90 Lt Betta Akvaryumu İçin Öneri


DemirzknÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2020
İl: Bursa
Mesaj: 18
DemirzknÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2020 13:13
İlk akvaryumum olacak , siyah hagen kum kullanmayi düşünüyorum filtre bitki vs önerisinde yardımcı olabilirmisiniz teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RudasÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2019
İl: Ankara
Mesaj: 269
RudasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2020 13:30
Öncelikle merhaba,

90Lt'lik bir tank Betta için iyi olacaktır. Akvaryum konusunda özellikle bitkili akvaryum konusunda çok iyi bilgi sahibi olamadan başlamamanız gerektiğini söylemek isterim. Hagen marka siyah kum bitki kumu değildir bilginiz olsun yüksek oranda demir içerdiğini okumuştum (kesin konuşmuyorum). Aslına bakarsanız bitki kumu diye piyasada satılan kumlardan hiçbiri bitkiler için üretilmemiştir, sadece aralarından bazıları bitki kökleri için daha iyi ortam sağlamaktadır (hagen, JBL manado vb.)

Eğer bitki büyütme konusunda hevesliyseniz kesinlikle aktif toprak öneririm. Filtre parayı en çok hak eden ünitedir bana kalırsa bu konuda şahsi tavsiyem ilk tercih Fluval 107 ikincil olarak Eheim Classic 150 olacak, ama ben biraz garantici yaklaşırım ekipman konusunda.

Bitki tavsiyesi olarak yeni başlayanlar için uygun bitkileri değerlendirebilirsin ve tabii ki burada en önemli husus tanka karbondioksit verilecek mi?

[B]Bu linkten kolay bitkiler listesine ulaşabilirsin.[/B]
[URL]https://tropica.com/en/plants/search/?mode=search&sew=&dif=Easy&pgr=&ori=&use=[/URL] [EDIT]Rudas,2020-03-21 13:35:01[/EDIT]

Beğenenler: [T]221883,Demirzkn[/T]
Teşekkür Edenler: [T]221883,Demirzkn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemirzknÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2020
İl: Bursa
Mesaj: 18
DemirzknÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2020 13:40
Bitki konusunda pek meraklı değilim , bilgi sahibi de değilim görsellik için istiyorum .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmuttÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2020
İl: Izmir
Mesaj: 185
UmuttÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2020 14:15
Şu an bende aynı şey için uğraşıyorum. Bulduğum kaynakları ve fikirlerimi sizinle paylaşmak isterim.
[B]Bitkili Akvaryum[/B]
Bitkili akvaryumlar 2 ye ayrılıyor. Low-tech(düşük donanımlı) ve high-tech (yüksek donanımlı) bu ikisi arasındaki fark düşük donanımlı da CO2 (karbondiyoksit) desteği yok iken yüksek donanımlı akvaryumda harici bir CO2 tüpü veya DIY (ev yapımı) sistemler ile akvaryum suyuna CO2 veriliyor. Bu sayede bitkilerin CO2 ihtiyacı karşılanmış oluyor. Geriye kalan mikro elementler N,P,K (nitrojen, fosfor ve potasyum) suya sıvı gübreleme ile veriliyor ve en son da güzel bir ışık ile bitkilerdeki gelişmeyi gün ve gün takip ediyorsunuz.Bitkili akvaryum için bir sürü taban kurulumu mevcut bu konuya çok hakim olmadığım için anlatamayacağım. Ancak her bitkili akvaryumda iyi bir ışıklandırma, kaliteli bir taban olmazsa olmaz diyebilirim. Ayrıca her bitkiyi low-tech akvaryumda yetiştiremiyorsunuz. Bazı bitkiler CO2 desteği istiyor.
[B]Taş ve Kaya[/B]
Beta balığı yumuşak suyu sevdiği için kaya kullanmaya dikkat edilmesi gerekiyor çünki doğada bulunan kayaların %90 ı suyu sertleştiriyor. Suyu yumuşak tutmak önemli bir husus ve çoğu kaya suyu sertleştirdiği için kaya kullanılırken nötr kaya tercih edilmesi gerekiyor.Eğer doğadan taş toplamak isterseniz, beğendiğiniz taşların üzerine bir miktar tuz ruhu dökerek suya etkisi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.Suyun sertliğini arttıran kayalar tuz ruhuna temas ettiklerinde köpürüyorlar. Ayrıca sert sularda bitkilerin ihtiyacı olan N,P,K vb. elementlerin bitkiler tarafından emilimi azalıyor bu yüzden bitkiler için de önemli bir konu haline geliyor suyun sertliği.

[B]Dekor[/B]
Dekor konusunda söyleyeceğim pek bir şey yok size kalmış ancak. Kök kullanarak hem suyun yumuşamasına yardım edersiniz. Hem de güzel bir görüntü elde edebilirsiniz.

[B]Beta için tank arkadaşı[/B]
Akvaryumcular ve pet shop'larda betanın neredeyse her türlü canlı ile yaşayabileceğini söylüyor ancak ben bu konuda katılmıyorum. Yani siz de hapishane de yaşamınız sürdürebilirsiniz ama iyi bir yaşam sayılmaz ve bence ileri ki zamanlarda sorunlar baş gösterecektir. Bu yüzden sitede bulunun balık uyum tablosundan tek tek beta ile uyumlu olacak türleri belirledim. Ondan sonra her türü tek tek araştırdım sert suları seven türleri çıkardım. Başka insanların yorumlarına baktım ve benim şu anki tercihim şöyle olacak. Kiraz karides, harlyquin rasbora, salyangoz, ve bir tane beta.

[B]Tank Yüksekliği[/B]
Tank yüksekliğini çok yüksek tutmamak beta balığınız için iyi olacaktır. Çünkü beta balığı labirent solunum organına sahiptir ve nefes almak için suyun üstene çıkması gerekecektir. Benim aklımdaki su yüksekliğimi 20 cm 30 cm arasında tutmak şu anda.

Bitkili akvaryum hakkında bilgi https://www.akvaryum.com/Forum/dusuk_donanimli_low-tech_bitkili_akvaryum_nasil_k346845.asp

Beta için tank arkadaşı https://www.akvaryum.com/Forum/beta_tank_arkadaslari_k891149.asp

Balık uyum tablosu https://www.akvaryum.com/balik_uyum_tablosu_makaler_21_1011.asp

Beğenenler: [T]221883,Demirzkn[/T]
Teşekkür Edenler: [T]221883,Demirzkn[/T]
+1: [T]214092,Nursun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemirzknÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2020
İl: Bursa
Mesaj: 18
DemirzknÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2020 16:15
Çok teşekkür ederim her konuda yardımcı olmuşsunuz .

Beğenenler: [T]220834,UmuttBEY[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NursunÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/03/2019
İl: Erzurum
Mesaj: 3052
NursunÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2020 20:51
Merhaba,
Öncelikle hagen kum yerine vitasand dere kumu,aquaclay yada vitasand siyah bitki kumunu öneririm , hagen sıkıntı çıkarabiliyor (vatoz-salyangoz ölümleri vb) ,şelale filtre kullanabilirsiniz (dophin h500,eheim liberty 130 vb ) .Anubias,java fern,amazon hançeri,saz,limon,pistia,salvinia natans gibi kolay bitkler seçip ortalama bir aydınlatma ile bakabilirsiniz (5630 smd led,tasarruflu ampül vb) .Bettanın istediği yumuşak suyu elde etmek için dekor olarak mangrove yada yati kökü kullanabilir catappa yaprağı ve kızılağaç kozalağı ekleyebilirsiniz . Hacim uygun olduğundan bettanın yanına sakin ve uyumlu türler ekleyebilirsiniz (rasbora,ember tetra,salyangoz,vatoz,çöpçü,neon tetra vb ) .
Örnek kurulum;
https://www.akvaryum.com/Forum/120_litre_betta-karides-salyangoz_k911532.asp
[EDIT]Nursun,2020-03-21 20:52:59[/EDIT]

Beğenenler: [T]221883,Demirzkn[/T]
Teşekkür Edenler: [T]221883,Demirzkn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir