım var, ilk baslarda tuzlu su akvaryumu almayı dusundum ancak gerek maliyeti gerek tecrubesizligim nedeniyle gelecek bir tarihe erteledim 3-4 yıl kadar :) Gecenlerde bir AVM de bitki akvaryumuna denk geldim ve cok hosuma gitti resmen akvaryum orman gibi olmustu renkli renkli bitkiler, minik minik rengarenk balıklar bi oraya bir buraya yuzuyorlardı, cok hosuma gitti, gorevliden bir maliyet hesabı yapmasını istedim ancak bana 900 - 1000 liralık bir tablo cıkardı, co2 zımbırtısı almam lazımmıs sadece o 450 liraymıs :/

Neyse ben de simdilik dedim buyuk bir akvaryum alayım 80 - 100cm kadar icine minik canlı doguranlardan neonlardan koyayım biraz bitki koyayım guzel sevimli mutlu balıklara sahip olayım istiyorum.

Bu noktada sizlere bir kac sorum olacak,(aslında bu soruları petshoplarda da sordum ancak biri birini tutmuyo hepsi bunu alırsan sunu da alman lazım ooo onu da veririz al sunu da koyalım of of of bundan da bir koysak var ya senin balıklar cosar havalanır ucar gider hahahaha gibi tepkiler aldım)

1. Bitki besleyebilir miyim CO2 az olacagından ne tur bitki tavsiye edersiniz, şu yeri çim gibi saran bir tur var onu cok begendim o turler olur mu?

2.yavru doguran ve neon dusunuyorum bunlardan yavru alabilmem icine ne gerekir torun sahibi hatta torunumun torununu gormek istiyorum mumkunse :)

3.dıs filtre mi ic filtre mi? ikisi de aynı islevi goruyor sanırım 100 - 120 lira hacamaya hazırım bana sadece hangisinin daha iyi olacagını soyleyin yeter.

4.kum olarak ne kadar(kg/lt) ve nasıl kum kullanmalıyım? ilerde bitki akvaryumuna cevirebilirim yada bol bitkili olabilir diyim. Akvaryumcu arkadas bana kil rengi bir kum gostermisti hafif ve bitkiler icin yararlı bir kum cesidiymis.

5. kac wattlık bir ısıtıcı gerekir 

6. bitkilerim icin ozel bir aydınlatma kullanmalı mıyım

Not: O kadar heyecanlıyım ki anlatamam, butun bos vakitlerimde forumlardan okuyorum bilgi edinmeye calısıyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Aycan95Çevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2010
İl: Tekirdag
Mesaj: 277
Aycan95Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2011 17:16
1. Bitkiler hakkında pek bilgim yok 
2.yavru doğuran(canlı doğuran)  canlıdoğuranlardan yavru almak için akvaryumunuzda çok saklanıcak bölege(bitki vs.) olması gerek bunu forumdaki canlıdoğuran akvaryumlarından görebilirsiniz
3.şimdi 1m ama genişliği ve uzunluğu kaç eğer 150ltden fazlaysa dış filitre derim
4.kum olarak ben midye kırığı kullanıyorum memnunum ama bitkiler için bilemicem
5. ??
6.evet aydınlatma gerekli sanırım ama nasıl bişey onu bilgili kişiler sölerler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Konyali23Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1925
Konyali23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2011 17:18
Merhaba ,
Aslinda sorularinin cevabini forumda arasan mutlaka bulursunda,hazir benim zamanim varken hem sana bir arkadaslik olsun hemde ugrasma diye yaziyorum,
1. Co2 olmadan bitkili akvaryumlara Low tech akvaryumlar deniyor.Basarili olma ihtimalin var ama yeterli bilgin olmadigi icin ilk etapda tavsiye etmem.illa bitki olsun diyorsan anubias ,limon vb. ekebilirsin.Yani Co2 gercekten cok gerekli hele o senin cim gibi dedigin bitki türleri icin.
2.Canli doguranlardan Platy ,moly ,lepistes olabilir.Neonlarla yasarlar ama ,neonlar zaman icerisinde ölüp gider.Neon tanklari genelde sadece Neon olarak bakilir. Ayrica neonlar bana göre zorluk derecesi en yüksek baliklardan dir.Sen daha yenisin Neon asla alma parana yazik söylüyorum sana sonra demistin dersin. Gelelim Platy ,moly,lepistes bu üc cinsten civil civil bir akvaryum yapmak mümkün. 5 litreye bir balik seklinde hesab edip alirsin.Tabi su degerlerin iyice oturacak akvaryum baliksiz bir hafta calisacak bundan sonra bir kac balik ekleyip duruma bakarsin.
3.Kesinlikle dis filitre tavsiye ederim.120 TL ye gittigidiyor da bile bulmak mümkün.Ic filitre hem akvaryumda yer kaplar cirkin durur ,hemde sürekli temizlemen gerekiyor ayrica dis filitre kadar verimli degil.
4.15 kg kum yeterli ,artik siyah hagen kum mu yoksa baska renkmi sana kalmis.
5.eger 80 cm olacaksa 100 watt yok 100cm olacaksa akvaryumun 150 watt
6.Bitkilerin icin daylight yada Flora gibi florasanlarin yani sira LED li sistemler kullanabilirsin.Tamamiyle para ve zevkine kalmis. umarim yardimci olmusumdur.Tekrar hayirli,ugurlu olsun. Bol bol arastirmani tavsiye ederim.Bu sitede bir otobüs dolusu bilgi var.


Bu arada ben aycan kardesten daha caliskan oldugum icin daha cok yazmisim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdil88Çevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 33
erdil88Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2011 17:22
Evet cok arastırdım aslında soylediklerinizin cogunu okumustum daha once de ama daha derli toplu daha kesin bilgiler icin acmıstım bu konuyu, cok tesekkur ederim yanıtlarınız icin. 

Akvaryum yanılmıyorsam 80x40x50 civarındaydı olculeri, 100cm in en ve yukseklik bilgilerini bilmiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DnzdzcnÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2011
İl: Izmir
Mesaj: 54
DnzdzcnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2011 17:26
Öncelikle hoşgeldiniz...

Size ilk yazıcağım tuzlu suyla başlamamanızı tavsiye ediyorum.Bakımı gerçekten zor ve ph değerlerini iyi ayarlayıp paranızında bi hayli olması gerekir.

100*40*60 boyutlarındaki bi akvaryum 2 hafta önce aldım 250 lira
sehpası varmı bilmiyorum ama almak isterseniz min 100 lira

içine 25 litre kum alıcaksınız bu kumun incelik ve kalınlıgına göre litresi değişebilir yaklaşık 20 lira

Yavru almak isterseniz dişi oranını bi hayli fazla tutup tek tür yapmanızı öneririm 1 e 3 d oranında

bitlikerden gül , limon önerebilirim fiyatı çok değişken 3 , 5 liradan baslar :) bitki akvaryumuna çeviricekseniz ince taneli kum öneririm...

kesinlikle dış filtre öneririm şahsi görüşüm :)

300 wat bi ısıtıcı 25 tl civarıdır.

akvaryum aydınlatması için güneş ışığı muamelesi yapan bi florasan var die biliyorum daha yararlı olur ismini ve fiyatından tam emin değilim araştırmanızı öneririm...

İnş en kısa zamanda yapıp fotograf ekler bizlerlede paylaşırsınız kolay gelsin diyorum...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Konyali23Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1925
Konyali23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2011 17:27
Tamam iste gerekli bilgilere artik sahipsin ,yavas yavas hobbye baslayabilirsin..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barbarossa42Çevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2009
İl: Konya
Mesaj: 1740
Barbarossa42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2011 17:49
100*40*50 veya 100*35*40 ebatlarında standart akvaryumların fiyatları 100-120 lira civarında. Onları düşünebilirsin.

Böyle bir hacimde iç filtre işini görür. Bu maliyeti düşürür. Veya yan veya arka sump da yaptırabilirsin ki bunlar hem dış filtrelerden bile etkilidirler hem de çok daha ucuz ve güvenilir olur. Sump abartılacak kadar kompleks değildir. İlk sırada yan veya arka sump olsun. 

Başlangıç için low tech (düşük teknolojili) akvaryumları düşün. Bitkili akvaryum tanıtımlarında gerekli bilgileri bulabilirsin. Bu tür kurulumlarda, ışık ihtiyacı düşük ve CO2 takviyesi istemeyen bitkiler kullanılır, aksi halde zaten erir giderler. Bu bitkilere örnek olarak, anubias türleri, limon, zeytin, çınar, java moss, pistia gibi türler sayılabilir. 

Kum olarak, aqua clay veya hagen siyah kum olabilir. Tek çeşit olabileceği gibi tabanda bitki torfu, onun üzerinde sineklik ve üzerine de esas son tabaka olur.

200 W'lık ısıtıcı uygundur. Eheim Jager i marka olarak düşünebilirsiniz. 

Low tech için ışıklandırmada, litre başına en az 0.5 W'lık ışık gücü olması önerilir. Mesela 200 litrelik hacminiz varsa, 100 wattlık aydınlatma olması gerekir. LED'lere hiç girmeyin. Hem pahalılar, hem de bitkiller için tavsiye edilmiyor. Floresanlar çok daha etklili. Ayrıca LED'lerin silikonları zamanla buhardan dolayı atabiliyor ve bu nedenle bir süre sonra değiştirilmesi gerekiyor. 3 tane 30 wattlık floresan işinizi görür.

Balık olarak, tetra ve canlı doğuran türleri, melek ve bolivian gibi küçük çiklet türleri olabilir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdil88Çevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 33
erdil88Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2011 19:39
100 - 120 liraya nerede bulabilirim? Ankarada ucuza akvaryum nerden alınır bir arastırmam lazım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir